V 5 do školy?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
SAJ
17073
22.5.18 20:50
@hanka.br. píše: Že letošní maturanti nemají nic společného s Hejným, to si snadno spočítáme. O Hejného teď nejde. Bouřlivě se diskutovalo o tom, že Hejného metoda nevštípí dětem základy, nenaučí je počítat, nedá jim algoritmy. Kde tedy všechny tyhle dovednosti jsou u maturantů, kteří je dostávali? Nejsou, nemají je tak jako tak. Pro mě z toho plyne, že zas až takové pevné základy klasická výuka matematiky dětem nevštěpuje.

Vtip je v tom, že nedostávali. U letošních maturantů se už učilo „tvořivě“, „zábavně“ a „lépe“. :mrgreen: Takže mohu denně se svými studenty žasnout nad tím, že jedna třetina plus jedna polovina nejsou dvě pětiny, případně že minus dvě na druhou opravdu nejsou mínus čtyři. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
To je denně aha efektů… :zed:

Hejného metoda to jen zpečetila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
22.5.18 21:12
@SAJ píše:
Vtip je v tom, že nedostávali. U letošních maturantů se už učilo „tvořivě“, „zábavně“ a „lépe“. :mrgreen: Takže mohu denně se svými studenty žasnout nad tím, že jedna třetina plus jedna polovina nejsou dvě pětiny, případně že minus dvě na druhou opravdu nejsou mínus čtyři. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
To je denně aha efektů… :zed:Hejného metoda to jen zpečetila.

Tak to je v háji. :mrgreen: Obávám se, že cesta z toho kruhu není. Náročný učitel je zlý učitel a od takového na jinou školu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
22.5.18 21:14
@hanka.br. píše:
Tak to je v háji. :mrgreen: Obávám se, že cesta z toho kruhu není. Náročný učitel je zlý učitel a od takového na jinou školu.

Hele, teď bez legrace. Běžně ve svých hodinách maluju kvůli zlomkům dorty. Fakt je to totální průser. No a teď si v takové třídě uč logaritmy nebo goniometrické rovnice…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
22.5.18 21:19
@SAJ píše:
Hele, teď bez legrace. Běžně ve svých hodinách maluju kvůli zlomkům dorty. Fakt je to totální průser. No a teď si v takové třídě uč logaritmy nebo goniometrické rovnice…

Já si nějak dneska neumím představit učit jinak, než takhle (zábavně, tvořivě, hračičky…) Ono to jinak prostě nejde. My jsme třeba dokázali sedět, psát, makat, ale tyhle děti jsou jak na drátkách. Nevydrží u ničeho, vypínají, vidíš, jak se jim nechce, jak je pro ně těžké pracovat. Jako ten Hejný mi je prostě při tom počítání udrží - a to i celou hodinu soustředěné práce. A v tom vidím veliký přínos.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
22.5.18 21:21
@hanka.br. píše:
Já si nějak dneska neumím představit učit jinak, než takhle (zábavně, tvořivě, hračičky…) Ono to jinak prostě nejde. My jsme třeba dokázali sedět, psát, makat, ale tyhle děti jsou jak na drátkách. Nevydrží u ničeho, vypínají, vidíš, jak se jim nechce, jak je pro ně těžké pracovat. Jako ten Hejný mi je prostě při tom počítání udrží - a to i celou hodinu soustředěné práce. A v tom vidím veliký přínos.

Ráda bych řekla, že hůř už být nemůže… Ale bojím, bojím… :( :,( Hodně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
22.5.18 21:29
@SAJ píše:
Ráda bych řekla, že hůř už být nemůže… Ale bojím, bojím… :( :,( Hodně.

Vždycky to může být horší. Vím, že se na metodu hodně zlobíš, ale jako já si neumím představit tvoje výhrady z pohledu středoškolského kantora, já jsem zase elementaristka a za svůj největší úkol si už dneska nekladu naučit děti číst a psát, ale naučit je něco dělat. A hraje roli i to, jakou máš pověst a jestli si k tobě děti do první třídy rodiče dají nebo nedají, co si o tobě povídají, jak tě drbou v diskuzích jako učitelku…Dávám jim, co požadují. Chtějí mít děti v pohodě, chtějí, aby se děti do školy těšily. To je naše zakázka. Nesplníš - jsi špatný učitel. Roky hledám cestu, jak dělat svoji práci dobře pro rodiče a zároveň pro sebe. Jak naučit děti pracovat a zároveň je motivovat. Je čas, aby se změnila zakázka a školy se konečně vrátily k modelu vzdělávacích zařízení, jejichž smyslem bylo učit a naučit. Jenže až se tohle stane, my dvě budeme rády, když udržíme křídu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29582
22.5.18 21:29
@Jirka765 píše:
Nějaký ředitel gymplu říkal, že jsou studenti líní. Na druhou stranu, pokud má skoro 50% za 4 nebo za 5, tak je asi jasné jak to je. Pokud student studuje až 8 let, a pak ho zastaví rychlotest jenom proto, že to prostě nestíhá… :zed: :zed: :zed: Každý má jinou rychlost a jestli se dobere výsledků za hodinu nebo hodinu a půl by mělo být jedno. I v práci má každý jinou produktivitu a někdo má zase přednosti v jiných oblastech a dodává tomu třeba kvalitu nebo nová řešení.

Ono by právě bylo nutné vidět ty výsledky, z jakých škol byli studenti neúspěšní. U některých škol ta kvalita vázne. A na to musí student myslet při výběru školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
22.5.18 21:34
@hanka.br. píše:
Vždycky to může být horší. Vím, že se na metodu hodně zlobíš, ale jako já si neumím představit tvoje výhrady z pohledu středoškolského kantora, já jsem zase elementaristka a za svůj největší úkol si už dneska nekladu naučit děti číst a psát, ale naučit je něco dělat. A hraje roli i to, jakou máš pověst a jestli si k tobě děti do první třídy rodiče dají nebo nedají, co si o tobě povídají, jak tě drbou v diskuzích jako učitelku…Dávám jim, co požadují. Chtějí mít děti v pohodě, chtějí, aby se děti do školy těšily. To je naše zakázka. Nesplníš - jsi špatný učitel. Roky hledám cestu, jak dělat svoji práci dobře pro rodiče a zároveň pro sebe. Jak naučit děti pracovat a zároveň je motivovat. Je čas, aby se změnila zakázka a školy se konečně vrátily k modelu vzdělávacích zařízení, jejichž smyslem bylo učit a naučit. Jenže až se tohle stane, my dvě budeme rády, když udržíme křídu.

Fix. ;) Já už jako kantorka křídy nezažila. :mrgreen: Holt pokrok nezastavíš…

Mně se chtělo brečet nad letošní matritou. To bylo tak směšně jednoduché… A v médiích čtu o zbytečné náročnosti.

A hele, co se týče nadšení. Moje děcka jsem narvala na gympl (letos se povedlo i to třetí, jupí!) a tam drilují fest a hele, fakt to je znát. Navíc škola je pro ně oblíbené místo, přestože bych je za šprty (teda až na to cílevědomé prostředňátko, které mě po pravdě řečeno tak trochu děsí) rozhodně nepovažovala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
22.5.18 21:37
@SAJ píše:
Fix. ;) Já už jako kantorka křídy nezažila. :mrgreen: Holt pokrok nezastavíš…

Mně se chtělo brečet nad letošní matritou. To bylo tak směšně jednoduché… A v médiích čtu o zbytečné náročnosti.

A hele, co se týče nadšení. Moje děcka jsem narvala na gympl (letos se povedlo i to třetí, jupí!) a tam drilují fest a hele, fakt to je znát. Navíc škola je pro ně oblíbené místo, přestože bych je za šprty (teda až na to cílevědomé prostředňátko, které mě po pravdě řečeno tak trochu děsí) rozhodně nepovažovala…

Fix. Máš pravdu.
Taková je moje nejmladší. Miluje diktáty, psaní, sloupečky - asi tu klasiku. Je o rok starší než moji druháci a když na ni zkouším ty jejich úlohy, jde se někam pozvracet. Trochu jí to zazlívám. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
22.5.18 21:38
@hanka.br. píše:
Fix. Máš pravdu.
Taková je moje nejmladší. Miluje diktáty, psaní, sloupečky - asi tu klasiku. Je o rok starší než moji druháci a když na ni zkouším ty jejich úlohy, jde se někam pozvracet. Trochu jí to zazlívám. :mrgreen:

Hned tě mám radši. :D:D:D:D A t tvoji malou ještě víc. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
802
22.5.18 21:40
@hanka.br. píše:
@SAJ Už jsem ji našla - ale trvalo to. Vůbec nechci navazovat na Hejného - netřeba ho zmiňovat - spíš by mě zajímalo, v čem je podle tebe důvod toho, že výsledky maturity z matematiky byly tak špatné. Uvádí se 22% propadlíků. Kecají novináři, jsou špatný ty testy, metodu výuky považuješ za správnou - tak se děti neučí? Nebo jsou hloupější? Co myslíš?

Tolik propadlíků je dáno tím, že na střední školy berou téměř všechny, jen aby naplnili třídu, takže i ty slabší. Potom mají střední školy nižší úroveň a spoustu studentů má problém uspět u státní maturity.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.5.18 21:44
@hanka.br. píše:
Vždycky to může být horší. Vím, že se na metodu hodně zlobíš, ale jako já si neumím představit tvoje výhrady z pohledu středoškolského kantora, já jsem zase elementaristka a za svůj největší úkol si už dneska nekladu naučit děti číst a psát, ale naučit je něco dělat. A hraje roli i to, jakou máš pověst a jestli si k tobě děti do první třídy rodiče dají nebo nedají, co si o tobě povídají, jak tě drbou v diskuzích jako učitelku…Dávám jim, co požadují. Chtějí mít děti v pohodě, chtějí, aby se děti do školy těšily. To je naše zakázka. Nesplníš - jsi špatný učitel. Roky hledám cestu, jak dělat svoji práci dobře pro rodiče a zároveň pro sebe. Jak naučit děti pracovat a zároveň je motivovat. Je čas, aby se změnila zakázka a školy se konečně vrátily k modelu vzdělávacích zařízení, jejichž smyslem bylo učit a naučit. Jenže až se tohle stane, my dvě budeme rády, když udržíme křídu.

Musím říct, že už jsem z dnešního školství, kdy se učitel chce zavděčit dětem značně rozladěná. Stále více se o tom přesvědčuji. Myslím si, že pokud má učitel přirozenou autoritu, tak za ním děti jdou. Ale musí být pravdivý, přesvědčivý, něco požadovat. Ono je snadné říct, dnešní děti jsou líné. To my byly přece taky, nikomu se nechce dělat něco, když nemusí. Ale když je ve třídě pět dětí, které mají zájem o učení a nechtějí dělat bordel, tak jsou na třídní schůzce nazváni introverti. Psycholog radí používat kolektivní tresty, takže trest dostane ne ten, které se má týkat, ale všichni, takže proč by se ostatní snažili, že? Pro děti je nabídka doučování, jedno dítě tuto nabídku v matematice nevyužívá, protože má kroužek (evidentě má přednost před vzděláváním), takže všichni ostatní se nudí a čekají, až paní učitelka „vysvětlí“ jednomu dítěti malou násobilku. ;)

• Citovat
  • Upravit
802
22.5.18 21:48
@Anonymní píše:
Musím říct, že už jsem z dnešního školství, kdy se učitel chce zavděčit dětem značně rozladěná. Stále více se o tom přesvědčuji. Myslím si, že pokud má učitel přirozenou autoritu, tak za ním děti jdou. Ale musí být pravdivý, přesvědčivý, něco požadovat. Ono je snadné říct, dnešní děti jsou líné. To my byly přece taky, nikomu se nechce dělat něco, když nemusí. Ale když je ve třídě pět dětí, které mají zájem o učení a nechtějí dělat bordel, tak jsou na třídní schůzce nazváni introverti. Psycholog radí používat kolektivní tresty, takže trest dostane ne ten, které se má týkat, ale všichni, takže proč by se ostatní snažili, že? Pro děti je nabídka doučování, jedno dítě tuto nabídku v matematice nevyužívá, protože má kroužek (evidentě má přednost před vzděláváním), takže všichni ostatní se nudí a čekají, až paní učitelka „vysvětlí“ jednomu dítěti malou násobilku. ;)

Bohužel to není o dětech, ale o rodičích. Nechtějí-li rodiče, pak dítě nefunguje. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13903
22.5.18 21:55
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
22.5.18 21:56

@SAJ Taky tě mám ráda.

@Anonymní píše:
Musím říct, že už jsem z dnešního školství, kdy se učitel chce zavděčit dětem značně rozladěná. Stále více se o tom přesvědčuji. Myslím si, že pokud má učitel přirozenou autoritu, tak za ním děti jdou. Ale musí být pravdivý, přesvědčivý, něco požadovat. Ono je snadné říct, dnešní děti jsou líné. To my byly přece taky, nikomu se nechce dělat něco, když nemusí. Ale když je ve třídě pět dětí, které mají zájem o učení a nechtějí dělat bordel, tak jsou na třídní schůzce nazváni introverti. Psycholog radí používat kolektivní tresty, takže trest dostane ne ten, které se má týkat, ale všichni, takže proč by se ostatní snažili, že? Pro děti je nabídka doučování, jedno dítě tuto nabídku v matematice nevyužívá, protože má kroužek (evidentě má přednost před vzděláváním), takže všichni ostatní se nudí a čekají, až paní učitelka „vysvětlí“ jednomu dítěti malou násobilku. ;)

Tohle jsou takový fráze. Ideály. Realita je prostě jiná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí