Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@tulipán píše:
Tak zly projev jsem tady dlouho nevidela. Mimochodem o dve hlavy vetsi deti - to sis pekne zaprehanela.
Nemyslím, že je to přehnané. Bohužel je dnes celkem běžné, že spulu hsou ve třídě děti, co mají 105 cm i 140 cm.
@Kakachna píše:
Nemyslím, že je to přehnané. Bohužel je dnes celkem běžné, že spulu hsou ve třídě děti, co mají 105 cm i 140 cm.
@renap píše:
@hanka.br. Já si myslim, že Bábrdl není zvláštní, že jenom prostě nechce, aby její dítě, chodilo do třídy s o dost staršími dětmi. My jsme měli to samé, věděla jsem, že dcera je chytrá, že učivo zvládne, psycholog si to myslel taky a měl pravdu. Já ten odklad chtěla čistě a jenom kvůli tomu, že jsem věděla, jaké bude složení těch dětí ve třídě a nechtěla jsem, aby byla mezi nima-nejmaldší a nejdrobnější holka mezi většinou starších a větších kluků Doted mě štve, že jsem si ten odklad prostě někde nevydupala. Kdyby v té třídě nebylo víc než dvě třetiny odkladových dětí, tak bychom absolutně žádný problém, co se týká školy a učení neměly.
Holky, to je fakt hysterie úplně nemístná. Pak se nedivím, že jsou ty děti taková mimina, když dokážou matky řešit i to, aby jejich mazlíček nebyl ve třídě nejmladší otloukánek a aby nebylo ve třídě s nějakým odkladovým zlobrem.
@Anonymní píše:
A to je tak se vším. Něco se rychle zavede po vzoru jiného státu. Udělá se jen A, ale to B dostatek kvalifikovaných asistentů a učitelů, to už není. Dokonce jsem slyšela, že Ministerstvo školství překvapil nárůst počtu asistentů po inkluzi, že je budou muset začít omezovat, protože se již vyčerpaly peníze. Hlavně na prvním stupni chybí pedagogové. Teď třeba ve dvou třídách učitelky na prvním stupni odešly ve zkušební době, takže se dětem střídají učitelé i během roku. Někteří učitelé nejsou dostatečně připraveni na svojí práci. Já jsem většinou člověk, který nemá rád, když někdo posuzuje práci druhých, i když jí sám nedělá. Sice mám pedagogiku vystudovanou, ale ne učitelství. Ale to jaké mají někteří učitelé metody, už mě nenechává klidnou. I jsem dceři už řekla, že to jim radí psycholožka, ať fakt nedělá např. že to, že ostatní dělají bordel, za to mohou všichni, aby ostatní napomínali, že se to nedělá atd. Jaké asi bude postavení takového dítěte ve třídě? Někdo dělá bordel, tak všichni dostanou navíc úkol, končí déle vyučování, ostatní děti pak přijdou kvůli nim déle na oběd nebo jim ujede autobus atd. Proč by se ostatní snažili, když je to koletivní vina? A je to jen přístupem učitelky, že děti nedokáže srovnat, ani poznámku nenapíše, protože by to nemělo efekt, ale ani to nezkusila.
Ale tak to je. U nás byla před 8 lety 1 asistentka k dítěti s aspergerem. Aktuálně máme na škole 8 asistentů a příští rok přibývají další 4.
Nedostatek učitelů na prvním stupni je u nás taky dost velký. Učí nám tu důchodkyně a neaprobovaní. Moje máma oznámila odchod do důchodu (po 6 letech přesluhování) a hned se jí ozvalo několik okolních škol, že může k nim a že jí budou vozit. Naše ředitelka u ní byla osobně ji prosit, aby neodcházela.
Asistenky jsou rychlokvašky s kurzem na 3 měsíce, které se rekvalifikují hlavně z dluhodobě nezaměstnaných.
@Kakachna píše:
Ale to bylo vždycky. V páté třídě jsem měla 130 cm a spolužačka měla 170 cm. Já rostla do 14 let a mám 170 cm, spolužačka v té době začala menstruovat a má těch 170 cm pořád.
Když kouknu na fotky mé mámy, tak vždycky bývaly rozdíly ![]()
Děti byly a jsou různé. To bylo, je a bude. Teď tedy hodně narůstají jiné problémy…
Anonym kvůli práci
@hanka.br. píše:
Holky, to je fakt hysterie úplně nemístná. Pak se nedivím, že jsou ty děti taková mimina, když dokážou matky řešit i to, aby jejich mazlíček nebyl ve třídě nejmladší otloukánek a aby nebylo ve třídě s nějakým odkladovým zlobrem.
Tak tohle bys měla psát těm, co mají letní děti a chtějí pro své mazlíčky odklady, aby nebyli ve třídě nejmladší
@Kakachna píše:
Rozdíly jsou. Velké holky a malí drobní kluci. Holčičky jsou na tom líp, jsou na startu vyspělejší. Na hošících ty odklady obvykle nejsou vidět.
@lucenka píše:
Tak tohle bys měla psát těm, co mají letní děti a chtějí pro své mazlíčky odklady, aby nebyli ve třídě nejmladší
Já takové neznám, je mi líto.
@lucenka píše:
Vždyť Hanka to napsala mně
Ano, přiznávám, prostě jsem divná, když jsem nechtěla, aby moje srpnová 17 kilová holka byla ve třídě s jednou tak velkýma a o rok až dva staršíma klukama. Měla jsem z toho strach, který se bohužel ukázal jako oprávněný. Nemá cenu se o tom dohadovat, já jsem sem vlastně napsala příspěvek jenom kvůli tomu, že tu někdo psal, že o odklad si říkají rodiče a kdo ho chce, tak ho dostane. Tak jsem jenom napsala, že to tak není, aspoň u nás-my ho chtěli a nedostali.
Oni ty důvody k odkladu či neodkladu mohou být různé. Sousedka chtěla dát dceři (srpnové) odklad, ale pak si to rozmyslela, když zjistila, že první třídu bude učit učitelka, která učila i její starší dítě a byla s ní spokojená. Každý rodič se snaží pro své dítě udělat to nejlepší, když může a ví, že mu to prospěje.
@hanka.br. píše:
Tak ono není divné, že šikanované děti jsou často děti rodičů, které se právě té šikany nejvíc bojí. Když rodič vnímá dítě jako chudinku, to dítě pak takové opravdu může být.
Sama jsem měla děti ve školce, kde byly tříleté dohromady s předškoláky (někteří měli dokonce odklad, hú) a všestranná spokojenost. Na táborech jsou běžně děti 6 - 15 let a taky pohoda. Už vidím, že kdyby všechny děti chodily do školy ve stejném věku, rodiče těch průměrných by si chodili stěžovat na ty méně zralé, že zpomalují výuku.
@hanka.br. píše:
Já takové neznám, je mi líto.
Viz mě příspěvky výše. Já mám takových kolem sebe většinu. Už jsem psala, ze mám sest kamarádek se stejně starými dětmi a do první nastoupil jen nás syn.
A není to problém jen ve městech. Teď to řeší i učitelka na rodné vesnici, kde ji přišlo k zápisu 75% děti s odkladem a musí spojit třídy, protože by provoz první třídy musela dotovat obec
@Pam12 píše:
Viz mě příspěvky výše. Já mám takových kolem sebe většinu. Už jsem psala, ze mám sest kamarádek se stejně starými dětmi a do první nastoupil jen nás syn.A není to problém jen ve městech. Teď to řeší i učitelka na rodné vesnici, kde ji přišlo k zápisu 75% děti s odkladem a musí spojit třídy, protože by provoz první třídy musela dotovat obec
A Vás to nějak ovlivnilo nebo Vašeho syna, že Vaše kamarádky se rozhodly jinak než Vy? A ten druhý příklad je možná pro učitelku problém letos, ale příští rok bude mít zase žáky. Kdyby ti žáci šli letos, tak má problém příští rok. ![]()
@marin píše:
A Vás to nějak ovlivnilo nebo Vašeho syna, že Vaše kamarádky se rozhodly jinak než Vy? A ten druhý příklad je možná pro učitelku problém letos, ale příští rok bude mít zase žáky. Kdyby ti žáci šli letos, tak má problém příští rok.
Ne, mě to nijak neovlivnilo, já se ovlivňovat většinou fakt nedám… ale přijde mi to uhozeny vůči těm dětem. Nebo Vám to přijde v pořádku, ze proste mama dá vlastní pohodlnost nad zájmy dítěte?
Mě fascinuje, kolik lidí tu naprosto vážně tvrdí, že u nás odklady nejsou zneužívány. Přitom to je oficiální stanovisko mšmt a změnil se kvůli tomu i systém zápisů.
@Pam12 píše:
Ne, mě to nijak neovlivnilo, já se ovlivňovat většinou fakt nedám… ale přijde mi to uhozeny vůči těm dětem. Nebo Vám to přijde v pořádku, ze proste mama dá vlastní pohodlnost nad zájmy dítěte?
A jak víte, že je to pohodlnost mámy nad zájmem dítěte? Třeba to těm dětem pomůže. Nakonec i pro mámu to bude jednodušší, tak proč by se měla s dítětem v první třídě trápit, když za rok to půjde samo. Toto nepochopím, proč by si to ty matky měly dělat těžší, když nemusí.