Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@mooch píše:
@SAJ má, dokonce na chybu přišla sama, když tatínkovi vysvětlovala princip
Víš jak mě štve, že já s ní poprvé setkala na tom příkladu s králíky? Nejblbější možné vysvětlení… Však mi taky trvalo, než jsem si zamilovala - to kvůli tomu nešťastnému vysvětlení.
@SAJ Už jsem ji našla - ale trvalo to. Vůbec nechci navazovat na Hejného - netřeba ho zmiňovat - spíš by mě zajímalo, v čem je podle tebe důvod toho, že výsledky maturity z matematiky byly tak špatné. Uvádí se 22% propadlíků. Kecají novináři, jsou špatný ty testy, metodu výuky považuješ za správnou - tak se děti neučí? Nebo jsou hloupější? Co myslíš?
Není kam spěchat, i když je fajn snažit se s dítětem prorazit v nižším věku, po sociální stránce je to špatný nápad. Pokud chcete připravit děti a dát jim malý náskok, najděte si nějaký youtube kanál zaměřený na stimulaci výuky pro předškolní děti, například https://www.youtube.com/watch?… , lehká videa v tomto stylu… a počkejte až dítko dosáhne standardního věku.
Ono se to nezdá ale pro děti hraje věk velikou roli. Rodič by měl dělat co nejvíc aby dítě vypravil do světa vybavené co nejméně věcmi, které by mohli být terčem šikany, věk je snadný cíl.
@Michael27 píše:
Není kam spěchat, i když je fajn snažit se s dítětem prorazit v nižším věku, po sociální stránce je to špatný nápad. Pokud chcete připravit děti a dát jim malý náskok, najděte si nějaký youtube kanál zaměřený na stimulaci výuky pro předškolní děti, například https://www.youtube.com/watch?… , lehká videa v tomto stylu… a počkejte až dítko dosáhne standardního věku.
Ono se to nezdá ale pro děti hraje věk velikou roli. Rodič by měl dělat co nejvíc aby dítě vypravil do světa vybavené co nejméně věcmi, které by mohli být terčem šikany, věk je snadný cíl.
Mému dítěti předčasné zaškolení jedině prospělo. Nic jiného.
@hanka.br. píše:
@SAJ Už jsem ji našla - ale trvalo to. Vůbec nechci navazovat na Hejného - netřeba ho zmiňovat - spíš by mě zajímalo, v čem je podle tebe důvod toho, že výsledky maturity z matematiky byly tak špatné. Uvádí se 22% propadlíků. Kecají novináři, jsou špatný ty testy, metodu výuky považuješ za správnou - tak se děti neučí? Nebo jsou hloupější? Co myslíš?
Decka neumí základy, není pro ně samozřejmé počítat, zaráží se na každé drobnosti. Chyba v jistém odstranění drilu. Prostě chceš, aby ti základní postupy přešly do krve? Holt je musíš nadřít.
Je zajímavé, že stejný přístup u sportu nikoho nezarazí - tam se taky driluje do zblbnutí…
Později odpovím vic, klidně diskutuj, ale já teď musím mazat do práce.
PS: moji udělali matiku všichni. ![]()
@SAJ píše:
Decka neumí základy, není pro ně samozřejmé počítat, zaráží se na každé drobnosti. Chyba v jistém odstranění drilu. Prostě chceš, aby ti základní postupy přešly do krve? Holt je musíš nadřít.Je zajímavé, že stejný přístup u sportu nikoho nezarazí - tam se taky driluje do zblbnutí…
Později odpovím vic, klidně diskutuj, ale já teď musím mazat do práce.
PS: moji udělali matiku všichni.
Ahoj, hezký den, zase tady prokrastinuju, děkuju za odpověď. Já jsem nad tím přemýšlela a souhlasím s tím, že moc se s dětmi mazat, aby se náhodou nezačaly nudit nebo nemusely dělat něco nezábavného, nebyla dobrá cesta. Vidím to každý den, jak se dětem nechce překonávat vlastní nepohodlí a jak jsou prostě líné. Uvidíme se později, ať se ti daří. A gratuluju!
@hanka.br. píše:
Nějaký ředitel gymplu říkal, že jsou studenti líní. Na druhou stranu, pokud má skoro 50% za 4 nebo za 5, tak je asi jasné jak to je. Pokud student studuje až 8 let, a pak ho zastaví rychlotest jenom proto, že to prostě nestíhá…
Každý má jinou rychlost a jestli se dobere výsledků za hodinu nebo hodinu a půl by mělo být jedno. I v práci má každý jinou produktivitu a někdo má zase přednosti v jiných oblastech a dodává tomu třeba kvalitu nebo nová řešení.
@SAJ Prospělo spoustě dětem, věřím že to má jen pozitiva po vzdělávací stránce, ale po stránce sociální je to riziko navíc. Nevím.. podle mého není kam spěchat a ten předškolní věk věnovat rozvoji mimo školu, než vystavovat dítě riziku že si z něj někdo bude utahovat pro věk.
OVŠEM, nemusím mít pravdu, koukám na to z vlastních zkušeností jako dítě, kde na věku opravdu záleželo.
@Michael27 záleží kus od kusu, jak je někdo zralý až v 7, tak je jiný zralý už v 5. A tím
myslím celkově, i sociálně.
@mooch píše:
@Michael27 záleží kus od kusu, jak je někdo zralý až v 7, tak je jiný zralý už v 5. A tím
myslím celkově, i sociálně.
Tou sociální stránkou myslím spíše jak ho přijmou ostatní, zralý nebo ne, že je někdo menší a mladší od pohledu může působit problémy a může dát „munici“ ostatním dětem.
Ale chápu co tím myslíte a máte rozhodně pravdu, kus od kusu
@Michael27 píše:
Tou sociální stránkou myslím spíše jak ho přijmou ostatní, zralý nebo ne, že je někdo menší a mladší od pohledu může působit problémy a může dát „munici“ ostatním dětem.Ale chápu co tím myslíte a máte rozhodně pravdu, kus od kusu
No, moje předčasně zaškolené dítko bylo nejvyšší ze třídy a v těch pěti letech mělo nožku velikosti 36.
Takže mladší a menší… Asi ani ne. A to tam mělo chlapečka skoro nachlup o dva roky staršího - ten teda dost nedomrlej byl. Tedy od pohledu.
Nicméně o předčasném zaškolení jsem važovala už v těhotenství, samozřejmě s tím, že ještě uvidím podle šikovnosti potomka. Děcko bylo v pohodě, průměrné (žádný génius, spíš trošku spratečkovitý typ po mamince), takže šup s ním do školy.
Je v pohodě a podle všeho je mi za tohle rozhodnutí dost vděčné (i přes fest cloumající pubertu to říká otevřeně a bez uzardění).
Příspěvek upraven 22.05.18 v 19:51
@Michael27 píše:
Tou sociální stránkou myslím spíše jak ho přijmou ostatní, zralý nebo ne, že je někdo menší a mladší od pohledu může působit problémy a může dát „munici“ ostatním dětem.Ale chápu co tím myslíte a máte rozhodně pravdu, kus od kusu
O jaké munici tady mluvíte?
v čem je důvod toho, že výsledky maturity z matematiky byly tak špatné. Uvádí se 22% propadlíků.
Letošní maturanti ještě nejsou žáci s Hejného matematikou (maximálně výjimky), takže toto nelze házet na metodu.
Můj pohled je, že je to stylem výuky - musím naučit co bude na testech, ne co je potřeba k „životu“
Mnohem více se procvičuje to co bylo jindy na testech a netrvá se na propojení jednotlivých kapitol.
Ad munice - moje předčasně zaškolena drobounka divcina ve třídě plné kluků (holky jsou jen dvě) - a má ty chlapce omotane neskutečným způsobem. A nejen ze třídy, ale i z vyšších ročníku. Ona ta fyzická indispozice lze vyrovnat tou sociální. Pravda, ze doma v okolí vyrůstá v bandě kluků, tak se s nimi nemaže.
Edit: a že by té munice u ni bylo ( holka, drobná, arabské jméno, křivé zuby, motorické střevo,…). - no našlo by se toho spousta
@subsomi píše:Že letošní maturanti nemají nic společného s Hejným, to si snadno spočítáme. O Hejného teď nejde. Bouřlivě se diskutovalo o tom, že Hejného metoda nevštípí dětem základy, nenaučí je počítat, nedá jim algoritmy. Kde tedy všechny tyhle dovednosti jsou u maturantů, kteří je dostávali? Nejsou, nemají je tak jako tak. Pro mě z toho plyne, že zas až takové pevné základy klasická výuka matematiky dětem nevštěpuje.
@hanka.br. @SAJLetošní maturanti ještě nejsou žáci s Hejného matematikou (maximálně výjimky), takže toto nelze házet na metodu.
Můj pohled je, že je to stylem výuky - musím naučit co bude na testech, ne co je potřeba k „životu“
Mnohem více se procvičuje to co bylo jindy na testech a netrvá se na propojení jednotlivých kapitol.