Poradna duly
Jana Čurdová
Anežka taky měla žloutenku a ty tři dny, co jsme byly v porodnici, skoro pořád spala. Sestřičky se divily, že ji nedokážu vzbudit, ale samy pak uznaly, že je vzbuditelná. I přesto nás pustili domů a já se rozkojila úplně v pohodě a bez odstříkání. Prostě štěstí, jinak nevím nevím. Moje mamka (má tři děti) mě kojila ze všech tří sourozenců nejdýl, a to celých šest týdnů..
Tak jsem se dost obávala, že na tom budu podobně. Ale u mamky to asi bylo tím, že v té době se doporučovalo kojit po třech hodinách nezávisle na tom, jak chce dítě. A když byl čas, tak jsme prý spali a když jsme měli hlad, tak nebyl čas na kojení. Děti byly u sestřiček a maminkám je sestřičky nosily jen po těch třech hodinách..
Mně tohle počasí zatím vyhovuje. Jsme ale pořád doma - máme okna sever-jih, takže pořád větrám a chvílema i zavírám, aby mi nebyla zima. Ovšem až budem moct ven, bude to horší. A na ta vedra se taky moc netěším.
já byla v porodnici 5 dní a měla jsme až na 1 den a pravní 2 noci malou u sebe pořát. Nikdo mi neporadil, jak pořádně přikládat malou, takže mi hned 1 den potrhala bradavky a pak měla fialovou pusinku, jak mi je natíraly sestřičky genciánkou
![]()
Taky mám okna sever - jih nebo spíš severo-západ jiho-východ a v těhle vedrech musíme mít jiho-západní okna zabedněná žaluzkama a zavřené, jinak jde dovnitř teplo. Průvan se tu vede do asi 10 hod a pak po 18 večer..... navíc zatím mám 1 pokoj v pronýájmu, tak spíme v obyváku a Kity má z ložnice pokoj a obyvák mýá okna do silnice - výpadovka z města, takže se při otevřeném okne moc spát nedá
Markit.Hl píše:
já byla v porodnici 5 dní a měla jsme až na 1 den a pravní 2 noci malou u sebe pořát. Nikdo mi neporadil, jak pořádně přikládat malou, takže mi hned 1 den potrhala bradavky a pak měla fialovou pusinku, jak mi je natíraly sestřičky genciánkou![]()
Taky mám okna sever - jih nebo spíš severo-západ jiho-východ a v těhle vedrech musíme mít jiho-západní okna zabedněná žaluzkama a zavřené, jinak jde dovnitř teplo. Průvan se tu vede do asi 10 hod a pak po 18 večer..... navíc zatím mám 1 pokoj v pronýájmu, tak spíme v obyváku a Kity má z ložnice pokoj a obyvák mýá okna do silnice - výpadovka z města, takže se při otevřeném okne moc spát nedá
Já byla v porodnici 3 dny (téměř přesně 72 hodin) a už dvě hodiny po porodu se nás obou na pokoji přišla dětská sestra zeptat, jestli jsme schopné mít dítě u sebe a od té doby jsem ji měla u sebe pořád. S kojením se s námi taky nikdo nemazlil, ukázali mi to jen v poloze vleže a já pak zjistila, že v sedě to je lepší (teda až na moje šití, ale když jsem seděla na nafukovacím kruhu, tak se to dalo - nosila jsem si ho i do jídelny
). Jednou přišla dětská sestra Anežku vykoupat, ale ukázala nám to jen s Anežkou, druhá maminka už měla koupat sama (bylo to její druhé dítě). A další den jsme byly doma a naštěstí byla u nás moje kamarádka, co má o dva roky starší holčičku, takže Anežku vykoupala, abych to viděla podruhé. A pak už jsem musela sama
Manžel se odvážil až mnohem později.
Co se týká kojení, tak nás propouštěli s tím, že Anežka vážila ještě míň než den předtím. Ale pustili nás i přesto, protože jsem jim řekla, že od pěti ráno nic nepila, protože nebyla k probuzení, a že večer jsem do ní dostala 30 ml. A to jim stačilo, tak nás pustili. Půjčila jsem si váhu, abych mohla při každém kojení vážit, co jsem nakojila, a byla tak klidnější. Po dvou týdnech jsme váhu vraceli a já už se tolik nebála, že kojím málo.
No, vidím, že teď je to úplně jiné, než tenkrát. Moje kamarádka mi i dávala tel. číslo na non stop linku laktační poradny, která je tady v nemocnici. Docela jsem zírala. Já si zánět mléčné žlázy léčila hořčicí a absolutně jsme netušila, že jsme s tím okamžitě měla letět do nemocnice - při 40 horečkách.
U Kity se převažovalo celou dobu a propouštěli mě po vytažení stehů a očkování do patičky 5 den po porodu.
Markit.Hl píše:
No, vidím, že teď je to úplně jiné, než tenkrát. Moje kamarádka mi i dávala tel. číslo na non stop linku laktační poradny, která je tady v nemocnici. Docela jsem zírala. Já si zánět mléčné žlázy léčila hořčicí a absolutně jsme netušila, že jsme s tím okamžitě měla letět do nemocnice - při 40 horečkách.U Kity se převažovalo celou dobu a propouštěli mě po vytažení stehů a očkování do patičky 5 den po porodu.
