Úroky tchýni?

12584
17.2.13 12:20

uroky muze tchyne?

Ahoj. mela bych dotaz idealne na ucetni. Na hypotece jsou manzel i tchyne jako spoludluznici. muze di dat tchyne nase uroky? problem je, ze v katastru neni… jen ja a muz. i v papiru co prisly uroky ted na dane je i tchyne. dekuji moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16245
17.2.13 12:24
@kofolkaa. píše:
Ahoj. mela bych dotaz idealne na ucetni. Na hypotece jsou manzel i tchyne jako spoludluznici. muze di dat tchyne nase uroky? problem je, ze v katastru neni… jen ja a muz. i v papiru co prisly uroky ted na dane je i tchyne. dekuji moc

Nejsem ucetni… Ale jsme s manželem uvedeni na hypotéce jako spolu dlužníci. Manžel si odecita z dani jak svoje tak moje. Akorát jsem musela podepsat čestné prohlášeni ze si svoje úroky nikde neodecitam a nárok nikde neuplatnuji. Tak si myslím ze by to měl byt ten samy příklad i s manželem a tchyni.
Personální manžela v práci teda výpis z katastru nepozadovalo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101764
17.2.13 12:31

Pokud je to na koupi baráku, tak nemůže, to by musela být vlastníkem a bydlet tam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1812
17.2.13 12:36

My jsme dávali loni odečet na hypotéku, platím ji já, ale manžel(tehdy ještě přítel) je vlastník a normálně to šlo odečíst, ptala jsem se na to účetní i v bance, tak nevim…

Jinak manžel (tehdy přítel) tam byl jako spoludlužník

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8515
17.2.13 12:41

No jo, ale manžel je spoludlužník a vlastník. Ale @kofolkaa. píše, že tchýně není vlastník! To je dost podstatný rozdíl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12584
17.2.13 12:46

Prave v bance mi rekli, ze kazdy dluznik muze… ale po precteni a par clanku mam. strach, ze to nepujde a my o vsechny prijdeme. potom taky nechapu proc zaplacene uroky, to potvrzeni obsahuje i jeji jmeno..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8515
17.2.13 13:00

No ono je to trošku složitější. Pokud figuruje ve smlouvě, pak je spoludlužník. Pokud by byl úvěr např. na rekonstrukci, pak není podmínkou vlastnictví, ale užívání k trvalému bydlení a pokud by tchýně v tomto případě s váma bydlela ve společné domácnosti, pak může uplatnit úroky i ona. Banka nemůže posuzovat, který ze spoludlužníků může nebo nemůže uplatňovat úroky, banka může pouze do potvrzení zapsat údaje ze smlouvy. To jestli jsou úroky správně uplatněny, může posoudit pouze správce daně. Určitě se v tomto nespoléhejte na to, co vám řekla paní z banky! Ano, je pravda, že může kterýkoli ze spoludlužníků, ale musí splnit další podmínky, které vyplývají ze zákona! Kdyžtak je to §15 odst.3 zákona o daních z příjmů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12584
17.2.13 13:02

Hani zase se potkavame :) takze to nepujde? :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12584
17.2.13 13:06

Dekuji moc. ono asi bude zalezet na tom spravci dani.. chjo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8515
17.2.13 13:07

Ať tady nevypisuju co by kdyby, napiš přesnější info. Vy chcete aby si úroky uplatnila tchýně? Nebo manžel? A jaký je přesně účel toho úvěru, co máte napsaný ve smlouvě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12584
17.2.13 13:14

Manzel nemuze pac nepracoval cely rok. takze letos to nevyslo. tchyne je ve smlouve jako spoludluznik. mame hypotecni uver…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8515
17.2.13 13:19

Ale na co? Koupě domu, stavba, rekonstrukce. A bydlí s váma tchýně v tom domě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12584
17.2.13 13:23

Na koupi bytu… nebydli :( proboha :o) to je prave ceho se bojime.. ale zase pak nechapu proc z banky prisly.ty uroky i na ni… chapes?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
327
17.2.13 13:29

Nooo já nevím ale v tom zákoně bylo, že úroky z úvěru lze uplatnit jako slevu pokud se to týká k „uspokojení bytové potřeby tvé, tvých rodičů a dětí“ tak by to mělo jít ne? My si odepidujeme, tedy já už druhý rok jen na sebe a trvalé bydliště tu má jen manžel, pravda je že fyzicky tu bydlíme všichni..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8515
17.2.13 13:29

Pokud se týká úvěru na koupi bytu, pak musí poplatník byt vlastnit, takže bohužel. :,( :,( :,( Je mi to líto. Banky ty potvrzení posílají podle údajů ve smlouvě. Jim je to víceméně jedno. Pokud si matně vzpomínám, tak banky na ta potvrzení psaly, že splňují podmínky pro odečty ze základu daně a že si úroky z potvrzení může člověk odečíst ze základu daně. A soud jim to zakázal, že banka nemůže posuzovat co a jak si může poplatník odečíst. To může jen FÚ. Tak už to tam nepíší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel