V 5 do školy?

• Fotoalbum (3)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
30408
28.4.18 13:45
@PupuP píše:
@hanka.br. : u nás jsme se sešli v 1. třídě 3 děti, kterým ještě nebylo 6. všichni jsme vystudovali VS oproti tem, které měli odklad a ve 20 sotva udělali maturitu… myslím si, že rodiče, které dávají na vzdělání svých dětí velky důraz, se snaží ho dát do skoly co nejdřív, za mě je to jednoznačná výhoda a pokud budu mít děti narozené v září nebo říjnu, budu se o to snažit také. fakt není nic horšího než končit VS ve 26 letech nebo i déle…

Jak je to dlouho? Dvacet let? Jinak názor, že děti s odkladem sotva udělají maturitu, zatímco předčasné zaškolení je cesta na VŠ - ten je úplně mimo realitu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
28.4.18 13:45

Pardon, omyl. Citace misto editace překlepu. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1086
28.4.18 14:04

@hanka.br. :ano, 20 let a mluvim ze sve vlastni zkusenosti, jak rikam, bylo nas takovych ve tride vice. nijak to nezobecnuji, jen uvadim vlastni zkusenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9658
28.4.18 14:16
@SAJ píše: Žádná manipulace. Když se ptám rodičů odkladových neúspěšných žáků, tak mi odpovídají, že si mysleli, že to bude pro dítě lepší, nebo že se jim zdál být hravý a podobně. PPP před dvanácti lety dali odklad každému, kdo si o něho řekl. A teď rodiče sklízí plody.

To daji ale i dnes. Z mých šesti kamarádek, které mají stejně staré děti jako náš a my jsme sli do první třídy jediní. A přes e jak píšeš, rodičům se zdály děti hravě, nezralé… ač ppp uspoudila, ze by jít mohly, potvrzení stejně vydala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29532
28.4.18 14:22
@PupuP píše:
@hanka.br. : u nás jsme se sešli v 1. třídě 3 děti, kterým ještě nebylo 6. všichni jsme vystudovali VS oproti tem, které měli odklad a ve 20 sotva udělali maturitu… myslím si, že rodiče, které dávají na vzdělání svých dětí velky důraz, se snaží ho dát do skoly co nejdřív, za mě je to jednoznačná výhoda a pokud budu mít děti narozené v září nebo říjnu, budu se o to snažit také. fakt není nic horšího než končit VS ve 26 letech nebo i déle…

To se nedá moc posuzovat. To by chtělo širší analýzu, z jakého důvodu odklad byl.
Já mám ze ségry třídy zkušenosti zcela opačné, ti co měli odklad (byli v červnu, červenci a srpnu) všichni šli na VŠ (ale ten odklad měli z důvodu třeba zdravotních, ne nějakých problémů). Naopak ti co byli v srpnu a šli do školy v čerstvých šesti a byli takový ten průměr, tak na VŠ nešli a na sebevědomí jim to moc nepřidalo, ve třídě byli outsideři. U nás to moc posoudit nemůžu, protože na VŠ po škole nešel nikdo - tenkrát byl problém se dostat i na střední. Takže si, kdo chtěl, VŠ dodělával až v pozdějším věku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
28.4.18 14:28
@Pam12 píše:
To daji ale i dnes. Z mých šesti kamarádek, které mají stejně staré děti jako náš a my jsme sli do první třídy jediní. A přes e jak píšeš, rodičům se zdály děti hravě, nezralé… ač ppp uspoudila, ze by jít mohly, potvrzení stejně vydala

Jj, znám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29532
28.4.18 14:31
@SAJ píše:
To myslíš vážně?
Kdybych měla čas a chuť, pohledám ti třináct let staré diskuse o tom, jak ziskat odklad. Moc práce to nikdy těm hodným maminkám, které chtěly svému děťátku prodloužit dětství, opravdu nedalo. PPP dávaly odklady skoro všem. No tyhle deti by teď měly maturovat… Měly by.
Vedla jsem tehdy s nimi neskutečný souboj o předčasné zaškolení, odklad bych z nich vyrazila bez problémů. Proto jsem to sledovala.

Ano, vážně. Vím, že nebyl problém dříve dostat odklad, ale i tak, pokud si někdo není jistý, zda to dítě zvládne, je lepší ten odklad dát viz můj příspěvek. Ségra je také středoškolská profesorka a má názor stejný jako já. ;) Já také dělala státnice z psychologie. Ještě třeba chlapci jsou prý zralí na školu v průměru o 5 měsíců později než dívky, takže názor mnoha psychologů je, červnovým klukům dávat spíše odklad. Je to s podivem, ale děti fyzicky dospívají daleko dříve než za nás, ale sociálně podle posledních výzkumů déle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
28.4.18 14:32
@P4ja píše:
Právě proto, že je to individuální bych nezobecňovala takové věci, že jen inteligentní rodiče se dítěti budou věnovat a stojí o to, aby šlo dřív než v 6 ti letech jak píšeš. A to, že když má někdo vysoce inteligentní rodiče, tak taky bude vysoce inteligentní.
A stejně tak to vysoce inteligentní dítě může dostat i odklad.

Já jsem rozhodně nenapsala, že jen inteligentní rodiče se budou dítěti věnovat. V mé větě to byla implikace: když je rodič inteligentní, pak je vysoce pravděpodobné, že se bude dítěti věnovat (zvlášť, když už s ním oběhá PPP).

Když má někdo vysoce inteligentní rodiče pak, bude s největší pravděpodobností také inteligentní. To je genetika, s tím nic nenaděláš. Dědičnost inteligence je okolo 70% (tzn. jsou-li rodiče nadprůměrně inteligentní se 70% pravděpodobností bude i dítě).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1086
28.4.18 14:38

@marin : jasně, proto jsem psala ze své zkušenosti, že to tak bylo. a protože jsem to sama zažila takto, tak budu i své děti vést k tomu, aby šli třeba do školy dříve nebo tak… žádný odborník z PPP fakt nejsem. ale také souhlasím s subsomi, že je to prostě genetika a že chytří rodiče mají většinou chytré děti, kterým se věnují a snaží se je do školy protlačit co nejdřív a tlačí i na jejich dobré výsledky. to je prostě fakt. a i statisticky to tak je, že vzdělanější rodiče mají vzdělanější děti… ale to už je zase jiná debata:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29532
28.4.18 14:46
@PupuP píše:
@marin : jasně, proto jsem psala ze své zkušenosti, že to tak bylo. a protože jsem to sama zažila takto, tak budu i své děti vést k tomu, aby šli třeba do školy dříve nebo tak… žádný odborník z PPP fakt nejsem. ale také souhlasím s subsomi, že je to prostě genetika a že chytří rodiče mají většinou chytré děti, kterým se věnují a snaží se je do školy protlačit co nejdřív a tlačí i na jejich dobré výsledky. to je prostě fakt. a i statisticky to tak je, že vzdělanější rodiče mají vzdělanější děti… ale to už je zase jiná debata:)

Tak určitě to tak je o těch rodičích, že vzdělanější rodiče dávají důraz na vzdělání. Ale nyní je i určitá skupina rodičů, kteří nemají reflexi, ani kolikrát VŠ a chtějí dítě poslat do školy i nezralé, jen aby nebylo jejich dítě považováno, že na to nemá a mohli vyprávět po známých, že ten jejich šel do školy dříve. Opravdu se s tím setkávám, že nyní se rodiče spíše za odklad stydí. Ale neskutečně tomu dítěti uškodí dobudoucna. Určitě není snem každého rodiče sedět celé dny u učení s dítětem. V první, druhé třídě se to dá zvládnout, ale od té čtvrté třídy už je vidět, kdo na to měl a kdo ne. A to dítě ztrácí motivaci, když nemá šanci se starším dětem ve třídě nikdy vyrovnat. Takže na někoho může motivačně působit dřívější nástup (inteligentní a sociálně zralé dítě), ale někomu to může naopak uškodit (průměrné dítě).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
28.4.18 14:57
@marin píše:
Ale nyní je i určitá skupina rodičů, kteří nemají reflexi, ani kolikrát VŠ a chtějí dítě poslat do školy i nezralé, jen aby nebylo jejich dítě považováno, že na to nemá a mohli vyprávět po známých, že ten jejich šel do školy dříve.

a opravdu dá PPP takovému dítěti potvrzení, že může do 1. třídy???
co já jsem slyšela, tak získat od PPP papír, že dítě může do školy dříve je mnohem, mnohem obtížnější než získat odklad
(aby v tom zase někdo nehledal něco jiného; mám na mysli dítě, kterému 1.9. není 6 let, ne dítě, které je 6-leté, v MŠ doporučují odklad, ale rodiče přesto dají dítě do 1. trřídy)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
28.4.18 15:05
@subsomi píše:
a opravdu dá PPP takovému dítěti potvrzení, že může do 1. třídy???
co já jsem slyšela, tak získat od PPP papír, že dítě může do školy dříve je mnohem, mnohem obtížnější než získat odklad
(aby v tom zase někdo nehledal něco jiného; mám na mysli dítě, kterému 1.9. není 6 let, ne dítě, které je 6-leté, v MŠ doporučují odklad, ale rodiče přesto dají dítě do 1. trřídy)

Ano, potvrzuji, že bylo hodně obtížné získat svolení PPP s předčasným nástupem. Kdybych tam přišla pro odklad, takový boj by to nebyl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
28.4.18 15:17

@PupuP to je asi logické, že třeba rodiče např. zubař, lékař, právník, má chytřejší děti, než tzv. obyčejný dělník, ale..
Ono to neni jenom o tom, že umí dopředu někde některé dítě počítat a nebo písmenka atd.. protože v dnešní době to umí kde jaké.. Protože asi je jiná doby, víc ti rodiče kde co učí a ukazjí- možná i tlak, že prostě děti do první tířdy musí pomalu všechno umět, a pak se to těžko posuzuje..
My, když měli schůzku ve školce jako rodiče předškoláků-děti co šly do školy a potom děti co by mohly, tak nám ta vyloženě ženská říkala, že to neni o tom, že děti umí nazpamět napočítqat do… ale musí umět i logicky přemýšlet.. Co vím, tak právě nám říkala, že dnešní děti jsou hodně nevyzrálé, nesamostané, dětské, a co tada já vím, jak kluk nastoupil do první třídy, kde všechny děti byli přijaté jak měli- nástup v 6, některé i starší, jakože v průběhu pár měsíců 7 let, tak na schůzce v listopadu, učitelka polovině promlouvala do duše, že jejich děti - nespolupracují, nesoustředí se, jsou moc dětské, a to tam řádné jakoby - dřív nebylo
Co pak z toho, že rodič natlačí, kde jakou básničku do hlavy, kde jaké co, a pak dítě ve škole stejně je nesoustředěné, pomalé, ještě hravé…
Já si naopak myslím, že oni vědí, proč chtějí posudek, aby jim nepřišlo do třídy několik 5 letých školkáčků
A třeba zrovna syn od maminky zubařky, což by se mělo předpokládat, že dítě má mít základy, tak byla věčně ve škole, že něco..
Pokud to dítě jak fakt nezralé, tak prostě je.. a i když tu někdo píše, že kde jaká maminka, řekne, že ho nedá, že je hravé, nepsolupracuje, asi své dítě zná…mylsím, že má víc zkušeností s dítětem, jak jedno sezení..
Ale zase já vím, od známé učitleky, jaké dnešní děti jsou, takže ono opravdu ty děti jsou takové…

Příspěvek upraven 28.04.18 v 15:23

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1086
28.4.18 15:23

@Janasas : souhlasím… no my tenkrát už v 5 letech jezdily autobusem 8 km do nejbližší školy, samy, odpoledne to samé + samy na kroužky, mobily nebyly a pak busem zpět. a že by to nekomu dělalo problémy, to si nepamatuju. ale dnes je asi jiná doba, děti možná dozrávají déle, netuším, ale proto je tu to doporučení od PPP, bez kterého to dítě ani vzít nemůžou, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
28.4.18 15:25
@subsomi píše:
Já jsem rozhodně nenapsala, že jen inteligentní rodiče se budou dítěti věnovat. V mé větě to byla implikace: když je rodič inteligentní, pak je vysoce pravděpodobné, že se bude dítěti věnovat (zvlášť, když už s ním oběhá PPP).Když má někdo vysoce inteligentní rodiče pak, bude s největší pravděpodobností také inteligentní. To je genetika, s tím nic nenaděláš. Dědičnost inteligence je okolo 70% (tzn. jsou-li rodiče nadprůměrně inteligentní se 70% pravděpodobností bude i dítě).

No jenže já mám tu zkušenost, že rodiče spíš oběhávají PPP, aby s dítětem neměli tolik práce. Dají je do školy předčasně, protože jim to vyhovuje časově, organizačně atd. A nebo naopak takhle odmítnou doporučení pro odklad. Málokterý je dává proto, že se chce dítěti věnovat víc než je nutné.
A když vidím dnešní děti, taky si opravdu nemyslím, že je to o jejich inteligenci, ale o tom, jak jsou samostatné a dokážou fungovati jinak. V tom souhlas s Janasas Našprtit básničku se umí skoro každé dítě, obvzlášť když na něj mamimka sedne, ale celková samostatnost a nezávislost, to je dost problém.

A jinak ani to, že rodiče jsou vysoce inteligentní neznamená, že se dítěti budou věnovat. Spíš chodí a mají spoustu keců, jak co škola nedělá a měla by atd. A nebo jsou zase na dítě příliš nároční a přetěžují ho. Sama jsem měla spolužačku, kde oba rodiče byli doktoři, kapacity a ona se v prváku zhroutila, protože ty jejich nároky prostě nedávala. Oni ji viděli na medicíně, procpali na gympl a ona se viděla někde v kadeřnictví.

V tomhle si opravdu myslím, že to není o inteligenci, ale o tom, jakou váhu rodiče přikládají vzdělání, a jak se dítěti opravdu chtějí věnovat a respektují jeho potřeby a přání. A proto spíš vítám rodiče, kteří se opravdu zajímají a chtějí svému dítěti pomoci.

Příspěvek upraven 28.04.18 v 15:35

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect