Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj Sisino,
jak už psala Harri - prog. je hormon dominující luteální fázi cyklu a má za úkol mimo jiné udržení sliznice a její růst (bere si např při nedostatečné funkci žlutého tělíska, které právě luteální fázi ovlivňuje, nebo při ivi na podporu sliznice či ivf, protože tam vlastně žluté tělísko chybí …). Braní utrogestanu před ovulací může způsobit hormonální nerovnováhu ve folikulární fázi a tím pádem zablokovat ovulaci. Nevím nakolik důvěřuješ svému lékaři a nepíšeš z čeho všeho posuzuje tvé cykly. Někteří lékaři nejprve bohužel zkoušejí „pár postupů“, které by mohly zabrat, než se pustí do vyšetření toho, v čem je zakopaný pes…Na jednu stranu jepochopitelné, že snaží o méně invazivní metody, ale bohužel tím způsobují často oddálení řešení skutečné překážky otěhotnění. V dnešní době by měla být pro lékaře jedinou zárukou toho, že ovuluješ folikulometrie - sledování činnosti vaječníků ultrazvukem během cyklu. Grafy BT jsou super fajn na orientaci, ale vzestup BT po ovu je způsoen právě vzestupem hladiny prog., takže utrogestan ti křivku může zkreslovat
Navíc ve vyjímečných případech ovu neprobíhá, ačkoliv křivka T se tváří normálně a to ti zjistí jedině ultrazvuk.
Nepravidelné a takto dlouhé cykly (80 dnů už je opravdu hodně) jsou způsobeny většinou problémys ovulací, která nepřichází a 1.vyšetřením by měl být hormonální profil, který ukáže, jak na tom tělo vlastně je - než se do něho začnou cpát další hormony.
Kamarádka dostala utrogestan, když jí dr. zjistil, že má nízkou sliznici a to může bránit zahnízdění, ale měla ho brát až PO ovulaci, kterou si hlídala a měla ji pravidelně 20.DC.
Omlouvám se za rozsáhlost, ale jeden čas jsem se o to hodně zajímala a pak zmněnila dr.
. Přeji hodně štěstí. ![]()
Cami + 2prcci 19tt
Sisino, zvyseni BT zpusobuje progesteron, kt. je obsazeny i v utrogestanu…
s nim teda osobni zkusenost nemam, ale BT se me i kamaradce zvedla po agolutinu - taky progesteron, ale jednorazovka…
takze po utrogestanu bych se na BT moc nespolehala…
Sisino, ovu jsem zjišťovala tak, že jsem si měřila BT a pak mě taky v době ovulace dost bolelo břicho. Fakt mi to pár měsíců trvalo, než se to upravilo. Prášky už jsem nevysazovala, brala jsem je až do 12. týdne těhotenství. Jo a otěhotněla jsem v cyklu, kdy jsem ovulaci měla až 21. den a prášky jsem brala od 17. dne, takže to vliv na ovu nemělo. To bys je musela brát třeba hned po MS, aby to tu ovulaci bloklo, pár dní roli nehraje.
A kdy máš ovu se zjišťuje tzv. folikulometrií, tj. měřením, jak ti roste a dozrává vajíčko - chodí se na ultrazvuky. To se ale hned nedělá, až třeba při léčbě neplodnosti /rok bezvýsledného snažení/, i když záleží na lékaři a jak to pak vykáže pojišťovně. Dobrý je - nechat si udělat 3. den cyklu hormonálí profil - já prostě mám ten tuším progesteron tak na hranici normy, takže prášky budu muset brát asi pořád. Naštěstí ostatní mi vyšlo v normě - ale jak říkám, tyhle testy se obvykle nedělají hned jen tak na požádání, ale dá z nich hodně vyčíst. Pak se ještě dělají tuším 2× v průběhu cyklu a z toho se dá zjistit, jestli ovu proběhla.
CAMI,
díky za rozsáhlou odpověd. Problém s cykly začínám řešit právě teď a díky vašim názorům si mohou lépe poskládat myšlenky v hlavě. Narážíš na to, že některý lékař „zkouší“ s tím, třeba to pomůže, když ne uvidí se co dál … s tímto názorem se ztotožňuji, a obávám se, že to možná bude i můj případ. Nicméně jsem teprve na začátku a tak nechci dělat ukvapené závěry. Sama jsem předpokládala, že bychom měli začít bádat proč jsou ty cykly tak dlouhé a ne na:,–(it lék, který prý sice cituji: „rozběhne cyklus“, ale až po 3 měsících pokud neotěhotním se bude řešit proč … Říkám si, že je to i tím, že nemá přímo v ordinaci UTZ, kterým by mohl folikulometrii provádět? O hormonální profil ale asi požádám, protože jsem měla problémy se štínou žlázou, ikdyž teď mi vyšla v normě, některé hodnoty byly snížené a o souvislostech štítné žlázy a dlouhých cyklů jsem už také něco přečetla. To mi připomíná, že jsem se od mého dr. nechala poslat na kontorlu štítné žlázy a ani se neptal po výsledcích.
Každopádně měřením BT budu vědět, zda ovu pravděpodobně do 20. dne (tj. před 1. tabletkou utrogestanu) proběhla nebo ne … Nechám cyklus doběhnout a ihned vznesu otázky
V záloze mám jednu dr., kt. byla mým ošetřujícím lékařem v nemocnici před pár lety a zdála se mi dobrá (ovšem jak to tak bývá má strašných pacientek a nové asi nebere …).
