V 5 do školy?

• Fotoalbum (3)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
12072
29.4.18 15:01

@hanka.br. Tak co všude slyším a čtu, tak hned první věta po příchodu do poradny bývá: „A vy ten odklad chcete nebo ne?“
A co s tím? Upřímně? Nevím. Snad by pomohlo, když by chodily kontroly do poraden, co vykazují vysoké % odkladů. Když by se přestala všude opakovat mantra, že všichni jarní a letní chlapečci potřebují odklad. A tím děsit rodiče, jestli by přeci jen tomu svému odklad dát neměli, přestože jim jinak přijde připravený. Když by se konečně téměř 30 let po revoluci přestalo brát jako norma, že ten, kdo podvádí, vlastně jen chce to nejlepší pro svoje děti a to je přeci normální…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12072
29.4.18 15:04
@blobfish píše:
No já teda přidám svou zkušenost, když jsem byla s dítětem - nedonošencem na neurologii (cca ve třech letech), neuroložka mi řekla, že nedonošenci nemají problém si vyřídit odklad, takže kdyžtak budeme v pohodě. Asi tu prostě jsou lidi, kteří odkladům fandí, nebo mají zkušenost s rodiči, kteří o odklad stojí. Protože mi to hlásila vyloženě jako výhodu 8)

To tě muselo potěšit. Určitě jsi celá šťastná, že se dítě narodilo předčasně, když díky tomu bude mít ten odklad. :roll: Co jsi jí na to řekla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
29.4.18 15:11
@Kakachna píše:
@hanka.br. Tak co všude slyším a čtu, tak hned první věta po příchodu do poradny bývá: „A vy ten odklad chcete nebo ne?“
A co s tím? Upřímně? Nevím. Snad by pomohlo, když by chodily kontroly do poraden, co vykazují vysoké % odkladů. Když by se přestala všude opakovat mantra, že všichni jarní a letní chlapečci potřebují odklad. A tím děsit rodiče, jestli by přeci jen tomu svému odklad dát neměli, přestože jim jinak přijde připravený. Když by se konečně téměř 30 let po revoluci přestalo brát jako norma, že ten, kdo podvádí, vlastně jen chce to nejlepší pro svoje děti a to je přeci normální…

Možná je to tím, že odkladem se ve finále nic nezkazí a pokud je dítě na hranici a rodiče si nejsou školou jistí(ať už oprávněně nebo podvodem), tak ať ho tedy mají. Jen opakuji, že s tímhle zkušenost nemám žádnou a nikdy jsem se za celou praxi nesetkala s rodičem, který by odklad dával schválně a bezdůvodně. Že se děti nezralé snaží do škol nacpat, to už ano, ale obráceně? Fakt ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
29.4.18 15:32
@Kakachna píše:
Jasně, tohle je to plus odkladů, které nikdo nezpochybňuje. Problém jsou ty zbytečné odklady a vnímaní toho, co je norma. To, že prostě nikdo nechce mít nejmladší dítě ve třídě bez ohledu na to, jak na tom to dítě je. A tím počet odkladů neustàle (alespoň v některých částech republiky) narůstá. Už jsem tu v diskuzích opakovaně narazila i na názor, že odklad by potřebovali všichni kluci, někteří i dva. To mi opravdu ok nepřipadá. A ten názor tu prosazovala i učitelka.

Tohle mi taky přijde hrozné a tenhle názor prosazuje i moje příbuzná učitelka. Tuhle na mě koukala jako na naprostého blázna, když zjistila, že nemám v plánu svému druhorozenému synovi narozenému 31.8. automaticky zařizovat odklad (konverzace na to téma začala jejím stěžováním, kolik má ve třídě zaostalých dětí a že minimálně polovina z nich by měla mít odklad, načež se na mě obrátila s tím, že "T. ale bude určitě mít odklad, že?). Synovi je 2,5, takže to teď vůbec neřeším, pokud v jeho pěti zjistím, že by byl odklad opodstatněný, budu to konzultovat a nevylučuji ho, ale vzhledem k jeho současné vyspělosti ve srovnání s vrstevníky k tomu zatím důvod opravdu neshledávám. Příbuzná bere jako holý fakt, že syn půjde do školy v 7 letech a už jsem i zjistila, že k tomu začíná zpracovávat mého partnera, takže se móóóc těším, až synovi bude 5 a dojde na lámání chleba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12072
29.4.18 15:41

@hanka.br. Kdysi tu byla diskuze k článku od dvou učitelek. Jedna byla z ZŠ a druhá z MŠ. V tom článku brojily proti zbytečným odkladům, že je to velmi častý a negativní jev. Že když jdou děti do školy zbytečně později, že ztrací motivaci. Že se tím prošvihne doba, kdy jsou jako houby a vše nadšeně nasávají. Už si nepamatuju všechno, co tam psaly, jen vím, že mezi zbytečnými „důvody“ odkladu zmiňovaly věk, výšku a to, aby si dítě prodloužilo dětství. Asi je to věc názoru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
29.4.18 15:59
@Kakachna píše:
@hanka.br. Kdysi tu byla diskuze k článku od dvou učitelek. Jedna byla z ZŠ a druhá z MŠ. V tom článku brojily proti zbytečným odkladům, že je to velmi častý a negativní jev. Že když jdou děti do školy zbytečně později, že ztrací motivaci. Že se tím prošvihne doba, kdy jsou jako houby a vše nadšeně nasávají. Už si nepamatuju všechno, co tam psaly, jen vím, že mezi zbytečnými „důvody“ odkladu zmiňovaly věk, výšku a to, aby si dítě prodloužilo dětství. Asi je to věc názoru.

Nemyslíš, že je nesmysl, aby doba, kdy děti nadšeně nasávají vědomosti, končila úderem sedmého roku? Já to vidím tak - pokud jsou to děti přehnaně starostlivých matek, které si problémy dětí vymýšlejí, pak ty děti v podstatě opravdu problém mají. Jsou nesamostatné, bojácné, nebo naopak neschopné se zapojit do kolektivní práce, snést jakékoliv nepohodlí, neumí kooperovat s kolektivem… Takže práce dost. Děti, u kterých tohle rodiče neřeší a jsou „normální“, tak ty zbytečný odklad nedostanou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
29.4.18 16:05
@Kakachna píše:
To tě muselo potěšit. Určitě jsi celá šťastná, že se dítě narodilo předčasně, když díky tomu bude mít ten odklad. :roll: Co jsi jí na to řekla?

Řekla jsem něco jako „eh“ :mrgreen: Protože mi přišlo ujetý, aby se u tříletého bez jakéhokoli zjevného problému spekulovalo, jestli půjde do školy později. Navíc ani nemá narozeniny nějak o prázdninách. Ale tak se třeba doktorka fakt setkává s rodiči, kteří ji žádají o dobrozdání, aby mohli dát odklad. Navíc asi bude mít zkušenosti s dětmi, které fakt problémy mají a odklad jim svědčí, tak se na to pak dívá jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kla
2535
29.4.18 17:26

Hanko ono celkově se nyní ve školách vyskytují individualisticky vychovávané děti. Jsem až nemile překvapená jaké malé množství dětí ve třídě je ochotno samo od sebe pomoci druhému. Neumějí pozdravit, poděkovat. Myslím, že není problém pokud nastoupí do školy dítě v 5 letech, ale je potřeba, aby bylo sociálně a emočně vyzrálé.

A souhlasím s tím, že některé učitelky by byly nejradši, aby děti při nástupu do první třídy uměly číst, psát, počítat, nejlépe vůbec nebrečely a nevydávaly zvuky :-), seděly celou hodinu jako zařezaní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2258
29.4.18 17:42
@subsomi píše: :zed: :zed: :zed: :zed: právě naopak
Pokud má rodič zájem o předčasný nástup do školy, pak je to rodič, který se o své dítě zajímá. Pohodlný rodič bez zájmu si přece tím nebude komplikovat život. Jestli že je ze strany rodičů zájem, pak se dá očekávat, že se dítěti budou věnovat i v přípravě do školy. Taky platí, že inteligence je dědičná, dát dítě dříve do školy mají zájem spíš rodiče nadprůměrně inteligentní, takže u toho dítěte se dá předpokládat vyšší inteligence.

Bohužel to znám i naopak. Jedno dítě ve škole je, přece se nepovleču s druhým do školky. Pak jsem zažila v okolí, že některý ty předčasně zařazené vo výuky v ZŠ vraceli zpět do MŠ. Ale nedá se to brát takto globálně.
Jinak @SAJ u nás na střední byli problémy většinou s těmi nejmladšími, ale došlo mi to až teď, když o tom píšeš. Protože naše profesorka na střední fakt neřešila, kdo byl odkladový a kdo ne v tomto věku :P Jiank výhodou nás starších bylo, že i když nás to třeba nebavilo, tak jsme chěli mít maturu, abychom mohli vypadnout a tak jsme tedy byli oproti těm mladším schopni držet ústa a krok. Těžko říct, jestli jsme my starší byli motivovaní více nebo méně, ale rozhodně jsme měli větší tah na branku, když bylo třeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101536
29.4.18 17:55
@Markéta80 píše:
no jo ale za rok asi nenabrali 20kg :lol:

Hele, to už jsem ji psala 2×, ale pro jistotu jsem ani jednou nedostala odpověď…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
29.4.18 17:59
@Kla píše:
Hanko ono celkově se nyní ve školách vyskytují individualisticky vychovávané děti. Jsem až nemile překvapená jaké malé množství dětí ve třídě je ochotno samo od sebe pomoci druhému. Neumějí pozdravit, poděkovat. Myslím, že není problém pokud nastoupí do školy dítě v 5 letech, ale je potřeba, aby bylo sociálně a emočně vyzrálé.A souhlasím s tím, že některé učitelky by byly nejradši, aby děti při nástupu do první třídy uměly číst, psát, počítat, nejlépe vůbec nebrečely a nevydávaly zvuky :-), seděly celou hodinu jako zařezaní.

Není to tak dramatické, že by to stálo za zobecnění - ani v jednom případě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101536
29.4.18 18:01
@lucenka píše:
mají ststistiky o počtu odkladů… a ty se rapidně zvýšily. Takže buď se začaly rodit hloupé děti nebo se začaly odklady zneužívat.

A varianta, že je ta první třída náročnější než byla, tě nenapadla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59371
29.4.18 18:01

@j.a.n.i1 :lol: já ani nevím kolik dětí má u nejstaršího odklad :lol: Ale pamatuji si že když jsem první den koukala tak syn nevypadal že je starší. To spíš ty holky vypadají mnohem starší 8o a nejsou :mrgreen: To větší nepoměr mě přijde ve školce, malá chodí kde jsou dvě třídy takže jen menší a větší děti a ty rozdíly jsou fakt veliké :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101536
29.4.18 18:08

@Markéta80 Hele, já to netuším taky, pravda, mám podzimního, takže vlastně sedmiletého a i tak je nejmenší a nejdrobnější ze třídy (včetně holek). A nenapadlo mě řešit odklad, dokonce jsem v nižším věku uvažovala, že by šel dřív, ale později se ukázalo, že tu emoční a sociální zralost na to nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101536
29.4.18 18:10
@Kakachna píše:
Ano, právě že to jsou extrémy. Výška stejně starých dětí má cca normální rozdělení. Ale tím, že se zvětšilo rozpětí věkové (respektive četnost odkladů), tak se zvětšily i běžné rozdíly ve výšce mezi spolužáky v 1. třídě. Ale hlavně, zvětšily se i ty ostatní rozdíly. Mentálně vyspělé dítě, kterému je v 1. třídě 8 let je opravdu někde úplně jinde, než jeho šestiletý spolužák.

No, já bych těmi 8 letými zas tak neoperovala, ano, najdou se určitě rodiče, kteří se snaží o zbytečný odklad, ale fakt to nebudou podzimní děti, ale spíše děti tak ten květen - srpen, pokud dostane odklad podzimní dítě, tak fakt nevěřím, že by to bylo bezdůvodně, to už je i pro tu PPP moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí