Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@renap píše:
@j.a.n.i1 No tak holt se v té třídě sešli kluci sloni a podměrečné holky. Prostě to tak je, ty dva kluky jsem osobně vážila, jak jsem psala jeden 40 a druhý 45 a to nejsou ti dva největší z té třídy. Dcera je podprůměrná, to uznávam, měla 17 když šla do školy, pak jsou tam ještě holky dvojčata-ty vypadají podobně, jedna holka je ještě menší, jedna je stejná, ale silnější a tři jsou tak normální. Ale pořád proti těm 10 odkladovým klukům vypadají jako jejich mladší sestry. Kdybych mohla, fakt bych sem dalal fotku z besídky, jak tam všichni stojí v řadě, to je až směšný, a ta jejich učitelka mezi těma klukama není skoro vidět.
Učitelka se ztrácí mezi prvňáčky? Buď je liliputánka
nebo máte taky malotřídku, ale jste spojeni celý první stupeň, to vysvětluje bandu 40kg kluků… ![]()
@Pipilota Citrónie Když chceš rýpat, tak aspoň pořádně čti-jsou ve třetí třídě, učitelka měří tipuju 155,když jsem stála vedle ní, tak byla ještě menší a já mám 158.Malotřídku nemáme, jsou to normálně třeťáci, kterým ale díky odkladu už je kolem 10 let.
@renap Ja jsem v deseti letech prerostla svou babicku
. Minuly rok byla jedna predskolacka ucitelce az k nosu. Plyne z toho nejaky smysluplny zaver? Ne. Tyhle porovnavani jsou uplne bezcenne.
@lucenka píše:
nežiju v ČR a na přezkoušení se po klukovi bude chtít jenom čtení a psaní. Ale aby zůstal v obraze, tak jsem pořídila i prvouku, tak ta ho vyloženě nudí, protože všechno zná ze školky a ždáné meteorologické značky tam nejsou.
A tedy i učebnice matiky mi pro české děti přijdou mnohem snazší, než co se kluk učí ve své škole. Ale je to učitelka všechno učí zábavně, formou velice zajímavých her. Takže to ty děti baví, na rozdíl od nudného počítání hromady sloupečků s příklady. A co si pamatuju, tak slovní úlohy byly za našeho dětství… to byla jediná věc v matice, která mě bavila.
Za mého taky, ale dost odlišné a není to tak moc dávno co jsem vypadla. Ty jo a co máte za prvouku, co jsi pořizovala? Jako já tady vysvětlovala peckovice, malvice. Pak který rostliny rostou z cibulek, které ne. Ale jestli tohle všechno zná ze školky, tak fakt super ![]()
@tulipán Jo,smysluplný závěr z toho je, že je naprosto pochopitelný, když matky drobných dětí, narozených v srpnu chtějí odklad, protože nechtějí, aby jejich dítě bylo ve třídě s chlapečky, kteří jsou skoro o dva roky starší a jednou tak větší. Ty to tak nemáš a mít nebudeš, ale mohla bys akceptovat, že někdo prostě tohle nechce a chce to řešit odkladem.
Dočetla jsem od včera celou diskuzi a jsem z toho teda hodně otrávená ![]()
@renap třída tvojí dcera je ve všem mimo statistiky? učitelka s velice nízkou výškou, nepoměrné složení děvčat a chlapců, několik kluků velice nadrozměrných (výškou a váhou), tvoje dcera velice podměrečná (výškou a váhou), mnoho dětí s odkladem… každou jednotlivou situaci jsem schopna pochopit, ale vše najednou ![]()
@subsomi Tak mimo statistiky je určitě ten nepoměr kluků a holek, ale to je zřejmě daný tím, že odklady mají většinou kluci a tady je dali do jedné třídy zřejmě kvůli té zkušené učitelce. Mimo je i ten počet, ročník 2009 je jich 8 a zbytek je 2008.Ale to že má ženská pod 160 cm, to mi divný nepřijde, zrovna tak osmiletá holka, měřící 130cm a vážící 23 kilo, pořád není mimo tabulky a není tam jediná taková, a 10 letí kluci s váhou kolem 40 kil taky není neobvyklý jev. Akrát je divný, když jsou pohromadě v jedný třídě.
@renap píše:
@tulipán Jo,smysluplný závěr z toho je, že je naprosto pochopitelný, když matky drobných dětí, narozených v srpnu chtějí odklad, protože nechtějí, aby jejich dítě bylo ve třídě s chlapečky, kteří jsou skoro o dva roky starší a jednou tak větší. Ty to tak nemáš a mít nebudeš, ale mohla bys akceptovat, že někdo prostě tohle nechce a chce to řešit odkladem.
No to je primo akademicka dedukce. Pletes si nicky. Ja proti odkladum nejsem, v zadnem prispevku jsem to nepsala, takze me mylne nepodsouvej, ze to neakceptuji. Tady se porad tocis kolem vahy dvou kluku ve tride
. Chce-li nekdo odklad, at ho da, je to jeho pravo, jit s ditetem do PPP a konzultovat problemy. Proto jsou tam odbornici. Ty jsi ho nevyuzila/nepotrebovala, tak ted nezavid ostatnim, co odklad dostali, at uz maji duvod jakykoliv. Mas vzrustem, podle tvych slov, male dite, tak bys mohla akceptovat, ze vetsina deti bude vetsich a tezsich, i kdyby byli na chlup stejne stari. Ve skolce jsou take smisene tridy a vekovy rodil je i 3,5 roku. Mozna proto jsem se naucila nevysilovat, protoze me dite se muselo naucit fungovat v necelych trech letech s detmi mnohem vetsimi a tezsimi a hlavne vyspelejsimi. Musel a musi makat. A o to tady jde, neni to zadarmo. Pokud v nejake tride dite fyzicky ohrozuje ostatni, je to na zcela jinou debatu.
@renap píše:
To je fakt na hlavu. Tak pokud má někdo doma křehulku malou, tak odklad je na místě pro malý tělesný vzrůst. Ale pokud někdo drží zdravého prvňáka ve školce z obavy, aby náhodou neměl ve třídě o dva roky starší mastodonty, tak by se měl nechat vyšetřit pro jistotu taky.
@subsomi píše:
Dočetla jsem od včera celou diskuzi a jsem z toho teda hodně otrávená![]()
Ja taky citim odpor. Z ceho vseho se da udelat “situace”.
@hanka.br. @tulipán Já už nevim, jak to mam napsat, ano, dcera je drobná, v době zápisu měla 16 kilo, ten odklad jsem chtěla, právě z toho důvodu. A věděla jsem, jaký je kolektiv v té školce a kolik tam bude odkladových kluku. Proto jsem chtěla, aby šla až za rok s dětmi, které jí budou věkově i fyzicky blíž. Byli jsme u psychologa ten po dlouhém vyšetření řekl, že takovému dítěti odklad nedoporučí, že by to nebylo v souladu s jeho svědomím, že je nadprůměrně inteligentní, má rozhled, obrovskou slovní zásobu a bůhvíco ještě a prostě že má jít do školy.
@hanka.br. A jako, že je křehulka malá, jak jsi ji nazvala, to znamená, že není zdravá? Ona je, vůbec nemarodí, závodně sportuje, fyzičku má velmi dobrou, psychicky je odolná taky dost, jinak by nedokázala od 7 let nastoupit před plnou halu lidí a 20 rozhodčích a něco tam zacvičit. Takže rozhodně není nějaký ubohý chcípáček, jak si zřejmě představujete, ale prostě je poloviční než plno dětív té třídě a o hodně mladší, a podle mě to prostě není dobrý a ona se tam mezi těma klukama dobře necítí.
@renap Ježiš, ty jsi vztahovačná až na náměstí, vždyť já tvoji dceru vůbec neznám. Křehulkou malou myslím prostě vzrůstem maličké dítě, které neunese tašku a odfoukne ho vítr. Jestli je tvoje dcera silná, je to inteligentní děvče a sportovkyně, tak snad je v pořádku, že šla do školy. A ve škole se necítí mezi klukama dobře, protože to v prví řadě řeší její máma.
@renap píše:
@hanka.br. @tulipán Já už nevim, jak to mam napsat, ano, dcera je drobná, v době zápisu měla 16 kilo, ten odklad jsem chtěla, právě z toho důvodu. A věděla jsem, jaký je kolektiv v té školce a kolik tam bude odkladových kluku. Proto jsem chtěla, aby šla až za rok s dětmi, které jí budou věkově i fyzicky blíž. Byli jsme u psychologa ten po dlouhém vyšetření řekl, že takovému dítěti odklad nedoporučí, že by to nebylo v souladu s jeho svědomím, že je nadprůměrně inteligentní, má rozhled, obrovskou slovní zásobu a bůhvíco ještě a prostě že má jít do školy.
@hanka.br. A jako, že je křehulka malá, jak jsi ji nazvala, to znamená, že není zdravá? Ona je, vůbec nemarodí, závodně sportuje, fyzičku má velmi dobrou, psychicky je odolná taky dost, jinak by nedokázala od 7 let nastoupit před plnou halu lidí a 20 rozhodčích a něco tam zacvičit. Takže rozhodně není nějaký ubohý chcípáček, jak si zřejmě představujete, ale prostě je poloviční než plno dětív té třídě a o hodně mladší, a podle mě to prostě není dobrý a ona se tam mezi těma klukama dobře necítí.
Reaguji na prvni cast. Tak jste byli a neshledali duvod pro odklad. Jinym ho shledali, tak jim ho dali. Tak to respektuj. Jste ukazka, ze tak jednoche, ocurat PPP, neni, jak se tady psalo. Ja jsem mela v prvni tride take 17kg, ve druhe 19, ale ze by z toho byla mama tak labilni, to si nepamatuju. Byla pysna, ze jsem sportovec a jezdim po soutezich. Tak nehledej trable, kde nejsou a pomoz holce se socializovat tim, ze ji vetsimi detmi prestanes desit. Copak na hristi se take neciti dobre s vetsimi detmi? V jidelne je vedle pataku taky v nepohode? Ono je jadro pudla asi nekde jinde, nez ve fyzickem vzhledu spoluzaku.
Tady se pořád řeší rozdíly ve výšce a váze, to bych pochopila kdyby šlo o box,,ale proč ty rozdíly tolik vadí ve škole? To bych mohla požadovat, ať moji dceru přeřadí z 8. do 7. třídy, protože ji za poslední rok všichni přerostli.
@hanka.br. Ne,necítí se tam dobře, protže se jich už bojí, po tom třetím úrazu, kdy skončila na ne moc příjemným a zátěžovým vyšetření jsem to před ní řešila poprvé. I o tom odkladu jsem s ní mluvila ve smyslu, že by mohla jít o rok dýl, protože je malá, a málo jí a neunese tašku. O jiných dětech jsem s ní vůbec nemluvila, ona je ani neznala, protože ve školce byla víceméně s těmi dětmi, co šli o rok dýl. Ona jak je srpnová a šla do školky v září, tak všechny ty děti byly podzimní a zůstaly spolu celé ty tři roky. Ale ony zůstávaly logicky ještě rok ve školce a ona jako jedna z mála z té třídy šla do školy.