V 5 do školy?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
16413
29.4.18 12:47
@renap píše:
@tulipán Ale jdi, já jako matka drobné slečny vůbec nebudu řešit, jestli její chlap jednou bude mít 170 nebo 190. Jde o to, že dospělý chlap tak nějak dokáže zvládnout svůj temperament a hyperaktivitu. Určitě kolem ní nebude běhat a strkat a narážet do ní silou, která ji může zranit. Což osmiletí kluci prostě dělají.

Se musim smat, to byl vtip :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
29.4.18 12:52
@lucenka píše:
mají ststistiky o počtu odkladů… a ty se rapidně zvýšily. Takže buď se začaly rodit hloupé děti nebo se začaly odklady zneužívat.

Není to takhle černobílé. O tom, že se mění vyspělost budoucích školáků za posledních třeba dvacet let, to už jsem tu psala. Že se dramaticky zvýšil nárůst poruch, to je známé. Jestli byly dříve ignorovány nebo za jejich nárůstem jsou civilizační či jiné vlivy, to je předmětem zkoumání. V každém případě byly dříve děti považované za hloupé, nikdo se s nimi nepáral a jejich úspěšnost nikoho moc nezajímala - a já jako pedagog vidím jako plus to, že se individuální potřeby dětí neberou na lehkou váhu. Že děti, které by dříve byly odsouzeny k neúspěchu, tak dostanou šanci - i když udělají čárku ve statistice odkladů. Ale díky tomu jsou pak ve škole úspěšné. I tuhle statistiku bereš v úahu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12072
29.4.18 13:05
@tulipán píše:
Oba jsou extremy, nemyslis? Ve tride bude urcite deset kluku 1,4 m a zbytek 1, 04m. Ja znam podobneho prvnacka jen jednoho. V teto diskuzi se to jimi jen hemzi. Cela diskuze pritazena za vlasy. Predpokladam, ze kazda maminka male slecny ji bude v budoucnu prat urostleho muze - tak to jsou ti vysoci prvnacci, prosim.

Ano, právě že to jsou extrémy. Výška stejně starých dětí má cca normální rozdělení. Ale tím, že se zvětšilo rozpětí věkové (respektive četnost odkladů), tak se zvětšily i běžné rozdíly ve výšce mezi spolužáky v 1. třídě. Ale hlavně, zvětšily se i ty ostatní rozdíly. Mentálně vyspělé dítě, kterému je v 1. třídě 8 let je opravdu někde úplně jinde, než jeho šestiletý spolužák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12072
29.4.18 13:13
@hanka.br. píše:
Není to takhle černobílé. O tom, že se mění vyspělost budoucích školáků za posledních třeba dvacet let, to už jsem tu psala. Že se dramaticky zvýšil nárůst poruch, to je známé. Jestli byly dříve ignorovány nebo za jejich nárůstem jsou civilizační či jiné vlivy, to je předmětem zkoumání. V každém případě byly dříve děti považované za hloupé, nikdo se s nimi nepáral a jejich úspěšnost nikoho moc nezajímala - a já jako pedagog vidím jako plus to, že se individuální potřeby dětí neberou na lehkou váhu. Že děti, které by dříve byly odsouzeny k neúspěchu, tak dostanou šanci - i když udělají čárku ve statistice odkladů. Ale díky tomu jsou pak ve škole úspěšné. I tuhle statistiku bereš v úahu?

Jasně, tohle je to plus odkladů, které nikdo nezpochybňuje. Problém jsou ty zbytečné odklady a vnímaní toho, co je norma. To, že prostě nikdo nechce mít nejmladší dítě ve třídě bez ohledu na to, jak na tom to dítě je. A tím počet odkladů neustàle (alespoň v některých částech republiky) narůstá. Už jsem tu v diskuzích opakovaně narazila i na názor, že odklad by potřebovali všichni kluci, někteří i dva. To mi opravdu ok nepřipadá. A ten názor tu prosazovala i učitelka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9491
29.4.18 13:14
@Kakachna píše:
Ano, právě že to jsou extrémy. Výška stejně starých dětí má cca normální rozdělení. Ale tím, že se zvětšilo rozpětí věkové (respektive četnost odkladů), tak se zvětšily i běžné rozdíly ve výšce mezi spolužáky v 1. třídě. Ale hlavně, zvětšily se i ty ostatní rozdíly. Mentálně vyspělé dítě, kterému je v 1. třídě 8 let je opravdu někde úplně jinde, než jeho šestiletý spolužák.

