Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@natalindri myslím macmiror, plus jsem měla tablety gynimun trio na půl roku.
Rada bych oživila diskuzi.
Minulý rok me začaly trápit záněty - klasické pálení a diskomfort. Nejprve se léčilo jako klasický zánět bez efektu. v konečné fázi léčení se zjistilo, že šlo o mykoplasmata. přeléčeno tedy správnými antibiotiky s tim, ze výsledky po ukončení léčby vyšly negativní. Pocit pálení mi opravdu přestal, ovšem zůstal mi pocit neustálého pocitu na močení, pocitu nedomočeni. Po dalších měsících řešení léky na zklidnění ( spasmed), které vůbec nepomohly- spíše problém zhoršily, mne dokotorka udělala cystoskopii, kde zjistila, že mám zúženou močovou trubici a okamžitě mě poslala na zákrok Otis. Dlouho jsem váhala, ale vzhledem k mým obtížím, které trvaly rok a značně mně znepříjemňovaly běžný život, jsem do toho šla s vidinou úlevy. Nyní jsem týden po zákroku a problémy mám úplně stejně - ba dokonce možná ještě horší než před - neustálý pocit na močení s tim, že vyčurám vždy jen trochu a neprochází úleva. Chci se zeptat, pokud má už někdo po zákroku delší dobu, měl podobné obtíže, zlepšilo se to časem? Nebo byla potřeba opětovná operace s tím, že nebyla úspěšná?
Napiš mi do soukromé zprávy. Taky mám stále potíže a to jsem byla 2× na rozšíření! ![]()
@Anonymní píše: Více
Já jsem v podstatě ve stejné situaci, nejdřív jsem byla na ambulantní dilataci, která nepomohla. Následně mi jeden urolog tento zákrok doporučil, měla jsem i termín. Ale ještě jsem si šla pro druhý názor. A druhý urolog mi ho rozmluvil, že ta rizika - včetně inkontinence - jsou poměrně značná.
Teď jsem byla skoro půl roku na udržovací dávce antibiotik, s tím, že je šance, že se močový měchýř zahojí a zklidní a záněty se nebudou opakovat. Pokud ne, tak by už nezbývalo nic jiného, než na tu operaci opravdu jít.
@ivašot. Ahoj a můžu se zeptat, co to bylo za antibiotika a užívání? Vidíš nějakou změnu?
@natalindri píše: Více
brala jsem jednu tabletu furolinu večer, asi 5 měsíců. Teď před 14 dny jsem to vysadila a uvidí se. Prý je šance, že jak je ten močový měchýř dýl bez zánětů, tak se ta výstélka uzdraví a je pak odolnější. Ale uvidíme…
Jinak mi ještě jako možnost nabízel výplachy kyselinou hyaluronovou, to by mělo mít taky hojivý účinek, ale to jsem ještě nezkoušela.
@ivašot. No mne byly záněty vyloučeny - dělali mi po antibiotikách stěr a vsechno tam bylo negativní. Moc vzdycky ukázková. Je teda pravda, ze když mi delala tu cystoskopii, tál rikala neco v tom smyslu, ze je tam chronický zánět vidět, ale prý nic hrozného. Tak nevim, jeslti tohle mi způsobuje tyhle obtíže
nicméně po tom Otisu jsem brala antibiotika preventivně, tak si rikam, ze kdyby tam nějaký zánět byl, tak by se vyléčil … ale je to pořád stejný. Vcera jsem si i volala do ambulance, kde mi zákrok dělali abych se zeptala, jestli je normální, ze se porad nemuzu pořádně vyčurat a dost nepříjemná sestra me jen odbyla, ze jsem týden po zákroku, tak co bych chtěla, kdyz se ta trubice nařízla - ze je to podrážděný. Ne ze by me uklidnila tim jejím tonem
ale budu jeste věřit….
Jinak teda ještě doplním - třeba pro budoucí hledatele informací se stejnými problémy. V rámci cystoskopie mi dělala i tu diletaci. V papírech mám napsáno diletace do 18CH 20CH již nelze. Takže jsem pochopila, ze ta trubice byla natolik zúžena, ze diletace šla pouze na 18CH, což je opravdu málo, vzhledem k tomu, ze jsem se dočetla, ze normální je alespoň 24. Následně mi tedy řekla, ze mě posila na zákrok Otis.
@Anonymní píše: Více
Tak u tebe to zúžení bylo opravdu výrazné, to se fakt asi nedalo řešit jinak.
Já osobně bych se vykašlala na telefonování s nějakou sestrou a prostě šla na kontrolu tam, kde ti to dělali.
@ivašot. Rekla mi, ze ted mi s tim stejne nic neudělají, ze se to hojí. At přijdu kdyžtak za 3 týdny ![]()