Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj, mám prosbu. Plánuji půjčit nějaké peníze a mám na to zatím nachystané obyčejné smlouvy (zkontolované od právníka). Ráda bych to ale nějak ještě pojistila a slyšela jsem, že uznání dluhu u notáře je nejlepší řešení. Nevíte kolik to cca u toho notáře stojí? Děkuji ![]()
Platili jsme 1000,– za totéž s rozepsaným splátkovým kalendářem.
U notáře je potřeba sepsat formou notářského zápisu tzv. uznání dluhu se svolením k přímé vykonatelnosti. Notář bude vědět, co máš na mysli. Jde o to, že ten, komu ty peníze půjčíš (dlužník) bude souhlasit s tím, že když ti ty peníze nevrátí včas, tak rovnou s tím notářským zápisem můžeš žádat o nařízení exekuce, aniž bys musela podávat žalobu (prostě že je ten notářský zápis přímo vykonatelný).
Stojí to podle výše peněz, o které v tom uznání půjde, notáři na to mají tarif.
Je to dobrý nápad, možná trošku dražší na začátku, ale má dost výhod pak - už jenom to, že soudy trvají roky a tomu se případně úplně vyhneš.
S tím, komu ty peníze půjčuješ se můžeš dohodnout, že ty náklady na not. zápis ponesete 50:50, např.
Jenom 1000 Kč, no tak to je luxus. Cekala jsem minimálně 10 tisíc. A to vám udělali i tu smlouvu o uznání dluhu? Nebo tu už jste měli připravenou od právníka?
@Chupita píše:
U notáře je potřeba sepsat formou notářského zápisu tzv. uznání dluhu se svolením k přímé vykonatelnosti. Notář bude vědět, co máš na mysli. Jde o to, že ten, komu ty peníze půjčíš (dlužník) bude souhlasit s tím, že když ti ty peníze nevrátí včas, tak rovnou s tím notářským zápisem můžeš žádat o nařízení exekuce, aniž bys musela podávat žalobu (prostě že je ten notářský zápis přímo vykonatelný).Stojí to podle výše peněz, o které v tom uznání půjde, notáři na to mají tarif.
Je to dobrý nápad, možná trošku dražší na začátku, ale má dost výhod pak - už jenom to, že soudy trvají roky a tomu se případně úplně vyhneš.
S tím, komu ty peníze půjčuješ se můžeš dohodnout, že ty náklady na not. zápis ponesete 50:50, např.
Děkuji moc za info
Prosím a kolik by to stálo pokud se jedná cca o 600 tisíc?
@LauJak http://www. mesec. cz/clanky/potrebujete-notare-pripravte-si-penezenku/
předpokládám že minimálně 6800+DPH, ale oni budou chtít ještě určitě něco za stejnopisy těch notářských zápisů atd. +- 8000 bez DPH? Zavolat k notáři a zeptat se…
@Chupita píše:
@LauJak http://www. mesec. cz/clanky/potrebujete-notare-pripravte-si-penezenku/předpokládám že minimálně 6800+DPH, ale oni budou chtít ještě určitě něco za stejnopisy těch notářských zápisů atd. +- 8000 bez DPH? Zavolat k notáři a zeptat se…
Moc děkuji, super informace! ![]()
Pokud pak dlužník nebude platit, tak ti ani notářsky ověřené uznání dluhu nepomůže - má osobní zkušenot
. Měla jsem to od právníka, dlužník pak neplatil, ale soud uznal i to neověřené, teď čekám, zda uspěje exkutor ![]()
Pro zakladatelku - dělal nám to advokát, který pro nás pracoval již několikrát, jednalo se cca o 250.000, netuším, zda to počítal dle výše dluhu.
Anonymní 1.příspěvek
@LauJak Doporučoval bych tam zakomponovat pro případ prodlení smluvní pokutu (to je jednorázová částka za jaqkékoli prodlení, měla by aspoň pokrýt náklady na vymáhání) a úrok z prodlení, pokud má být jiný, než zákonný (zákonný je REPO + 7 %).
Ale vzal bych na to právníka (a podle mne by to měl platit tem kdo si půjčuje, měla by to být tvoje podmínka).
Děkuji moc! V pondeli se objednam k právníkovi a vyresim to včetně toho prodlení. Dekuji ![]()