Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky, vy mne tady desite
. Zrovna jsem zapsala do skoly kluka narozeneho koncem srpna. Byli jsme na zapise druhy den a vsechny zapsane deti co jsem videla byly ročník 2011, jeden dokonce 7/2010. Ale ucitelka ma ujistovala, ze tridy se snazi poskladat tak, aby tam byly vsechny vekove kategorie. Jinak u nas kluk problemy se socialni zralosti nema. To mi rekli vsude (poradna i skolka). Jen bojuje s pozornosti a hravosti, no jsem pripravena se mu nalezite venovat pri priprave do skoly a trochu doufam, ze se to zlepsi i oslavou 6. Narozenin. Pamatuji si, ze dcera po 6. narozeninách hodne poskocila dopredu.
@j.a.n.i1 to je jasné no a to musí být teda složení třídy a pokud ví jací jsou má tam být zvýšený dohled. Učitelka na aktivu říkala že má poprvé takový nepoměr holek a kluků a že víc zlobí holky ![]()
@renap Ale tady nejde o to, jak bych to řešila, tady jde o to, že bych to nesváděla na odklady… ten problém by tam byl v principu stejný, i kdyby ten odklad neměly.
@ingolka píše:Ale ucitelka ma ujistovala, ze tridy se snazi poskladat tak, aby tam byly vsechny vekove kategorie. Jinak u nas kluk problemy se socialni zralosti nema. To mi rekli vsude (poradna i skolka). Jen bojuje s pozornosti a hravosti
Kecá! Třídy poskládaj, jak jím to výjde a hravost i malá pozornost se berou jako nezralost. Jak dítě nevydrží 45 minut na hodině nebo si moc hraje a vyrušuje, je problem a mohou vás chtít vrátit zpět, poslat do poradny chtít asistenta a pod.
Učitelka na zápisu většinou zádné pravomoci nemá a nemá ani co slibovat, protože třídy a učitelky se většinou formují až před prázdninami nebo dokonce před začátkem školního roku. Učitelky ze zápisu vůbec nemusí učit děti, které při zápisu schválily, ale mohou tam být megery, ze kterých se pak deti počúrávají a ráno před školou brečí (vlastní letošní zkušenost).
@jege Ale tohle asi funguje v každé škole jinak. U nás třeba u zápisu byly všechny učitelky, na těch různých stanovištích, tu jejich jsme tam třeba ani neviděli. Ale už v předškoláku na jaře chodili ty přijaté děti do školy na školní přípravku, kde je měly ty dvě učitelky, které je pak učily od první třídy. U nás to rozdělování zřejmě udělali tak, že té zkušené dobré učitelce tam flákli všech deset odkladových kluků, pár podzimních a jako kompenzaci-aby se ta učitelka z toho úplně nezbláznila, těch 8 hodných, chytrých a potencionálně bezproblémových holčiček. A vzniklo z toho to co tam je a bohužel to odnášejí právě ty hodné holky.
@jege syn je nepozorny vzhledem k veku…poradne rekli urcite do skoly, u klinickeho psychologa - s dobrou pani ucitelkou to zvládne. Dokonce mu delali i testy pozornosti a rekli, co mame dotrenovat. Zadne dis…by tam nemely byt. A verim tomu, ze v nadi prazske skole zohlednuji vek i bydliste deti. U dceri ve druhe tride je jedno odkladove dite (srpen) asi 7 podzimnich holcicek a pak deti od ledna do srpna (2 srpnove deti, 2 cervencove). Ucitelka rekla, ze se sesel dobry kolektiv i kdyz nekteri kluci jsou teda cisla…ale je to pry i tim, ze je vic holek a min kluku a pouze 23 deti dohromady. A kdyz to tady ctu, tak si zacinam myslet, ze to bude i tim, ze tam nejsou odkladove deti ????????????????????
@ingolka Právě, že to závisí jenom od učitelky. Když bude megera, tak chudák dítě, pokud bude OK, tak to zvládne. U nás je ve třídach 15-20 dětí, v jedné je i asistentka a stejně to moc nezvládají, kupodivu je to nejhorší tam, kde je asistentka a není to dětmi.
Pokud má učitelka na starosti 15-18 detí a pošle dítě do PPP, protože v říjnu je moc hravé, nevydrží 4-5× 45 minut sledovat vyučování, a chce doporučení od PPP, jak udržet jeho pozornost, tak se ptám, co se vlastně na těch pedagogických školách vlastně učí.
@lucenka píše:
Tak tohle v knížce Já a můj svět nemáme… a když jsem procházela weby různých škol, tak se rozdělení ovoce učí ve 2. třídě, tak jako za nás. A tedy cibuloviny pozná - jednak si ve školce něco pěstovali a pak pěstujeme různé rostliny i doma.
No u nás to chtěli klasicky nadrtit ty cibuloviny. Jinak u nás se nejede Člověk a jeho svět, případně to co jsi zmiňovala, to bude asi tím.
@renap píše:
@hanka.br. Ty jsi učitelka, že? A o přestávkách tedy neopouštíš třídu? Zůstáváš s nimi a dáváš pozor aby nezlobili? U nás zpočátku učitelka prostě po zvonění odešla do sborovny, nebo kam. Řešili jsme to už v první třídě, když holky -nejenom naše malá říkaly doma,,že o přestávkách nechodí na záchod, ani třeba vyhodit papír do koše, protože se bojí. Kluci prý začnou běhat, prát se, skáčou po lavicích, hází židlemi, vysklili tam okno, utrhli nějakou poličku, sama učitelka říkala, že není týden, aby nevolala rodiče k nějakému úrazu. Většinou te tedy byli kluci, že se porvali nebo nějak zmasakrovali navzájem. Ale občas se k tomu prostě připletl někdo, kdo se jim ocitl v cestě. Tak se to tam řešilo, kluci ted musí o přestávce na chodbu a o velké úplně ven, aby se vyběhali a byli pod dozorem. Je fakt, že teď už je to trochu lepší, protože ten nejhorší vloni od nich propadl a jeden bude přestupovat do speciálky.
Třída bez dozoru neexistuje - v každou chvíli je za dozor někdo zodpovědný. A když mám ve třídě někoho, kdo je schopen házet židlí, tak holt jde i na ten záchod se mnou. To se nedá nic dělat.
@hanka.br. píše:
Nepíšeš, kolik je mu let. Do poradny se objednejte sami telefonicky v předškolním roce, klidně hned na podzim, čekací doby bývají dlouhé, tak ať máte výsledek do zápisu. Pravděpodobnost zdědění SPU tu je.
Jo pravděpodobnost, že to bude mít je dost velká. Já mám problémy s orientací v textu a s gramatikou dodnes.
Budou mu teprve čtyři. Chtěla jsem to řešit až tak za rok a půl - předškolní rok, ale mám strach, že tam bude nával a já z poradny vyjedu jak namydlený blesk s tím, že je letní tak odklad a já zas nic vědět nebudu. Na duhou stranu, když tam přijdu s čtyřleťákem, tak mi zase řeknou, že je to brzo, aby něco poznali.
Všechno, co jsem našla na internetu, bylo, že se to pozná až má dítě potíže ve škole, ale také, že je se s tím dá pracovat už od čtyř let, což si trochu odporuje, tak nevím…:(
@Anonymní píše:
Jo pravděpodobnost, že to bude mít je dost velká. Já mám problémy s orientací v textu a s gramatikou dodnes.
Budou mu teprve čtyři. Chtěla jsem to řešit až tak za rok a půl - předškolní rok, ale mám strach, že tam bude nával a já z poradny vyjedu jak namydlený blesk s tím, že je letní tak odklad a já zas nic vědět nebudu. Na duhou stranu, když tam přijdu s čtyřleťákem, tak mi zase řeknou, že je to brzo, aby něco poznali.
Všechno, co jsem našla na internetu, bylo, že se to pozná až má dítě potíže ve škole, ale také, že je se s tím dá pracovat už od čtyř let, což si trochu odporuje, tak nevím…:(
Ono to je tak, že pokud má dítě i specifické potíže během první třídy, mohou souviset s nezralostí, případně s pomalejším dozráváním CNS a upravit se. Proto se diagnostikují SPU až třeba ve druhé třídě běžně. Na druhou stranu pokud jsou obtíže výrazné nebo je rodinná predispozice, pak se vyšetření dělá i před nebo během první třídy. Na tvém místě bych do poradny zavolala a objednala se tak za rok s tím, že byste chtěla do zápisu mít vyjádření poradny (stejně byste tam šli po zápise a to byste se do časové tísně dostat mohli).
@subsomi píše:
@renap @Pam12
k Hejného metodě, je pochopitelné, že je pro řadu rodičů tato metoda nepochopitelnáOvšem do školy nechodíte vy, ale vaše děti. Bavila vás matematika? Troufnu si odhadnout, že ne, ale vaše děti to baví. Tak prosím metodu nehodnoťte, nekritizujte a neříkejte, že je těžká. Pro děti není těžká (pokud ji vede učitel, který ji umí, ne rodič, který sám k matematice vztah nemá), je pro ně zábavná. (nevhodná je pouze pro děti intelektově hodně podprůměrné)
Tak já ji jako matematik kritizuji a nikdy bych nedovolila, aby se podle ní učily moje děti.
Ale zábavná být umí, to ano. Bohužel dítě vcelku dost poškodí a pořádně mu znesnadní přechod k systémové abstrakci.
Ale co - moje děti tahle metoda minula a ostatní ať se učí podle čeho chtějí. ![]()
@SAJ píše:
Tak já ji jako matematik kritizuji a nikdy bych nedovolila, aby se podle ní učily moje děti.
Ale zábavná být umí, to ano. Bohužel dítě vcelku dost poškodí a pořádně mu znesnadní přechod k systémové abstrakci.Ale co - moje děti tahle metoda minula a ostatní ať se učí podle čeho chtějí.
Mě prave přijde, ze ty děti se strašně dobre orientují i mimo daně učivo. Já až někdy zasnu, s čím za mnou kluk přijde… a teda i kamarádka učitelka, která je zvykla na klasiku, když to viděla, tak z toho byla hodně prekvapena ![]()
@Pam12 píše:
Mě prave přijde, ze ty děti se strašně dobre orientují i mimo daně učivo. Já až někdy zasnu, s čím za mnou kluk přijde… a teda i kamarádka učitelka, která je zvykla na klasiku, když to viděla, tak z toho byla hodně prekvapena
Ale jo, jen ten přechod dál je pak prostě průser.