Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
To zvracení bylo docela dlouhou dobu stejné, některý den lepší, pak to zase házel hodně.. furt jsem jenom prala hadrový pliny a prevlikala
Přešlo to spíš najednou, dejme tomu během měsíce
Ja jsem na reflux dvala na doporuceni Dr. Gastrotuss. Nemela jsem ale pocit, ze by zabiral. Pak mi byl doporucen Nutriton (nebo tak nejak) na zahusteni. To jsem nikdy nezkusila. Starsi syn mel reflux i koliky, ze zacatlu se nam nedarilo kojeni a me trvalo vic jak pul roku, nez jsem se dala do psychicke pohody. U mladsiho jsem vedela, ze kdyby se mi muj stav opakoval, tak okamzite navstivim odbornika. Nema cenu, aby se rozjela poporodni deprese.
@AnneElliot
Aha
On teda ekzem ani hlen nema, tak to asi nebude ono.
@Anonymní píše:
@stinga
Jezis a proc si chtela proskocit oknem?
kvůli kojení, v porodnici jsem měla mléka, že bych mohla kojit celou porodku, ale přitom mi nešlo kojit, narvali mi kloboučky a učili mě kojit na fotbalistu, kloboučky často padaly, díte řvalo, protože mělo hlad, každá sestra dávala jiné rady, doma zas kloboučky, fotbalista, dítě uvidělo levý prs a hysterák a nechtělo se ani přisát, z pravého jaktž takž, pak pilo - nepilo, a furt hysterický pláč, mně to stresovalo a mléko se začalo ztrácet, tak rada odsávat, furt jsem chodila s odsávačkou a odsála třeba jen 40, a mezitím dítě pořád řvalo, buď mělo hlad nebo prdíky, když jsem nekojila a nepřebalovala, tak jsem odsávala, večer v 19 jsem si uvědomila, že jsem ještě nesnídala
no a pak moje máma donesla krabici UM, a střídala jsem UM z mateřským
jo a samozřejmě jsem pila Caro, kojící čaje, homeopatika
Tak abych ti vyprávěla prvních šest týdnu jsem pomalu nespala když malý neřval kvůli prdíkům tak jsem ho nosila protože po položení mi zvracel a ublinkává dodnes a to mu jsou 3 měsíce ublinkne třeba 10× do hodiny takže teď pořád jen převlékám a peru. Co zkusit Nutriton zhušťovadlo mléka dává se před kojením a mezi kojením zahustí mlíčko v žaludku a nezvraci ale nedoporučuji pokud ma problémy s kolikami a prdíky protože způsobuje zácpu. Pokud ti však dítko přibírá musíš vydržet. Taky jseM byla na zhroucení neustále návštěvy pohotovosti atd a teď už jsem si zvykla že chodím poblinkaná
držím palce a pevné nervy neboj nejsi v tom sama je nás zoufalých víc
Hele náš malý měl taky ABKM, projevovalo se to fakt šíleným ekzémem s prvním propuknutím ve 4. měsíci. Naštěstí z té alergie v 1 roce vyrostl avšak drobné výsevy atopického ekzému zůstávají - v naší rodině je to ale dědičný, tak jsem s tím bohužel tak nějak počítala ![]()
Každopádně pokud by ses rozhodla vynechat kravskou bílkovinu, tak to není jen mléko, ale i jogurty, máslo, tvaroh, sýry, smetana a u některých dětí je pomalu potřeba i sledovat, kde je mléko přidané v již hotových produktech, jako je třeba čokoláda, různé druhy pečiva, atd. Mno pro mě jako člověka upřednostňujícího bezmasá jídla to byl fakt mazec, trošku jsem si odrovnala z nedostatku vápníku klouby, ale malý začal prospívat
každopádně u protialergických diet to chce vždy vydržet, a případně si vést i jídelní deník abys měla představu, na co ti mimčo blbě reaguje, nebo když začneš vynechávat nějakou potravinu tak se začne reflux lepšit. U nás ekzém při dietě na ABKM začal u malého ustupovat cca do 1 týdne ![]()
Je to běh na dlouhou trať, ale určitě pokud máš ty, nebo tvůj pediatr podezření, tak se kousnout a vydržet to ![]()
@stinga tvoje kojící peripetie mi dost připomínají ty mé
v porodnici jak dítě vidělo moje prsa, řev jak když ho vraždím
tak jsem začala odsávat a pořád to zkoušela - sestry ze mě a malého na mrtvici
po týdnu na šestinedělí pak najednou napadlo jednu ze sester mu šáhnout do pusy a ejhle, najednou zjistili, že neumí pít - jazýček stáčel dozadu do pusinky - tím mi skončila kojící šikana, mléko jsem odsávala a dávala mu ho skrz nějakou speciální savičku a tou mu ten jazýček připlácávala dolů do správné pozice
doma psycho pokračovalo, z kojení jsem měla totální trauma, pocit neschopné matky pokračoval až mi mamka sehnala kontakt na nějakou laktační poradkyni a už jenom moje rozmluva s ní po telefonu mě ohromně uklidnila a než jsme k ní stihli doject, tak se i poprvé rozkojila
i tak jsem si pak ještě od ní vzala pár rad v péči o prcka ![]()
A propo v porodnici jsem slyšela snad stovku názorů na moje prsa od sester - že je mám pro kojení moc velké, že mám blbé bradavky, že mám kojit na fotbalistu, madonu a bůhvíco ještě
nakonec pomohl domácí klid bez šílených stresujících tabulek na kojení ![]()
@stinga
Tak to zni vazne desne
Přejit na UM bylo v tomto případě nejlepší reseni. Tak jeste ze mamka pomohla ![]()
@Elisabeth118
Prave, prdikama trpi a jsem rada, ze pěkně kaka. I me na to dr. Upozornovala ze po nutritonu muze mit zacpu… Asi to nejak doklepeme no. Zacinam se s tim pomalu smirovat
Dekuju, aspon ze v tom nejsem sama.
@Coda
Jasny chapu bezmlecnou dietu. Ale jako bezlepkar a diabetik v jednom fakt nevim co budu jeste bez mleka jist
jsem zvykla jist dost jogurty, tvarohy… Ale zadny ekzem nema zatim (a to ja atopik jsem). Ale jak uz mam tech omezeni v jidle tolik, tak si asi zvyknu i bez mlika
ted teda nejim na doporuceni ani citrusy, protože mi to poradili 2 doktori, aby se mu nerozjela právě alergie, kdyz ja jsem alergik, astmatik… Podezreni na to abkm nemam, ale zeptam se teda ještě doktorky. Kazdopadne diky za info ![]()
Zdravím před omluva za anonym, ale co se týče blikání a refluxu, prošla jsem si fakt peklem a tvojí úzkost naprosto chápu. Já skončil a až u psychologa. Na druhou stranu jsem nabrala hodně zkušenosti, co se týče refluxu a i kolik. Co se týče reflexu, pomáhá již zmiňovaný nutriton. Pozor ale dávat radeji min, než je uvedeno na obalu. Proste vyzkoušet, jestli tvému mimču stačí proti zvracení jen trochu to mlíčko zahustit. Ono totiž nutriton může pak zpusobovat zácpy. Tak raději zkusit nejdříve mensi množství toho nutritonu. Jinak taky pomáhá hned po jídle po odrihnuti dát na pravý bok a do zvýšene polohy. Blbý je že v tom stavu musí mičo chvilku vydržet. Tak 20 minut. Žaludek je uzpusoben tak, že při ležení na právě strane, se lépe a rychleji vyprazdnuje a tím se zmirňuje reflux. Já měla s refluxem fakt extrém a tohle jediný v kombinaci s nutritonem zabralo. Plus před každým jídlem dávat na bříško, aby se dítě vykrkalo, to taky pomáhá k zmírnění refluxu. Současně se i vyprdí - dobre zas na koliky. Pak stojí i za zkoušku krmit častěji… po menších dávkách. Zase zmiňuje to i koliky, žaludek není tolik pretežovany. Jinak na koliky je dobrá teplá koupel. A mastička „Pupík“, mazat bříško kroužive, nebát se i malinko pritlacit a pak nahrát plenu (třeba v mikrovlnce) a přiložit na bříško. Tyhle různé info jsem pozbirala v několika gatro ordinacich. A fakt to nakonec zabralo. A to jsme měli i volvus žaludku (přetočení). ![]()
@Anonymní píše:
Zdravím před omluva za anonym, ale co se týče blikání a refluxu, prošla jsem si fakt peklem a tvojí úzkost naprosto chápu. Já skončil a až u psychologa. Na druhou stranu jsem nabrala hodně zkušenosti, co se týče refluxu a i kolik. Co se týče reflexu, pomáhá již zmiňovaný nutriton. Pozor ale dávat radeji min, než je uvedeno na obalu. Proste vyzkoušet, jestli tvému mimču stačí proti zvracení jen trochu to mlíčko zahustit. Ono totiž nutriton může pak zpusobovat zácpy. Tak raději zkusit nejdříve mensi množství toho nutritonu. Jinak taky pomáhá hned po jídle po odrihnuti dát na pravý bok a do zvýšene polohy. Blbý je že v tom stavu musí mičo chvilku vydržet. Tak 20 minut. Žaludek je uzpusoben tak, že při ležení na právě strane, se lépe a rychleji vyprazdnuje a tím se zmirňuje reflux. Já měla s refluxem fakt extrém a tohle jediný v kombinaci s nutritonem zabralo. Plus před každým jídlem dávat na bříško, aby se dítě vykrkalo, to taky pomáhá k zmírnění refluxu. Současně se i vyprdí - dobre zas na koliky. Pak stojí i za zkoušku krmit častěji… po menších dávkách. Zase zmiňuje to i koliky, žaludek není tolik pretežovany. Jinak na koliky je dobrá teplá koupel. A mastička „Pupík“, mazat bříško kroužive, nebát se i malinko pritlacit a pak nahrát plenu (třeba v mikrovlnce) a přiložit na bříško. Tyhle různé info jsem pozbirala v několika gatro ordinacich. A fakt to nakonec zabralo. A to jsme měli i volvus žaludku (přetočení).
Ahoj, dekuji za rady. Az na ten Nutriton vse dělám a pomaha jen s mimcem po jidle nehybat alespon pul hodiny a ve zvýšené poloze ho nechavam skoro všude, protoze i na prebalovaku to hazel, kdyz jsem ho polozila. Krmim kazde 2h i v noci, on si o to sam tak rika. Ten Nutriton tedy vyzkousim, snad to trochu pomuze… A Pupik uz mam taky v seznamu na nakup ![]()
Já bych přešla na um, nějaké AR. Nepřipada mi v případě blití 20 x denně mateřske jako extra výhoda
a ano zlepšuje se to, ale @warita vy jste to měli snad do roka ne?
@Bubla Bůčková píše:
Já bych přešla na um, nějaké AR. Nepřipada mi v případě blití 20 x denně mateřske jako extra výhodaa ano zlepšuje se to, ale @warita vy jste to měli snad do roka ne?
Nejsem si jista, co presne mas na mysli. Ublinkavani po UM ustalo nekdy na 6m cca. Ale skryty reflux mela nejspis dele.
Mozna mas na mysli vseobecnou narocnost. Do cca 8m nebylo mozne ani na chvilku delat neco jineho, nez se ji na 100% venovat. Cokoliv, co jsem potrebovala rychle udelat, i kdyby to bylo jenom naskladat nadobi do mycky, jsem delala za jejiho ryceni, protoze jakmile jsem se k ni otocila zady a nemavala ji hrackou pred oblicejem, nezpivala ji nebo jinak nevenovala, nasledoval jekot. Nepomahalo si ji vzit sebou do kuchyne, dat ji do houpatka/ohradky tak, aby na mne videla. Nepomahalo na ni mluvit u toho, delat kudliky kudliky, nepomahalo zpivat, proste nic. Ona chtela, abych pustila z ruky to co delam a venovala se ji a beda kdyz ne. Ja z toho byla uplne hotova, prace mi doma stala a ja fakt uz nemohla. Psychicky vycerpana. Na cca 8-9m nastal zlom, zacala lozit po byte, objevovala svet, dokazala si sama hrat i 20min a ja neverila vlastnimu stesti. Obcas byla tak ticho, ze jsem ji v minutovem taktu kontrolovala, jestli zije a co vlastne dela, ze je tak ticho. A vydrzela treba i 20min s vlastni zabavou, nez ji to omrzelo a chtela zase mne. A za 20min se toho da stihnout holky. Byla to uleva.
Ale i tak byla hodne narocna do cca roka. Stale pistela, uspavani horor, hyperaktivni, etc etc etc. ted je to hodnoucka holcicka, co nam dela radost. Je teda ziva, to jo. Ukecana a hodne hlucna. Stale neco mele, vecer mam vykecanou diru do hlavy. Ale v jsem moc rada, ze ji mam.
@warita myslela jsem oboje… Ano, prostě vydržet a bude zas dobře ![]()
@Bubla Bůčková
Na UM přejít nechci. Urcite ne ted, uvidime jak na tom budeme za nejaky cas. Navic co jsem tak pročítala posledni dny net, tak ikdyz je AR neznamena to, že to pomuze.
Nekomu se reflux hodne zlepšil uz kolem 2 mesicu, takze chci vydrzet…