Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravim, prosim o radu.. mam dceru 2,5 roku.. s byvalym jsme se rozesli tri mesice po porodu, pak ji tak pul roku navstevoval, nez si nasel novou pritelkyni, potom se vubec neozval, mezitim probehl soud o svereni do me pece a domluvili jsme se, ze malou muze videt kdykoliv, ale v me pritomnosi, jelikoz po rozchodu vyhrozoval sebevradama apod, nekolikrat.. bral (bere)antidepresiva, lecil se z alkoholismu, uziva marihuanu,.. parkrat prisel, ale vetsinou schuzky rusil, ze nema cas.. pote jsem si nenasla pritele, kdyz mala mela rok a pul, dnes mu rika tatinku, bere ho jako sveho otce, on se o ni stara jako o vlastni, jelikoz byvaly nejevil zajem.. nedavno se ozval, ze chce malou vidat, nikdy jsem mu v tom nebranila, jen jsem mela tu podminku, ze chci byt pritom a to mu vadilo.. ted to resi pres socialku a me by zajimalo, jak se to bude resit, kdyz mala bere za otce meho nynejsiho pritele, byvaleho vubec nezna.. doufam, ze schuzky budou povoleny jen v me pritomnosti?
@Anonymní píše:
Zdravim, prosim o radu.. mam dceru 2,5 roku.. s byvalym jsme se rozesli tri mesice po porodu, pak ji tak pul roku navstevoval, nez si nasel novou pritelkyni, potom se vubec neozval, mezitim probehl soud o svereni do me pece a domluvili jsme se, ze malou muze videt kdykoliv, ale v me pritomnosi, jelikoz po rozchodu vyhrozoval sebevradama apod, nekolikrat.. bral (bere)antidepresiva, lecil se z alkoholismu, uziva marihuanu,.. parkrat prisel, ale vetsinou schuzky rusil, ze nema cas.. pote jsem si nenasla pritele, kdyz mala mela rok a pul, dnes mu rika tatinku, bere ho jako sveho otce, on se o ni stara jako o vlastni, jelikoz byvaly nejevil zajem.. nedavno se ozval, ze chce malou vidat, nikdy jsem mu v tom nebranila, jen jsem mela tu podminku, ze chci byt pritom a to mu vadilo.. ted to resi pres socialku a me by zajimalo, jak se to bude resit, kdyz mala bere za otce meho nynejsiho pritele, byvaleho vubec nezna.. doufam, ze schuzky budou povoleny jen v me pritomnosti?
záleží, co je v rozsudku -jestli jsou tam návštěvy v tvé přítomnosti, musí to dodržet. Jestli tam toto není, tak dodržet nemusí nic
můžeš se obrátit na soud s tim, že ji několik let nenavštívil, ona ho ani nezná a žádat úpravu styku.
Za tu anonymitu se omlouvam, ale clovek nikdy nevi.. ano, vsechno je to pravda, jen ne im, zda mi budou verit bez dukazu, ktere mam utopene v mobilnim telefonu (SMS) :/ a nebo jen v hlave, kdyz mi je vykladal.. ale rozhodne nejsem clovek, kterej bude ostatni spinit pro sve dobro, nikdy bych si na neho nevymyslela zadnou lez.. jinak od soudu nemame narizeno nic, byli jsme tam mezi sebou jen domluveni a casem se zacal vymlouvat, ze by mu ma pritomnost vadila, protoze me porad miluje, atd.. to mi neustale psal i do zprav na facebooku, takze jsem to zacala ignorovat i kdyz se mezi tim asi dvakrat zminil, ze by malou rad videl, bohuzel jsem to necetla, ale podle me, pokud by to byka opravdu pravda, tak by me urgoval napriklad tim, ze by mi volal a ne mi detinsky psal na facebook.. nevim, mam z toho strach, jeaste, kdyz jsem si cetla, jake dokazou byt pracovnice na socialce.. on tam sel jako prvni, takze je doat mozne, ze se tam do nebes vychvalil a ze me udelal mrchu.. jelikoz on s lhanim, vymyslenim si a pospinovanim druhych osob nema problem :/
A jak je to, prosim, s tim mym momentalnim vztahem.. kdyz je na meho pritele mala uz zvykla, sama od sebe mu zacala rikat tati, bere ho tak.. to ji ted budu jako vtloukat do hlavy, ze to tak neni?
@Anonymní píše:
A jak je to, prosim, s tim mym momentalnim vztahem.. kdyz je na meho pritele mala uz zvykla, sama od sebe mu zacala rikat tati, bere ho tak.. to ji ted budu jako vtloukat do hlavy, ze to tak neni?
To by mě zajímalo taky…máme to doma taky tak…akorát nás nežene ex na sociálku ![]()
Dobrý den, nevím už co dělat, tak to zkusim tady. Třeba mi někdo poradí. V roce 2013 jsem přišla do jiného stavu s chlapem, o kterém sem věděla že má za sebou trestní minulost. Nicméně když jsem s ním přišla do jiného stavu, tak mě přesvědčoval o tom, že do vězení už se nikdy nevrátí. Když jsem byla ve 4 měsíci těhotenství, spáchal loupežné přepadení se zbraní v ruce. Ještě ke všemu před barákem kde jsme bydleli. Poté šel tedy do výkonu trestu, a odsoudili ho na 8 let. Což je do 4/2021.Je pravda že jsem s ním ještě pár let udržovala kontakt, ale po čase jsem došla k tomu, že o takového chlapa nestojim, že mne ani dceru s ním nic dobrého nečeká. Po mateřské jsem si udělala kvalifikaci, a pracuji ve zdravotnictví. Mám přítele, se kterým jsme byli 10 let přátelé. Žijeme na venkově, a máme rodinný spokojený život. Sploditel mé dcery, mne neustále tahá po soudech, žádá úpravu styku a snížení alimentu. Alimenty neplatí, a k soudu se nedostavil ani jednou.Jde mu očividně pouze o to, aby nám zneprijemnoval pohodovy život. Když jsem měla doma na kontrole pracovnice z ospodu, tak mluvili i s dcerou, která jasně řekla ze za nim jezdit nechce.Soud ale ted rozhodl, ze jednou měsíčně tam ma dcera jezdit, a jednou za 14 dni telefonicky komunikovat. Nechapu dnešní zákony, a jsem už bezradna. Tento člověk k nám do života nepatří, a nechceme ho už v životě vidět. Nevěděl by prosím někdo, na koho bych se mohla obrátit? U soudu jsem se samozrejmne odvolala, ale nevím co dal dělat. Děkuji za rady.
@Lulinka2709 píše:
Dobrý den, nevím už co dělat, tak to zkusim tady. Třeba mi někdo poradí. V roce 2013 jsem přišla do jiného stavu s chlapem, o kterém sem věděla že má za sebou trestní minulost. Nicméně když jsem s ním přišla do jiného stavu, tak mě přesvědčoval o tom, že do vězení už se nikdy nevrátí. Když jsem byla ve 4 měsíci těhotenství, spáchal loupežné přepadení se zbraní v ruce. Ještě ke všemu před barákem kde jsme bydleli. Poté šel tedy do výkonu trestu, a odsoudili ho na 8 let. Což je do 4/2021.Je pravda že jsem s ním ještě pár let udržovala kontakt, ale po čase jsem došla k tomu, že o takového chlapa nestojim, že mne ani dceru s ním nic dobrého nečeká. Po mateřské jsem si udělala kvalifikaci, a pracuji ve zdravotnictví. Mám přítele, se kterým jsme byli 10 let přátelé. Žijeme na venkově, a máme rodinný spokojený život. Sploditel mé dcery, mne neustále tahá po soudech, žádá úpravu styku a snížení alimentu. Alimenty neplatí, a k soudu se nedostavil ani jednou.Jde mu očividně pouze o to, aby nám zneprijemnoval pohodovy život. Když jsem měla doma na kontrole pracovnice z ospodu, tak mluvili i s dcerou, která jasně řekla ze za nim jezdit nechce.Soud ale ted rozhodl, ze jednou měsíčně tam ma dcera jezdit, a jednou za 14 dni telefonicky komunikovat. Nechapu dnešní zákony, a jsem už bezradna. Tento člověk k nám do života nepatří, a nechceme ho už v životě vidět. Nevěděl by prosím někdo, na koho bych se mohla obrátit? U soudu jsem se samozrejmne odvolala, ale nevím co dal dělat. Děkuji za rady.
A co čekáte, je to biologický otec, byť s takovou minulostí. Vy jste se svobodně rozhodla mít s ním dítě tak musíte nést důsledky. Nikdy ho z dceřiného života nevymažete, na to jste měla myslet dříve než jste s ním vlezla do postele. On má právo na kontakt. Dceru jste měla vést k tomu, že její bio otec sedí, ale jednou bude propuštěný NV a bude ji chtít vidět. Měla byste se připravit na to, že vám začne od 2021 peklo, až bude táta Propuštěný. Ono totiž jen tak nejde někoho vymazat ze života. A nepomůže vám nic, ani ombudsman.
@Lulinka2709 co zkusit psychologa? Otec je násilník, dítě ho v životě nevidělo, bojíte se ho… Minimálně bych zadala o kontakt pod dohledem socialky. Htelo by to dobrého právníka.
@Lulinka2709 jak už tu padlo, sežeňte si dobrého advokáta a nechte si zpracovat znalecký posudek a uvidíte. Bohužel jste ho uvedla jako otce do RL a tím získal práva, která mu už teď jen horko těžko upřete ![]()
@nikive píše:
A co čekáte, je to biologický otec, byť s takovou minulostí. Vy jste se svobodně rozhodla mít s ním dítě tak musíte nést důsledky. Nikdy ho z dceřiného života nevymažete, na to jste měla myslet dříve než jste s ním vlezla do postele. On má právo na kontakt. Dceru jste měla vést k tomu, že její bio otec sedí, ale jednou bude propuštěný NV a bude ji chtít vidět. Měla byste se připravit na to, že vám začne od 2021 peklo, až bude táta Propuštěný. Ono totiž jen tak nejde někoho vymazat ze života. A nepomůže vám nic, ani ombudsman.
ale pokud neplatí alimenty, za co jí má vozit do věznice? lístky na vlak i benzín přece něco stojí, asi bych toto soudci řekla, ať tedy pošle jízdenky na vlak, peníze na benzín, to přece není starost matky ![]()
Volat bych je jednou týdně klidně nechala na hlasitý odposlech…
ať mu to sama vysvětlí, že ho v životě nechce ![]()
@welovefashion To jsem také říkala. Že neplatí, proč bych jí tam měla vozit.Soud rozhodl, že jsem povina každý měsíc dceru řádně připravit, a zajistit finance na cestu.
@BaMaK vyslýchána už dcera byla, a jasně vypověděla že jo vídat nechce.Na dotaz jak otec vypadá, vypověděla úplně jiný profil podoby. Takže si ho ani vizuálně nepamatuje.Na každé návštěvě k němu nechtěla jít. Prostě si vybral jiný smysl života, a ted mi dělá problémy.
@nikive Samozřejmě jak jsem psala vím s kym jsem ležela do postele. Opravdu jsem nepředpokládá že když budu v jiném stavu, že opět šlápne vedle, a udělá takovou věc. Neupirala bych mu jeho odcovstvi, kdyby se jako otec choval. Dcera ma sama na něj svůj názor, a vídat ho nechce. Až ho pustí, tak se to bude řešit dál. Muj názor je ten, že zase hodně rychle půjde zpátky. Alimenty neplatí, ani k jednomu soudu se nedostaví, a navíc neustále vyhrožuje. Kdyby se choval jako normální člověk, a dcera ho chtěla vidět, tak ji nic zakazovat nebudu.On ale normální člověk není, a dcera ho vídat nechce. I přesto všechno soud rozhodl pravý opak.
Takze u nas se opetovne nastaveni 14 denniho styku o prazdninach odrazilo epileptickym zachvatem syna…
Niko nerespektuje poruchu autistickeho spektra a uplacena znalkyne rekla u soudu, ze mam-e zdraveho syna, ze je treba styk maximalne rozsirit…