V 5 do školy?

• Fotoalbum (3)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
30408
1.5.18 13:25
@marin píše:
Tak to je věcí didaktiky matematiky a věcí učitele. Snad i v klasické výuce dobrý učitel používá prvky názornosti. :nevim:

Nejde o názornost, ale o metodu. Jestliže mi v klasické matematice jako učiteli je předloženo učivo v nějakém sledu, buď ho budu respektovat a učit ho tak, anebo budu hledat jiné metody(viz Hejný). Nebo máš nějakou představu, jak názorně osmiletému dítěti ukázat polopřímku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
1.5.18 13:29
@SAJ píše:
Je doloženo (například poslední zprávou České školní inspekce), že ve znalostech žáků, kteří byli vyučováni Hejného metodou a ostatními žáky nejsou na výstupu zjištěny významnější rozdíly. Nejsou tedy podložené ani útoky na Hejného metodu, že absolventi této metody mají zásadní nedostatky v některých partiích, ani nekritická argumentace zastánců, že se jedná o metodu, která výrazně přispívá ke zlepšení znalostí žáků.

Jinými slovy výstupy v obou případech jsou srovnatelné.
Pak nastává druhá otázka: Která metoda baví žáky více?

Kdo z tady diskutujících matematiku na základní a středí škole miloval? (já jo, SAJ zřejmě taky) ale co ostatní???
A co děti, které jsou vyučovány Hejného metodou?
Je pro ně matematika strašákem, bojí se udělat chybu, bojí se říci nevím, bojí se, že vůbec nebudou tušit o čem je řeč?
Budou se v budoucnu rozhodovat o výběru VŠ stylem - cokoliv, kde není matematika (takto se bohužel rozhodovalo mnoho studentů v době, kdy jsem já šla na VŠ)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
1.5.18 13:30
@subsomi píše:
@hanka.br.
já Hejného obhajujuA já bych nechtěla průměrné učitele.
Naopak bych byla ráda za skvělé učitele a jednoznačně jsem pro více peněz do školství, aby na pajdáky nechodili jen ti průměrní, ale aby to lákalo i výborné studenty.

Průměrný student může být skvělý učitel. A vynikající žák může být naprosto tragický kantor. Jde jen o to, aby do obsahu učiva nemluvil někdo, kdo tomu nerozumí.

@marin píše:
Tak to je věcí didaktiky matematiky a věcí učitele. Snad i v klasické výuce dobrý učitel používá prvky názornosti. :nevim:

Přesně tak - nevím, ale klasika už dávno neznamená klečet na hrachu a dostávat rákoskou.

@subsomi píše:
A nezdržuje se tím, že nejdříve umí názvy a až potom je hledá v těle???

Nebylo by rozumnější naučit se jednu kost, její název česky a latinsky a její umístění a které svaly se na ní vážou. (tzn. kousek o kostech, kousek o svalech). A další den další kost a opět k ní navázané svaly a klouby. A postupně takto projít celou nohu. Další týden celou ruku (stejným postupem). a tak dále…

A nebo se postaru naučím nejprve všechny kosti vyjmenovat.
Pak všechny svaly vyjmenovat (mezi tím zapomenu kosti).
Pak všechny klouby vyjmenovat (z kostí už si nepamatuju nic, zapomínám svaly).
Teprve potom „někdo“ usoudí, že mám základní kameny a můžu stavět???
A až potom je spojovat?

Když stavím dům, nezačnu tím, že si na pozemek navozím materiál na celý dům. Navezu cihly a maltu. Až je spojím, tak teprve natáhnu vodu a elektřinu a pak omítky.
Kdybych všechen materiál měla okamžitě k dispozici, tak se v tom ztratím a nenajdu co potřebuju.

Nejprve srovnáš terén, zasíťuješ a pak vybuduješ dobré základy. Jinak ti ten barák dřív nebo později spadne na hlavu - stejně jako padá výuka matematiky po všech těch diletantských reformách posledních třiceti let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
1.5.18 13:36
@hanka.br. píše:
Tak dobře, ale konkrétně: je pro dítě k porozumění geometrie nezbytně nutné, aby se jí učilo od druhé třídy na pojmech, kterým nerozumí a jsou pro něj abstraktní, jako je bod nebo polopřímka, kde pasivně přijímá informaci o nekonečnu (čemuž průměrný druhák nemá šanci porozumět), nebo je lepší dát mu do ruky kostku a učit ho poznávat geometrii na něčem, co může vzít do ruky a osahat? A od ní pak přecházet k pojmům méně konkrétním? Oba budu disponovat stejnými znalostmi, jen v případě té kostky budou znalosti upevněné na základě porozumění.Příspěvek upraven 01.05.18 v 13:16

ano přesně takhle se to učí v zahraničí… třeba tuhle kluk přišel s tím, že se učili o šestiúhelníku v první třídě. Tak jsem na něj koukala, co to po něm učitelka chce… no mají ve škole šestiúhelníkové stoly, tak si o tom něco řekli :D
nebo když dělali množiny a porovnávali čísla, tak to dělali na kartičkách pokemonů, co si děti nosily do školy. Přišlo mi to strašně fajn, že se učí na něčem, co je jim blízké.
Odečítání s přechodem desítky se učili na super hře, která děti bavila.

• Citovat
  • Upravit
29535
1.5.18 13:37
@hanka.br. píše:
Nejde o názornost, ale o metodu. Jestliže mi v klasické matematice jako učiteli je předloženo učivo v nějakém sledu, buď ho budu respektovat a učit ho tak, anebo budu hledat jiné metody(viz Hejný). Nebo máš nějakou představu, jak názorně osmiletému dítěti ukázat polopřímku?

Jako opravdu si teď přestávám dělat iluze o přípravě učitelů na pedagogických fakultách. :nevim: A to sestra dělala UK pedagogickou, ale pro SŠ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
1.5.18 13:37
@marin píše:
Osobně jsem medicínu nestudovala, takže nevím. Ale nejprve bych se naučila ty kosti a svaly názorně na figuríně a až potom prakticky. Ale už bych nezkoumala, proč ta kost se jmenuje tak a ne jinak.

já taky o medicíně nic moc nevím, jen jsme ji použila jako příklad

Ale přesně píšeš názorně na figuríně (v prostředí) by ses naučila kosti a svaly.
Jenže klasický výuka matematiky je o tom, že nejprve ti někdo napíše vzoreček - ty se jej nauč zpaměti a pak teprve ukážeme příklady u kterých se používá.
To je jako učebnice, kde se naučíš názvy a až potom vidíš tělo.
Hejný ti ukáže tělo a navede tě na to, že uvnitř se nacházejí kosti a svaly. Děti samy odvodí co zvládnou, konkrétní názvosloví učitel doplní. Ale učitel doplňuje až po pochopení, nezačíná tím, že nadiktuje co si mají zapsat do sešitu a naučit se zpaměti s tím, že pak se dozví k čemu to je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
1.5.18 13:39

@SAJ Nikdo netvrdí, že klasika znamená klečet na hrachu. Ale předkládá dětem učivo, kterému nerozumí a které ani nemá šanci pochopit, protože ho nelze opřít o zkušenost. Viz polopřímka ve druhé třídě. Na co druhák potřebuje tuhle pasivní znalost? na nic. Aby se ji učil rýsovat(ve finále je mu to v daném ročníku taky na nic). Zařadí ho to do armády dětí, které nenávidí geometrii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
1.5.18 13:39
@subsomi píše:
Jinými slovy výstupy v obou případech jsou srovnatelné.
Pak nastává druhá otázka: Která metoda baví žáky více?Kdo z tady diskutujících matematiku na základní a středí škole miloval? (já jo, SAJ zřejmě taky) ale co ostatní???
A co děti, které jsou vyučovány Hejného metodou?
Je pro ně matematika strašákem, bojí se udělat chybu, bojí se říci nevím, bojí se, že vůbec nebudou tušit o čem je řeč?
Budou se v budoucnu rozhodovat o výběru VŠ stylem - cokoliv, kde není matematika (takto se bohužel rozhodovalo mnoho studentů v době, kdy jsem já šla na VŠ)

to píšeš o mě? Jak já matiku nenáviděla. Závidím teĎ klukovi, že se jí učí zábavnou formou a evidentně ho baví.

• Citovat
  • Upravit
29535
1.5.18 13:41
@lucenka píše:
ano přesně takhle se to učí v zahraničí… třeba tuhle kluk přišel s tím, že se učili o šestiúhelníku v první třídě. Tak jsem na něj koukala, co to po něm učitelka chce… no mají ve škole šestiúhelníkové stoly, tak si o tom něco řekli :D
nebo když dělali množiny a porovnávali čísla, tak to dělali na kartičkách pokemonů, co si děti nosily do školy. Přišlo mi to strašně fajn, že se učí na něčem, co je jim blízké.
Odečítání s přechodem desítky se učili na super hře, která děti bavila.

No ale takto by to mělo být. To už J. A. Komenský prosazoval. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
1.5.18 13:41
@marin píše:
Jako opravdu si teď přestávám dělat iluze o přípravě učitelů na pedagogických fakultách. :nevim: A to sestra dělala UK pedagogickou, ale pro SŠ.

Vynikající schopnost věcné argumentace. Když nevím, co odpovědět, zakryju to urážkou a hotovo. I tohle se děti učí jinak, díky Bohu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
1.5.18 13:43

@SAJ
nejsem stavař, ale ok, nejdříve srovnám terén a zasíťuju
ale opět se vracím k tomu, kam jsem mířila; nenavezu si na pozemek materiál (stavební kameny), protože bych pozemek nesrovnala;
prostě stavím (nebo dělám díru) aniž bych měla vše dostupné, ale už něco dělám a až postupně přidávám materiál.
Ty chceš, aby v matematice měli základní kameny a až pak se učili je navazovat na sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
1.5.18 13:45

@lucenka
to jsem psala obecně
doufám, že aspoň někdo pochopí, co jsem tím chtěla říct

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29535
1.5.18 13:45
@hanka.br. píše:
Vynikající schopnost věcné argumentace. Když nevím, co odpovědět, zakryju to urážkou a hotovo. I tohle se děti učí jinak, díky Bohu.

Ne urážkou. Ale docela se divím, co tam v té didaktice učí, když k tomu potřebujete metodu a že Vám tam předkládají učivo v nějakém sledu a Vy ho budete učit nebo hledat metodu. :nevim: T

Příspěvek upraven 01.05.18 v 13:46

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
1.5.18 13:46
@marin píše:
No ale takto by to mělo být. To už J. A. Komenský prosazoval. :nevim:

ano a proto mi přijde, že se k tomu Hejný vrací. v té jeho metodě nejde přeci o nesmyslné šrocení pouček, vozerčků, které dítě nemá šanci pochopit. Chce se tam po nich logické uvažování, názorné příklady. Takže matika je pak pochopitelnější, zábavnější.

• Citovat
  • Upravit
lucenka
1.5.18 13:47
@subsomi píše:
@lucenka
to jsem psala obecně
doufám, že aspoň někdo pochopí, co jsem tím chtěla říct

jo já vím… právě proto píšu, jak jsem se v tom našla. Přesně, když jsem si už vybírala střední školu, tak jsem měla jasný požadavek: je mi celkem jedno, co to bude, ale hlavně aby tam bylo co nejmíň matiky a rozhodně ne maturita z matiky.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML