Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky. Ráda bych se s vama podělila o můj zážitek z porodu.
Rodila jsem týden před termínem náhle, a voda mi praskla ve 22:30, když jsem si lehala do postele.
Když jsme přijeli do porodnice, bolesti už byly nesnesitelné. Byla jsem otevřená na 6 cm a kontrakce se zastavily.
Tak mi je uměle nahodili zpět, že se to snad rozjede. To bylo asi pět ráno. A taky že jo. Začalo peklo. Já vyčerpaná, jak jsem noc nespala.
Bolesti byly tak priserny, že jsem měla mžitky před očima, když přišla kontrakce. Nechali mě takhle 20 hodin, s tim že se miminku daří dobře, že uvidíme jak to bude postupovat.
Kontrakce potom začaly chodit co dvě minuty. Poslali mě do sprchy, ať se uvolnim. Manžel tam šel se mnou. Sprchovala jsem si břiho a najednou jsem sebou škubla, manža mě držel nad zemí, já hadrová. Já normálně usnula mezi kontrakcema. ![]()
Tak jsem tam potom stála pověšená na něm, mezi každou kontrakcí na minutu usnula. Zdály se mi i sny, škubala jsem sebou v mikrospanku a on mě tam držel. Kdyby tam nebyl, rozbila bych si hlavu o kachličky.
Potom mě poslali ven, že mě přijde vyšetřit doktor a uvidi se.
ten přišel, řekl: hele, maminka nám trochu chrápe. Takhle mladá a chrápe?" (Chápete že jsem měla pár vteřin na to si odpočinout a on řekl tohleto???) a pak že ještě počkáme teda dvě hodinky. Tak jsem mu řekla že usínám, že to prostě nejde. A on že ne, že to zvládly všechny, že to taky zvládnu a at zkusim chodit?!
Já nebyla schopná se pohnout, usínala jsem na pár vteřin mezi kontrakcema a měla jsem chodit??
Pokusila jsem si stoupnout a v tu chvíli jsem uplně odpadla. Pak si nepamatuju nic, jeli jsme na akutní císař.
Po porodu jsem znovu usínala i při přikládání dítěte k prsu.
Měla jste to některá taky tak? Cítím se blbě, že jsem to nezvládla, nehledě na ty mikrospánky… Přijdu si trapně.
![]()
@Leontynka18 doktora neres kolikrat neco rikaji schvalne, aby te vysvyhli k vykonu. Ja po vytlaceni malyho malem omdlela, jak to videl, hlasil, ze je to krasna holcicka.
tak to jsem teda sakra nemohla omdlet, ale zacala jsem kontrolovat pohlavi miminka. Byla si asi pretazena. Ted mysli, jak si nejvic odpocinout aby si mohla fungovat pro miminko ![]()
Já jsem také usínala mezi kontrakcemi u prvního porodu. Celou noc jsem nespala a potom jsem dostala nějaký čípek na bolest (vůbec to samozřejmě nezabíralo) a po něm jsem usínala.
@Adelka951 To jsem ráda, že nejsem sama. No do druhýho asi nepujde ![]()
Taky jsem myslim trochu spala mezi kontrakcema
měla jsem je celou noc, tak si myslim, že je to normální. Pak už sem jenom ležela, kdybych měla pochodovat, tak sebou asi taky švihnu
Taky jsem usínala. Nespala jsem pořádně tři dny. Totálně grogy ![]()
Taky jsem u prvního porodu usínala, což je zvláštní, protože mi porod vyvolávali ráno a já byla normálně vyspaná
Ale každá další kontrakce mě hned zas probrala ![]()
@Leontynka18 píše:
@Adelka951 To jsem ráda, že nejsem sama. No do druhýho asi nepujde
Tak to já už čekám třetí…Jinak druhý porod byl velice rychlý, žádné léky a také žádné usínání ![]()
Já teda taky dřímala mezi kontrakcemi:) usínala jsem i na stole, dnes jsem přemýšlela, jestli jsem tam byla celou dobu nahatá (vytáhli mě z vany) nebo přes mě něco hodili - blbě se mi odloučila placenta, tak tam pak napochodovalo asi 5 doktorů… ale vůbec nevím:D a jakože mi to je fuk, spíš mě překvapuje, že si skoro nic nepamatuju a to toho do mě zase tolik nervali
Já šla na preindukci. Po 26h akutní císař. Ke konci jsem taky usínala…
Bylo to šílené. Jinak si myslím, že se nemáš za co stydět. Kamarádka dostala něco na bolest a též si pospala
Jsou zvyklí.
Moje segra u prvního porodu taky spala mezi kontrakcema. Slysela jsem to od vic holek. Neni to nic neobvyklého, kor kdyz porod trva dyl a nespíš treba uz druhou noc
nic si z toho nedělej. Druhy porod bude urcite jiny. Uzivej mimca a gratuluju ![]()
Tak to jsem holky ráda, že nejsem sama… ![]()
Docela mě uklidňujete.
No nespala jsem 3 dny takze jindy nez mezi kontrakcemi to vlastne neslo ![]()
Takovou zkušenost nemám, ačkoliv jsem nespala dvě noci, přes tu bolest jsem usnout prostě nemohla. Jinak jak už bylo řečeno, oni mají někdy takový kecy schválně. Mně zas PA, kterou jsem měla u porodu asi 2 hodiny předtím, než se malá narodila, říkala „jo tak vy chcete porodit, ale nechcete kontrakce?“ (to byla její reakce na to, že jsem nechtěla do sprchy a na čtyři - měla jsem pak tak silný kontrakce, že jsem zvracela a tlačila, i když jsem ještě neměla).