Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj holky, omlouvám se, jestli je tady už založené tohle téma, ale nemám čas ani náladu to teď pročítat. Malý asi před 20 minutami spadl z výšky 20 cm na koberec a přitom se praštil do hlavy o hrot dřevěné hračky. Má tam krvavou stopu a bouli. Chvíli si poplakal, ale teď už je v pohodě a hraje si dál, jako by se nic nestalo. Co radíte? Mám to nějak řešit (jet na pohotovost) nebo myslíte, že je to OK?
Já bych zatím nejela, pozorovala bych ho a kdyby zvracel nebo byl divně spavý, tak bych vyrazila.
aspoň hodinu ho nenech usnout, pozoruj ho, jestli bude malátný, divně se motat, začne zvracet nebo bude dělat cokoliv divného, co předtím nedělal, tak teprv jeď. Myslím, že to nic nebude, nedávno mi malý při běhu klopítl a upadl přímo na boční hranu skříňky. Měl kousek nad obočím pořádnou rýhu, měla jsem hrozný strach, ale také z toho nic nebylo. Tak držím palečky, ať to máte také v pohodě ![]()
Lukáškovi se to taky stalo,sledovat a jestli nezvrací tak snad dobrý,no nejeli sme nikam,ale nikdy člověk neví,je to těžký.
S tím nenecháním usnout to bude problém, protože zrovna teď se blíží doba, kdy chodívá spinkat. Takže ospalý bude nejspíš tak či tak
Každopádně, pozoruji ho pořád, naštěstí „zatím“ nic výjimečného - ťuk, ťuk, ťuk
Moje mamka říká, že pláč=dobré znamení
Kdyby po pádu neplakal asi bych znervózněla, ale myslím, že bude OK sleduj ho jak říkají holky
takových pádu ještě bude ![]()
Ja myslim, ze to bude jen povrchove, pred par dny Mates prastil hlavou v hotelovem pokoji o takovou hranu postele, dost ostra byla, mel bouli, uprostred rovny slic, sice krev netekla, ale vypadal hrozne.
Podle me kdyz je dite chvilku potom v pohode, prestane to rychle krvacet, tak je to dobre.
Pri urazech hlavy je poznavaci znameni vazneho urazu bezvedomi, i treba nekolik vterin, tam pak je riziko otresu mozku a to uz bych k dr sla.
Jestli chceš jet, záleží spíš na tobě, jak moc si „hysterická“. V nemocnici udělají max. rentgen hlavy, neurologické vyšetření. To spočívá v tom, že zjistí, jestli dítě háýbe symetricky všemi končetinami, zkontrolují zornice, zada jsou stejně široké a reagují na světlo (stáhnou se).
Ale stejně nejsou schopní vyloučit některé komplikace, které se projeví až s odstupem. Nám po vyklopení kluka z kočárku v autobude doporučili sledovat 3 dny. Prý ale 24 hod. je nejkritičtějších. Každé 2-3 hod. zkontrolovat zornice, pohyb všech končetin. Měli jsme i v noci po 2 hodinách budi. Dát hračku, kterou by si dítě mělo prohlídnout, otočit se za ní, chytit do ruky. Pak pobídnou, aby se převrátilo. V praxi to bylo naprosto nereálné, protože probuzené dítě ječí a rozhodně si nehraje s hračkou, nepřetáčí se ani neleze.
Takže jsem se nakonec smířila s tím, že jsem lehce probudila, kluk se otočil za světlem baterky, zkontrolovala oči, koukla, jestli hejbe oběma rukama a nohama a nechala ho opět usnout.
Anomiska píše:
S tím nenecháním usnout to bude problém, protože zrovna teď se blíží doba, kdy chodívá spinkat. Takže ospalý bude nejspíš tak či takKaždopádně, pozoruji ho pořád, naštěstí „zatím“ nic výjimečného - ťuk, ťuk, ťuk
to mi povídej, Lukáš se mi vždycky „rozsekal“ chvíli předtím, než měl jít spát. Snažím se ho vždycky natáhnout, co to jde, ale přiznám se, že když vypadal naprosto v pohodě, tak jsem ho asi 3× nechala spát i po půl hodině. Ale pro jistotu jsem zapla monitor dechu (který už běžně nepoužívám) a chodila jsem častěji kontrolovat. Jestli vypadá v pohodě a byl by kvůli tomu, že je vzhůru extrémě protivný, tak ho dej spát. Pokud se ti povede ho něčím ještě chvíli zabavit, tak by to nebylo špatné
Holky, děkuji za vaše příspěvky
Jsem hned o něco klidnější. Věřím, že to bude OK. Samík vypadá naštěstí úplně normálně, hraje si, brblá, napodobuje zvuky zvířat… Snad je to jen jeden z mnoha „klasických“ pádů ![]()
Syn si nedávno rozrazil čelo nahoře o radiátor, krve plno, řval jak tur, díru tam měl (podle mě) velkou…manžel říkal, že to nic není, já jsem hysterčila a jeli jsme na pohotovost - jen mu dali mašličku, vydesinfikovali a hotovo, takže jsem byla u všech za hysterku
Ptali se mě, jestli hned plakal, takže to je asi dobrý znamení ![]()
Malej padá teď pořád (nedávno taky na oko - má jizvu, urazil si zub a modráky a odřeniny nepočítám
), už má víc jizev než já (ve 2 letech), takže si na to asi budu muset zvyknout
![]()
Taky se snažím ho sledovat a když se chová normálně, tak to snad nic není ![]()