Dneska většinou pouští domů 3.den po přirozeném porodu a 5.den po císaři. Samozřejmě pokud je všechno v pořádku. Ten 3.den je myslím hlavně proto, že se ten den očkuje TBC a bez něho pouštět nechtějí. Stehy mi nikdo nevyndával, nejspíš byly samovstřebatelné.
Ahoooj, zdravím po víkendu
u nás tedy utekl fakt rychle. Bylo mi líp a tak jsem celou sobotu uklízela a doháněla, co jsem v týdnu nestihla. Dnes jsme byli po návštěvách - takže super
Holčička nebo kluk - my jsme si to nenechali říct při Štěpánkovi a teď to taky zkusíme vydržet ![]()
Odsávačka - mám malá prsa a potřebovala jsem ji hned v porodnici, jak se mi spustilo mléko. Během dne jsem měla prsa jak beton a malej nestíhal pít. Ručně mi to ještě moc nešlo a tak jsem trpěla celou noc, než mi ji manžel ráno přivezl, neboť na šestinedělí neměli ani jednu
Takže já jdu rodit jedině s odsávačkou ![]()
Jizvi, Markit - s pindíky se zkamarádíte rychle, nějakou školu už každá jistě máte ![]()
Stičko - dýchá se mi strašně, trošku mě zlobí astma a nejhorší je to v autě - to bych nejradši vystrčila hlavu z okna.
Hkač - jo jo nafukovací kruh, byla také moje spása a také jsem ho tahala všude - všem doporučuji ![]()
Odsávačka - mám malá prsa a potřebovala jsem ji hned v porodnici, jak se mi spustilo mléko. Během dne jsem měla prsa jak beton a malej nestíhal pít. Ručně mi to ještě moc nešlo a tak jsem trpěla celou noc, než mi ji manžel ráno přivezl, neboť na šestinedělí neměli ani jednu
Takže já jdu rodit jedině s odsávačkou ![]()
Já zas měla velká prsa a teď mám ještě větší. Tenkrát se tvrdilo,ž e velká prsa = málo mlíka a u mě to tak nějak bylo. Doufám, že se znalostma a zkušenostma, které jsou teď se mi nestane to, co u Kity a mlíčko bude
![]()
JInak jsme se chtěla zeptat maminke, dítek sotva odrostlých z plének........ používaly jste i látkové pleny nebo už jen jednorázovky???
No tak toho jsem se taky bála, že jsem měla informace od kamarádek, že velká prsa - málo mlíka. Ovšem já teda malá prsa rozhodně neměla a nemám. Trochu se mi zvětšily, ale on rozdíl mezi D-E a E-F už zas tak velký není ![]()
Já teda látkovky používala zezačátku, ale přes jednorázovky, kvůli širokému balení, které mi na kontrole s kyčlemi doktor preventivně doporučil (doporučoval všem). Pak jsem zkoušela jen látkovky v době učení na nočník. Myslela jsem si, že když bude v mokrém (nebo dokonce pokakaném), tak řekne třeba aspoň potom. Ale kdepak, asi si v tom rochnila, vydržela dokud jsem si toho nevšimla. A představa, že budu denně máchat (hlavně pokakané) plíny, pak prát a žehlit, pro mě byla nepřijatelná. Jednorázovky se dají v akcích sehnat relativně slušně cenově, že se mi to fakt nevyplatilo. A já na to hlavně neměla ani pomyšlení - prvních osm měsíců Anežka spala v kuse jen od dvou do šesti ráno, takže jsem ani neměla kdy bych to všechno dělala. Nevyspalá jsem byla ustavičně, že jsem doslova věděla, co znamená hláška „já bych spala až bych brečela“. A dalším důvodem proto byl fakt, že jsme na ty jednorázovky prostě měli, tak jsem to neřešila a z pohodlnosti si sama snažila vsugerovat, že praní a žehlení látkovek by vyšlo finančně podobně ![]()
Já si zas tenkrát jednorázovky moc dovolit nemohla, ty měla jen , když se jelo do města nebo v letních hicech.
Široké balení měla tak jako tak. Nejdřív jsme měli přez látkové pleny dávat ještě složený froté ručník a nakonec dostala peřinku takže ležela s kolínky daleko od sebe - peřinka končila pomalu u kolen…
Holky, přeju dobrou noc. Začalo mně zas být pěkně blbě, tak doufám, že to zaspím. Nejlíp mi bývá ráno, než mě Anežka vytáhne z postele. Pak se nasnídám a je konec. Zkoušela jsem i sníst něco než vylezu a je to horší. A když se hned nenajím, tak je mi za chvíli taky blbě. Takže si nevyberu, nezbývá, než to vydržet.
Cau kocky,
tak jsem se vratila z odberu, vzali mi pet zkumavek nalacno.
Mam kvuli predchozi tehucukrovce zakazany uz ted sladky ![]()
a mam tehuprukazku. ![]()
Me je taky nejlip rano, jinak usinam s kamenem v brise a pocitem na blitia dneska mi bylo blbe jeste ve dve vnoci ![]()
Dobre ranko
Jak se mate??
Stiko no tak bez sladkeho bych byla vyrizena to bych uz nejedla nic
aspon jedna pozitivni vec, nepriberes tolik ![]()
Vcera jsem nebyla v praci a po 4 mesicich jsem spala dele nez do 7
pak jsme byli v sherwoodu a nasla jsem jeden hribek az jsem tomu nemohla uverit ![]()
Tak my jsme takyu pouzivali latkovky a pak i trochu papirovky ![]()