Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Vitaj v klube
my sme to konecne zacali riesit a dotlacili tchanovcov k tomu aby sa zacali spravat ako dospeli ale zial manzel im na nejaku pujcku ruci, na dalsej ktoru nezaplatili ho dokonca napisali ako dlznika… no neskutocne.. ale drzim ti moc palce viem ake to je ![]()
@Anonymní píše:
Vitaj v klubemy sme to konecne zacali riesit a dotlacili tchanovcov k tomu aby sa zacali spravat ako dospeli ale zial manzel im na nejaku pujcku ruci, na dalsej ktoru nezaplatili ho dokonca napisali ako dlznika… no neskutocne.. ale drzim ti moc palce viem ake to je
Ja jsem si naivne myslela ze kdyz nekdo nekomu ruci, chteji penize po nem… ale asi je opak pravdou.
@Seizdra bralo se cca 200tis. ale vzhledem k tomu, ze to pravdepodobne neplatila celou dobu tak tam bude cifra velka..
Nějak asi nechápu, co jsi napsala. Bez ohledu na to, že tě matka donutila vzít si půjčku, tak jsi tu půjčku měla platit ty, ne? Takže spíš nechápu, proč jdou za tvou matkou a ne nejdřív za tebou, když pro ně jsi dlužník ty? Ale i tak asi půjdou po ručiteli, možná dorazí exekuce…Moje rada je, vem papíry a zajdi za právníkem. Nikoho nebudou zajímat okolnosti, ale to, kdo si půjčoval a kdo neplatil. Btw. pokud jsi dlužník ty a neplatila jsi, tak jsi určitě zapsaná v registru dlužníků a tím pádem ti nikdo již nic nepůjčí.
Byla jsem blba, kdyz jsem slepu duverovala, ze vse bude zaplaceny.Ja v te dobe byla student a nasi meli hromady pujcek a zadnou jinou by jim nedali tak to resili takhle pre ze me.
@ynax exekuce lze i na cloveka co je v insolvenci?
@ynax exekuce lze i na cloveka co je v insolvenci?
tak to fakt netuším. Teď spíš půjde asi o to, jestli půjdou po tobě nebo po rodičích, kdo to bude platit
Věřitel jde vždy za tím, o koho má větší šanci peníze získat. Pokud je to věřitel, může pak věřitel peníze vymáhat po dlužníkovi. To, že jsi byla mladá ti nijak nepomůže.
Pokud je někdo v insolvenci, tak již exekuce není možná a je třeba přihlásit pohledávku do řízení. To se Vás ale netýká, protože pro banku je teď výhodnější peníze vymoci od tebe jako od dlužnice.
@Anonymní píše:
Věřitel jde vždy za tím, o koho má větší šanci peníze získat. Pokud je to věřitel, může pak věřitel peníze vymáhat po dlužníkovi. To, že jsi byla mladá ti nijak nepomůže.Pokud je někdo v insolvenci, tak již exekuce není možná a je třeba přihlásit pohledávku do řízení. To se Vás ale netýká, protože pro banku je teď výhodnější peníze vymoci od tebe jako od dlužnice.
na me ani manzela neni nic napsaneho, pozemek je na tcjhyni, to mi vezmou rodicak? Nebo manzelovi budou strhavat z platu-vzdyt se pujcka brala kdyz jsem byla svobodna.
Zakladatelko, nejsem si jistý, že vám nemají co vzít… I rozestavěný dům je majetek. Dokonce i základová deska domu je majetek. No a pokud věřitel neuspokojí svoje pohledávky dnes, zkusí to „příště“. s tím, že vám naskakuje úrok z prodlení. Takže to chce co nejdřív splátkový kalendář na všechny dlužné částky. Jen je tam zádrhel, že se splátkovým kalendářem musí věřitel souhlasit. Pokud nebude, tak potom… ![]()
@Jura007 tady je vse psane na tchyni, protoze nam to kupovala ona za sebe, i to by nam mohli sebrat?
Me je uplne zle, jak vlastni matka muze tohle udelat. ![]()
Exekutor těžko může vzít něco, co patří jiné osobě než dlužníkovi, ale je to o výkladu zákona - s touto otázkou se radši obrať na nějakého právníka, což já nejsem.
Ale píšeš, že s manželem stavíte rodinný dům. Takže pokud dobře rozumím, tak ho nestavíte vy, ale tchýně - když se všechno financuje z jejích peněz. Tak pak je otázka, jestli by se exekutor případně dozvěděl o tom, že „máte“ něco na jiné adrese - případně jestli by vás „navštívil“ až po kolaudaci toho domu, když byste v něm už bydleli. Ale to jsou fakt jenom spekulace…
@Jura007 tchyne ma hypoteku na pozemek a dum stavime z penez co se vydelame a mame nasetreno kes bokem, na to pujcka zadna neni, ale tchyne ma zadosti o stavbu a dalsi veci s tim souvisejici
pisu to asi zmatene, ale dost to ted ve me vre.
@Anonymní píše:
@Jura007 tchyne ma hypoteku na pozemek a dum stavime z penez co se vydelame a mame nasetreno kes bokem, na to pujcka zadna neni, ale tchyne ma zadosti o stavbu a dalsi veci s tim souvisejici
pisu to asi zmatene, ale dost to ted ve me vre.
Rozumím, úvěr na toto nemáte, hypotéku taky ne. Ale v katastru bude asi uvedena tchýně… že ano… Takže až dům ze svých peněz postavíte, tak tchýně ho může, jakožto majitelka, kdykoli prodat, že ano… (No nic, já jsem taky patnáct let financoval provoz bytu, který pak moje matka jako majitelka bytu ve finále prodala - a jeho cena se během té doby zdesateronásobila…)
Zdravim a predem se omlouvam za anonym jelikoz je to pro me velmi citlive…
a ted k veci
Pred deseti lety jsem nastupovala na soukromou vyssi skolu, na kterou jsem defakto byla donucena jit mou matkou aby na me otec stale posilal alimenty(v te dobe cca 8000 ze kterych jsem nevidela ani halir, byla jsem prijata a mama me donutila jit do banky abych si vzala pujcku s tim ze to bude draha skola a ruzne kurzy a vybaveni ke studiu taktez. Ona s otcem byla jako rucitel. Uver schvalili a najednou mama mela nove auto a neustale si neco kupovala, podotykam ze kazdy den nejake hadry a boty, proste si zila na vysoke noze… otsim s tom moc nesouhlasil ale ona ho zpracovala ze tak je to nejlepsi. Ve skole mi obcas zaplatila skolne a dala na knihy ale zbytek jsem si vse platila sama z brigad na ktere jsem chodila. kdyz jsem po 2 letech rekla ze na skolu kaslu ze to delat nebudu a vdala se, mohla se postavit na hlavu.Ja se vdsala mela male dite a matka mi tvrdila ze vse je srovnane, jenze dnes volala manzelovi ze ji z banky volali a ze kdyz zjistili ze penize z ni nevytahnou(je v insolvenci) tak pujdou po me. A ze to chce uhrat na promlceni po 10 letech. Me je uplne zle stavime dum mame dve male deti a kdyz uz sem si myslela ze je vse tak nejak v normalu tak prijde takovahle tafka. Mama hraje na chudinku jak nema prachy ale novemu priteli koupila auto k narozeninam protoze on ho chtel. Jeste musim napsat ze otcim pred 5 lety spachal sebevrazdu a myslim si ze i kvuli ni ze to psychicky nezvladl jeji teror a manipulatorstvi.
Co ted mam delat, ja jsem uplne v pr… mam strach ze prijdu o mliko, ted jsem se to dozvedela a nejsem schopna se postarat o dite co mam doma natoz o to co mam ve skole.Ja tohle nedavam. Na sestru si napujcovala taky nekolik pujcek s tim jak to bude platit a nic, provolala ji 20 tis. a segra ma na krku exekutora. Jak z tyhle situace ven? Je tu nejaka pravnicka ci pravnik ktery by mi pomohl tuto situaci vyresit nebo nastinit nejake kroky jak dal? Nejhorsi je ze mama si zije porad jak kralovna jezdi autem neustale si kupuje veci pracuje na cerno aby ji insolventni spravkyne nesebrala penize ale vlastni deti necha v hovnech-pardon ale je to tak.
omlouvam se za zmatecny prispevek a pripadne chyby.