V 5 do školy?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
36556
29.4.18 11:12
@lucenka píše:
Tak nápad na odklad pro potřebné je dobrý. Bohužel se zneužívá. A zneužívají ho jak rodiče, tak učitele. Viz můj příspěvek o loňském zápisu, kdy nás učitelka tlačila do odkladu protože kluk neuměl R a Ř a díky chybějícím všem předním zubům občas chyboval u sykavek. Stejně by odklad nepomohl, protože Ř stále neumí

20% je prostě moc. A místy, zvláště, kde jsou ambicióznější rodiče, je i o víc. Pokud prostě půlka rodičů budoucích předškoláků odklad zvažuje, musím chca nechca taky. :nevim:

Ono se to hezky čte, když tu někdo napíše, moje dítě mělo odklad a pak první třídu zvládlo líp než bez něj. Ale co když pak moje dítě taky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
29.4.18 11:15
@Bábrdl píše:
20% je prostě moc. A místy, zvláště, kde jsou ambicióznější rodiče, je i o víc. Pokud prostě půlka rodičů budoucích předškoláků odklad zvažuje, musím chca nechca taky. :nevim:Ono se to hezky čte, když tu někdo napíše, moje dítě mělo odklad a pak první třídu zvládlo líp než bez něj. Ale co když pak moje dítě taky…

Přesně tak, ono to pak psychologicky nutí další rodiče k odkladu.

• Citovat
  • Upravit
29.4.18 11:15

@Bábrdl hele ty ten odklad dej, očividně nevěříš, že tvoje dítě je schopné v šesti letech obstát…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
29.4.18 11:16
@mooch píše:
No tak zrovna co se tyče předčasných nástupu, tak tam je to jen na systému, tam si rodič nemůže dupnout. Zeptej se kterékoliv ppp a všichni řeknou, ze předčasný nástup ze zásady nedávají, jen v opravdu výjimečných případech.

Asi mají důvod. Ono kdyby bylo úplně všechno jenom na rodičích, tak je půlka národa negramotná a děti do škol nechodí vůbec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
29.4.18 11:18
@lucenka píše:
Přesně tak, ono to pak psychologicky nutí další rodiče k odkladu.

Právě. Když vidí, že kamarádky, které působí úplně stejně jako to dítě, budou mít možná odklad. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9658
29.4.18 11:18
@Bábrdl píše:
20% je prostě moc. A místy, zvláště, kde jsou ambicióznější rodiče, je i o víc. Pokud prostě půlka rodičů budoucích předškoláků odklad zvažuje, musím chca nechca taky. :nevim:Ono se to hezky čte, když tu někdo napíše, moje dítě mělo odklad a pak první třídu zvládlo líp než bez něj. Ale co když pak moje dítě taky…

ale to je přece kravina… syn je jeden z nejmladších ve třídě a je mezi nejlepšími… přece to nemůžeš brát takhle zvrácenou logikou 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
29.4.18 11:20
@Bábrdl píše:
20% je prostě moc. A místy, zvláště, kde jsou ambicióznější rodiče, je i o víc. Pokud prostě půlka rodičů budoucích předškoláků odklad zvažuje, musím chca nechca taky. :nevim:
Ono se to hezky čte, když tu někdo napíše, moje dítě mělo odklad a pak první třídu zvládlo líp než bez něj. Ale co když pak moje dítě taky…

Víš, co si myslím? Ty máš velký problém se svým synem. Nechci tady veřejně rozebírat, jaký na mě děláš dojem, ale možná, než PPP, zvaž psychologa pro sebe. To, co píšeš, je hodně moc zvláštní. Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13903
29.4.18 11:21
@hanka.br. píše:
Asi mají důvod. Ono kdyby bylo úplně všechno jenom na rodičích, tak je půlka národa negramotná a děti do škol nechodí vůbec.

Souhlas, bez diskuze. Nicméně asi by měl byt stejný metr pro předčasně nastupy i odklady. Uvítala bych i vyjádření učitelek mš a případně logopeda (ono je velký rozdíl, když dítě neumí hlásku jen proto, ze ji ještě neumí, nebo proto, ze ji tam neslyší).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.4.18 11:22
@Pam12 píše:
nepřijde ti, že by byl využíván systém odkladů? takže podle tebe, těch 20% dětí ten odklad prostě má mít. pokud ročně nastupuje do prvních tříd 100 tisíc dětí, tak 20000 jich není na školu připraveno? nezdá se ti to přitáhnutý za vlasy?

Píšu, že u nás mi nepřijde, že by byl zneužíván systém odkladů. Nemůžu psát, co jinde, protože nemám zkušenost. Letos máme 20% odkladových. Další rok to bude ještě méně.
A můžu říct, že za posledních pár let jsem potkala jen pár dětí, co měly odklad zbytečně - máma učí dluhodobě prvňáky, tak se řídím i její zkušeností.
I jak se dívám k synovi, tak od něj mají odklady taky děti, co mají důvod :nevim:
Nezapírám, že jsou rodiče, co dají odklad zbytečně, ale často to jsou ti, co se nechají zastrašit tím, že „všichni mají odklad a ve škole jsou osmiletí prvňáci“.
Plus mám zkušenost, že rok před předškolní docházkou hodně rodičů začíná plašit. Vidí, že se škola blíží a najednou jim přijde, že je na to dítě malé, ale pak se to nějak uklidní a najednou v termínu zjití, že to je vlastně v pohodě a dítě dozrálo tak, jak mělo.
A jo, číslo 20000 je hodně vysoké, ale na druhou stranu jak to udělat jinak, aby to fungovalo? Systém nikdy nebude spravedlivý, tak to chce zařídit tak, aby na tom bylo bito co nejméně dětí.
Mně se „líbí“ ta myšlenka, že ubudou odklady, když bude povinný předškolní rok. Myšlenka super, ale šlo by to v případě, že by byl přípravný ročník. V současném systému, kdy jsou časté smíšené školky a předškoláci jsou s dvouletými, tak to nemůže fungovat tak, jak si vláda představovala.
Anonym kvůli práci.

• Citovat
  • Upravit
36556
29.4.18 11:24
@hanka.br. píše:
Víš, co si myslím? Ty máš velký problém se svým synem. Nechci tady veřejně rozebírat, jaký na mě děláš dojem, ale možná, než PPP, zvaž psychologa pro sebe. To, co píšeš, je hodně moc zvláštní. Držím palce.

:(
Ale nejsem si jistá, jestli to nějak souvisí s aktuálním problémem. I když kdo ví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9658
29.4.18 11:27
@Anonymní píše:
Píšu, že u nás mi nepřijde, že by byl zneužíván systém odkladů. Nemůžu psát, co jinde, protože nemám zkušenost. Letos máme 20% odkladových. Další rok to bude ještě méně.
A můžu říct, že za posledních pár let jsem potkala jen pár dětí, co měly odklad zbytečně - máma učí dluhodobě prvňáky, tak se řídím i její zkušeností.
I jak se dívám k synovi, tak od něj mají odklady taky děti, co mají důvod :nevim:
Nezapírám, že jsou rodiče, co dají odklad zbytečně, ale často to jsou ti, co se nechají zastrašit tím, že „všichni mají odklad a ve škole jsou osmiletí prvňáci“.
Plus mám zkušenost, že rok před předškolní docházkou hodně rodičů začíná plašit. Vidí, že se škola blíží a najednou jim přijde, že je na to dítě malé, ale pak se to nějak uklidní a najednou v termínu zjití, že to je vlastně v pohodě a dítě dozrálo tak, jak mělo.
A jo, číslo 20000 je hodně vysoké, ale na druhou stranu jak to udělat jinak, aby to fungovalo? Systém nikdy nebude spravedlivý, tak to chce zařídit tak, aby na tom bylo bito co nejméně dětí.
Mně se „líbí“ ta myšlenka, že ubudou odklady, když bude povinný předškolní rok. Myšlenka super, ale šlo by to v případě, že by byl přípravný ročník. V současném systému, kdy jsou časté smíšené školky a předškoláci jsou s dvouletými, tak to nemůže fungovat tak, jak si vláda představovala.
Anonym kvůli práci.

já zas píšu ze své zkušenosti, kdy vím, že v PPP řekli matkám, že to dítě na školu má a mělo by jít, ale stejně nakonec podlehli tlaku a papír vydali. kamarádka měla dokonce papír s tím, že šla na zápis do dvou škol. tak kam chtěla aby se syn dostal, tam papír nepřeložila, tam kam chtěla aby do první třídy nešel, tam papír použila…do její vysněné se nedostal, tak mu holt dala ten odklad a do první nešel vůbec…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9491
29.4.18 11:28

@hanka.br. Já si myslim, že Bábrdl není zvláštní, že jenom prostě nechce, aby její dítě, chodilo do třídy s o dost staršími dětmi. My jsme měli to samé, věděla jsem, že dcera je chytrá, že učivo zvládne, psycholog si to myslel taky a měl pravdu. Já ten odklad chtěla čistě a jenom kvůli tomu, že jsem věděla, jaké bude složení těch dětí ve třídě a nechtěla jsem, aby byla mezi nima-nejmaldší a nejdrobnější holka mezi většinou starších a větších kluků Doted mě štve, že jsem si ten odklad prostě někde nevydupala. Kdyby v té třídě nebylo víc než dvě třetiny odkladových dětí, tak bychom absolutně žádný problém, co se týká školy a učení neměly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.4.18 11:30
@Anonymní píše:
Viz má další odpověď.
No a zrušit odklady úplně? Nevím. Pomohlo by to něčemu? Asi by to šlo, ale ne ve stavu, že je 1 učitelka na třídu 30 dětí. Kdyby nebyly odklady, tak by byly ve třídě ještě větší rozdíly, než jsou teď a bylo by to horší pro všechny. Nejen pro učitelky, které by vlastně měly najednou malotřídku, ale i pro děti, protože s dětmi, co umí číst by se dostaly do třídy děti, co by víc vyrušovaly, protože by učení nestíhaly a potřebovaly víc péče, aby mohly projít, takže by na tom byly bité ty šikovnější děti, na které by nebylo tolik času.
Nedávno jsem někde četla zápisky učitelky z Anglie. Ta popisovala stav, kde jsou ve třídě jen stejně staré děti bez odkladu. V té škole jsou děti ve třídě rozdělené podle úrovně. Je na ně 1 učitelka a 3 asistentky. Je tam 30 dětí, ale děti pracují ve skupinách podle jejich schopností. Jedny děti už čtou plynule a další neumí vlastně nic. Dál tam nemají známky a děti prostě prochází dál, protože se pracuje takto individuálně, takže vlastně fungují v systému malotřídky. Souhlasím s tím, že pokud tam budu já a 3 asistentky, tak to bude bez problému.
Anonym kvůli práci

A to je tak se vším. Něco se rychle zavede po vzoru jiného státu. Udělá se jen A, ale to B dostatek kvalifikovaných asistentů a učitelů, to už není. Dokonce jsem slyšela, že Ministerstvo školství překvapil nárůst počtu asistentů po inkluzi, že je budou muset začít omezovat, protože se již vyčerpaly peníze. Hlavně na prvním stupni chybí pedagogové. Teď třeba ve dvou třídách učitelky na prvním stupni odešly ve zkušební době, takže se dětem střídají učitelé i během roku. Někteří učitelé nejsou dostatečně připraveni na svojí práci. Já jsem většinou člověk, který nemá rád, když někdo posuzuje práci druhých, i když jí sám nedělá. Sice mám pedagogiku vystudovanou, ale ne učitelství. Ale to jaké mají někteří učitelé metody, už mě nenechává klidnou. I jsem dceři už řekla, že to jim radí psycholožka, ať fakt nedělá např. že to, že ostatní dělají bordel, za to mohou všichni, aby ostatní napomínali, že se to nedělá atd. Jaké asi bude postavení takového dítěte ve třídě? Někdo dělá bordel, tak všichni dostanou navíc úkol, končí déle vyučování, ostatní děti pak přijdou kvůli nim déle na oběd nebo jim ujede autobus atd. Proč by se ostatní snažili, když je to koletivní vina? A je to jen přístupem učitelky, že děti nedokáže srovnat, ani poznámku nenapíše, protože by to nemělo efekt, ale ani to nezkusila.

• Citovat
  • Upravit
59394
29.4.18 11:33
@renap píše:
@tulipán nezapřeháněla,psala jsem to tu včera, dcera srpnová váží teď ve třetí třídě 23 kilo, takových drobných holčiček je tam několik a odkladoví kluci mají kolem 45 kilo, vím to naprosto přesně, protože dva z nich teď leželi u nás v nemocnici a osobně jsem je vážila-jeden 40 a druhý 45 kilo, a to nejsou zdaleka ti největší ze třídy, čili jsou přesně jednou takoví, než ty holčičky. A to už je sakra velká fyzická převaha.

no jo ale za rok asi nenabrali 20kg :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.4.18 11:36
@Pam12 píše:
já zas píšu ze své zkušenosti, kdy vím, že v PPP řekli matkám, že to dítě na školu má a mělo by jít, ale stejně nakonec podlehli tlaku a papír vydali. kamarádka měla dokonce papír s tím, že šla na zápis do dvou škol. tak kam chtěla aby se syn dostal, tam papír nepřeložila, tam kam chtěla aby do první třídy nešel, tam papír použila…do její vysněné se nedostal, tak mu holt dala ten odklad a do první nešel vůbec…

To bude ale hlavně problém větších měst, když chtějí rodiče určitou školu a je tam velký přetlak. U nás je jedna škola, tak dítě buď jde nebo nejde.

Anonym kvůli práci

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí