Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky poraďte jak na blbého exmanžela. Jinak se to napsat nedá. Od šestinedělí nejsme spolu. Dceři budou 4 roky. Mám novou rodinu a ročního synka.Ex neustále dělá problémy ohledně návštěv dcery. Už snad po třetí požaduje abysme mu dceru dávali jak on si zapíská. Přitom je kuchař a pořád nám tvrdí jak si nemůže udělat volno atd. Dělal v Německu. Pořád dokola si mele svojí. Nyní mění zase práci, do toho si pronajal někde hodpodu a požaduje dceru v týdnu, s tím samozřejmě nesouhlasím kvůli školce. Tak na mě hnedka vyletěl, že co si myslím, že se snažíme aby holku neviděl. Už jsme byli i na sociálce, tam slíbil že si bude holku brát pravidelně na víkend. To doteď jakž takž fungovalo. Bral si jí převážně na neděli. Už jsem mu řekla ať si zažádá na soud o návštěvy. Jsem ráda že doteď si chodil pravidelně, dřív to bylo hrozné. Jednou si vzal holku v pondělí, pak pátek. Další týden zase jinak. Už jsme si ani nic nemohli s rodinou naplánovat jak mě to obtěžovalo. Máte někdo podobný problém? Já upřímně nemám u soudu co ztratit, ale chtěla bych vysoudit návštěvy jednou za 14 dní na víkend. Ale to se mu samozřejmě nehodí. Jaká je šance že by mi nařídili dávat mu jí v týdnu i když s tím nesouhlasím? Můžu se pak odvolat nebo se to u tohohle soudu nedělá? Vím že zase budeme pozvaný nejdřív na sociálku, ale s tím už souhlasit nebudu na nějaký blbý dohodě, on to prostě nerespektuje. A až půjde holka do školy, to stejnak udělají jednou za 14 dní. No veřím že máte podobné zkušennosti a budu ráda za každou radu. Už to ve mě vře jak v papiňáku. Soudu se nebojím, už jsem na něm vysoudila vše co se dalo
@Anonymní píše:
Koukám, že je to jak u nás
Jediné co skoro roce pomohlo, bylo v prosinci poskozeni zdravi syna. Otec po tezkem zanetu prudusek vytahl syna do predvanocnich nakupnich center. Pry rano v 8 h nemel teplotu a v 9:10 ho odvezla rychla s horeckama pres 40, febrilnima krecema v bezvedomi…:):) Na to, ze syn prodelal tritydenni antibiotickou lecbu a dva dny po dobrani antibiotik tatik s nim vyrazi do viru velkomesta, proc ne…
Z nemocnice jsem si privezla misto chlapecka male rvouci, kopajici, agresivni zviratko s tezkym zapalem plic, kteremu byla pak diagnostikovana PAS. Az tak to muselo dojit daleko, aby se ty nadhery na urade, co chrani prava deti, probraly…
Tak ted uz od ledna jezdi syn k tatinkovi pouze na soboty. Prestal se pocuravat, zmizely desy, rozmluvil se… ale jak rekl pediatr: " Vidite jak jde zpryznit dite". A na socialce damy?… jsou hrde, jak brani prava deti…
Ted nas cekaji soudni znalecke posudky…
@Anonymní píše:
Nejhorší je ze tatinkové práva mají, ale nemaji povinnost!!! takze kdyz si pro ditko neprijede tak s tim nic neudelas…:(( já už s toho jsem tak unavena …ten clovek se neumi postarat sam o sebe natoz o sve dite…:(
Jak mi na OSPODu rekly…damy: Otec je svepravny, vy jste si ho doborovolne vybrala jako otce ditete. Do toho jak se stara on Vam nic neni. A i kdyby… je dulezite, ze zna nekoho, kdo mu pomuze:):):)…to jsou slova OSPODu v Praze
Opravdu na korunu!
@Anonymní píše:
Jak mi na OSPODu rekly…damy: Otec je svepravny, vy jste si ho doborovolne vybrala jako otce ditete. Do toho jak se stara on Vam nic neni. A i kdyby… je dulezite, ze zna nekoho, kdo mu pomuze:):):)…to jsou slova OSPODu v Praze![]()
Opravdu na korunu!
Otec je " opravnen", vy jste povinna sedet doma…Jako napr. dnes… otec si pro syna prijel v 15:30 na misto v 9h…ale ma zajem se stykat a je opravnen se stykat po celou dobu narizeneho styku 9-18h…kdykoliv. ![]()
Obracím se sem s prosbou o radu. Matka se i s dcerou (3,5 let) odstěhovala bez jakéhokoliv předchozího upozornění do Prahy a přestala komunikovat. Je to 300km ze současného bydliště. Já teď musím u soudu zažádat o úpravu styku. Jen si nevím moc rady s tím, jak to provézt, aby to bylo opravdu v zájmu dítěte. Napadla mě varianta, že bych s dcerou byl každý sudý víkend od čtvrtka od rána do neděle odpoledne. A hlavně že já bych si dceru vyzvedával v Praze a matka si pak v neděli pro ni jezdila do mého bydliště.(300km)
Nemáte s tím prosím někdo zkušenost, zda by to mohlo u soudu projít? Moc děkuji za jakoukoliv odpověď.
@joshua2000 píše:
Obracím se sem s prosbou o radu…
Jaký je právní stav celé situace?
Veškerý styk i výše výživného máme upraveny soudní cestou. Ale vzhledem ke vzdálenosti, nelze tento rozsudek dodržovat. Tím myslím jezdit třikrát týdně na 2,5 hodiny do Prahy a zpátky. Prozo znovu žádám o úpravu a chci, aby se na tom cestování podílela i matka.
Ahoj všichni, nemáte prosím někdo zkušenost se situací, kdy jsem cca 3 roky rozvedená, při rozvodu jsme s bývalým manželem podepsali dohodu o péči dcery. 3 roky vše probíhalo naprosto v pohodě. Dohoda se dodržovala…ale bývalý si teď, když je dcera samostatnější a vypiplaná, usmyslel, že ji chce víc. Samozřejmě ne, když je potřeba, ale když se to hodí jemu. Víkendy, léto atd. Samozřejmě se tomu bráním, protože mi přijde nefér, aby si otec, který 3 roky nic neřešil, najednou dupnul a určoval si pravidla. Jakou má šanci u soudu? A může s tím k soudu jít, když je dohoda podepsaná a dodržuje se? Předem děkuju za rady. Z.
@zu1983 píše:
Ahoj všichni, nemáte prosím někdo zkušenost se situací, kdy jsem cca 3 roky rozvedená, při rozvodu jsme s bývalým manželem podepsali dohodu o péči dcery. 3 roky vše probíhalo naprosto v pohodě. Dohoda se dodržovala…ale bývalý si teď, když je dcera samostatnější a vypiplaná, usmyslel, že ji chce víc. Samozřejmě ne, když je potřeba, ale když se to hodí jemu. Víkendy, léto atd. Samozřejmě se tomu bráním, protože mi přijde nefér, aby si otec, který 3 roky nic neřešil, najednou dupnul a určoval si pravidla. Jakou má šanci u soudu? A může s tím k soudu jít, když je dohoda podepsaná a dodržuje se? Předem děkuju za rady. Z.
ano pokud má zájem a dá to k soudu, má velmi reálné šance, nezajímá soud, že se moc nestaral, ale jde o to, že projevil zájem - takhle to tu chodí
Teď začíná být situace s ohledem na věk dcery, kdy otec, kdyby požadoval střídavou péči, má velkou šanci, že uspěje, podle posledního rozsudku ústavního soudu ke střídavé péči, je tento druh péče standard a všechny ostatní druhy jsou výjimkou, která musí být řádně odůvodněna
Kolik je dceři?
Aby si diktoval jen prázdniny, svátky a víkendy, to mi přijde nepravděpodobné, že by mu soud uznal (i když by nebyl první, kdo si to tak představuje). Volné dny by měl mít max. napůl s tebou, jinak ať se jeho zájem rozšíří i na všednodenní povinnosti…
Jak jste to měli doteď? A co by chtěl změnit?
Samozřejmě že může vše se v průběhu růstu dětí se přizpůsobuje jak alimenty tak klidně i styk. Nevím jak často si jí do teď bral ale myslím že jednou za 14dní plus třeba v týdnu nějaká návštěva a také půlka prázdnin by mu mohla bez problému projít. Ale jak říkám záleží jak se s tátou zná jestli si jí nebral nebo z řídka tak bych ze začátku navrhla pomalejší styk a pak rozšiřovat.
Dceři bude 5 let. Do teď si ji bral jednou týdně na cca 3 hodiny a jednou za měsíc na víkend k rodičům. A v létě týden v červenci a týden v srpnu. Víc nikdy nechtěl a když jsem chtěla já, aby si ji vzal, řekl, že nemůže. Celé 3 roky jsem bojovala s tím, že se na něj nemůžu v ničem spolehnout a teď si on pískne a já mám skákat…
On teď chodí a tvrdí, že ji chtěl vždycky a já mu ji nedávala..A já se nemám jak bránit. Je to slovo proti slovu. Střídavou péči by určitě nechtěl. To by nezvládl. Chce víc času v létě - a jen proto, že ji chtějí jeho rodiče..přes zimu a přes týden nezájem. Štve mě to a štve mě ta myšlenka, že takový otec může u soudu docílit svého
Držím pěsti vám všem, holky, které prožívate to samé…
Nejhorší je ze tatinkové práva mají, ale nemaji povinnost!!! takze kdyz si pro ditko neprijede tak s tim nic neudelas…:(( já už s toho jsem tak unavena …ten clovek se neumi postarat sam o sebe natoz o sve dite…:(