Ušetří myčka peníze za vodu? NE!

8.8.10 15:50

Ušetří myčka peníze za vodu? NE

ahoj maminy, nedávno se tu objevila diskuze, jak ušetřit peníze na provozu domácnosti. Spousta lidí si myslí, že lze hodně peněz ušetřit při používání myčky na nádobí. Bohužel tomu ale tak není. Poslední týden jsem pravidelně zapisovala kolik vody spotřebuju při mytí nádobí v ruce a pak počítala, jak moc je velký rozdíl při používání myčky. Výsledky jsou docela šokující, neboť mi vyšlo, že myčka rozhodně peníze neušetří. Takže mé výpočty jsou následující:
při mytí nádobí v ruce jsem v průměru spotřebovala 25 litrů vody (vodu nepouštím naplno). myčka spotřebuje cca 7-15 litrů, ALE…
cena vody se v letošním roce pohybuje mezi 55-70 kč za 1 m3 (= 1000 l vody), záleží dle kraje… jako průměr jsem počítala 60 kč za 1m3.

při jednom mytí nádobí v ruce mi to tedy vychází na 1,5 kč… (60/1000×25)… pokud nádobí umyju v myčce, tak při spotřebě vody 10 l na jedno mytí bych zaplatila 0,6 kč (60/1000×10)…úspora zde sice je, ALE musím brát v potaz, že při použití myčky ještě musím platit nemalé náklady na elektřinu, saponáty (cca 200-300 kč), a na pořízení myčky, což je něco mezi 10 000 - 30 000 kč.
takže mi vychází, že investice do myčky se NEVYPLATÍ.
Ano, myčka ušetří čas, ale rozhodně nelze tvrdit, že uštří i naší peněžence.

takže pro ty, co se rozhodují, zda myčku pořídit, či nikoliv - nevěřte všem reklamám, které tvrdí, že ročně můžete ušetřit až 3000 kč…rozhodně tomu tak není :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14335
8.8.10 15:56

Tak já uvažuju o myčce, protože máme starou kuchyň, a budem si dělat novou.
Upřímně můžu říct, že se mi také nezdálo, že by se nějak šetřila voda. Ale já zase vidím jednu věc. Radši si připlatím o něco a mít volný čas.
Sama nevím no, ale rozhodně vidím jednu věc.Kamoška dá nádobí do myčky a jdeme pít kávu, když jsem na návštěvě. Já když přijde, tak hodinu a půl stojím u dřevu :nevim: pak jdem si sednout.
Takže sama myčku nemám, ale zajímalo by mně, ano nebo ne??? :-D ušetří čas nebo ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
8.8.10 15:58

Ale zase na druhou stranu - těžko budeš mýt najednou tolik nádobí, kolik narveš do myčky. TAkže nádobí myješ třeba na třikrát a myčku zapneš jednou. A taky si spočítej tu úsporu času.
Já teda hlasuju pro myčku. :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8413
8.8.10 16:07

Já jsem taky pro myčku. Mám ji asi rok a říkám si, jak jsem byla blbá, když jsem se jí dříve bránila. Mám 4 děti, denně vyvařuju a denně jsem prostála hodiny u dřezu. Po obědě jsem dala malou spát a těšila jsem, že domyju a spočnu taky. Málokdy jsem to stihla. Teď je tomu konec, jak píše KVAČEK, zapnu a jdu si v klidu vypít kafe. Zatímco malá ještě spinká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3337
8.8.10 16:07

Ahojky! Na jednu stranu máš pravdu, ale na druhou jsi nepočítala, že voda na nádobí se taky musí ohřát - přece to nebudeš mýt ve studené… A to také něco stojí. Já myčku nemám a ani jí nechci, ale něco na ní možná je - máš uklizené špinavé nádobí z očí :palec: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13415
8.8.10 16:08

Myčku mám víc jak 2 roky a neměnila bych. Peníze dle mého taky ušetří, ne výrazně, ale určitě tam nějaká úspora je a hlavně - čas jsou peníze. Já jsem spokojená a hlasuju pro myčku :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58840
8.8.10 16:10

Souhlasím s PetrouJ. V myčce určitě myješ méně často než nádobí v ruce. O ušetřené práci ani nemluvím.
U nás úspora energií mytím v ruce určitě není. Ohříváme si vodu sami, takže myčka bere elektřinu a teplá voda na umytí nádobí bere elektřinu a plyn.
Takže jsem taky jednoznačně pro myčku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
8.8.10 16:19
tezi píše:
Souhlasím s PetrouJ. V myčce určitě myješ méně často než nádobí v ruce. O ušetřené práci ani nemluvím.
U nás úspora energií mytím v ruce určitě není. Ohříváme si vodu sami, takže myčka bere elektřinu a teplá voda na umytí nádobí bere elektřinu a plyn.
Takže jsem taky jednoznačně pro myčku

Já musím souhlasit s Tezi, taky si vodu ohříváme sami, takže za mytí v ruce opravdu u nás neušetříme. A to jak tady holky říkali, že je to opravdu ušetření času tak to je na tom to nejlepší. Prostě naházím a jdu dělat něco jiného, nemusím stát hodinu u dřezu a máchat se ve špíně a vodě. O tom že se mi nikde neválí špinavé nádobí po lince a dřezu a je pěkně „uklizeno“ v myčce o tom snad ani nemluvím. :-) Já jednoznačně hlasuji pro myčku, už si to bez ní nedokážu představit a to jsme pouze zatím sami dva bez dětí, takže toho nádobí zase tolik nemáme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.8.10 16:23

no, my nemáme baráček, takže teplou vodu neohříváme a rovnou nám teče z kohoutku.
cílem téhle diskuze není dohadovat se o tom, zda je lepší myčka nebo mýt nádobí v ruce. samozřejmě, že bych také hlasovala pro myčku, ale bohužel nemáme tolik peněz, abychom si ji mohli koupit a abychom měli peníze na drahé saponáty a elektřinu. jen jsem se snažila vypočítat, zda myčka skutečně ušetří peníze, a vyšlo mi, že bohužel neušetří. jediné co myčka ušetří je čas, ale jen tak si říkám, zda mi opravdu stojí za to investovat do ní tolik peněz. tu půl hodinu (max hodinu) denně si na umytí nádobí vždycky najdu. s manžou se střídáme a žádný problém to pro nás není. toho nádobí zas není tolik, aby to nešlo zvládnout (zatím jsme tři a vařím denně teplá jídla). beztak zaschlé hrnce nebo pánev myčka neumyje pořádně (vím od kamarádek).
jen mě zajímalo, kolik vlastně stojí mytí nádobí v ruce a myčce. vždycky jsem si myslela, že myčkou se dá ušteřit hodně peněz, ale tyhle výsledky mě teda překvapily.
samozřejmě, že kdybychom měli víc peněz, tak se myčce nebráníme, ale už takhle jsme měli loni nedoplatek za elektřinu deset tisíc, takže nechci ani domyslet, o kolik bychom platili víc, když bychom tu myčku měli. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14721
8.8.10 16:25

Hm a myla jsi stejné množství nádobí jako v myčce? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
8.8.10 16:26

Jsem taky pro myčku. Ta moje je rok stará, dali jsme za ni asi 11 tis. a nedali bychom ji ani za nic. Spotřeba vody je opravdu nižší než při ručním mytí. Cenu spotřebované elektřiny reguluju tím, že myčka myje v době kdy je noční proud a našla jsem si „svůj“ program tak aby byl cyklus co nejkratší a nádobí se dobře umylo (u mně 55 st, cyklus trvá asi hodinu). Z chemikálií používám prášek, roční spotřeba cca 2 kg (takže asi 200 Kč), sůl (asi tak 5 kg tj. 100 Kč) a dvě lahvičky leštidla (dalších 80 kč). Speciální čistdlo do myčky mám už rok ve skříni, nepoužila jsem.
A své práce si cením natolik, že ruční mytí nechávám jako variantu brod nebo jen pro v myčce poškoditelné nádobí (dřevo, jemný porcelán, servis po babičce…).
Takže za mně určitě myčku, spousta jiných kuchyňských hebel mi připadá zbytečnějších.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
891

Vodu ušetří určitě. Jednak počítáno na jedno umytí, jednak tím, že 1 dávka v myčce je více dávek ručně. Pořizovací náklady sice jsou, ale ušetřený čas je k nezaplacení. Když by to někdo chtěl opravdu počítat, může si za hodinu ručního mytí účtovat třeba 70 Kč - pak je ta návratnost investice daleko rychlejší než jen při počítání úspory vody. Za mě tedy myčku pro rodinu s dítětem/dětmi ANO. U samostatné dvojice, která doma prakticky jen snídá a večeří chleby, návštěvy moc nemá a děti mít nebude, spíše ne.

Jo a prostředky do myčky používám přesně jako Bára. Akorát to čistidlo tam tak 1-2× za rok dám. Tablety jsou fakt zbytečně drahé. A teplá voda je vždy dražší než studená (buď ohřev nebo v paneláku se účtuje jinak než studená).

Příspěvek upraven 08.08.10 v 16:30

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21712

no, mě v kalkulaci něco chybí a to výrazné finanční rozdíly mezi spotřebou studené (myčka) a teplé (ruční mytí) vody.
za sebe teda taky hlasuju jednoznačně pro myčku. vodu podle mě výrazně ušetří - vidím to v porovnání na to, kolik vody se vypotřebuje při ručním mytí u mých rodičů (mimochodem už je mamka taky přesvědčená, že si myčku pořídí). a pak ten volný čas a stabilně uklizená kuchyně ;-) to je k nezaplacení. myčku pouštím tak jednou za 2-3 dny, u dřezu bych stála furt…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1030
8.8.10 16:29

ahoj,mě je teda úúúplně jedno,zda myčka šetří nebo nešetří peníze,bo kvůli tomu jsme si ji rozhodně nepořizovali :lol: ale kvůli ušetřenému času a pořád uklizené kuchyni-nikde se mi neválí hrnky,nádobí a odkapávač :palec:
chodíme do práce,takže nezapínám denně,někdy obden nebo 1 za 3 dny,nebo se nemusí ani naplnit celá,stačí půlka a je tam příslušný program na poloviční mytí za 30minut. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22074
8.8.10 16:30
Kubik_kubikula píše: …saponáty (cca 200-300 kč)
  1. Při mytí v ruce saponáty nepoužíváš?
  2. Kdybych měla umýt, usušit (a vyleštit) jednorázově všechno nádobí, které narvu do myčky, zapnu a odejdu, tak u toho stojím minimálně půl hodiny… a to se taky počítá…
  3. Vodu je v obou případech potřeba ohřát… myčka si ji ohřívá sama, takže v případě poruchy nebo odstávky teplé vody myčka myje stále, bez ní máš „maličkatá problémička“…
  4. Vody spotřebuješ na stejné množství nádobí výrazně méně, to je neměnný fakt.
  5. A trochu OT, ale myčku vyklízí moje tříletá dcera a podává mi to, co nedosáhne uklidit - čímž se odmalička zapojuje do povinností a ještě se tím baví. Nádobí ve dřezu bych ji umývat nenechala.

Pro mě je volba jasná… Tvoje počty jsou sice krásné a jistě správné, ale pouhá bezduchá čísla. Není to jen o nich.

Příspěvek upraven 08.08.10 v 16:34

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat