V 5 do školy?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
SAJ
17073
2.5.18 15:30

Zajímavý rozhovor - dnešní - k výuce matematiky i k Hejného metodě. Právě to poslouchám a je to rozhodně zajímavé…

Dlab: Hejného metoda vede k duševním poruchám žáků, matematika je strašák všude, je to vina učitelů

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.5.18 16:04

@SAJ no jo no. Jak říkával Karel Čapek Kritizovat - to je usvědčit autora, že to nedělá tak, jak bych to dělal já, kdybych to dovedl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
2.5.18 16:31
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
2.5.18 17:33
@SAJ píše:
Zajímavý rozhovor - dnešní - k výuce matematiky i k Hejného metodě. Právě to poslouchám a je to rozhodně zajímavé…Dlab: Hejného metoda vede k duševním poruchám žáků, matematika je strašák všude, je to vina učitelů

Je ale třeba dodat, že společnost H-mat pana profesora vyzvala, aby svá tvrzení doložil, nebo se omluvil.

Já když slyším staré zkušené kantory, kteří jistě učit umí, jak se vyjadřují nejen k novým metodám, ale třeba i ke změnám v přístupu k žákům a studentům, jak kritizují, že si nenechají všechno líbit, že polemizují - i když slušně, jak jim vadí vše, co je jinak než za dob, kdy byl učitel pomalu kazatelem a děti nesměly špitnout, jak se jim nelíbí skoro nic, co je dnes díky Bohu jinak, vidím, že tyto kritiky nejsou objektivní, ale je to neschopnost a neochota přijmout změny, které kolem nás již jsou. Tím se nechci dotknout ani pana profesora ani starších zkušených kolegů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
2.5.18 20:27

@SAJ hele, já ti nevím, jsem z toho rozhovoru taková nějaká rozpačitá :nevim: na začátku člověk získal dojem, že učitelka v mateřině musí být vynikající matematik, protože děti ve 4-6 mají k matice zvídavé otázky, které musí být uspokojeny, aby se děti neznechutily… a na konci se dozvím, že vlastně stačí dětem říct vzoreček, protože teorii by i tak nepochopily :nevim: a navrhované řešení neutěšeného stavu matematiky mi přijde tak strašně naivní, jako kdyby pan profesor nevěděl nic o reálném životě. omezit přístup ke studiu učitelství pouze pro ty nejlepší z nejlepších… a učit ve školách pak bude kdo? jako myšlenka to je hezká, mít z učitelů elitu národa, ale ruku na srdce - opravdu si myslíš, že je to v dohledné době realizovatelné?

čekala jsem, že uvede zdroj, na základě kterého tvrdí, že z Hejného matiky mají děti duševní poruchy… a ono nic. jenom se pohrabal v papírech, ale konkrétní informace žádná. a zrovna tak by mě zajímalo, kolik na vysoké škole potkal studentů, které Hejného metodou prošly, když podle něj mají problémy s pochopením složitých matematických věcí. nevím, jak dlouho se tahle metoda na škole učí, ale má ji stále menšina škol a podle informací, co se mi podařilo dohledat, tak první učebnice pro první stupeň byly ministerstvem schváleny v roce 2007, takže předpokládám, že teprve od té doby se metoda začala víc rozšiřovat, do té doby že ten zkušební režim fungoval v ještě menší míře. ostatně, ještě moje holka, která je teď v devítce, se při přechodu do šestky učila teprve z ověřovaných učebnic. takže pokud teď pan profesor potkává na matematických vysokých školách studenty, kteří si prošli Hejného metodou v takovém množství, aby si mohl dovolit hodnotit, jestli opravdu jsou tak špatní díky metodě nebo díky osobnostním rysům, tak bych to brala spíš jako plus - že i z toho mála žáků, kteří do té doby Hejného metodou prošli v ověřovacím období, se jich takové množství rozhodlo pro matematickou školu ;)

a ještě něco. pokud pan profesor Hejného matice vyčítá, že ve škole se z matiky dělá hodina tělocviku a občanky a hodina se tak plně nevyužívá na čistou matiku, tak by mě zajímalo, kdy naposledy učil na základní škole, zejména na prvním stupni. protože je (chvála Bohu) běžné i v jiných předmětech, že děti nemusí celou hodinu sedět v lavici a zuřivě zapisovat, ale že část hodiny čtení padne třeba na modelování písmenek z modelíny nebo část hodiny dějepisu třeba na kreslení dobových kostýmů a tak :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29551
2.5.18 20:33

@sagina někde jsem se dočetla, že Hejného metodu používá něco přes 700 základních škol ze 4000.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29551
2.5.18 20:38

Rozhovor si musím pustit, jen jsem četla ráno nadpis článku. Ale ten výrok, že Hejného metoda vede k duševním poruchám žáků je dosti kontroverzní. Že třeba není efektivní, nad tím lze diskutovat, ale duševní poruchy, když si představím dnešní žáky. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
2.5.18 20:41

@marin jj, ona se rozšiřuje, taky jsem četla nějaké číslo že něco přes dvacet procent. ale pokud se bavíme o studentech na vysoké škole (protože pan profesor zmiňoval problémy při vysokoškolské matice, gympl zamítl, že tam ještě ne), takže se musí jednat o děti z doby, kdy ještě nebyly učebnice schválené, kdy se teprve ověřovaly. opravdu v té době baj oko pětina škol učila děti podle metody, ke které neexistují oficiální učebnice? nemluvě o tom, že na druhý stupeň ty učebnice přišly teprve nedávno, však moje deváťačka se při přechodu učila teprve z ověřovací verze :nevim: i starší holka, která s Hejným šla od první třídy, na druhém stupni měla Kadlečka s Odvárkem (i když tedy Hejného jejich matikáři zařazovali taky) :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29551
2.5.18 21:37

Pan profesor má pravdu v té prestiži učitelů, přípravě učitelů. V zahraničních zemích je učitel prestižní povolání. Ve Finsku se řadí prý na úroveň lékaře a právníka. Opravdu hodně vybírají na fakulty třeba berou 100 ze 3000 zájemců. Hlavním kritériem je motivace. Pak jsou dostatečně finančně ohodnoceni. Mají i více praxe - z každého ročníku studia třetinu jsou přímo v praxi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
2.5.18 22:41

Rozhovor jsem se skřípěním zubů vyslechla celý.
A jediné co jsem si z toho vzala je, že profesor Dlab závidí profesoru Hejnému. Jinak si to nedokážu vysvětlit.
Označit školství před rokem 89 za skvělé a posledních 30 let zkažené… 8o dříve nebyla potřeba vysoká škola, učili ti co měli dobrý kádrový posudek bez ohledu na to, jak vynikající byli matematici. Až později vznikla podmínka na vystudovanou VŠ (buď pedagogickou, nebo jinou a doplnit se vzdělání o ped. minimum), takže dnes by se dalo říci, že učí odbornější učitelé.
Hejného metoda se neučí systematicky tak dlouho, aby někdo jí „poškozený“ mohl být už na univerzitě (bohužel se mi nepodařilo vygůglovat, jak dlouho se používá); ale i kdyby někdo takový už byl, tak by to musel být někdo z prvních testovacích ročníků (těch určitě nebylo mnoho) a jen jednotlivci se mohli rozhodnout jít studovat matematiku, takže je (čistě teoreticky, ale vůbec tomu nevěřím) možné, že někoho prof.dlab potkal, komu dělalo problém pochopit matematický důkaz… ALE takových je mnoho studentů, vždyť, když jsem začala studovat já, tak na matematických důkazech odpadlo 30% studentů (a rozhodně se nikdo z nich s metodou Hejného nesetkal).

A těm výzkumům 8o ať doloží co řekl, jinak bych byla pro ho žalovat pro pomluvu (přijde mi to trochu jako článek Peroutky vlevo dole v rohu)
Naopak existují výzkumy, že žáci vyučování klasickou i Hejného metodou dosahují stejných výsledků. (mimochodem SAJ, to tady sama kopírovala odněkud, ale já jsem to taky už někde četla). Takže pokud existují 2 cesty a obě vedou ke stejnému cíli, ale jedná znamená, že matematika je nuda a strašák a neoblíbená a druhá znamená, že matematika je oblíbená, tak já nevidím důvod proč jít strašidelnou cestou.

Jediné v čem má Dlab pravdu je to, že by se měla zvednout prestiž učitelů (ostatně, to už jsem tady taky psala), měli by být i finančně ohodnoceni tak, aby pajdáky volili i ti studenti, kteří si mohou vybírat kam chtějí (takoví, kteří tuší, že se dostanou na jakoukoliv VŠ). Bohužel nyní volí pajdák často ti, kteří mají strach z jiných náročnějších oborů a abych se nedotkla všech, volí to i takoví, kteří se na to povolání fakt těší a mají zájem učit (ale tito bohužel nejsou ve většině)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29551
2.5.18 22:52

Ještě tedy si myslím, že má pravdu v ověřování té metody. Píšete tady někteří, že ta metoda se nepoužívá tak dlouho. Takže si také myslím, že je to velký experiment na tolika školách. Těch prvních 10 - 20 let by to mělo být pouze na vzorku, aby se dalo ověřit, zda ta metoda je efektivní a přinese to, co se od toho očekává, nejen šťastné děti na prvním stupni ZŠ. Původně jsem chtěla napsat i na druhém, ale tam si myslím, že při současném stavu druhého stupně ZŠ, kdy většina tahounů odchází na víceleté gymply, je jedno, jakou metodou se učí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
2.5.18 23:09
@marin píše:
Ještě tedy si myslím, že má pravdu v ověřování té metody. Píšete tady někteří, že ta metoda se nepoužívá tak dlouho. Takže si také myslím, že je to velký experiment na tolika školách. Těch prvních 10 - 20 let by to mělo být pouze na vzorku, aby se dalo ověřit, zda ta metoda je efektivní a přinese to, co se od toho očekává, nejen šťastné děti na prvním stupni ZŠ. Původně jsem chtěla napsat i na druhém, ale tam si myslím, že při současném stavu druhého stupně ZŠ, kdy většina tahounů odchází na víceleté gymply, je jedno, jakou metodou se učí.

Ono se tam právě až tak moc neučí. Bez tahounů s inkludovanými (a že ještě není až tak zle, to teprve přijde) a s nastpující pubertou? Peklo! Bezmezně obdivuju druhostupňové kantory, že se vůbec o něco občas snaží - jakože se často až tak moc nesnaží. I když poslední dva roky je o něco líp, přece jen Damoklův meč v podobě jednotných přijímaček zafungoval…
Situaci si uvědomuju a nesouuhlasím s ní - přesto jsem odklonila všechny svoje děti na nižší gympl. Svoje děti systému fakt neobětuju. Jako fakt ne.

@subsomi píše:
Rozhovor jsem se skřípěním zubů vyslechla celý.
A jediné co jsem si z toho vzala je, že profesor Dlab závidí profesoru Hejnému. Jinak si to nedokážu vysvětlit.
Označit školství před rokem 89 za skvělé a posledních 30 let zkažené… 8o dříve nebyla potřeba vysoká škola, učili ti co měli dobrý kádrový posudek bez ohledu na to, jak vynikající byli matematici. Až později vznikla podmínka na vystudovanou VŠ (buď pedagogickou, nebo jinou a doplnit se vzdělání o ped. minimum), takže dnes by se dalo říci, že učí odbornější učitelé.
Hejného metoda se neučí systematicky tak dlouho, aby někdo jí „poškozený“ mohl být už na univerzitě (bohužel se mi nepodařilo vygůglovat, jak dlouho se používá); ale i kdyby někdo takový už byl, tak by to musel být někdo z prvních testovacích ročníků (těch určitě nebylo mnoho) a jen jednotlivci se mohli rozhodnout jít studovat matematiku, takže je (čistě teoreticky, ale vůbec tomu nevěřím) možné, že někoho prof.dlab potkal, komu dělalo problém pochopit matematický důkaz… ALE takových je mnoho studentů, vždyť, když jsem začala studovat já, tak na matematických důkazech odpadlo 30% studentů (a rozhodně se nikdo z nich s metodou Hejného nesetkal).

A těm výzkumům 8o ať doloží co řekl, jinak bych byla pro ho žalovat pro pomluvu (přijde mi to trochu jako článek Peroutky vlevo dole v rohu)
Naopak existují výzkumy, že žáci vyučování klasickou i Hejného metodou dosahují stejných výsledků. (mimochodem SAJ, to tady sama kopírovala odněkud, ale já jsem to taky už někde četla). Takže pokud existují 2 cesty a obě vedou ke stejnému cíli, ale jedná znamená, že matematika je nuda a strašák a neoblíbená a druhá znamená, že matematika je oblíbená, tak já nevidím důvod proč jít strašidelnou cestou.

Jediné v čem má Dlab pravdu je to, že by se měla zvednout prestiž učitelů (ostatně, to už jsem tady taky psala), měli by být i finančně ohodnoceni tak, aby pajdáky volili i ti studenti, kteří si mohou vybírat kam chtějí (takoví, kteří tuší, že se dostanou na jakoukoliv VŠ). Bohužel nyní volí pajdák často ti, kteří mají strach z jiných náročnějších oborů a abych se nedotkla všech, volí to i takoví, kteří se na to povolání fakt těší a mají zájem učit (ale tito bohužel nejsou ve většině)

Já ti nevím, moc kádrových kantorů jsem nezažila, jako byli to nepopírám, hlavně u pseudopředmětů (a u některých humanitních podivnostech), ale v těch základních příodních vědách a v matematice jsme byli opravd někde úplně jinde než teď… Bože, měli jsme úžasné učitele… Osobnosti. V životě jsem měla t klik, že jsem jich potkala mnoho a mnoho…
Zajímavé, když se to vlastně učilo blbě… Co modernizujeme metody výuky, jdeme v celosvětovém měřítku do p*dele. (pardon za ten výraz) Teď je na středních školách odkladová generace - a jako jo, jsou s tím opravdu problémy.

Ono jde koneckonců poslední roky dolů i to slavné Finsko… Jsem fakt strašně moc zvědavá, jak se to tam bude dál vyvíjet…

Hejného metoda ověřená není, je to módní vlna, která se časem sesype. Ale za tu dobu to poškodí celou generaci dětí… Ale ne, co řekně Hejný, tomu se věří, co řeknou kritici, to je stará struktůra. :mrgreen: Ale co, můj problém to vlastně není. Jen mi to znesnadní práci u těch velkých, se kterými budeme překonávat aha efekt u každého triviality a kterým budu pořád dokola vysvětlovat, že některé věci musí dělat bez velkého dumání úplně automaticky…
Jen je mi do bréče, když poměrně chytrá děcka troskotají na pitomostech…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.5.18 23:25

@SAJ a ty učíš matematiku? Jako opravdu se to nedá. Já když slyším ty příběhy, s kterými dcera chodí ze školy, že dělaly matematickou soutěž (ona se dobrovolně hlásí, protože jí to baví a naopak úlohy z těchto soutěží dělá ráda) a měly jí zkusit všichni ze třídy. Někteří její spolužáci jí dělat nechtěli, tak šli za ředitelkou a psali do schránky důvěry, že to dělat nechtějí. Tak si říkám, kde to jsme. Ve 4. třídě.

• Citovat
  • Upravit
SAJ
17073
2.5.18 23:43
@Anonymní píše:
@SAJ a ty učíš matematiku? Jako opravdu se to nedá. Já když slyším ty příběhy, s kterými dcera chodí ze školy, že dělaly matematickou soutěž (ona se dobrovolně hlásí, protože jí to baví a naopak úlohy z těchto soutěží dělá ráda) a měly jí zkusit všichni ze třídy. Někteří její spolužáci jí dělat nechtěli, tak šli za ředitelkou a psali do schránky důvěry, že to dělat nechtějí. Tak si říkám, kde to jsme. Ve 4. třídě.

A co ty děti asi tak mají říkat? Když mají svobodu si vybrat lenost a když slyší doma to, co slyší…

Což je další důvod, proč se Hejného metoda sesype… Až ji nepotáhne nadšený kantor, tak zvítězí lenost a pohodlí… Třetí termodynamický zákon v praxi, víš? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.5.18 00:06
@SAJ píše:
A co ty děti asi tak mají říkat? Když mají svobodu si vybrat lenost a když slyší doma to, co slyší…Což je další důvod, proč se Hejného metoda sesype… Až ji nepotáhne nadšený kantor, tak zvítězí lenost a pohodlí… Třetí termodynamický zákon v praxi, víš? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Mně to právě překvapuje, že o takovéto věci probíhá u žáka 1. stupně diskuse. :nevim: Dcera je ráda, že mohla tu soutěž dělat. Ta poslední byla tedy jen pro zájemce, protože to byla soutěž pro 5-8 ročník. Prý to daly jen tak čtvrťákům, ale toto zrovna jen těm, co chtěli. Teď jsem pochopila ty slova psycholožky z PPP, když dělala jako předškolák nějaký projekt prevence specifických poruch učení, kde jí mimo jiné dělaly i IQ testy (136). Ta psycholožka říkala, že to bude mít ve třídě těžké, protože holka na matematiku a s logickým myšlením je fakt ve třídě exot.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML