Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky,
chtěla bych vás požádat o radu ve svém tápání
. Asi před rokem jsem vy:,–(ila antikoncepci a čekala co se stane. Cyklus naskočil i když velmi dlouhý a nepravidelný. Občas to bylo 30 dní a jindy zase 50 a víc. V posledním kole jsem se dostala až k 80-ce a to už mě vyburcovalo a šla jsem si pro agolutinovou injekci. Po ní, pokud vše proběhne jak má, mám od 20 - 25tého dne brát dvě tabletky Utrogestanu. A s tím přichází i má otázka … ve svých dlouhých cyklech jsem si měřila BT a připadlo mi, že ovu probíhá (teplota se zvýšila a vydržela cca 15 dní až do MS). Pochopila jsem, že utrogestan dodá do organismu hormon, který tělo normálně vylučuje v druhé fázi cyklu, čímž dojde k degeneraci narostlé sliznice v děloze a přijde MS. Ale co ovu? Pokud jsem měla ovu později než 20 - 25 den (např. až 30-35), tak co se stane? Asi nestihne proběhnout? Pokud některá z vás řešila stejný problém, díky za radu. A všem za vaše reakce. ![]()
sisina
Ahoj Sisi,
nejsem sice v Tvé situaci, jsem nyní po inseminaci a těsně po ní mi lékařka na:,–(ila utrogestan na podporu těhotenství. Takže pokud by jsi otěhotněla, rozhodně to neničí děložní sliznici. Ale jak je to s ovulací to nevím.
Ahoj Vali
Díky Vali,
k degeneraci dojde pouze za předpokladu, že se neuhnízdí oplodněné vajíčko. Nepřesně jsem se vyjádřila, dík za připomínku ![]()
sisina
Ahoj Sisino,
mela jsem velmi podobny problem. Ma lekarka mi take na:,–(ila Utro. Po dobrani druhe davky jsem zjistila, ze jsem tehotna
. Takze jak to presne funguje ti nepovim, ale ze to funguje, to muzu potvrdit
. Drzi Ti palce!
Soniku,
to potěší
Kdyby tomu tak bylo, ani by mi nevadilo, že bych nezjistila, jak to vlastně všechno funguje
![]()
sisina
Ahoj Sisino, taky jsem tohle řešila.. jako podpora pro udržení těhotenství je to určitě fajn, ale před ovu se na:,–(it nesmí, progesteron v první polovině cyklu nemá co dělat - může ovu zablokovat. Už mi to potvrdili dva doktoři, a kamarádce se to stalo, ztratila tím několik měsíců snažení.. Držim moc palce ať se vám co nejdřív zadaří ![]()
Harri
Já taky měla to podobný, spontánní cyklus cca 45 dní, dle BT ovulace 30. den. Po duphastonu - to samé - cyklus 29-30 dní. Upravilo se mi to tak po 3 měsících, ovu jsem pak měla 17. den.
Harri,
no ty mě děsíš
, no pevně doufám, že můj dr. není na hlavu padlej a že z mých grafů BT pochopil, že jestli ovu probíhá, tak dost pozdě … Připadám si jako malý pokusný králíček
![]()
sisina
Helen78,
prosím tě jak jsi určovala ovu? Sama nebo za přispění lékařské vědy? A pak bych měla ještě otázku, po vysazení léků ti cyklus v té délce zůstal? Umoudřil se? Díky za odpověď.
sisina
Sisino taky doufám že je tvůj doktor svědomitý, bohužel jsou takoví kteří na to kašou, viz můj původní a ten mé kamarádky, ty třeba vůbec nezajímalo kdy ovu probíhá
Doktorka se kterou jsem o tom mluvila mi řekla že v případě nepravidelných cyklů by zvala na folikulometrii aby si byla jistá že to na:,–(í až po ovu. Tak držím palce ať Tobě Utrogestan pomůže ![]()
Harri
Sisno,tak já jsem utrogestan brala na lepší uhnízdění,v případě otěhotnění.Měla jsem za sebou 2 potraty.Ale bere se i na úpravu cyklu.Pochybuji,že musí dojít 100% k ovulaci.Já jsem toho příkladem.Brala jsem jej 3 měsíce a nic,žádné mimi.Tak mě lékař poslal na krev,aby zjistil hladinu hormonů.A ouha.Měla jsem vysoký proláktin a ten zabraňuje ovulaci,takže celé 3 měsíce,kdy jsem brala utrogestan jsem ovulaci neměla!!!Takže jsem začla brát léky na snížení proláktinu a spolu s tím i utrogestan.Za dva měsíce jsem otěhotněla.Jinak ovulace se dá zjistit krevním odběrem.Já jsem chodila na krev od 10 dne cyklu,až do doby,kdy došlo k ovu.A pak mi lékař od toho dne na:,–(il utrogestan.
ještě dodatek ![]()
Souhlasím s Henri,né každý lékař je svědomitý,jako ten můj.A jestli chceš vědět,který den v cyklu máš ovu,tak si o ty krev.testy řekni.Budeš mít pak jistotu,že ovulace u tebe probíhá a také budeš vědět přibližně ve který den.
Vinona
Vinono,
no kdybych měla chodit od 10tého dne na krev a ovu by přišla až 35. den, což by se mohlo klidně stát, tak to by mi asi vyschlo kevní řečiště
Uvidím první cyklus, jak to bude dle měření BT vypadat a pak mi to nedá a určitě vznesu patřičné dotazy.
Má utrogestan vliv na teplotu? Nevíte? Pokud ne, tak zůstanou-li teploty nízké (tak jako v tomto mém předlouhém 80kovém cyklu) budu vědět, že ovu nepřišla.
díky sisina
No to máš pravdu ![]()
Utrogestan nemá mít vliv na teplotu.Teda u mě neměl.Když u mě probíhala ovu při jeho užívání,tak mi teplota vzrostla z 36,6 na 36,9-37.A pak už zůstala na 37,1 a neklesala ani v případě,že jsem jej už v daný měsíc dobrala.Byla jsem těhu
![]()
Vinono,
tak takovej průběh lze jen závidět .. i tu prďolku na fotečce u metříku ![]()