Utírat či neutírat?

Radina
17.1.07 12:51

Utírat či neutírat?

Chtěla bych se přeptat maminek malých holčiček na intimní hygienu. Moje dcera si už dlouhou dobu stěžuje, že ji svědí „pipinka“. Jednu dobu jsem ji zkoušela mýt intimním dospěláckým mýdlem pro ženy, nezabralo to. Pak jsme myli jenom čistou vodou,ale taky žádné zlepšení. Doktorka nic, kromě malého začervenání, nezjistila a poradila nám koupání v šalvěji, které v podstatě také nic nevyřešilo a prý máme přestat utírat po čurání a nechat ji tak. Jako malá holka jsem to taky tak dělala, ale to byl toaletní papír novinka a v kurzu byl hlavně denní tisk =o)))). Byla jsem zdravá, nikdy jsem si za svědění nestěžovala, ale vrtá mi vhlavě, jestli v době dnešních vymožeností hygieny maminky utírají holčičkám dupku po čurání nebo ne, jestli koupají intim mýdlem a jestli mají problémy se svěděním.
Nemám se kde zeptat, kamarádky mají samé kluky a já prvního taky =o)).

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1027
17.1.07 13:01

Sice nemám holčičku, ale nepoužíváte třeba nějaký ten „moderní“ navoněný toaleťák? Z toho jsem ji měla taky pěkně červenou a zarudlou..... A bacha na aviváž na spoďárky.
bosorka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1403
17.1.07 13:01

Ahoj Radino,
s tim utiranim ti neporadim, ale intimni mydla pro dospele pro male holcicky nejsou vhodna, protoze maji jeste jine ph v pochve, takze pokud vam nepomohla ani ta salvej, zkusila bych detskeho gynekologa, ovsem nevim, jestli to zase nebude pak pro ni psychicky horsi :-(
Mej se Kacica

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
17.1.07 13:02

Radino, četla jsem článek na téma hygieny děvčátek na rodině od doktora a ten tam psal, že nemýt žádným mýdlem, dospěláckým už vůbec ne, protože malé holčičky mají jiné PH než my dospělé.

Osobně přiznávám, že pipinku moc po čůrání nečistíme (ale to je spíš z důvodu, že pak jde po papíru jak slepice po flusu, naučit jí to chci,sama je užívám). Ale když, tak klasickým toaletákem. Ubrouskama utírám jen zadeček po bobečku.

Myjeme čistou vodou stylem, že si stoupne, pustím sprchu a nejdřív si jí umyje sama a já pak dojedu. Aby se naučila, že se myje i to a já abych měla kontrolu.

Pokud jí to bude pálit i poté, co přestaneš utírat ubrouskama, popř. mýt mýdlem (lepší je dočasně zkusit nepoužívat i pěny či koupele), tak bych trvala na vyšetření moči pro vyloučení zánětu a případném gynekologickém vyšetření. A s podezřením na gynekologický problém bych se já osobně obrátila na svou dr proto, že s ní můžu mluvit v klidu, aby mi spíš poradila nějaký tip, radu, případně dobrého dětského, ale abych malou zbytečně někde netahala, kdyby to nic nebylo.

Asi jsem moc neporadila, co? Potíže zatím nemáme (byla jsem u dr jen s podezřením na synechii).

Gabča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
474
17.1.07 13:03

Ahoj Radino, ja mam dve holcicky, tu starsi myju jen vodou, vzdycky si klekne ve vode na bobek a ja ji zinkou poradne umyji, po curani ji utiram vlhkym kapesnickem, pokud nemam, tak wc papirem. Neutirat vubec mi prijde fak divny :!

Simona

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5846
17.1.07 13:05

Mám sice kluka, ale malé neteři se štípání a zarudnutí upravilo, když začali prát kalhotky v ruce v obyč. mýdle na praní a bez aviváže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
354
17.1.07 13:52

Radino, já taky utírám po čůrání obyčejným toaletním papírem a při koupání nepoužívám už od malička žádné koupele a mýdla, myju jen čistou vodou.A zatím si nestěžovala.
Ahoj Anajka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2257
17.1.07 14:17

Ahoj, napíšu ti svou zkušenost. Adélka někdy zhruba před vánocema začala mít problémy v kočárku a autosedačce+ v noci, kdy měla plenku hodně pročuranou. Pořád se drbala nožička, třela je o sebe a měla pipnku celou zarudlou. Moje Mudr mi řekla, že mám koupat v heřmánku a mazat Pevarilem a ono to přejde. Týden jsme mazali a koupali a když se prodrbala celou nocí, šla jsem na kožní. Tam mi Mudr řekla, že to jsou kvasinky, tak jsme začali chodit doma bez plen, učit na nočník, mazali Canesten krémem a ono to bylo trochu lepší. Po počurání jsme sprchovali, utírali mokrou žinkou-podotýkám, že Adélka už kaká pravidelně do nočníčku, takže jenom ty počůrané plenky nám zbývalo odbourat. Jenže za malou dobu se to vrátilo, moje pediatrička nakonec řekla, že opruzená není a že některé děti to jenom dělají, že jim to dělá dobře. To, že jakmile sedneme do auta a Adélka do autosedačky,je to pro všechny utrpení, jak se pořád tře, ona je zpocená, v autě už netopíme, svlékáme jí a pořád to nepomáhá. V kočárku to samé.
Tak jsem to nakonec nevydržela a objednala se k mému gynekologovi, který je i dětský a ejhle-výsledky ukázali ošklivou bakterii, takže budeme zavádět čípky do vaginy a dělat výplachy, protože je to jeden z nejnesympatičtějších bacilů, co se prý léčí (slova mého gynekologa), i když jste jenom jejich nosič a nemáte žádné problémy. Nevím název, ale jsem moc ráda, že na to někdo přišel a že to snad bude v pořádku, ale určitě bych to nepodceňovala a pokud to bude u vás trvat, tak si raději na gynekologii zajdi, protože já jsem Adélce díky chytrým Mudr prodloužila trápení o celý měsíc :cry:
Jinak gynekolog mi radil, abych utírala mokrou žinkou, nejraději po pokakání do plenky řádně vysprchovala a celkem, že voda a mámina ruka je nejlepší lék. Já žinky vyvařuju, nepoužíváme žádná mýdla a po každém koupání ještě sprchujeme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3241
17.1.07 14:36

No teda Pezo. To jsi mě moc nepotěšila. Malá má taky velmi často bolavou a červenou pipku. Nosí však na noc pleny, tak jsem si myslela, že je to tím. Taky máme canesten, ale moc nezabírá. Zkusím ještě odstranit tu aviváž. Holky a nevíte, jestli když mám třeba nějaké problémy já, můžou se přes záchod přenést na malou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tattiana
17.1.07 15:11

:D :D ahojky holky :D :D

bohužel má dcera ve svých 2letech taky absolvovala vyšetření u dětské gyn., měla opakované nazelenalé záněty, ale nic nezjistili. Pak jsem vypozorrovala, že se to zhoršuje po želatinových bonbonech, tak jsme je nějakou dobu nedávali a od té doby máme klid.

Samozřejmě, že bonbony likviduje pořád a v čím dál větším množství :wink:

Mějte se I.

• Citovat
  • Upravit
6545
17.1.07 15:27

Pezo, to mě mrzí, že si už takovej prcek užije:(

Tím, že jsem sama trpoěla na potíže, tak u všeho jsem schopná čekat, ale u těchto míst určitě ne.

Jinak si myslím, že pokud máte sama potíže, pak pokud dodržujete zá:,–(y hygieny, pak by nemělo hrozit, že se dítě nakazí - pokud se s vámi nekoupe, nechodíte na bazén. No, ale stát se může všechno. Ale jako občas taky něco mam a k dr s malou nechodim. Jen, pokud by měla potíže.

A co se právě týče věcí kožních, zubů a gynekologických (u kluků nevím obor:))), tak to spíš než s pediatrem řeším radši rovnou s odborníkem, protože tomu rozumí víc. Sice můžou začít léčbu dobře, ale zrovna tak zkoušením to můžou pohnojit. A tím se řídím a zatím se to oplatilo…

Takže znovu opakuju, poradit se se svým gynekologem, pokud je OK, je podle mě nejlepší, co můžete udělat.

G

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
17.1.07 15:28

Jo a ty bonbony - obecně sladkosti i u dospělých můžou mít vliv na záněty a kvasinky. Takže další důvod, proč to omezovat (neříkám odříkat, ale celkově dávat pozor).

G

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5137
17.1.07 17:02

Došla bych s malou na dětskou gyndu. Někde na netu byl návod, jak holčičky na vyšetření psychicky připravit. Odhadovala bych to osobně na kvasinky, ale na dálku těžko říct. Aby se onemocnění nestalo chronickým :evil:
U syna jsme kvasinky řešili taky. Když nám MUDr. potvrdila kvasinky, tak jsme

• mazali Fungicidinem od MUDr., a to ještě měsíc po vymizení potíží (pindík, zadeček)
  • dávali laktobacily (děti od 3 let)(mladším dětem bych dávala Aktivii)
  • vyprané spodní prádlo přežehlit (otrava, ale vyplatí se!)
  • nosit vzdušné oblečení, žádné upnuté kalhoty, snažit se odbourat plenky, dovolí-li to teplota, pak chodit od pasu dolů nahatý
  • v případě kvasinek omezit sladkosti
    Ze začátku to byl horor, ale zvítězili jsme!
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
17.1.07 18:06

Ahojky,taky jsme od listopadu behali k detske doktorce kvuli zarudnuti pipinky, nejprve nam dala fungicidin+vysetreni moce a temer po dvou mesicich jsme usoudili, ze to mohou byt roupy,tak jsme prelecili pyrviniem a byl klid. Od te doby je Sarinka v pohode.

• Citovat
  • Upravit
156
17.1.07 20:09

Radino, asi byste měli zajít k odborníkovi - na dětskou gynekologii - my jsme nikdy takovéhle potíže neměli, ale znám případ, kdy holčička už od miminka měla výtoky a musela chodit na výplachy pochvy, i její maminká je na tyhle potíže náchylná a chodily na plavání, tak se to asi může přenášet i vodou, a myslím, že i přes prkýnko na záchodě. Jinak co se utírání týká, my zatím čůráme do plínky, kakáme do nočníku, ale když se čůrání podaří, snažím se utřít buď navlhčeným papírkem, nebo obyčejným toaletním papírem, aby nezůstala mokrá. Při přebalování otřu navlhčeným papírkem(babylove), ale nečistím nijak zevnitř, spíš jen otřu zevně…
Přeju, aby byla malá brzy OK, určitě to není příjemný, ale lepší přeléčit případný zánět nebo kvasinky co nejdřív, je to dost nepříjemný, to asi známe všechy :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí