Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj Sisino,
zmněna lékaře je docela namístě, pokud z něj musíš sama páčit výsledky svých vyšetření, to moc důvěry nevzbuzuje. Rovněž ordinace bez ultrazvuku, který už je dneska docela běžnou záležitostí, není úplně ideální, obzvlášť pokud si myslíš, že je nejaký problém s ovu. Minimálně do budoucnosti to pro tebe bude znamenat běhat někam jinam a nedej bože se ještě i na uzv objednávat. Můj dr. se vždycky mrkl při běžné prohlídce a bylo. Taky se díval při každé návštěvě během 1.trimestru a teď taky. Je to pro něho otázka 2 minut. Děti jsem tak viděla pokaždé, když se musím k dr. dostavit, mezitím navíc chodím na velké ultrazvuky, které se normálně v těhotenství dělají, takže jsem do 19tt viděla děti snad 7× a je to pro mě fajn, že je mám pod kontrolou
V pubertě už jitm to tak příjemné nebude ![]()
Ohledně mikroskopu, jak někdo psal -myslím, že je to hovadina, taky jsem o tom hledala kdysi nějaké info a dost mě pobavil příspěvek jedné dívčiny v nějaké diskuzi, které to ovu neukazovala, takže se nakrkla a nechala „přispět“ všechny lidi v kanceláři a dost ji naštvalo, že většina chlapů narozíl od ní zrovna ovuluje ![]()
Měření BT, sledování hlenu a čípku je v době, kdy se berou jakékoliv hormonální léky, rovněž nesměrodatné.
Navíc u mě dr. zjistil 1 cyklus (nebrala jsem žádné léky), že folikul narostl ale nepraskl - ovu nebyla, sliznice nenarostla - přitom BT graf, hlen, délka cyklu a pak i následná MS byly úplně jako vždy. Cysta ale praskla při MS a následný cyklus byl už ukázkový (rovněž bez léků).
Z vlastní zkušenosti bych k dr. bez ultrazvuku prostě nešla, uš jenom kvůli tomu pohodlí. ![]()
Cami
Ahoj Cami,
díky za tvůj názor. Určitě to pořádně promyslím. Na obranu svého lékaře musím říct, že to vypadá, že nic nezanedbává, výsledky všech vyšetření mám k dispozici pokud chci (možná jsem se nepřesně vyjádřila), dokonce jsem si u některých pořizovala kopie - vzala jsem si je z karty, pak zas vrátila. Zjistila jsem, kde má svoji stálou ordinaci, protože tam kam chodím jen dojíždí a zjistím, jak to vypadá tam. Je mi v podstatě jedno jestli budu chodit do jedné či do druhé (daleko to mám stejně). Každopádně uvidím, co se bude dít s utrogestanem, jestli se rozběhne cyklus jako takový a pak začnu klást otázky, zda probíhá ovu.
No uvidíme ![]()
Zdraví
sisina
Ještě jeden malý dotaz … zrovna mám MS (po agolutinové injekci) velmi ale opravdu velmi slabou. Pokud to přepočítám dle značení, které se používá v menstruačním kalendáři dojdu tak na 1/2 vložky denně ![]()
- tak malá značka tam ani pomalu nedá nakreslit! ![]()
Co by se z toho dalo vyčíst? Že narostlá sliznice taky nic moc, že?
Jestli máte někdo nějaké zkušenosti díky za ně.
sisina
na můj předchozí dotaz - neporadíte někdo prosím?
díky
sisina
sisino, koukam, ze ti nikdo neodpovedel, a ze uz mas nejspis ms za sebou… ale pokud by te to jeste zajimalo, tak ano, nejspis to bylo malo narostlou sliznici ![]()
Ahoj Snažilky,
když Vám píchají Agolutin, nemáte na něj nějakou reakci? Já měla zadek, jak když si sednu do mraveniště, a tak už ho nesmím. Naštěstí se to srovnalo, resp. MS přijde, ale zatím bez ovulace, tak léčíme dál.
Arko
Ahoj holky,
trochu jiné téma:
Mohly byste mi poradit, jak se přihlásit?Mě to vůbec nejde. Jsem zaregistrovaná a přihlášení nejde…moc děkuji za radu.
papa Evule
Ahoj Arko,
já po Agolutinu žádnou nepříznivou reakci organismu nezaznamenala, teda krom toho, že přišla ms a to je příznivé
. Teď jsem začala brát Utrogestan … 20. den cyklu… ovu však do té doby taky nikde ![]()
Na agolutinu jsi byla poprvé?
sisina
evule, my to tu asi moc neporadime, zkus napsat missorce..
arko, ja jsem mela po agolutinu jednou dost sileny bolesti bricha, nastesti asi jen hodinu
Holky, jsem ráda, že jsem vás našla, u nás na diskuzi nikdo nemá stejný problém. Také beru Utrogestan, ale ono to není na ovulaci, na tu jsou jiné prášky, má to jen srovnat cyklus. U mě to bohužel stále nezabralo ![]()
Také beru od 20 dne…
Agolutin - jestli máš na něj špatnou reakci, můžeš brát prášky. Utrogestan je to samé (zkrátka progesteron), je v jiné podobě, navíc je to pro tělo menší pecka než jedna dávka.
A Utrogestan, když se špatně snáší, tak je také volba zkusit ho orálně nebo vaginálně.
A co ti to říká? Není třeba problém ve špatném hesle?
Lionett,
kolik cyklů už Utrogestan bereš? Napiš něco víc, jak jsi na tom - jestli teda chceš ![]()
Já jsem Utrogestan dostala také na srovnání cyklu, zatím na 3 měsíce, beru ho první měsíc (ještě zítra 2 tabl. a budu čekat zda ms dorazí). Měla jsem dlouhé nepravidelné cykly a celý rok po ukončení užívání HA se to neupravilo samo, tak toto je první pokus mého lékaře s tím něco dělat. Nejdřív jsem dostala agolutinku a teď papám bobule. Otázek mám spoustu … nejvíc je jich ohledně ovu, samozřejmě .. není mi třeba jasné, jestli tím, že se dodá do tohoto cyklu tento hormon, budou ovlivněny další cykly..... a ovu by mohla sama od sebe
přijít dřív?
Jinak vim, že na vyvolání ovu jsou jiné hormonální léky .. aspoň jsem o tom něco vyčetla tady na e-mimču.
Když mi totiž doktor řekl, že toto užívám na srovnání cyklu OK, cyklus se mi třeba srovná, bude třeba po 28 dnech (ale co ovu? když v mých předešlých dlouhatánských cyklech přišla třeba 30tý den?).
V tomto po-agolutinovým cyklu jsem si měřila teploty až do první tabletky Utrogestanu, byly nízké (ovu nikde
). A nevěřím tak nějak tomu, že v dalším cyklu tomu bude jinak.
Tak a teď babo raď
![]()
sisina
ahoj, jedna divcina ze snazilek objevila v chytrych knizkach, ze k tomu aby byla ovu, je potreba pritomnost progesteronu v prechozim cyklu… a dalsi psala hned tady na prvni strane, ze se ji casem ovu posunula na 17DC /taky ji puvodne mela pozdeji/, tak snad mame sanci ![]()
Sisino , já napíšu v bodech, abych se do toho nezamotala ![]()
Plodný hlen - tím se netrap, jestli ho nemáš, ptala jsem se pár lidí (už matek, takže prokazatelně ovulace byla
a taky ho neměli, resp. nevysledovaly.
Měření BT - já zatím nikdy neměřila, chystám se příští měsíc. Pozor na ten Utrogestan, všude se píše, že zvyšuje teplotu, takže to může mást. Bohužel měřit se má smysl prý jen při pravidelných cyklech, tak nevím, jestli při umělě vyvolané MS to nezkreslí výsledky…
Ještě se zeptám, kolik dní ten Utr. bereš? Já pět, 20-24 den a říkám si, jestli to není málo, že proto mám také slabou MS. Holky ho většinou berou deset dní od 17 dne, ale dám na doktora, každý to může mít jinak.
Něco o mě: já mám problémy s menstruací od 15 let, cpaly do mě různý prášky, ty pak přestaly zabírat…pak jsem chodila nějakou dobu na vyvolávačky a když jsem začala před 5 chodit se svým současným přítelem, navrhl antikoncepci, že to také může upravit cyklus. Brala jsem ji jen rok a pak vy:,–(ila, co udělá. Je to už tři roky a bohužel se nestalo nic. Přišly dvě velmi slabé menstruace v krátkých 3-týdenních cyklech a od té doby nic. Rok jsem vůbec nemenstruovala a zkoušela různé přírodní drahé přípravky (Sarapis např…) Pak jsem začala brát Utrogestan, vždy ho mám po 3 cyklech vy:,–(it a zkusit, jestli nepřijde menstruace sama, ale zatím nic
Už mě to dost ničí..
No, dost o mě, ale stručně se to říci nedá…jsem dosti komplikovaný případ asi
Podle krve Dr. nic nezjistil. Mám nadváhu, tak to prý může být problém a nedaří se mi hubnout.
Budu moc ráda, když ještě napíšeš, jak to probíhá u tebe atd…
Eva
Ahoj Evi,
já beru utr. také 5 dní, od 20tého dne. Teď jsem právě před dvěma dny dobrala a dnes přišlo špinění, tak pevně věřím tomu, že dorazí i MS. Tabletky mám brát ještě další dva cykly … pak budu také čekat, jestli MS dorazí sama od sebe.
Jinak v minulém roce jsem MS občas
dostala, cykly byly dlouhý až hrůza - 35, 55, 45 dnů a od listopadu minulého roku se protáhl až k 80ce takže jsem vyrazila k lékaři pro agolutin a abych nemusela další měsíc lítat znova, na:,–(il utr. s tím, že uvidíme co se stane, jestli cyklus naskočí. Pak pokud se nebude konat těhotenství, začneme pátrat, jak je to s ovu.
V tomto prvním cyklu jsem měla až do první pilulky teploty nízké, takže ovu, myslím, nestiha proběhnout … po té, co jsem brala utr. jsem měřila jen jednou (zvýšení o 0,2°C), pak jsem se na to vykašlala…
Než jsem začala před víc než 10ti lety brát HA většinou jsem docházela na agolutinové injekce, ale tehdy jsem vůbec nepátrala po tom, proč vlastně. Otázky jsem tedy měla, ale tehdejší lékařka se nějak neobtěžovala s určitými odpověďmi … takže když jsem to začala řešit teď, tak pěkně od začátku. Jak já jsem to vůbec mohla vydržet, tolik let bez odpovědi na otázku proč mám teda spíš nemám normální cyklus
? Já, která dokud nedostane odpověď, nevzdá se?
Jasně, že proto, že jsem během užívání HA tu odpověď nepotřebovala … nyní se ovšem situace změnila ![]()
Jsem ráda, že si o svém trápení můžu s někým „popovídat“, ale musím přiznat, že ještě raděj bych byla, kdyby jsme si neměly o čem povídat = žádné starosti s otěhotněním
![]()
Přeju nám všem, aby se nám dařilo a naše mimi sny se splnily
sisina