Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Hanula1212 píše:
Prodloužená lhůta je pouze u těch, kteří podávají elektronicky. A i když podáte elektronicky do 1.4. zůstává lhůta 1.4. takže i vrácení preplatku do 30 dnů od 1.4.
Ne
Na podání DP elektronicky je letos prodlouženy termín do 3.5. a pokud prodloužený termín někdo využije tj. podá DP po 1.4. tak i vracení poplatku se počítá od nejzažší lhůty tj. 3.5.
@Alkata píše:
NeNa podání DP elektronicky je letos prodlouženy termín do 3.5. a pokud prodloužený termín někdo využije tj. podá DP po 1.4. tak i vracení poplatku se počítá od nejzažší lhůty tj. 3.5.
Jeden o koze a druhý o voze. Já psala, že i když by bylo přiznání podáno elektronicky DO 1.4., pak se počítá lhůta od 1.4. nikoli od 3.5. Pokud někdo využije prodloužený termín a podá PO 1.4. elektronicky, tak se lhůta pro vrácení počítá od 3.5., tak jak píšeš.
Původně jsi napsala obecně, že je termín prodloužený, já pouze upřesnila, že jde o elektronické podání.
Mám takovou prosbu a dotaz, tři měsíce jsem pracovala v půlce března jsem sla na ošetřovačku a byla jsem na ni do konce června.29.6. Jsem musela na neschopenku, zaměstnavatel mi delal daně dala jsem si do dani manzela jelikož za cely rok nepřesáhl částku 68000 a taky skolkovne ve vyšší 3800.A účetní mi rekla ze mi nic vracet nebudou je to možné? Jinak uplatňují jenom toho manzela a skolkovne nic jineho, Hrubá mzda byla 24000 předem dekuji.
@Anonymní píše:
Mám takovou prosbu a dotaz, tři měsíce jsem pracovala v půlce března jsem sla na ošetřovačku a byla jsem na ni do konce června.29.6. Jsem musela na neschopenku, zaměstnavatel mi delal daně dala jsem si do dani manzela jelikož za cely rok nepřesáhl částku 68000 a taky skolkovne ve vyšší 3800.A účetní mi rekla ze mi nic vracet nebudou je to možné? Jinak uplatňují jenom toho manzela a skolkovne nic jineho, Hrubá mzda byla 24000 předem dekuji.
A dítě sis ty první 3 měsíce uplatňovala? Vrátit ti mohou pouze to, co jsi na daních odvedla. I když si uplatníš 2 manžely a 10tis. na školkovném.
@Hanula1212 Já byla na ošetřovném Duben, květen, červen a bonus na děti jsem za tyto měsíce neuplatnila a bude mi vrácen v daních teď. Jinak uplatňuji bonus na děti měsíčně. Tak myslím (nevím), že i Vám by měli ten bonus vrátit. V tom ostatním neporadím ![]()
@Hanula1212 no uplatňovala jsem je když jsem chodila do te práce ty tři měsíce, jinak do daních ne
@mcroj píše:
@Hanula1212 no uplatňovala jsem je když jsem chodila do te práce ty tři měsíce, jinak do daních ne
Tak pokud sis uplatňovala děti ty 3 měsíce, tak na daních za tyto měsíce byla odvedena 0. A byl vyplacen bonus na děti. Z hlediska celoročního nemáš šestinásobek minimální mzdy, takže na bonus není nárok, ale ten vyplacený už nevracíš. A na daních nebylo odvedeno nic, takže ani není co vracet. Účetní má pravdu.
@Bobina 82 píše:
@Hanula1212 Já byla na ošetřovném Duben, květen, červen a bonus na děti jsem za tyto měsíce neuplatnila a bude mi vrácen v daních teď. Jinak uplatňuji bonus na děti měsíčně. Tak myslím (nevím), že i Vám by měli ten bonus vrátit. V tom ostatním neporadím
to co platí pro jednoho, nemusí platit u druhého. Tys asi podmínku šestinásobku minimální mzdy splnila, takže ti bude vyplacen bonus na děti, o který jsi díky ošetřovačce došla. U tazatelky to tak není.
@Hanula1212 Aha… Děkuji za vysvětlení.. já tomu též prd rozumím 🤦 jinak ano, já chodila celý rok do práce krom těch třech měsíců, co jsem byla na ošetřovném. ![]()
@Hanula1212 tak dekuji za info, ja tomu prd rozumim..Známa byla dlouho na neschopence a vraceli ji docela dost za to, tak me to jen zajimalo jak to je, naše účetní tomu právě moc nerozumí, tak proto jsem se ptala.Tak moc dekuji.
@mcroj píše:
@Hanula1212 tak dekuji za info, ja tomu prd rozumim..Známa byla dlouho na neschopence a vraceli ji docela dost za to, tak me to jen zajimalo jak to je, naše účetní tomu právě moc nerozumí, tak proto jsem se ptala.Tak moc dekuji.
Není za co. To, že je někdo například na neschopence půl roku a dostane vráceno 20000 ještě neznamená, že těch 20000 dostane každý, kdo je na neschopence půl roku. Někdo dostane 10000, někdo 200 a někdo třeba nic.