ÚP a přivýdělek na DPP 2019

Anonymní
28.12.18 23:22

ÚP a přivýdělek na DPP 2019

Ahoj děvčata, mám otázku. Před Vánoci jsem přišla nečekaně o práci a po Novém roce mě zřejmě čeká cesta na pracák. Mám zpětně podepsanou výpověď pro nadbytečnost, odstupné žádné, dost s námi zaměstnavatel vypekl. Teď během Vánoc už zřejmě práci s nástupem od ledna neseženu. Byla jsem na pohovoru a stále věřím, že to vyjde, ale musím přemýšlet, co dělat, když to nevyjde. Mám ještě brigádu na DPP a té se právě týká můj dotaz. Vyčetla jsem totiž, že pokud budu žádat o podporu, pak nesmím mít brigádu na DPP. Měsíčně si průměrně vydělám cca 3000. Teď mi ke konci roku končí smlouva a měla bych podepsat novou. Ví někdo, jak to je? Ty peníze navíc by se mi hodily, podpora bude nějakých deset tisíc, potřebuji i přivýdělek - pokud budu mít DPP, tak zřejmě o podporu přijdu. Co je to za logiku? A jak to chodí na pracáku? Je jistota, že pokud splním podmínky, dostanu podporu těch 65%? Jedná se mi hlavně o první měsíc, pevně věřím, že práci seženu, ale tím, že tato situace nastala těsně před vánočními svátky, asi není jiná cesta než se na ÚP vydat.

Díky všem za odpovědi, a omlouvám se za anonym - info o práci a zaměstnavateli.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9793
28.12.18 23:33

Jako uchazeč o zaměstnání nemůžeš vůbec pracovat na DPP, takže pokud ji budeš mít, ani tě jako uchazeče nezaevidují. A pokud si budeš přivydělávat na jinou smlouvu/dohodu, tak po tu dobu nemůžeš čerpat podporu.

A co znamená výpověď pro nadbytečnost bez odstupného? To je nesmysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.12.18 23:50
@Lendeš píše:
Jako uchazeč o zaměstnání nemůžeš vůbec pracovat na DPP, takže pokud ji budeš mít, ani tě jako uchazeče nezaevidují. A pokud si budeš přivydělávat na jinou smlouvu/dohodu, tak po tu dobu nemůžeš čerpat podporu.A co znamená výpověď pro nadbytečnost bez odstupného? To je nesmysl.

Tak to jsem v pytli. Myslela jsem, že to nějak poskládám brigáda + podpora, no a asi úplně ne.

Ano, dostali jsme padáka pro nadbytečnost, nebyla jsem ve firmě rok, odstupné jsem nedostala. Firma padla za dost vyhrocených podmínek, že jsme byli rádi, že nám byla zaplacena odvedená práce. Nemůžeme nic, radili jsme se i s právníkem. Nebylo to čistý, ale vzhledem ke zpětně podepsaným výpovědím, což byla podmínka zaplacení výplaty, se s tím nedá už nic dělat ani po právní stránce. Zakl.

• Citovat
  • Upravit
377
29.12.18 11:46

Nechala jste se obrat, anebo něco neuvádíte. Při výpovědi pro nadbytečnost nárok na odstupné je vždy. Pokud prac.poměr trval méně než rok, máte nárok na odstupné jednoměsíční (par.67 zák.práce). Odstupného se lze „vzdát“ v souladu se zákonem jen fakticky- uzavřením dohody o rozvázání prac.poměru bez udání důvodu.
Otázka tedy je: jak jste vlastně skončila? Co přesně je v té listině?To bude důležité pro podporu.
Co se týká dohod, je uvedeno v předchozím příspěvku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4200
29.12.18 12:03

Zakladatelko, a tu zpětně podepsanou výpověď jsi dala jako ty?
Nebo to bylo ukončení PP dohodou?

V tom případě by ses jkromě odstupného obrala ještě o vyšší podporu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.12.18 13:06

řeším stejný problém s tou podporou. Takže si skutečně nejde přivydělat nic, ani stovku? Na žádnou smlouvu nebo dohodu? Ani třeba na smlouvu u dílo? Dělám občas něco z domova a očividně se toho teda musím vzdát, i když jde o pár stovek.

• Citovat
  • Upravit
19788
29.12.18 20:31
@Anonymní píše: řeším stejný problém s tou podporou. Takže si skutečně nejde přivydělat nic, ani stovku? Na žádnou smlouvu nebo dohodu? Ani třeba na smlouvu u dílo? Dělám občas něco z domova a očividně se toho teda musím vzdát, i když jde o pár stovek.

Na DPP ne, na DPČ nebo zkrácený PP do poloviny minimální mzdy.

Zakladatelka nenapsala jasně, jak skončila, takže nedostane odpověď na svou otázku, zda má nárok na těch 65 procent. Chápal bych to jako antedatované doručení výpovědi ze strany zaměstnavatele, jenže i tak by byl nárok na odstupné, dokonce i při dohodě z téhož důvodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.12.18 20:22
@eumedon píše:
Na DPP ne, na DPČ nebo zkrácený PP do poloviny minimální mzdy.Zakladatelka nenapsala jasně, jak skončila, takže nedostane odpověď na svou otázku, zda má nárok na těch 65 procent. Chápal bych to jako antedatované doručení výpovědi ze strany zaměstnavatele, jenže i tak by byl nárok na odstupné, dokonce i při dohodě z téhož důvodu.

Děkuji. Ano, podepsala jsem výpověď zpětně tak, aby její konec vyšel na 31.12. . Nárok na odstupné podle zákoníku práce je, to jsem již zjišťovala, ale ze zaměstnavatele ho nevyrazím. Je toto překážkou při žádosti o podporu? Na výpovědi je přímo uvedeno Výpověď z pracovního poměru. Žádná dohoda. O odstupném ani slovo - jen podle jakého zákona dle zákoníku práce pro nadbytečnost. Na DPČ si lze přivydělat, aniž bych přišla o podporu? Jednalo by se o cca 2000. Díky moc!

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.12.18 20:27
@renduli píše:
Zakladatelko, a tu zpětně podepsanou výpověď jsi dala jako ty?
Nebo to bylo ukončení PP dohodou?V tom případě by ses jkromě odstupného obrala ještě o vyšší podporu.

Nedala, dal mi ji zaměstnavatel. Nedal nám moc na výběr - buď podepíšeš, nebo nedostaneš nic. Vyšel nám vstříc pouze v tom, že napsal výpovědi tak, abychom prý na ÚP neměli problém s podporou. Ovšem na to odstupný jaksi pozapomněl.

• Citovat
  • Upravit
377
31.12.18 23:31

A to je ve výpovědi napsána nadbytečnost? Pokud má uchazeč nárok na podporu v nezaměstnanosti, a měl nárok na odstupné, pak 1o dobu, po kterou měl odsupné(zde 1 měsíc) se odsouvá podpora. Pokud odstupné vyplaceno nebylo, úp poskytuje tzv. kompenzaci odstupného ve výši 65%. To pak vymáhá po zaměstnavateli.
Zák. o zaměstnanosti- 44a
Uchazeči o zaměstnání, kterému bylo podle jiných právních předpisů z posledního zaměstnání vyplaceno odstupné73), odbytné nebo odchodné74), se podpora v nezaměstnanosti poskytne až po uplynutí doby, která se určí podle počtu násobků průměrného výdělku nebo měsíčního služebního příjmu, ze kterých byla odvozena minimální výše odstupného, odbytného nebo odchodného stanovená jinými právními předpisy. Ustanovením předchozí věty není dotčeno poskytování podpory v nezaměstnanosti po celkovou dobu stanovenou tímto zákonem.

§ 44b

(1) Uchazeči o zaměstnání, kterému vznikl nárok na podporu v nezaměstnanosti, ale odstupné, odbytné nebo odchodné mu nebylo vyplaceno po skončení pracovního nebo služebního poměru v nejbližším výplatním termínu určeném u zaměstnavatele pro výplatu mzdy nebo platu anebo v den skončení pracovního nebo služebního poměru, poskytne krajská pobočka Úřadu práce kompenzaci za dobu od zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání do uplynutí doby uvedené v § 44a. Podpora v nezaměstnanosti se poskytne uchazeči o zaměstnání až po uplynutí doby, za kterou byla poskytnuta kompenzace podle věty první.

(2) Výše kompenzace se stanoví jako násobek doby, za kterou náleží odstupné, odchodné nebo odbytné, a 65 % průměrného měsíčního čistého výdělku15), který byl u uchazeče o zaměstnání zjištěn a naposledy používán pro pracovněprávní účely v jeho posledním ukončeném zaměstnání podle pracovněprávních předpisů15); pokud se u něho tyto pracovněprávní předpisy neuplatňovaly vzhledem k úpravě stanovené zvláštními právními předpisy pro právní vztah, ve kterém vykonával své poslední ukončené zaměstnání, zjistí se pro účely podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci jeho průměrný měsíční čistý výdělek obdobně podle pracovněprávních předpisů15). …atd. V zákoně
Ale pokud jste podepsali i to, že odstupné vyplatil, tak jste fakt blbci a dobře vám tak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19788
1.1.19 09:33
@Anonymní píše:
Nedala, dal mi ji zaměstnavatel. Nedal nám moc na výběr - buď podepíšeš, nebo nedostaneš nic. Vyšel nám vstříc pouze v tom, že napsal výpovědi tak, abychom prý na ÚP neměli problém s podporou. Ovšem na to odstupný jaksi pozapomněl.

Tak jsem to pochopil dobře. Na ÚP by tedy problém s podporou být neměl. Proč si myslíš, že z něj nic nevyrazíš i když máš na odstupné nárok? Je nemajetný?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
377
1.1.19 09:44
@eumedon píše:
Tak jsem to pochopil dobře. Na ÚP by tedy problém s podporou být neměl. Proč si myslíš, že z něj nic nevyrazíš i když máš na odstupné nárok? Je nemajetný?

Jestli třeba nepodepsala, že zaplaceno dostala, když nedostal. S tím už jsem se taky setkala. Překvapivě pak žádný úřad nepomohl :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19788
1.1.19 12:52
@Celeana píše:
Jestli třeba nepodepsala, že zaplaceno dostala, když nedostal. S tím už jsem se taky setkala. Překvapivě pak žádný úřad nepomohl :zed:

Tak mě to zas moc nepřekvapuje - jak by pak mohl úřad pomoct? Možná v nejlepším případě soud s tím, že tím podpisem se přenáší důkazní břemeno na toho, kdo se podepsal pod něco, co (jak teď tvrdí) není pravda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
377
1.1.19 16:19

@eumedon To překvapení byla ironie; a v to, že podepsali a čekali, že inspektorát práce a úřad práce s tím dokážou asi nějakým zázrakem něco udělat. Teda že ty peníze vyplatí místo zaměstnavatele nebo je pro ně vymůže. Kontrola byla a papíry byly v pořádku. Při celkem 3.!!! stížnosti z nich vylezlo, že to podepsali, aby měli klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19788
1.1.19 16:31

@Celeana Divím se, že s tím inspektorát práce vůbec něco dělal…

Jinak - pokud tedy zakladatelka nepodepsala převzetí peněz (za odstupné), které nedostala, může použít ty §§ zákona o zaměstnanosti, které jsi uvedla.

Ale každý by měl ručit za svůj podpis a pokud mu nikdo nedrží pistoli u hlavy, neměl by unáhleně podepisovat něco, co není pravda - aby měl klid? Bude mít klid, ale nebude mít peníze, které mu patří . Podpisem se, jak už jsem psal obrací důkazní břemeno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat