Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Ne fráze, reality z jedné třídy. Předtím měly jinou učitelku - nejlepší třída na škole, pak dostaly novou a stále si stěžuje. Když tam přijde někdo na supla nebo jiné učitelky tak si je chválí, jak se jim tam dobře učí. Je to opravdu o učitelích.
My o voze, ty o koze. Vážně si myslíš, že učitelka, která si na děti nestěžuje, taky zároveň děti nejvíc naučí? Jsou kolektivy, ve kterých se učí dobře, v jiných hůř a učí je jeden člověk. Ale ten, který je nejvíc oblíbený, nemusí nutně ty děti taky nejvíc naučit. Kolik let učíš?
@hanka.br. píše:
My o voze, ty o koze. Vážně si myslíš, že učitelka, která si na děti nestěžuje, taky zároveň děti nejvíc naučí? Jsou kolektivy, ve kterých se učí dobře, v jiných hůř a učí je jeden člověk. Ale ten, který je nejvíc oblíbený, nemusí nutně ty děti taky nejvíc naučit. Kolik let učíš?
Nejde o to si nestěžovat. Naopak učitelky, které si nestěžují mají praxi a evidentně si dokáží děti srovnat i je naučit. Učitelka, která má problémy je začátečník a bere si k ruce psycholožku a řeší z mého pohledu úplné blbosti. S učením asi problém nebude. Ale jednu část dětí to značně otráví a demotivuje.
@SAJ píše:
Hele, teď bez legrace. Běžně ve svých hodinách maluju kvůli zlomkům dorty. Fakt je to totální průser. No a teď si v takové třídě uč logaritmy nebo goniometrické rovnice…
jsem ráda, že tohle po nás nikdo na střední nechtěl a že z matiky nebyla povinná maturita. Protože to bych neudělala. Jo a to jsem ročník, kdy se matika ještě učila po staru, drilem, žádná zábavná metoda nehrozila. Naopak si myslím, že kdyby mě jí někdo učil zábavně, tak bych měla větší šance. Jediný, co mi v matice šlo, tak byly logické úlohy ![]()
@lucenka píše:
jsem ráda, že tohle po nás nikdo na střední nechtěl a že z matiky nebyla povinná maturita. Protože to bych neudělala. Jo a to jsem ročník, kdy se matika ještě učila po staru, drilem, žádná zábavná metoda nehrozila. Naopak si myslím, že kdyby mě jí někdo učil zábavně, tak bych měla větší šance. Jediný, co mi v matice šlo, tak byly logické úlohy
Přečti si to pořádně. Dorty maluju nikoli kvůli tvořivé výuce, tyhle blbiny dělám z čirého zoufalství. Když mi děcko tvrdí, že jedna polovina plus jedna třetina jsou dvě pětiny, tak jim to namaluju, aby teda názorně viděli, co pitomost tvrdí…
Mám vyzkoušeno, že to je nejrychlejší způsob, jak je vyvést z omylu.
@Anonymní píše:
Nejde o to si nestěžovat. Naopak učitelky, které si nestěžují mají praxi a evidentně si dokáží děti srovnat i je naučit.Učitelka, která má problémy je začátečník a bere si k ruce psycholožku a řeší z mého pohledu úplné blbosti. S učením asi problém nebude. Ale jednu část dětí to značně otráví a demotivuje.
Nebo je jim to úplně šumák a problémy ve své třídě nechtějí ani vidět ani řešit.
@hanka.br. píše:
Nebo je jim to úplně šumák a problémy ve své třídě nechtějí ani vidět ani řešit.
Tak, tak…
@SAJ píše:
Přečti si to pořádně. Dorty maluju nikoli kvůli tvořivé výuce, tyhle blbiny dělám z čirého zoufalství. Když mi děcko tvrdí, že jedna polovina plus jedna třetina jsou dvě pětiny, tak jim to namaluju, aby teda názorně viděli, co pitomost tvrdí…
Ale za to nemůže moderní způsoby výuky matiky
@SAJ píše:
Myslím si, že tohle se ti ale s Hejného dětmi nebude stávat. Taková neznalost plyne z nepochopení - děti pracují se zlomky, aniž by tušily, co a proč dělají. Nnegativní vliv zábavné výuky bych v tom nehledala - spíš naprostý nedostatek pochopení na základě názoru. V Hejného metodě dochází k budování znalosti přes porozumění a zlomky se mimoděk zavádějí už v první třídě jako součást běžného života. Právě z toho důvodu, aby si děti uměly nejen představit tu polovinu a třetinu, ale aby s těmi částmi celku přirozeně pracovaly na základě porozumění.
U nás teda byly zlomky v první třídě a to mají klasickou matiku
@SAJ píše:
Hele, teď bez legrace. Běžně ve svých hodinách maluju kvůli zlomkům dorty. Fakt je to totální průser. No a teď si v takové třídě uč logaritmy nebo goniometrické rovnice…
Ale ty neučíš na gymplu, že? Tvůj problém podle mě není styl výuky, ale slabé ročníky. Myslím, že můžeš být v klidu. Nejpozději do 5 let se ti zase bude učit jedna báseň. ![]()
@Kakachna píše:
Ale ty neučíš na gymplu, že? Tvůj problém podle mě není styl výuky, ale slabé ročníky. Myslím, že můžeš být v klidu. Nejpozději do 5 let se ti zase bude učit jedna báseň.
Neučím na gymplu (nemusím moc holčičí kolektivy), ale učím na výběrové průmyslovce, kde máme rozsah učiva větší než na tom gymplu. Pravda, vstupní materiál je o něco horší, ale ne o moc. ![]()
Na gymplu jsem měla praxi a sebekriticky jsem uvážila, že bych ty holky fakt nedala. Kluci mi vyhovují mnohem víc. ![]()
@hanka.br. píše:
Myslím si, že tohle se ti ale s Hejného dětmi nebude stávat. Taková neznalost plyne z nepochopení - děti pracují se zlomky, aniž by tušily, co a proč dělají. Nnegativní vliv zábavné výuky bych v tom nehledala - spíš naprostý nedostatek pochopení na základě názoru. V Hejného metodě dochází k budování znalosti přes porozumění a zlomky se mimoděk zavádějí už v první třídě jako součást běžného života. Právě z toho důvodu, aby si děti uměly nejen představit tu polovinu a třetinu, ale aby s těmi částmi celku přirozeně pracovaly na základě porozumění.
Kéž bys měla pravdu. Problém je, že my na tenhle problém nenarazíme samostatně, ale někde mimochodem uvnitř příkladu - já nevím, třeba někde potřebujeme vynásobit výraz s neznámou pod druhou a pod třetí odmocninou. Tam se výpočet násobku převádí (de facto logaritmuje) do sčítání v exponentu - no a děcka problém prostě a jednoduše nerozpoznají a udělají chybu… Nemají tyhle výpočty zažrané do automatizace. Což by měly (ty děti), kdyby drilovaly (ty děti - to tvrdé y tam je správně, ale fakt bez závorky vypadalo divně.
Což mimochodem mám právě zautomatizované z pradávné výuky češtiny - a tohle taky u dněšních dětí mizí.). ![]()
@SAJ píše:
no a děcka problém prostě a jednoduše nerozpoznají a udělají chybu… Nemají tyhle výpočty zažrané do automatizace. Což by měly (ty děti), kdyby drilovaly (ty děti - to tvrdé y tam je správně, ale fakt bez závorky vypadalo divně.Což mimochodem mám právě zautomatizované z pradávné výuky češtiny - a tohle taky u dněšních dětí mizí.).
hele, nejsem odborník, ale nemělo by to být: „což by měla, kdyby drilovala“ (= ta děcka) nebo „což by měli, kdyby drilovali“ (= ti nějací neurčití oni)? anebo tedy „no a děti problém prostě a jednoduše nerozpoznají… což by měly, kdyby drilovaly“ (= ty děti)? anebo tedy tu závorku ve větě nechat, ale potom nezmiňovat, že tam y vypadá divně, protože se závorkou je dobře. ošem bez té závorky by podle mého názoru dobře nebylo, proto by vypadalo divně.
@sagina píše:
hele, nejsem odborník, ale nemělo by to být: „což by měla, kdyby drilovala“ (= ta děcka) nebo „což by měli, kdyby drilovali“ (= ti nějací neurčití oni)? anebo tedy „no a děti problém prostě a jednoduše nerozpoznají… což by měly, kdyby drilovaly“ (= ty děti)? anebo tedy tu závorku ve větě nechat, ale potom nezmiňovat, že tam y vypadá divně, protože se závorkou je dobře. ošem bez té závorky by podle mého názoru dobře nebylo, proto by vypadalo divně.
Myslela jsem děti, ale jak jsem napsala, působilo to blbě. Tak jsem to upřesnila.
Protože jak se zmíníš, že učíš, lidi tě strašně moc rádi na něčem nachytají. Vysvětlení, že opravdu nejsem jazykář a mám tedy právo dělat chyby jako kdokoli jiný, už ale zajímá málokoho. ![]()
@hanka.br. píše:
Samozřejmě někdy to tak může být. Ale v tomto případě není. Kdyby měla autoritu, tak polovinu problémů je vyřešených. Třeba jaký názor máte na to, že ostatní mají dle psycholožky usměrňovat spolužáky, když dělají blbosti, křičí atd.? To budou mít potom ideální pozici ve třídě tyto děti. Od toho je tam snad učitelka ne. ![]()
Ne fráze, reality z jedné třídy. Předtím měly jinou učitelku - nejlepší třída na škole, pak dostaly novou a stále si stěžuje. Když tam přijde někdo na supla nebo jiné učitelky tak si je chválí, jak se jim tam dobře učí. Je to opravdu o učitelích.