V 5 do školy?

• Fotoalbum (3)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
9880
28.4.18 15:27

@PupuP já jako rodič, který má kluka ve třeti a bohužel má špatné sluchové vnímá, tak jsem musela navšítit na výzvu učitelky poradnu..
Ale nebudu psát o našem klukovi, protože to je zase jiná práce atd.. aby se to urovnalo..
Ale když jsem tam přišla a řekla, že šel o rok později, jak jsem si myslela, když okolo už před 5 rokem rodiče plaší se zápisem, tak mi řekla, že náš šel tak jak měl, podle tabulek
Tzn. ani pozděj - odklad, ani, dřív.. Kluk nastupoval tak, že měl v prosinci 7 let, a v září nastupoval jako 6 leté dítě..
takže já podle toho tak i budu postupovat u druhého..je říjnový..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
28.4.18 15:30

Nebo věta… že se bude dítě nudit.. Já teda nevím, al eco si pamatuji děti v první třídě, tak všechny měly co dělat a žádné se nenudilo..
Ono je to možná omluva za to, že dítě je nepozorvné a třeba vyrušuje a zlobivé.. ale teda, kadá maminka mi říkala, že prostě i ta příparava dá zabrat..
Ale je to každého věc… to nikdo nemá právo druhému do toho kecat..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1086
28.4.18 15:33

@Janasas : jasně, já to respektuji, prosinec už je něco jiného a ten říjen je asi v pohodě. já jsem na konci září a třeba nevidím rozdíl mezi těmi co jsou narozené 31.8., jestli mi rozumíš… stanovení toho data 1.9. jako rozhodného je podle mě hrozný nesmysl. narodím se 2.9., hmm, no to mám smůlu no… já mám prostě názor takový, že čím dříve jde dítě do školy, tím svá studia (SŠ, VŠ) dřív dokončí a to je fakt obrovská výhoda, na které jsme se shodli s více lidmi. mým spolužákům na VŠ je už 26 a víc, nemají praxi, chtějí mít děti, měli odklad, pak jeli na rok na erasmus, pak o rok prodloužili… a šup, je jim skoro 30. pro mě tohle opravdu obrovská výhoda, hlavně teď v mém věku.
ale s nikým se nehádám, respektuji, že každé dítě je jiné (a právě proto se mi nelíbí to stanovené datum 1.9. a dosažení 6 let)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
28.4.18 15:39

@PupuP No já si myslím, že je potřeba to datum nějak stanovit, aby bylo jasno ve školách i ve školkách. I rodiče, aby se potom nehádali, že to dítě mělo či nemělo jít do školy.
K tomu je podle mě PPP a třeba i doporučení od učitelek v MŠ, které dítě znají. A pokud má rodič pochyby na obě strany, tak se může obrátit tam, a potom to řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
28.4.18 15:39
@PupuP píše:
souhlasím… no my tenkrát už v 5 letech jezdily autobusem 8 km do nejbližší školy, samy, odpoledne to samé + samy na kroužky, mobily nebyly a pak busem zpět. a že by to nekomu dělalo problémy, to si nepamatuju. ale dnes je asi jiná doba, děti možná dozrávají déle, netuším, ale proto je tu to doporučení od PPP, bez kterého to dítě ani vzít nemůžou, ne?

ale dnes je jiná doba :think:
děti jezdily samu busem, ale po cestě projely 2 auta do hodiny a to rychlostí okolo 40km/hod; dnes by těch aut projelo 200 a rychlostí minimálně 80 km/hod

ano pro předčasný nástup (před 6. rokem) je potřeba doporučení PPP, dítě tam vidí psycholog a speciální pedagod, věřím že dokáží poznat co dítě umí nazpaměť a čemu fakt rozumí :think:

Mimochodem jedna z otázek je: vyjmenuj dny v týdnu, dítě, které umí zpaměti vyjmenuje, pak se ptá dál, co je před středou (dítě, které umí zpaměti, ale nerozumí neodpoví že úterý); obdobně napočítat do 100, dítě může umět nazpaměť jako básničku, na otázku kolik je 5 a 1 zvládne odpovědět 6, otázku kolik je 25 a 1 už zvládne jen dítě, které skutečně rozumí;

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
28.4.18 15:44

@PupuP
nějaké datum se stanovit musí; kdyby to 1.8. nebo 1.10. zase někdo měl připomínky, že tak je to špatně a mělo by být jinak
prostě zákon říká 1.9., ale současně umožňuje výjimky oběma směry, pokud k tomu PPP dá souhlas

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1086
28.4.18 15:44

@subsomi : to je zajímavé… já pracuji i s malými dětmi, časo 5letými a že by neuměli logicky přemýšlet a nevěděli, že před středou je úterý, jsem se ještě nesetkala… většinou toho umí odvodit mnohem více. ale já netuším, jaké jsou nároky při zápisu a na co se učitelka ptá. a jak to bylo za nás, netuším už vůbec. ale to je zajímavé, asi si o tom něco najdu, jak takový „přijímací pohovor“ probíhá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
28.4.18 15:54

@PupuP
nikde nenajdeš vše na co se PPP ptá, to by byl návod pro rodiče na co mají děti připravit;
ale v PPP se ptají na mnoho otázek, přičemž jich několik míří na stejnou oblast, podle toho jak dítě reaguje, poznají zda má „naučeno zpaměti“ nebo rozumí;

obecně pro předčasné zaškolení zkouší spec. pedagod sluch (rozlišení písmen), zrak (rozlišení velmi si podobných tvarů), grafomotoriku, logicko-matematické chápání, obecné znalosti
a potom psycholog sociální zralost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
28.4.18 15:55
@Ivulka88 píše:
Ahoj maminky, teď jsem se dozvěděla od kamarádky, že náš syn který je narozený 4.října půjde do školy o rok později. Respektive, že nám ho v září v těch pěti letech do školy nevezmou. Můžu se zeptat, jak to tedy je? Vůbec jsem nepočítala s tím, že by neměl nastoupit měsíc před šestými narozeninami. :think: :think: :think:

Diskuzi jsem nečetla, ale můžeš si požádat, aby šel dřív.

Jen nevím, jestli bych to dělala. Dneska, kdy se půlka matek snaží zařídit svým mazánkům odklad, aby to pak měli jednodušší. Někdy si říkám, že by pro ty „odkladové“ děti měly být vlastní třídy. Když někdo poctivě do školy šestileťáka a už tam na někj čekají skoro osmiletí bouchači :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.4.18 16:05

@Bábrdl no a pak jsou tu děti, které by do školy chtěli, ale prostě mají nějaký problém a musí mít odklad. Pak mi na syna ostatní matky pohlíží jako na bouchače a mazánka. :,( :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
28.4.18 16:10
@Pipilota Citrónie píše:
@Bábrdl no a pak jsou tu děti, které by do školy chtěli, ale prostě mají nějaký problém a musí mít odklad. Pak mi na syna ostatní matky pohlíží jako na bouchače a mazánka. :,( :cert:

Ano, takové děti jsou. A pro něj byly odklady vymyšlené. Jenže najdou má každá druhá matka pocit, že to ještě není úplně ono a vyběhá si odklad.

Mně by fakt nevadilo, kdyby se dali ty odkladové děti do jedné třídy. To už prostě není normální, že je ve třídě půlka skoro osmileťáků. Ty šestileté, které šly do školy poctivě, jsou na tom prostě bité, že musí soupeřit s o rok staršími dětmi.

Prostě v jedné třídě by byli šestileťáci a v druhé sedmileťáci. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.4.18 16:14

@Bábrdl hele a nejsou holčičky bité na tom, že chodí do třídy s chodí s chlapci? Nejsou extroverti bití na tom, že mají ve třídě introverty? Budeme pro všechny dělat zvláštní třídy po jednom, aby nebyly děti na něčem bité?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
28.4.18 16:29
@Pipilota Citrónie píše:
@Bábrdl hele a nejsou holčičky bité na tom, že chodí do třídy s chodí s chlapci? Nejsou extroverti bití na tom, že mají ve třídě introverty? Budeme pro všechny dělat zvláštní třídy po jednom, aby nebyly děti na něčem bité?

Když to bereš takhle, tak můžou všechny děti chodit do školy od sedmi, ne? Ale to by se ztratilo to kouzlo, že :lol:

Ono je to pohodlné - dáš sedmileťáka mezi šestileťáky, on je silnější, rychlejší atd. Každý rok je v tomhle věku znát.

Já bych to buď vrátila do doby, kdy mělo odklad těch pár dětí, které ho fakt potřebovaly, nebo ať chodí od sedmi teda všichni. :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
28.4.18 16:30

@Bábrdl
jenže momentálně se tvrdě prosazuje inkluze, takže s tímto názorem jsi nyní proti proudu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
28.4.18 16:34
@subsomi píše:
@Bábrdl
jenže momentálně se tvrdě prosazuje inkluze, takže s tímto názorem jsi nyní proti proudu

Já vím. Jsem stará struktura. :,(
Ale tím spíš, když budou ve škole čtyři děti s asistentem, pět malých Romů a z toho zbytku půlka skoro osmiletá, je to pro ty „normální“ prvňáčky hrozně těžké :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí