V 5 do školy?

• Fotoalbum (3)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
10905
3.5.18 00:44

Připomnělo mi to skeptický článek člověka mnohem mladšího než prof. Dlab http://lumo.blogspot.cz/…hopenim.html

Přiznávám, že s Hejného výukou nemám zkušenosti, to málo, co jsem si našla, mě dostatečně vyděsilo a jsem ráda, že naše škola je klasická.
Matematiku mám ráda a Motlův článek mi dává smysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
3.5.18 06:19
@Knihomyš píše:
Připomnělo mi to skeptický článek člověka mnohem mladšího než prof. Dlab http://lumo.blogspot.cz/…hopenim.htmlPřiznávám, že s Hejného výukou nemám zkušenosti, to málo, co jsem si našla, mě dostatečně vyděsilo a jsem ráda, že naše škola je klasická.
Matematiku mám ráda a Motlův článek mi dává smysl.

Jj, tuhle diskusi jsem sem už taky někdy kdysi dávno dávala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
3.5.18 18:56

Dnešní článek na novinkách:

https://www.novinky.cz/…ucitele.html

Mimochodem, v článku zkomolili jmnéno docenta Bečváře - není Jiří, ale Jindřich. Mimochodem, je to úžasný člověk, bavila jsem s ním na téma Hejného metody a byl to velmi poučný a z jeho strany skvěle odargumentovaný rozhovor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.5.18 19:15
@SAJ píše:
Dnešní článek na novinkách:

https://www.novinky.cz/…ucitele.html

Mimochodem, v článku zkomolili jmnéno docenta Bečváře - není Jiří, ale Jindřich. Mimochodem, je to úžasný člověk, bavila jsem s ním na téma Hejného metody a byl to velmi poučný a z jeho strany skvěle odargumentovaný rozhovor.

Firmu H-mat hodně podporuje nadace Karla Janečka, jak mediálně, tak finančně. Myslím si, že hlavně díky němu se to tak rozšířilo, jinak by to byla okrajová metoda.

• Citovat
  • Upravit
SAJ
17073
3.5.18 19:18
@Anonymní píše:
Firmu H-mat hodně podporuje nadace Karla Janečka, jak mediálně, tak finančně. Myslím si, že hlavně díky němu se to tak rozšířilo, jinak by to byla okrajová metoda.

H-mat jsem nějak nepochopila. Obdobně jako EDUin.

Mimochodem, teď mě napadá, v jakém stav je používání Comenia Script? Nejmladší dítě je v páté, tak mě to přestalo zajímat… Ale před lety jsem se taky ujišťovala, že se s ním nesetkáme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
3.5.18 20:03
@SAJ píše:
H-mat jsem nějak nepochopila. Obdobně jako EDUin.Mimochodem, teď mě napadá, v jakém stav je používání Comenia Script? Nejmladší dítě je v páté, tak mě to přestalo zajímat… Ale před lety jsem se taky ujišťovala, že se s ním nesetkáme.

My CS učíme dál všechny třídy.
Z té matematiky jsem dneska nějaká unavená. Sledovala jsem dneska svoje druháky při práci a šlo mi hlavou, jak tím, že děti aktivně přemýšlejí a počítají, jak jim tím ubližuju a jak tím s nimi experimentuju. Jsem praktik, můžu jen srovnávat skupiny dětí, které jsem učila klasicky s dětmi, které mám dnes. Moji žáci jsou už dospělí, mnozí na vysokých školách, nebo pracují. Určitě někteří skončili třeba na pracáku, to nevím. V matematice jsme hodně pracovali, bylo to náročné a pro někoho to bylo peklo. Moji druháci „Hejňáci“ na tom co do mechanického počítání nejsou o nic líp ani o nic hůř. Jsou mezi nimi vynikající počtáři, jsou mezi nimi děti slabší, co potřebují názor. V čem jsou určitě napřed je to, že nejsou svázáni typy úloh, které mají nacvičené, ale nebojí se úvahy u úloh, které vidí prvně. Ať je v nich průnik, rovnice, antisignál - nebojí se zkoušet řešení a nejdřív přemýšlejí. To je jinak. Rozvaha slovní úlohy není omezena na prostý mechanický zápis - který byl pro mnoho dětí oporou - ale jiným nic neříkal, protože byli zvyklí se chytat klíčových slov. Jsou to skutečné rozvahy. Nebojí se zkoušet, mýlit se a zkoušet znovu. I to je novinka. Škrtají, ale myslí u toho znovu a znovu. Zápisy jako ze škatulky dle naučené šablony to nejsou, ale opravdu je potřebují? Další věc - hodnocení známkováním ve škále 1 - 5 za počet chyb nebo správně napsaného výsledku - to taky moje děti neznají. Velmi si cením jejich práce, která i když je nedovedla ke správnému řešení, odvedli evidentní práci. I ti nejslabší. Nemají strach. A tím, že nejsou vystaveni počítání na známky, nehrabou na sebe, ale otevřeně si radí a své postupy si sdělují. Jako pedagog můžu potvrdit, že takto sdílená informace je pro děti cennější, než informace sdělená mnou. Já jsem od toho, abych dbala na to, aby sdílené informace dětmi byly dobře interpretovány, abych je případně zopakovala stručně a jasně a v případě potřeby děti naťukla. Vím, že mi teď výčtem všeho, co je na tom blbě, ukážeš, jak tohle děti v budoucnu poškodí. Přesto věřím svému instinktu, který mi říká, že takhle chci učit a že je to správně. A že si takhle představuju efektivní práci dětí ve škole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
3.5.18 20:32
@hanka.br. píše:
My CS učíme dál všechny třídy.
Z té matematiky jsem dneska nějaká unavená. Sledovala jsem dneska svoje druháky při práci a šlo mi hlavou, jak tím, že děti aktivně přemýšlejí a počítají, jak jim tím ubližuju a jak tím s nimi experimentuju. Jsem praktik, můžu jen srovnávat skupiny dětí, které jsem učila klasicky s dětmi, které mám dnes. Moji žáci jsou už dospělí, mnozí na vysokých školách, nebo pracují. Určitě někteří skončili třeba na pracáku, to nevím. V matematice jsme hodně pracovali, bylo to náročné a pro někoho to bylo peklo. Moji druháci „Hejňáci“ na tom co do mechanického počítání nejsou o nic líp ani o nic hůř. Jsou mezi nimi vynikající počtáři, jsou mezi nimi děti slabší, co potřebují názor. V čem jsou určitě napřed je to, že nejsou svázáni typy úloh, které mají nacvičené, ale nebojí se úvahy u úloh, které vidí prvně. Ať je v nich průnik, rovnice, antisignál - nebojí se zkoušet řešení a nejdřív přemýšlejí. To je jinak. Rozvaha slovní úlohy není omezena na prostý mechanický zápis - který byl pro mnoho dětí oporou - ale jiným nic neříkal, protože byli zvyklí se chytat klíčových slov. Jsou to skutečné rozvahy. Nebojí se zkoušet, mýlit se a zkoušet znovu. I to je novinka. Škrtají, ale myslí u toho znovu a znovu. Zápisy jako ze škatulky dle naučené šablony to nejsou, ale opravdu je potřebují? Další věc - hodnocení známkováním ve škále 1 - 5 za počet chyb nebo správně napsaného výsledku - to taky moje děti neznají. Velmi si cením jejich práce, která i když je nedovedla ke správnému řešení, odvedli evidentní práci. I ti nejslabší. Nemají strach. A tím, že nejsou vystaveni počítání na známky, nehrabou na sebe, ale otevřeně si radí a své postupy si sdělují. Jako pedagog můžu potvrdit, že takto sdílená informace je pro děti cennější, než informace sdělená mnou. Já jsem od toho, abych dbala na to, aby sdílené informace dětmi byly dobře interpretovány, abych je případně zopakovala stručně a jasně a v případě potřeby děti naťukla. Vím, že mi teď výčtem všeho, co je na tom blbě, ukážeš, jak tohle děti v budoucnu poškodí. Přesto věřím svému instinktu, který mi říká, že takhle chci učit a že je to správně. A že si takhle představuju efektivní práci dětí ve škole.

Já nikdy nepopírala, že se děti baví (ale mezi námi, pokud mají dobrou kantorku, baví se i na hodinách normální matematiky), problém je v tom, že si nevybudjí pevné základy a pak bede stál všechna vyšší matematika na písku. :nevim: Teď se baví, zaplatí později.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
3.5.18 20:41
@SAJ píše:
Já nikdy nepopírala, že se děti baví (ale mezi námi, pokud mají dobrou kantorku, baví se i na hodinách normální matematiky), problém je v tom, že si nevybudjí pevné základy a pak bede stál všechna vyšší matematika na písku. :nevim: Teď se baví, zaplatí později.

Jenže oni SE NEBAVÍ, ale fakt makají. Ale to nemůžu vysvětlit někomu, kdo ty děti při práci nikdy neviděl. Nebo máš pocit, že žákyně, která pracovala na té tabulce, se jenom bavila? No já ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
3.5.18 21:02

@hanka.br. jak tak čtu tvoje poslední příspěvky, tak přemýšlím, jestli nás náhodou před 35 lety neučila matikářka taky metodou Hejného :) Spíš teda ne, jeli jsme podle jednotné učebnice, ale samostatné uvažování, rozvaha, omyly a pokusy tam byly. A matika byla v pohodě, žádný strašák.
Ale taky jsem zažila, že až po procvičování jsem začala vidět „strukturu“ nějakého typu příkladu a právě po zvládnutí začínala zábava s těžšími příklady nebo chytáky. (A o mnoho později jsem rostla, když mi dítě tvrdilo, že stačí, když pochopí princip, tréninku netřeba.)
Ona může být pro děti (i pro dospělé) výzva pochopit něco, co zjevně existuje/platí a je námaha to vstřebat - mám trošku dojem, že zastánci Hejného se s něčím takovým ostýchají děti obtěžovat.
Ovšem jít vlastní cestou může znamenat dopadnout jako Jára Cimrman, který experimentálně ověřoval, jestli vyfukováním kouře do umyvadla nevznikne zlato…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
3.5.18 21:11
@Knihomyš píše:
@hanka.br. jak tak čtu tvoje poslední příspěvky, tak přemýšlím, jestli nás náhodou před 35 lety neučila matikářka taky metodou Hejného :) Spíš teda ne, jeli jsme podle jednotné učebnice, ale samostatné uvažování, rozvaha, omyly a pokusy tam byly. A matika byla v pohodě, žádný strašák.
Ale taky jsem zažila, že až po procvičování jsem začala vidět „strukturu“ nějakého typu příkladu a právě po zvládnutí začínala zábava s těžšími příklady nebo chytáky. (A o mnoho později jsem rostla, když mi dítě tvrdilo, že stačí, když pochopí princip, tréninku netřeba.)
Ona může být pro děti (i pro dospělé) výzva pochopit něco, co zjevně existuje/platí a je námaha to vstřebat - mám trošku dojem, že zastánci Hejného se s něčím takovým ostýchají děti obtěžovat.
Ovšem jít vlastní cestou může znamenat dopadnout jako Jára Cimrman, který experimentálně ověřoval, jestli vyfukováním kouře do umyvadla nevznikne zlato…

Ano, to je ono. My tom říkáme, že to musí přejít do krve. Už nad tím nedumáš, prostě to tamv té hlavě je a ty to automaticky použiješ.
Jako když se chceš ráno učesat a tak sáhneš po hřebenu bez zkoumání, zda by nebylo lepší použít kartáček na zuby…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
3.5.18 21:23

@SAJ On tam je ještě jeden princip - dětem se musí utajit, že matematika je těžká :mrgreen:
Taková ta předpřipravenost, že to bude těžký, hnusný a nudný dělá strašně moc.
Třeba v ČR je tradice, že holky nejsou na matiku - tak to holky halt naplňujou. V některých postsovětských zemích se matika za socíku brala jako vhodné ženské povolání (fyzicky nenáročné a bezpečné), tak mají spoustu skvělých matematiček…

Ale jako jo, matematika znamená myšlení a myšlení bolí. A člověk buď tu bolest překoná a zjistí, že to má výhody a může to být fajn, nebo nepřekoná. To je jak třeba s běháním nebo sportem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.5.18 21:25
@Knihomyš píše:
Ovšem jít vlastní cestou může znamenat dopadnout jako Jára Cimrman, který experimentálně ověřoval, jestli vyfukováním kouře do umyvadla nevznikne zlato…

:lol: :lol: :lol:
To ségra učitelka dějepisu rostla na gymplu z toho, že studenti chtějí pořád diskutovat. ;) Ovšem diskuse bez znalostí nelze. ;) To potom je úplně zbytečně strávený čas. A to opravdu zahrnovala do výuky moderní „metody“ a studenty výuka bavila. Ještě dnes se k ní po letech absolventi hlásí, že byla nejlepší učitelka, kterou měly.

• Citovat
  • Upravit
13903
3.5.18 21:25

Moje dítě má teda klasickou matiku a i když ve třídě nepatří mezi “ velké počtáře”, tak mi přijde, ze se matikou baví. Schválně jsem si teď pujcila sešit. Ono asi dost záleží na učiteli. P. s. Můj muž (s humanitnim vzděláním) Koukal na Fibonacciho spirálu jako :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
3.5.18 21:28
@mooch píše:
Moje dítě má teda klasickou matiku a i když ve třídě nepatří mezi “ velké počtáře”, tak mi přijde, ze se matikou baví. Schválně jsem si teď pujcila sešit. Ono asi dost záleží na učiteli. P. s. Můj muž (s humanitnim vzděláním) Koukal na Fibonacciho spirálu jako :mrgreen:

Fibonacci! Moje nejoblíbenější matematická křivka. :) Jen ji má teda dítko nakreslenou blbě. ;) Ale jinak super, boží! Taky ji děckám ukazuju, pouštíme si o ní videa z Youtube a vyprávím jim o ní příběhy. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13903
3.5.18 21:29

@SAJ má, dokonce na chybu přišla sama, když tatínkovi vysvětlovala princip :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí