Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@PupuP píše:
Zaujala mě debata - zrovna včera jsem se dívala na výsledky přijímaček na náš čtyřletej gympl. brali lidi, co měli více než 30 bodů ze 100, což mi přijde šílený. v našem ročníku tenkrát brali dokonce 90 lidí z 97… takže i trojkaře apod…
To je hrozný.
@Kakachna píše:@SAJ píše:Prosím tě, co je číslo před lomítkem a co za?
K informacím o všech se nedostanu, nejsou veřejné. V prvním kole (veřejné výsledky, Čj/M první 50/41, medián (30.) 37/30, poslední (60.) 42/22. Brali jsme 60 ze 166.
U dítěte na nižším gymnáziu (letos přijato) byl ten rozptyl velmi podobný. Brali 60 ze 170. Jinde jsem to nesledovala.
Máš to tam napsané. Body Čj/Body M. Maximum bylo 50.
Myslím, že to zbytečně dramatizujete. 2/3 až 3/4 žáků nebude vyšší matematiku v životě potřebovat, tak nač se tím stresovat celou školní docházku a nedostat se kvůli zkoušce/maturitě z matematiky třeba na školu, kde vyšší matematika vůbec nebude zapotřebí. Raději méně, ale použitelně v praxi!
@SAJ píše:
K informacím o všech se nedostanu, nejsou veřejné. V prvním kole (veřejné výsledky, Čj/M první 50/41, medián (30.) 37/30, poslední (60.) 42/22. Brali jsme 60 ze 166.
U dítěte na nižším gymnáziu (letos přijato) byl ten rozptyl velmi podobný. Brali 60 ze 170. Jinde jsem to nesledovala.
22 z matiky je taky hustý. Ale jsou průmky, kde přijali i děti, co měly hodně po 10 bodů z matiky. Takže to je u vás vážně ještě výběr. Otázka je, kolik z toho výběru jde něco naučit…
@SAJ píše:
Máš to tam napsané. Body Čj/Body M. Maximum bylo 50.
Promiň, nevšimla jsem si toho.
@SAJ Ale když se na ty přijímacky dívám, tak si říkám, za co ty děti ty body mohly posbírat, pokud ne za operace se zlomky.
14 bodů z 50 je jen za operace, které jsi tu zmínila (mocniny/ odmocniny, zlomky).
@Kakachna píše:
@SAJ Ale když se na ty přijímacky dívám, tak si říkám, za co ty děti ty body mohly posbírat, pokud ne za operace se zlomky.14 bodů z 50 je jen za operace, které jsi tu zmínila (mocniny/ odmocniny, zlomky).
Ano. Pokud jsou jako primární cíl, soustředí se na práci se zlomky a jsou jakž takž v pohodě. Problém nastává, když na zlomky narazí někde uvnitř příkladu, kde jim díky nedostatku praxe (drilu) prostě správný postup nenaskočí a použijí nesmyslnou úpravu… Ale to píšu od začátku.
Podívej, nechci být moc hrubá, ale ty mě poučuješ o něčem, o čem opravdu nemáš přehled.
@Kakachna
Jestli to ví tvůj syn, tak fajn, ale nemůžeš podle něj soudit všechny děti.
Mimochodem máš u něj uvedeno nar. 2011, takže buď už měl být v 1. třídě a má odklad, nebo je narozen někdy v době září - prosinec 2011. Mé děti jsou narozeny 20. října 2012, takže jsou minimálně o rok mladší než tvůj syn. Je pravděpodobné, že taky brzo pochopí kolik je půl + půl + půl.
Sečíst půl a čtvrt a čtvrt je opět jednoduché, protože to vede k 1.
Zkus na něj půl a třičtvrtě. Bez jablka, bez názornosti… Pokud přidáš názornost pobere to i ten 16letý, bez názornosti, je to otázkou vyspělosti mozku.
A tady toto není o Hejném, jeho metodu podporuju a jsem přesvědčena, že je ku prospěchu.
Ale tvrdit, že někdo na střední patří a jiný ne
nemáš tušení o čem mluvíš
@subsomi píše:
@Kakachna
Jestli to ví tvůj syn, tak fajn, ale nemůžeš podle něj soudit všechny děti.Mimochodem máš u něj uvedeno nar. 2011, takže buď už měl být v 1. třídě a má odklad, nebo je narozen někdy v době září - prosinec 2011. Mé děti jsou narozeny 20. října 2012, takže jsou minimálně o rok mladší než tvůj syn. Je pravděpodobné, že taky brzo pochopí kolik je půl + půl + půl.
A tady toto není o Hejném, jeho metodu podporuju a jsem přesvědčena, že je ku prospěchu.
Sečíst půl a čtvrt a čtvrt je opět jednoduché, protože to vede k 1.
Zkus na něj půl a třičtvrtě. Bez jablka, bez názornosti… Pokud přidáš názornost pobere to i ten 16letý, bez názornosti, je to otázkou vyspělosti mozku.
Ale tvrdit, že někdo na střední patří a jiný ne![]()
![]()
![]()
nemáš tušení o čem mluvíš
To snad nemyslíš vážně! ![]()
Jestli to ví můj předskolní syn, tak podle toho nemůžu soudit středoškoláky? To jako vážně?
Hele, ty automaticky předpokládáš, že tvé děti během krátké doby pochopí, že půl +půl+půl není 3, ale neočekáváš, že dítě za dalších 10 let svého života a zš výuky by se mělo někam posunout? A ano, student, který za celou zš nedokázal pochopit, co je jedna polovina a co jedna pětina a je nutno mu to znázornit na dortu, ten opravdu na škole, kde se učí např. goniometrické funkce fakt nemá co dělat. Nemá šanci to pochopit. Pak to končí přesně tak, jak to letos zase dopadlo. Spousta jich vychodí střední školu (škola je tam nechává, aby za ně dostávsla prachy), ale maturitu nemají šanci udělat.
@Kakachna teď se právě diskutuje, jestli to neudělat, tak jak je to třeba v Německu na odborných školách odborné maturity. Státní maturity by byly pouze povinné na gymplu, a to by byla vstupenka na vysokou školu. Kdyby někdo z odborné školy chtěl na VŠ, tak by si tu státní maturitu udělal dobrovolně. To si myslím, že by byl krok správným směrem, protože jak říkají ředitelé odborných škol, pak se studenti učí něco, co nebudou v životě potřebovat na úkor odborných předmětů. A pak to končí často tak, že ten student nemá nic, jen základní vzdělání, protože státní maturitu nesložil.
@marin Jo, souhlas. Ono ani nejde udělat jednotnou maturitu pro všechny, aby měla nějakou vypovídající hodnotu. A 4 roky na škole, po kterých má student jen ukončené zš vzdělání, to je vůci němu dost kruté a pro stát to taky žádná výhra není.
@Kakachna
psala jsem, že dle svého syna nemůžeš soudit všechny děti tím jsem myslela všechny předškoláky; rozhodně jsem dětmi nenazývala středoškoláky; navíc jsem dál pokračovala o mých dětech, které teprve půjdou do 1. třídy
Mám pocit, že se tady snažíš všem ostatním říct, že vše dělají blbě.
Už jsi někdy stála před tabulí, kdy na tebe koukalo 25 párů očí a čekali co bude? Kdo alespoň jednou nebyl 45 minut v roli učitele, tak netuší o čem to je.
Automechanikům málokdo kecá do práce, ale každý kdo prošel základnou si myslí, že tomu rozimí a učitelům může do toho kecat ![]()