Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Jasně že můžeš mít problémy i ty nikoho pak nezajímá že ty s tím nic nemáš, když bydlíte dohromady.
Bohužel, exekutoři berou všude, kde si myslí, že by mohl být majetek povinného. Kolikrát neoprávněně. Musela byste mít od všeho účtenky, že je to vaše a podat vylučovací žalobu.
Ono se to ohledně těch exekucí teď trochu měnilo, už by to neměla být taková divočina jako to byla dřív, kdy exekutor vlítnul i kam nesměl a polepil co viděl. Každopádně by 14dnů před exekucí měl přijít obyčejný dopis, který informuje o tom, že se chystá exekuce a dává dlužníkovi poslední možnost zaplatit. Takže i kdyby to fakt šlo, tak budeš tímhle dopisem dopředu varovaná.
Jinak když se někomu ruší teď trvalý pobyt, tak majitel bytu sepíše žádost, kde se uvádí, že se dotyčný na místě nevyskytuje, nemá tam žádný osobní majetek, podepíšou to svědci atd, tak by mohlo něco podobného jít sepsat i kvůli té exekuci, že tam nemá naprosto žádný majetek, že je všechno tvoje a tudíž není co exekuovat.
Asi bych se poradila s nějakým právníkem, který se tímto zabývá, aby ti poradil, jak postupovat.
Pokud je to pouze korespondencni adresa, tak maji smulu… pripadne odlep jeho jmenovku ze schranky a se zvonku… ani kdyby mel trvaly pobyt nemaji pravo brat tvoje veci, muzou chtit doklad, ze jsou skutecne tvoje…
to je cele. ale korespondencni adresa urco ne eee. to jako kdybych ti dala ted svoji adresu, at mu tam poslou korespondenci a exekutor by prisel ke mne… blbost jak delo.
takze klid ![]()
Klidně ti to můžou vzít. Když budeš mít vše napsané na sebe a notářsky ověřené tak ti to vzít nemůžou ukážeš jim to že je vše tvoje a oni ti to vzít ani polepit nemůžou. Známá to měla podobně jako ty
@eumedon nebo může mít darovací smlouvu třeba od rodičů, že jí to věnovali oni.
@Gladys Ano, doklad, že je to její. U těch exekutorů se změnilo hlavně to, že neoprávněně zabavené věci musejí vrátit, kde je vzali, pokud se s majitelem nedohodnou jinak (a pokud majitel při vracení nedělá schválnosti, tedy pokud poskytuje součinnost). Dřív si pro to majitel musel přijet k exekutorovi, třeba na druhý konec republiky. Takže zatímco dřív za tyhle excesy exekutorů platily poškozené třetí osoby, tak teď za ně platí sami exekutoři, tudíž budou opatrnější.
Cituji pravnika :
dobrý den,¨
náš syn je závislý na pervitinu a během ročního užívání si nadělal problémů víc než dost.Mimo jiné si vzal i nějaké zboží na splátky, které však nehradí a už mu přišla předžalobní upomínka s tím, že pokud ji neuhradí, bude následně vymáhán dluh soudně. Syn nemá v našem domě trvalý pobyt, má však u nás korespondenční adresu. V případě exekuce jaký by byl postup, když u nás nemá trvalý pobyt?
Snažíme se synovi pomoci, ale evidentně zatím o pomoc nestojí i když podle mě ho problémy stále více dohánějí, jenže jeho přístup je apatický, nic neřeší a my se bojíme, abychom nepřišli o drobný majetek v domě. Díky za pomoc.Mia
odpověď: Hana Gajdošíková [06.04.2010 13:40]
Dobrý den,
pokud syn nemá u Vás trvalý pobyt a používá Vaši adresu pro doručování, doporučuji k Vaší ochraně důsledně vracet veškeré zásilky poště s tím, že adresát se na této adrese nezdržuje.
Pokud se týče rizika exekuce, exekutor se snaží zjistit majetek v případě nařízení exekuce prodejem movitých věcí na všech místech, kde by se věci povinného, tj. dlužníka, mohly nacházet, a to bez ohledu na to, zda tam má povinný úředně pobyt či nikoli. V případě, že by k takové situaci došlo a exekutor zahrnul do exekuce Váš majetek, máte možnost podat tzv. vylučovací žalobu. V této žalobě tvrdíte a prokazujete, že majetek, zahrnutý do exekuce je Váš, nikoli povinného a požadujete tedy tento majetek vyloučit z exekuce.
Děkuji holky, sem uklidněna i zněklidněna
mam učtenky od tv, laptopu, snad eště ledničky ale to je tak vše co se týče nového gauče a obývákové zdi atd atd.. se někam už zašantročilo. Ale jak říkám jeto jen ta korespondeční adresa a pokud musejí dát náky oznamovací dopis tak mě to trochu uklidnilo. Snad to zaplatí a bude klid
Zakladatelko, řekněte mu, že když ty 4 tisíce nezaplatí, tak se mu to prodraží. O náklady exekuce. Čím bude exekuce nákladnější, tím to pro něj bude dražší.
@Anonymní píše:
Děkuji holky, sem uklidněna i zněklidněnamam učtenky od tv, laptopu, snad eště ledničky ale to je tak vše co se týče nového gauče a obývákové zdi atd atd.. se někam už zašantročilo. Ale jak říkám jeto jen ta korespondeční adresa a pokud musejí dát náky oznamovací dopis tak mě to trochu uklidnilo. Snad to zaplatí a bude klid
Že je to jen korespondenční adresa roli nehraje, exekutor může jít všude tam, kde se domnívá, že má dlužník svoje věci. Po manželovi (jako zaměstnavateli) chtěl exekutor třeba i informaci, zda má zaměstnanec - dlužník v zaměstnání svoji skříňku na věci ![]()
Účtenky jsou dobrá věc, lepší něco, než nic, nicméně co tak občas zahlídnu v tisku nějaké kauzy, tak při vylučovací žalobě na věci ti taky nemusí stačit, protože neprokazují, že jsou opravdu tvoje (není na nich tvoje jméno).
Ahoj holky, chtěla bych se raději poradit. Mamina má za sebou ne jednu exekuci, všechny byly uhrazeny. Ona se s otcem rozvedla, změnila si trvalé bydliště a s mým otcem nepobývá. Teď se objevila další, mám známou na soudu tak to mám z první ruky, je to tedy ještě exekuce kdy měla trvalé bydliště u otce.
Domluvila si splátky, ale na splátkovém kalendáři má bydliště uvedené ještě u otce a úplně dole je napsáno „Dále sdělujeme, že v exekučním řízení bude nadále pokračováno prověřováním majetku“. Má taťka čekat, že u něho zazvoní? Ona už tam nepobývá a trvalý pobyt tam nemá ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky, chtěla bych se raději poradit. Mamina má za sebou ne jednu exekuci, všechny byly uhrazeny. Ona se s otcem rozvedla, změnila si trvalé bydliště a s mým otcem nepobývá. Teď se objevila další, mám známou na soudu tak to mám z první ruky, je to tedy ještě exekuce kdy měla trvalé bydliště u otce.Domluvila si splátky, ale na splátkovém kalendáři má bydliště uvedené ještě u otce a úplně dole je napsáno „Dále sdělujeme, že v exekučním řízení bude nadále pokračováno prověřováním majetku“. Má taťka čekat, že u něho zazvoní? Ona už tam nepobývá a trvalý pobyt tam nemá
no myslím že oni si musí zjistit novou adreau mamky a pokud ne tak jim to sdělí taťka, ovšem obávám se že pokud dluh vzniknul za dobu trvání manželství tak polovina dluhu automaticky přechází na taťku, pokud neměli majetkové vyrovnání… ale tím si nejsem jistá
Jestli jí to přišlo na adresu jinou než trvalého bydliště, tzn. na starou adresu, tak se proti tomu dá ohradit, je to vlastně neplatné. Kam ji ten dopis přišel?
Přítel měl soud (nechci rozepisovat proč a byl uznám vinným-dostal podmínku). A ted k věci přišel dopis kdy má přítel zaplatit 4 000kč za stání protože byl uznám vinným! Je to cizinec nemá to tr. pobyt ani přiznanou práci a jediné spojeni mezi ním a soudama je adresa kterou má „umě“ (sama jsem tu v podnájmu). Problém je že tu mam dcl cenné věci jako velkou plazmu, notbooku a komplet nově zařizený byt. A ted se bojim zda to mužou poněm nák vymáhat umě. Prosím nestojím o řeči proč to prostě nezaplatím (zaplatila sem za něj už dost a nechci mu dělat oslíka prostě ani nejde o 4 tácy ale o princip já už to platit nebudu. Mam se bát muže i z tak malé částky vzniknout problém? Mužou přijít sem když tu má jen adresu na dopisi (ani trvalou ani přechodnou) jakto je?