Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@stinga píše:
@Markytka14 přesně tak,
kdyby zakladatelce někdo zavolal sanitku hned na té ulici, co upadla, tak by se asi také nikdo nedivil a nikdo neřešil, že něco zneužila - k tomu jaksi ty sanitky jsou
Souhlas
Udělala jsi správně. S úrazem hlavy řídit je blbost. Dispečerka ti řekla, že zavolá sanitku, tj. bylo to nezbytné. Opravdu se tím netrap, záchranářka je kravka.
Prosím anonymně - citlivé informace.
Před pár týdny jsem měla podobný úraz. Otřes mozku, několik stehů na hlavě, zhmožděniny různě po těle. Výpadek krátkodobé i dlouhodobé paměti. V nemocnici jsem si kvůli otřesu mozku poležela 2 dny - takže žádný okamžitý propuštění domů, jak tady někdo psal.
V první chvíli po úraze jsem vůbec netušila, co se mnou je. Děsila mě krev tekoucí z hlavy a nedocházelo mi, že jsem byla chvíli v bezvědomí. Odvoz z rodiny přijel, posoudil, a jeli jsme na pohotovost.
Chci tím říci hlavně to, že po úraze hlava byla mimo a absolutně jsem situaci nedokázala vyhodnotit a racionálně přemýšlet. Kdybych se nedovolala rodině, volala bych sanitku.
Chápu, že člověka mrzí, když si na něj někdo takto otvírá ústa, ale hoď to za hlavu, zakladatelko, důležitý je, že jsi v pořádku a že to nemělo žádný komplikace
. Myslím, že zavolat si v tomto případě a za těchto okolností sanitku je zodpovědný (vůči sobě i okolí) ![]()
@Kakika četla jsem to pořádně, to nic nemění na tom, že by jeli (pokud by řídil manžel autem) a nevolali by sanitku
Tak bych si auto půjčila od známých, rodiny. Ale znovu opakuji, že tato dg je adekvátní k zavolání rzp.
@Anonymní píše:
@Kakika četla jsem to pořádně, to nic nemění na tom, že by jeli (pokud by řídil manžel autem) a nevolali by sanitkuTak bych si auto půjčila od známých, rodiny. Ale znovu opakuji, že tato dg je adekvátní k zavolání rzp.
Jasně, něco se přihodí, nebo ti bude zle a budeš shánět auto od známých ![]()
To je logika, když můžu zavolat rychlou.
@Anonymní píše:
Mám čerstvou zkušenost s jízdou sanitkou a ne zrovna hezkou a pořád o té situaci přemýšlím. Zajímal by mě váš názor. Spadla jsem a udeřila se do hlavy, docela silný naráz na tvrdý povrch. Na chvilku jsem přestala vidět, ale pak dobrý. Hlava ani nijak strašně nebolela, přiměřeně. Volala jsem obvodní mudře, jestli mám pro jistotu přijít, neb budu sama a dětma, tak abych byla ok. Mudra že dnes končí dřív, takže se hlídat a v případě přetrvání bolesti pohotovost, v případě nevolnosti, silné bolesti, něčeho divného sanitka. Chvíli to bylo ještě celkem ok, ale odpoledne už hlava bolela hodně a když jsem si chtěla lehnout, byla ta bolest silná, velký tlak, motání hlavy. Dost se to zhoršilo během hodiny až dvou. Když dorazil manžel, vše jsem mu řekla a že budu muset asi radši do nemocnice, že mi je nevolno i od žaludku a hlava hodně bolí, hlavně změna polohy. Máme momentálně vozidlo k. o. takže máme jen menší a do toho se nedostaneme všichni s dětma, takže jsem musela jet leda sama. To jsem se bála, tak jsem volala sanitku, zda za těchto okolností můžu jet autobusem (50min cesty, nutný přestup), dispečerka řekla, že to spíš ne, že mi posílá sanitku. Obecně všude říkají, že hlava je zrádná, takže připouštím, že jsem měla prostě i strach řídit nebo jet sama. Po příjezdu sanitky jsem ale dostala strašně vynadáno, dojeli chlap a žena, ta na mě zvýšeným hlasem hučela celou cestu do nemocnice, že zneužívám výjezd, že to není život ohrožující stav, že kvůli mně může někdo umřít, jestli si to uvědomuji. Hlava mě strašně bolela, takže jsem vnímala jen část z toho co říkala, cítila jsem velkou únavu. Ale vím že na mě křičela celou cestu. Když mě přivezli na pohotovost na ambulanci, záchranářka na mě ukazovala a mluvila ve stylu: takhle paní si jezdí se záchranou službou do nemocnice a boulí, ano, zneužívá práce záchranářů, ano, je při vědomí, bez známek čehosi, ano..a tak asi dalších 10 minut. Sestra mi mezitím nasadila na krk nějaký límec a už si mě převzali. Výsledkem vyšetření byl otřes mozku a výhřez krční ploténky a krátká hospitalizace (2 dny).
Zajímá mě, jestli jsem udělala chybu, že jsem tu sanitku zavolala, nebo ne.
Asi bych tam zpětně opravdu dokázala nějak dojet autobusem, ale nevěděla jsem jak je to vážné. Co si o tom myslíte? Je to čerstvá zkušenost, jednou dřív jsem už zažila podobně protivného záchranáře u syna, který se mi dusil při laryngitidě, nakonec 5 dní hospitalizace, ale jak mně, tak jemu, pomohli, takže to nechápejte, že si stěžuji, jen mě překvapilo to chování. Beru i kritiku, ráda bych věděla, kdyby nedej bože bylo ještě někdy něco. Prosím anonym, kvůli zdravotnímu stavu, nerada tyhle informace nechávám na internetu.
Já bych sanitku volala při krvi, ztrátě vědomí… Zas nevím, když to má někdo 50 minut. Já bych si zavolala a zaplatila taxi nebo udala někde děti, odvezla by mě tchyně…
Jestli na to máš sílu, pošli tenhle popis situace na nějaké ústředí záchranky, pomůžeš tím dalším pacientům.
Jestli ne, hoď to za hlavu.
@Bubla Bůčková píše:
Já bych sanitku volala při krvi, ztrátě vědomí… Zas nevím, když to má někdo 50 minut. Já bych si zavolala a zaplatila taxi nebo udala někde děti, odvezla by mě tchyně…
víš, to jsou takové ty hraběcí rady - taxikář není záchranář a jak by k tomu přišel, kdyby se mu tam složila nebo pozvracela - on nepotřebuje takové problémy, není za to placený, ani to neočekává, ani nemá záchranářský kurs,
někde udala děti? kde? každý je tak zvědavý zničehonic hlídat 3 cizí děti, odvezla by tě tchýně - no asi máš tu možnost, každý nemá tchýni vedle a s autem a řidičákem
Sanitku ti poslala dispečerka. Jezdí i k větším banalitám. Tys měla úraz hlavy, otřes mozku. Zůstala jsi v nemocnici na pozorování, tak to asi nic nebylo. Neřeš to a příště ji zavolej zase, pokud bude třeba. Pokud mám zdravotní problém a nejsem schopná ho vyřešit svým autem, tak volám RZ ne souseda.
Rodičům jsme přímo nakázali, že kdyby se dětem stal nějaký úraz, ať nevymýšlí, kde jsou sedačky a jak je upoutají do auta, ale ať volají RZ, že oni si poradí líp.
Zkušenost stará 2 měsíce. Omdlela nám holka ve škole. Okamžitě byla při vědomí. Odeslali jsme ji v doprovodu matky k doktorce a byli jsme pokáráni, že musíme vždy volat RZ a ne ji vodit k ní. Bylo to z horka a holka asi málo pila. Doktorka ji propustila domů a další den byla ve škole. To by bylo zneužití RZ, ale máme to nakázané.
@Aspera píše:
Sanitku ti poslala dispečerka. Jezdí i k větším banalitám. Tys měla úraz hlavy, otřes mozku. Zůstala jsi v nemocnici na pozorování, tak to asi nic nebylo. Neřeš to a příště ji zavolej zase, pokud bude třeba. Pokud mám zdravotní problém a nejsem schopná ho vyřešit svým autem, tak volám RZ ne souseda.
Rodičům jsme přímo nakázali, že kdyby se dětem stal nějaký úraz, ať nevymýšlí, kde jsou sedačky a jak je upoutají do auta, ale ať volají RZ, že oni si poradí líp.
Zkušenost stará 2 měsíce. Omdlela nám holka ve škole. Okamžitě byla při vědomí. Odeslali jsme ji v doprovodu matky k doktorce a byli jsme pokáráni, že musíme vždy volat RZ a ne ji vodit k ní. Bylo to z horka a holka asi málo pila. Doktorka ji propustila domů a další den byla ve škole. To by bylo zneužití RZ, ale máme to nakázané.
Jo, to je ta silenost, jak tem blicijim detem na tabore volali rychlou, misto aby si je rozvezli rodice.
Tohle je zneuziti.
@Semtex píše:
No však jo, já to úplně chápu. A na druhou stranu, pokud doktorka ze sanitky vyhodnotila tvůj stav jako nezávažný, proč tě tedy nechala vézt do té nemocnice? Nemusela přece. Mohla ti říct “dejte si na čelo pytlik se zmrazenym hraskem a lehnete si na gauč, nashledanou”. Takže to vypadá, že si na tobe jen vybila nějakou frustraci a ty jsi s tím neměla vůbec nic společného. Akorát jsi se zrovna vyskytla a byla neschopna odporu, tak bych to videla.
Přesně tak. S boulí tě neměla co nakládat, ale to to asi nebylo, když tě sice s kecama, ale odvezla do nemocnice.
@Lucie_Sx píše:
Jo, to je ta silenost, jak tem blicijim detem na tabore volali rychlou, misto aby si je rozvezli rodice.
Tohle je zneuziti.
A zrovna tam to byl celkem mazec i pro záchranáře a děti rozvezli po nemocnicích. Jako ono je to těžké rozhodnout kdy volat a kdy ne a proto jak je to divné volám. Volala jsem záchranku holce co se jen opařila, ale nebyla v dosahu auto a městkou jsme fakt jet nechtěli a tak přijeli a pomohli jí.
@stinga píše:
víš, to jsou takové ty hraběcí rady - taxikář není záchranář a jak by k tomu přišel, kdyby se mu tam složila nebo pozvracela - on nepotřebuje takové problémy, není za to placený, ani to neočekává, ani nemá záchranářský kurs,
někde udala děti? kde? každý je tak zvědavý zničehonic hlídat 3 cizí děti, odvezla by tě tchýně - no asi máš tu možnost, každý nemá tchýni vedle a s autem a řidičákem
Jasný. Já to myslím tak, že z popisu to na sanitku pro mě není, nějaké možnosti jsou, ale když to má někdo 50 minut s přestupem, tak holt to poslední možnost je. Však sanitkou se vozí ožralové, tak člověk holt jednou za život ve svrabu to použil taky.
Jinak u nás v místním plátku se chlubí městská policie, že pomohla odemknout zabouchnuty byt. Tak mně se to teda taky stalo, ale volala jsem zámečníka za nekřesťansky peníz. Tak si příště říkám, že budu hrát ženu s dítětem v nesnázích a oslovím nejprve místní záchranné jednotky ![]()
Volali jsme RZ kamarádce s vykloubeným loktem, záchranáři moc ochotní a chlácholili ji, že tohle je opravdu adekvátní situace na jejich zavolání, že si nemá nic vyčítat.