V dobrém ti závidím 2× 19tt, i já tobě přeju hodně štěstí.
sisina
ahoj holky,
ja jsem v jedne knize o hormonech cetla, ze prisun progesteronu v druhe pulce cyklu ma vliv i na vyvoj vajicka v dalsim cyklu. A pokud nekdo treba nema ovulaci, mel by zkusit tri cykly podporovat prave vzdy v druhe poloviny cyklu (je jedno pokud ovu je nebo neni, proste od 15 dne) progesteronem. A potom by se ta ovu mela rozbehnout ![]()
Myslím, že v závěru pátrání budu mít ze všech těch informací pěkně zamotanou šišku ![]()
Ahoj Sisino, řeším uplně stejný problém jako ty!!!! BEz Agolutinu doposud moje tělo nebylo schopen fungovat samo od sebe
prostrě MS nepřicházelo. A jelikož strašně moc toužíme s manžílkem o mimi, rozhodla jsem se podstoupit horm. léčbu. Beru první měsíc Clostilbegyt na OVU a od 15. DC Utrogestan. TO, jestli u mně proběhlo OVU bohužel nevím, na UTZ mně dr. nepozval
ale zkoušela jsem to sama doma sledovat pomoci mikroskopu a hlenu. Bohužel, myslim si, že do toho 15. DC u mně ovu asi neproběhla
, ačkoli od 9. DC jsem měla docela silné bolesti v podbříšku (že by vaječníky???), ale ani mikorskop ani hlen neodpovidalo že by to mělo byt OVU, tak nevim… Nejdřív jsem nechtěna na:,–(it Utrogestan od 15. DC tak jak mi to předepsal dr., protože jsem nechtěla aby mi nějakym zpusobem bránilo v ovu, ale nakonec od 17. DC jsem je přece jenom začala brát, protože jsem si řekla, těd pro mně nejdůležitější je, aby se mi ty hormony nejak srovnali a začala konečně menstruovat!!!! Třeba příští měsíc už budu mít ovu dřív, … třeba u mně proběhlo ovu i teď jenom o tom nevim! ![]()
Nikdo, je to velice zajímavé co si četla!!! Přesně to jsem si myslela i já. Diky!!! ![]()
MINIKU3,
vykašli se na mikroskop, protože není spolehlivý! Nepodařilo se totiž prokázat, že by se ze slin dala ovu přesně určit
A sledování hlenu je taky těžký aspoň v naší situaci, kdy fakt nevíš kdy to přijde. Lze jej zaměnit za hlen, který vzniká třeba vzrušením
apod. Moje kamarádka, která má ukázkových 28 mi vždycky říká, poznám to podle hlenu, je to v půlce cyklu, přesně v určitou hodinu, stejně jako MS dostává jako hodinky. Když jí to takto pěkně sedí, tak se i lépe určuje, že je to ten správný - „plodný“… že
Já proto osobně spoléhám spíš na měření BT, ale jak se člověk začne cpát hormony, tak těžko říct, jak to ony ovlivní.
Je to běh na dlouhou trať. V koutku duše doufám, že nebude tak dlouhá, jako v mých pesimistických představách
![]()
sisina
JA jsem si naivně myslela že ten mikroskop fakt funguje tak jem si je honem koupila
Ale nakonec jsem hodně zklamaná! Žádné kapradí! Skoušela jsem o tom přečíst co nejvíc, ale moc informaci jsem zatim nenašla
Holky, použivá někdo z vás ten mikorskop??? Jak jste s nim spokojeni?
Já taky koupila mikroskop a už je v koši. První měsíc se zdálo že funguje úplně předpisově, ale pak se najednou zbláznil a ukazoval kapradí pořád, i při ms.. tak letěl. Skoro všechny zkušenosti o kterých jsem na různých diskusích četla byly negativní
A dokonce sám MUDr. Uzel psal o tom že se na to spoléhat nedá.
Sisino pokud máš nějkou pochybnost o tom co tvůj doktor dělá (podle toho co píšeš tak já bych jí asi měla), radím rychle ho změň. Navíc když se chystáš otěhotnět, UZV v ordinaci by se ti určitě hodil ![]()
Mikroskop jsem měla půjčenej. Nejdřív jsem nemohla kapradiny objevit, ale jak jsem se naučila nanášet správně sliny, tak jsem je tam objevila při troše dobré vůle pokaždý
Zhodnotila jsem to tak, že by bylo určitě vhodnější ho používat na pozorování přírody - život broučků, kapradiny v lese …než na zjištování ovu ![]()
Přesně tak!
Ja jsem sliny nanášela vždy ráno, ani jsem se nenapila, nic, ale žádné kapradiny. Faktem je, že když jsem to zkusila později během dne tak se tam objevili kapradiny a to ukázkove, ale nevim jestli to nebylo s nečím ovlivněno (jidlo, piti, atd). Ačkoli vždy jsem sliny nanášela cca. 2 hodiny po jidla, resp. piti. Ale ráno pořád jenom tečky, takže si myslim že ten mikroskop je fakt jenom reklamni tah.
Řekla bych, že to začali vyrábět, a věřilo se, že to fuguje. Dokonce ho vyráběla i česká Meopta. Nyní ho však na svých stránkách vůbec nemají, takže podle mě s výrobou přestali … a ujaly se toho další a další, kteří vědí, že se na tom dá něco vytřískat.
Jinak já ho zkoušela ráno, ale jak psala jedna holčina … i přesto mi připadalo, že záleží jakou pastou jsem si čistila den předtím zuby ![]()