Jo, přesně tak to je, a mam obavu, že až jim bude třeba 11 a 13,tak to bude ještě horší. Holky asi dostanou školu života. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9658
29.4.18 13:15
@hanka.br. píše:

Otázka je, jestli se ty děti dneska nezkoumaji až moc :think:
A nezlob se na mě, ale ze svého okolí se uspesnejsimi stali prave ti, kteří byli ve škole paradoxně považovány za ty slabší.
Jak rikal kolega v práci, ten slabsi má cíl, má cíl se posunout a byt lepším a uspesnejsim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
29.4.18 13:56
@Kakachna píše:
Jasně, tohle je to plus odkladů, které nikdo nezpochybňuje. Problém jsou ty zbytečné odklady a vnímaní toho, co je norma. To, že prostě nikdo nechce mít nejmladší dítě ve třídě bez ohledu na to, jak na tom to dítě je. A tím počet odkladů neustàle (alespoň v některých částech republiky) narůstá. Už jsem tu v diskuzích opakovaně narazila i na názor, že odklad by potřebovali všichni kluci, někteří i dva. To mi opravdu ok nepřipadá. A ten názor tu prosazovala i učitelka.

Mně je to třeba jedno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.4.18 13:56

:think: nemají nakonec matky holčiček obecně problém s chlapci než s odklady?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
29.4.18 13:58
@Pam12 píše:
A nezlob se na mě, ale ze svého okolí se uspesnejsimi stali prave ti, kteří byli ve škole paradoxně považovány za ty slabší.
Jak rikal kolega v práci, ten slabsi má cíl, má cíl se posunout a byt lepším a uspesnejsim.

Jo, to funguje u těch, kteří na to mají. Ale jsou děti, které prostě budou v nejlepším případě průměrné, pokud budou mít individuální přístup. Pokud se s nimi nikdo nebude mazat, tak skončí v hlubokém podprůměru, frustrované, nešťastné a demotivované.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12072
29.4.18 14:06
@blobfish píše:
Mně je to třeba jedno.

Fajn přístup. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
29.4.18 14:14

@Kakachna Proč si myslíš, že je takový problém mít nejmladší dítě ve třídě? Jestli má dítě povahu na šikanování a sejde se ve třídě s dětmi šikanátory a učitelkou, která to nebude schopná řešit, bude úplně fuk, jestli je nejmladší, nosí brejle, blbě se oblíká nebo má nějaký nepopulární koníček. A jestli bude v pohodě, v dobré třídě s fajn učitelkou, nebude problém, ani když ve třídě bude čtvrtina osmiletých o hlavu větších.

V některých školách, školkách i mimoškolních aktivitách věkově smíšené kolektivy fungují a nikdo z toho nedělá vědu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
29.4.18 14:16
@Pam12 píše:

Možná zkoumají, těžko říct. To se vždycky snadno posuzuje u cizích dětí, ale když se vyskytne problém u vlastního, pak nic není dost. S tou úspěšností obecně s tebou souhlasím, ale jako svůj úkol vnímám snažit se naučit děti pracovat, jak nejlépe umí. V žádném případě nehodnotím jejich lidské kvality na základě jejich školní úspěšnosti. (ale uznávám, že tohle některé učitelky umí.) My přece nemůžeme přistoupit ke vzdělání s tím, že si řekneme, že ti méně vzdělaní bývají úspěšnější. Vzdělání je jeden z předpokladů, jak se v životě uplatnit, ne jediný, ale důležitý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12072
29.4.18 14:27
@blobfish píše:
@Kakachna V některých školách, školkách i mimoškolních aktivitách věkově smíšené kolektivy fungují a nikdo z toho nedělá vědu.

Právě, že v některých. Obykle to funguje tam, kde je prostor a chuť k individuální výuce. Pochybuji, že tím kolektivem bude kolektiv 30 prvňáků s frontální výukou. Ale rozhodně mi nepřijde jako vhodné řešení dát odllad, jen aby moje dítě nebylo to nejmladší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
29.4.18 14:35
@Kakachna píše:
Právě, že v některých. Obykle to funguje tam, kde je prostor a chuť k individuální výuce. Pochybuji, že tím kolektivem bude kolektiv 30 prvňáků s frontální výukou. Ale rozhodně mi nepřijde jako vhodné řešení dát odllad, jen aby moje dítě nebylo to nejmladší.

To nikomu. Já třeba znám rodiče, kterým poradna odklad nedoporučila a děti do školy normálně nastoupily. Nevím, jak zařídit, aby odklad poradna odklepla bezdůvodně. A i kdyby to šlo - opět je to otázka zneužití dobré věci, což není ani chyba systému, ani školy. To je v lidech. Co s tím?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
29.4.18 14:52
@hanka.br. píše:
To nikomu. Já třeba znám rodiče, kterým poradna odklad nedoporučila a děti do školy normálně nastoupily. Nevím, jak zařídit, aby odklad poradna odklepla bezdůvodně. A i kdyby to šlo - opět je to otázka zneužití dobré věci, což není ani chyba systému, ani školy. To je v lidech. Co s tím?

No já teda přidám svou zkušenost, když jsem byla s dítětem - nedonošencem na neurologii (cca ve třech letech), neuroložka mi řekla, že nedonošenci nemají problém si vyřídit odklad, takže kdyžtak budeme v pohodě. Asi tu prostě jsou lidi, kteří odkladům fandí, nebo mají zkušenost s rodiči, kteří o odklad stojí. Protože mi to hlásila vyloženě jako výhodu 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí