ÚP a přivýdělek na DPP 2019

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
1.1.19 22:52
@eumedon píše:
@Celeana Divím se, že s tím inspektorát práce vůbec něco dělal…

Jinak - pokud tedy zakladatelka nepodepsala převzetí peněz (za odstupné), které nedostala, může použít ty §§ zákona o zaměstnanosti, které jsi uvedla.

Ale každý by měl ručit za svůj podpis a pokud mu nikdo nedrží pistoli u hlavy, neměl by unáhleně podepisovat něco, co není pravda - aby měl klid? Bude mít klid, ale nebude mít peníze, které mu patří . Podpisem se, jak už jsem psal obrací důkazní břemeno.

Samozřejmě jsem nic takového nepodepsala. Ano, ve výpovědi je přímo uvedena nadbytečnost. Je „nemajetný“ - firma ručí kapitálem do výše 15 000, s.r.o., tím pádem nemáme žádnou šanci. Buď prý nepodepíšeme, firma skončí v likvidaci a neuvidíme ani výplaty, nebo podepíšeme za těchto podmínek a dostaneme mzdy. Nastudovala jsem si to, teď už vím, že nárok na odstupné byl, ale nedostali jsme ho. Taková je realita. Nedá se s tím nic dělat, prostě ho nedostaneme, ač na něj máme zákonný nárok. Stejně tak, pokud by bylo vše fér, by nám dal dvouměsíční výpovědní lhůtu, abychom si mohli najít práci, nikoli že podepíšeme výpovědi zpětně. Byl tam prostě bordel, nedá se nic dělat. Zajímal mě spíše ten přivýdělek. I tak všem díky za info.

• Citovat
  • Upravit
19787
2.1.19 13:14
@Anonymní píše:
Je „nemajetný“ - firma ručí kapitálem do výše 15 000, s.r.o., tím pádem nemáme žádnou šanci.

To, že podle OR má firma základní kapitál 15 tisíc korun, ještě neznamená, že jiný majetek nemá. Zapisované základní jmění, které najdete v obchodním rejstříku, je něco jiného, než celé obchodní jmění nebo jmění, kterým firma ručí. Firma ručí celým svým majetkem, ne jen základním jměním: https://business.center.cz/…im-omezenym/

@Anonymní píše:
Buď prý nepodepíšeme, firma skončí v likvidacia neuvidíme ani výplaty, nebo podepíšeme za těchto podmínek a dostaneme mzdy. Nastudovala jsem si to, teď už vím, že nárok na odstupné byl, ale nedostali jsme ho. Taková je realita. Nedá se s tím nic dělat, prostě ho nedostaneme, ač na něj máme zákonný nárok. Stejně tak, pokud by bylo vše fér, by nám dal dvouměsíční výpovědní lhůtu, abychom si mohli najít práci, nikoli že podepíšeme výpovědi zpětně. Byl tam prostě bordel, nedá se nic dělat. Zajímal mě spíše ten přivýdělek. I tak všem díky za info.

Prý. Nevěř všemu, co ti kdo nakuká a nerozdávej unáhlené podpisy!

Pokud firma není schopna plnit své závazky, tak neskončí v likvidaci, ale v konkurzu.

Likvidace je proces vedoucí od rozhodnutí společníků o ukončení podnikání k výmazu v obchodním rejstříku a jejím předpokladem je, že firma není v úpadku a je schopna se vyrovnat se svými věřiteli. Firma bývá likvidována často proto, aby se předešlo úpadku. Během likvidace je nutno splnit závazky věřitelům, především zaměstnancům, jinak závazky přecházejí likvidátora (likvidátor by byl neuspokojeným věřitelům odpovědný za způsobenou škodu): https://www.epravo.cz/…-105857.html

Nevěř všemu, co ti kdo nakuká!

Ta první věta - tj. buď podepíšete antedatované doručení a dostanete aspoň mzdu, nebo nepodepíšete a nedostanete nic, to je v podstatě TČ vydírání: Kdo jiného nutí násilím, hrozbou násilí nebo jiné vážné újmy, aby něco konal, opominul, nebo trpěl,…

Tu situaci si umím představit, ale tak to zkrátka není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.1.19 19:42

@eumedon Moc prosím ještě o jednu radu. Situaci jsem řešila s pracovním úřadem, nyní to dospělo do stadia, kdy nás zaměstnavatel vydírá tím, že pokud nepodepíšeme převzetí odstupného, které nám nedá (prý na něj nemá finance), tak nám nevyplatí mzdu, která nám náleží za prosinec. Termín výplaty byl včera. Dnes s tím přišel, plus ještě s dodatkem pro mně, že jsem celý rok pracovala na zkrácený úvazek za mnohem méně peněz, než jsem měla v původní smlouvě. To samozřejmě podepisovat v žádném případě nebudu. Byla jsem dnes u právničky, na pracovním úřadě, řešila jsem to i s účetní, a nejsem z toho moudrá. Domluvili jsme se se zaměstnavatelem, že nám dá peníze za prosinec ruka-ruka a my mu podepíšeme, že jsme odstupné dostali, de facto se ho tedy vzdáme. Budeme mít výplatu, ze které vyžijeme do doby, než dostaneme podporu. ALE zároveň budeme „okradeni“, a podpisem to posvětíme, o odstupné. Tento návrh se mi odpoledne docela líbil a přistoupila jsem na to. Teď ale váhám. Zítra by mělo dojít k realizaci. Kolegové to podepíší. Má smysl bojovat o tyto práva i sama za sebe, když všichni ostatní budou mít potvrzené, že odstupné dostali? Nebo je v praxi lepší sklopit uši a mít vrabce v hrsti? Já jednu výplatu obětuji, ale chtěla bych mít alespoň pocit, že jsem pro to udělala všechno, co jsem mohla. Má smysl jít sama proti zaměstnavateli, i když ostatní zaměstnanci budou mít vše vlastně v pořádku?

• Citovat
  • Upravit
19787
21.1.19 22:35
@Anonymní píše:
@eumedon Moc prosím ještě o jednu radu. Situaci jsem řešila s pracovním úřadem, nyní to dospělo do stadia, kdy nás zaměstnavatel vydírá tím, že pokud nepodepíšeme převzetí odstupného, které nám nedá (prý na něj nemá finance), tak nám nevyplatí mzdu, která nám náleží za prosinec. Termín výplaty byl včera. Dnes s tím přišel, plus ještě s dodatkem pro mně, že jsem celý rok pracovala na zkrácený úvazek za mnohem méně peněz, než jsem měla v původní smlouvě. To samozřejmě podepisovat v žádném případě nebudu. Byla jsem dnes u právničky, na pracovním úřadě, řešila jsem to i s účetní, a nejsem z toho moudrá. Domluvili jsme se se zaměstnavatelem, že nám dá peníze za prosinec ruka-ruka a my mu podepíšeme, že jsme odstupné dostali, de facto se ho tedy vzdáme. Budeme mít výplatu, ze které vyžijeme do doby, než dostaneme podporu. ALE zároveň budeme „okradeni“, a podpisem to posvětíme, o odstupné. Tento návrh se mi odpoledne docela líbil a přistoupila jsem na to. Teď ale váhám. Zítra by mělo dojít k realizaci. Kolegové to podepíší. Má smysl bojovat o tyto práva i sama za sebe, když všichni ostatní budou mít potvrzené, že odstupné dostali? Nebo je v praxi lepší sklopit uši a mít vrabce v hrsti? Já jednu výplatu obětuji, ale chtěla bych mít alespoň pocit, že jsem pro to udělala všechno, co jsem mohla. Má smysl jít sama proti zaměstnavateli, i když ostatní zaměstnanci budou mít vše vlastně v pořádku?

Mluvím za sebe. Já bych se vydírat nenechal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
22.1.19 07:44
@Anonymní píše:
@eumedon
Situaci jsem řešila s pracovním úřadem, …
S jakým pracovním úřadem? S úřadem práce, nebo s inspektorátem práce?
@Anonymní píše:
Domluvili jsme se se zaměstnavatelem, že nám dá peníze za prosinec ruka-ruka a my mu podepíšeme, že jsme odstupné dostali, de facto se ho tedy vzdáme.

A to vám ta právnička, u které jste byla, schválila? Se mnou by tedy domluva nebyla, že podepíšu převzetí peněz, které jsem nepřevzal. A co ten „pracovní úřad“? Mimochodem: Na to, na kterém z těch dvou úřadů jste byla jsem se ptal proto, že tyto věcí řeší inspektorát práce, ne úřad práce (ten zprostředkovává zaměstnání a vyplácí sociální dávky)

@Anonymní píše:
Má smysl jít sama proti zaměstnavateli, i když ostatní zaměstnanci budou mít vše vlastně v pořádku?

On je to ještě váš zaměstnavatel, nebo už jenom dlužník? Ostatní zaměstnanci nebudou mít vše v pořádku. A záleží na důkazní situaci (kterou jste si domluvili tak, že si ji zhoršíte) a taky samozřejmě na to, jestli máte nějakou finanční rezervu. To jste se se zaměstnavatelem domluvili mezi čtyřma očima, nebo po telefonu? Já bych si ten hovor tedy nahrál a nahrávku použil jako důkaz.

Ostatně: Zákon o zaměstnanosti, § 44a:

Uchazeči o zaměstnání, kterému bylo podle jiných právních předpisů z posledního zaměstnání vyplaceno odstupné, odbytné nebo odchodné, se podpora v nezaměstnanosti poskytne až po uplynutí doby, která se určí podle počtu násobků průměrného výdělku nebo měsíčního služebního příjmu, ze kterých byla odvozena minimální výše odstupného, odbytného nebo odchodného stanovená jinými právními předpisy. Ustanovením předchozí věty není dotčeno poskytování podpory v nezaměstnanosti po celkovou dobu stanovenou tímto zákonem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat