Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
A to byla herna s hlidanim? Jak spatne vyskocil, to nekde koukal sroub z neceho nebo byla nekde ostra hrana, co tam nemela byt? V provoznim radu je co? Kdo odpovida za dite v dobe pobytu v herne?
@Anonymní píše:
Ahoj holky, mám prosbu, byli jsme včera se synem v hernicce, a nejak špatně vyskočil a rozbil si hlavu na 5 stehu. Sepsali jsme zaznam o urazu, je mozne jeste nejak resit, by se pripadne dalsimu ditku nic nestalo, popr. zadat odskodneni kvuli spatnemu zabezpeceni, jedna se o soukromeho provozovatele. dekuji
Kdo zajišťoval dozor nad dětmi? Je provozovatel pojištěný?
Myslím že ne..u nas v herně je napsané že za děti si odpovídají rodiče..já s malým prolézám všechny atrakce, ale jsou mamči které tam jdou na kafe a děti nehlídají..provozovatel to určitě neměl špatně zabezpečené..na tohle jsou velké kontroly a nemohli by ani otevřit kdyby to nesplnovalo normy ![]()
Otázka je, zda si za to mohl „sám“, zda tam bylo něco nebezpečného a záleží na spoustě okolností. Nebo snad herna něco „zanedbala“? Nebo Ti jde o to - něco z toho vytřískat?
V některých hernách mají napsané, že na dítě mají dávat pozor rodiče. Pokud by to byla herna s hlídáním, tak bych to řešila dál.
Pokud to bylo v herně, kde si každý rodič zodpovídá za své dítě sám, tak to snad ani nebudu komentovat… Pokud tam byl dozor, tak bych zvážila, co s tím dál udělat.
Druhá věc je ta, že děti jsou děti a uhlídat je mnohdy velmi těžké. Mladší syn, byl druhý den v soukromé školce a naražená a komplet sedřená brada do masa. Narážel motorkou do betonových schodů. Znám ho a je mi jasný, že uhlídat ho opravdu v tomto případě nemohli, takže nikoho za to popotahovat nehodlám. Spíš jsem synovi vysvětlila, že prostě takhle to nepůjde. ![]()
Pošly tam obratem ČOI, ta zkontroluje zda mají atrakce revizní zprávu, případně to do odstranění závad donutí majitele zavřít.
Normy stanovují bezpečnost hracích prvků tak že by podobné zranění se stát prostě nemůže.
Záleží na okolnostech, pokud ho někdo hlídal, nebo jste ho měli mít pod dohledem vy… Atd… Mě osobně by asi ani nenapadlo popotahovat nějak majitele té herny, protože znám svoje děti a vím, co dokážou… Starší už měl rozseklý čelo, byla jsem tak dva metry od něj, ale prostě běžel a neubrzdil, no… Teď už padá líp… ![]()
@Mishaak píše:
Pokud to bylo v herně, kde si každý rodič zodpovídá za své dítě sám, tak to snad ani nebudu komentovat… Pokud tam byl dozor, tak bych zvážila, co s tím dál udělat.
Druhá věc je ta, že děti jsou děti a uhlídat je mnohdy velmi těžké. Mladší syn, byl druhý den v soukromé školce a naražená a komplet sedřená brada do masa. Narážel motorkou do betonových schodů. Znám ho a je mi jasný, že uhlídat ho opravdu v tomto případě nemohli, takže nikoho za to popotahovat nehodlám. Spíš jsem synovi vysvětlila, že prostě takhle to nepůjde.
To je hodně hloupý přístup, podobné průser je jednoznacne chyba provozovatele nebo revizáka kterej na herní prvek dal razítko. Tak proste nesmí byt nic o co si dítě může rozseknout hlavu. A v případě pádů zalezí na tom zda je dopadová plocha podle normy pokud ano tak je to v pořádku ale pokud ne tak je to chyba provozovatele.
@MartinKa36 nikdy nemůže být všechno zabezpečený tak že se prostě nemůže nic stát, děti se musí hlídat tam jde jen ot ot kdo ho měl mít na starosti, stát se úraz může i ve vypolstrované místosti kde nic není…
taky by mě neapadlo řešit to ějakým oznnámením na majitele kvůli odškodnění ![]()
@MartinKa36 hele, aktivní dítě si rozbije hlavu klidně doma na koberci.
Já si nehraju na nějaké normy. Za děti jsem zodpovědná já jako rodič a tak se k tomu stavím. Pokud vidím, že to je pro dítě nebezpečné, tak tam s ním budu a budu ho hlídat jako ostříž. Ať je to někde v razítkem posvěcené herně nebo doma na zahradě.
V případě, že ho nebudu mít pod kontrolou (viz. třeba školka a pod.), tak musím zvážit okolnosti nehody i s ohledem na temperament mého dítěte. Jsou nehody, které prostě nestojí ani za řeč. A jsou „nehody“, které nejdou smést pod koberec. Ale vždy je potřeba k tomu použít zdravý rozum a nebýt zbytečně hysterický.
Tak zalezi o co si tu hlavu rozbil. Pokud o neco, co tam byt nemelo, majitele bych na to upozornila, pokud si tu hlavu rozbil vlastnim divocenim treba o zed, tak zalezi, kdo mel dite hlidat.
Muj syn je nekdy opravdu splaseny a i doma ma urazy, takze ja bych to nijak neresila, vyresila bych si jem nasi urazovou pojistku.
@MartinKa36 taky si teda myslím, že děti se můžou zranit i ve „schváleném“ zařízení… Stačí kostka na zemi a je to. To by se musely po jednom zavírat do vypolstrovaných místností bez hraček a to by se jim asi moc dlouho nelíbilo…
Ahoj holky, mám prosbu, byli jsme včera se synem v hernicce, a nejak špatně vyskočil a rozbil si hlavu na 5 stehu. Sepsali jsme zaznam o urazu, je mozne jeste nejak resit, by se pripadne dalsimu ditku nic nestalo, popr. zadat odskodneni kvuli spatnemu zabezpeceni, jedna se o soukromeho provozovatele. dekuji