V 5 do školy?

• Fotoalbum (3)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
lucenka
29.4.18 18:10
@j.a.n.i1 píše:
A varianta, že je ta první třída náročnější než byla, tě nenapadla?

náročnější? já měla za to, že se pořád v první třídě učí hlavně číst a psát. A to se na některých školách učí zajímavěji než dřív, případně jednodušeji (comenia script)

• Citovat
  • Upravit
101534
29.4.18 18:12

@lucenka No, pokud máš pocit, že první třída je jen o tom naučit se číst a psát, tak pak celkem chápu, že máš pocit, že není potřeba nějakou sociální nevyzrálost dětí řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
29.4.18 18:13
@j.a.n.i1 píše:
No, já bych těmi 8 letými zas tak neoperovala, ano, najdou se určitě rodiče, kteří se snaží o zbytečný odklad, ale fakt to nebudou podzimní děti, ale spíše děti tak ten květen - srpen, pokud dostane odklad podzimní dítě, tak fakt nevěřím, že by to bylo bezdůvodně, to už je i pro tu PPP moc.

no vidíš a mému podzimnímu dítěti ve škole učitelka na zápise doporučovala odklad kvůli tomu, že neuměl R a Ř. Ř neumí ani po roce, asi by ho hnala na další odklad :think:

• Citovat
  • Upravit
lucenka
29.4.18 18:14
@j.a.n.i1 píše:
@lucenka No, pokud máš pocit, že první třída je jen o tom naučit se číst a psát, tak pak celkem chápu, že máš pocit, že není potřeba nějakou sociální nevyzrálost dětí řešit.

tak ale sociální vyzrálost se snad vyžaduje pořád stejná… naopak dřív se toho po dětech chtělo víc, protože v 1. třídě už často chodily do školy a ze školy samy, vyzvedávaly sourozence ze školky

• Citovat
  • Upravit
101534
29.4.18 18:14

@lucenka A učitelka na zápise snad dělá v PPP a tvé dítě vyšetřovala? Pokud ne, tak to má stejnou váhu, jako když to řekne sousedka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
29.4.18 18:15

@j.a.n.i1 jen říkám, že učitelka kvůli takové drobnosti tlačit podzimní dítě do odkladu… takže kdybych dala na ní, tak by šel kluk do první třídy skoro v osmi

• Citovat
  • Upravit
2258
29.4.18 18:18
@lucenka píše:
náročnější? já měla za to, že se pořád v první třídě učí hlavně číst a psát. A to se na některých školách učí zajímavěji než dřív, případně jednodušeji (comenia script)

Je toho víc, stačí se mrknou na učební plány dnes a třeba před deseti, patnácti lety. To co se učilo v 90 letech v páté, se dnes učí ve 4, vyjímečně ve 3 (neříkám, že nejsou vyjímky). Díky tomu se v té první třídě docela pospíchá, aby se pak v dalších letech všechno stihlo. V první se tedy fakt jen číst a psát neučily, alespoň tedy u nás v normální ZŠ ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
29.4.18 18:20
@Sexynohy píše:
Je toho víc, stačí se mrknou na učební plány dnes a třeba před deseti, patnácti lety. To co se učilo v 90 letech v páté, se dnes učí ve 4, vyjímečně ve 3 (neříkám, že nejsou vyjímky). Díky tomu se v té první třídě docela pospíchá, aby se pak v dalších letech všechno stihlo. V první se tedy fakt jen číst a psát neučily, alespoň tedy u nás v normální ZŠ ne.

a co se tedy učí v první navíc? Prvouku, kterou už prakticky celou znají ze školky? Pár anglických slovíček?
protože pokud vím, tak v první třídě se učí hlavně číst, psát a počítat do 20. A to jsme se učili i za mého dětství. Takže jediný, co přibylo, je pár anglických slovíček.

• Citovat
  • Upravit
29535
29.4.18 18:20
@Kla píše:
Hanko ono celkově se nyní ve školách vyskytují individualisticky vychovávané děti. Jsem až nemile překvapená jaké malé množství dětí ve třídě je ochotno samo od sebe pomoci druhému. Neumějí pozdravit, poděkovat. Myslím, že není problém pokud nastoupí do školy dítě v 5 letech, ale je potřeba, aby bylo sociálně a emočně vyzrálé.A souhlasím s tím, že některé učitelky by byly nejradši, aby děti při nástupu do první třídy uměly číst, psát, počítat, nejlépe vůbec nebrečely a nevydávaly zvuky :-), seděly celou hodinu jako zařezaní.

Tak číst, psát a počítat ne. Ale být samostatné ano. Pokud je dítě nadměrně plačtivé, tak vyzrálé na školu není. Doba hájení je ve škole tak měsíc. Nemůže tam z toho mít učitelka mateřskou školku. Po týdnu už musí být schopné dojít dítě do třídy samo atd., protože rodiče se již do školy nedostanou. Záleží co si kdo přestavuje pod pojmem dítě připravené na školu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2258
29.4.18 18:28
@lucenka píše:
a co se tedy učí v první navíc? Prvouku, kterou už prakticky celou znají ze školky? Pár anglických slovíček?
protože pokud vím, tak v první třídě se učí hlavně číst, psát a počítat do 20. A to jsme se učili i za mého dětství. Takže jediný, co přibylo, je pár anglických slovíček.

Asi máš génia, začátek prvouky první třídy byly specifické metorologické značky, to moje dítě tedy z mš fakt neznalo. A matematika? Jako že by jen sčítali a odečítali? Učily se hned od začátku různé formy počítání, rozhodně ne jen 15 - 3 = 12, nejrůznější slovní úlohy, kdy jsem se v tom zprvu neorientovala ani já a to nebyl žádný Hejný ale obyč matematika. V Čj probraly nějaké gramatické jevy a v Aj pár slovíček fakt nebraly, slov bylo dost, do toho skladba věty, na všechno málo času. ALe jasně, můžeš mít malého génia, nebo učku, které je fuk, že to děti neumí (prý někde dávají dobré známky, aby měli klid od roičů, nevím :nevim: ).

Edit. chyba v textu

Příspěvek upraven 29.04.18 v 18:29

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59372
29.4.18 18:29

@j.a.n.i1 my dali kvůli řeči a prospělo mu to hodně. Navíc se dostal do školky až jako předškolák takže ani tam nechodil extra dlouho ;) a věděli jsme že fakt musí být samostatný. To samé ted malá, když vím jaké je bludiště jen v šatnách, tam by zabloudila hned :lol:, učitelka u zápisu jí hodně chválila za držení tužky. No aby ne když furt maluje :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9489
29.4.18 18:31
@j.a.n.i1 píše:
Hele, to už jsem ji psala 2×, ale pro jistotu jsem ani jednou nedostala odpověď…

Jakou chceš odpověď? Prostě dcera je drobek, je na spodní hranici percentilu, a pokud průměrné dítě přibírá v tomto věku cca 6-8 kg za rok, tak za ten rok a půl až dva, o které jsou starší mají náskok dejme tomu 15 kilo. A když přihlédnu k tomu, že ty holčičky-aspoň v té jejich třídě jsou drobné, tak prostě mají teď v osmi letech kolem těch 25 kilo, zatímco ti 9-10 letí kluci mají přes 40. Nechápu, co je na tom k nepochopení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
29.4.18 18:34
@Sexynohy píše:
Asi máš génia, začátek prvouky první třídy byly specifické metorologické značky, to moje dítě tedy z mš fakt neznalo. A matematika? Jako že by jen sčítali a odečítali? Učily se hned od začátku různé formy počítání, rozhodně ne jen 15 - 3 = 12, nejrůznější slovní úlohy, kdy jsem se v tom zprvu neorientovala ani já a to nebyl žádný Hejný ale obyč matematika. V Čj probraly nějaké gramatické jevy a v Aj pár slovíček fakt nebraly, slov bylo dost, do toho skladba věty, na všechno málo času. ALe jasně, můžeš mít malého génia, nebo učku, které je fuk, že to děti neumí (prý někde dávají dobré známky, aby měli klid od roičů, nevím :nevim: ).

Edit. chyba v textu

Příspěvek upraven 29.04.18 v 18:29

nežiju v ČR a na přezkoušení se po klukovi bude chtít jenom čtení a psaní. Ale aby zůstal v obraze, tak jsem pořídila i prvouku, tak ta ho vyloženě nudí, protože všechno zná ze školky a ždáné meteorologické značky tam nejsou.
A tedy i učebnice matiky mi pro české děti přijdou mnohem snazší, než co se kluk učí ve své škole. Ale je to učitelka všechno učí zábavně, formou velice zajímavých her. Takže to ty děti baví, na rozdíl od nudného počítání hromady sloupečků s příklady. A co si pamatuju, tak slovní úlohy byly za našeho dětství… to byla jediná věc v matice, která mě bavila.

• Citovat
  • Upravit
101534
29.4.18 18:41
@renap píše:
Jakou chceš odpověď? Prostě dcera je drobek, je na spodní hranici percentilu, a pokud průměrné dítě přibírá v tomto věku cca 6-8 kg za rok, tak za ten rok a půl až dva, o které jsou starší mají náskok dejme tomu 15 kilo. A když přihlédnu k tomu, že ty holčičky-aspoň v té jejich třídě jsou drobné, tak prostě mají teď v osmi letech kolem těch 25 kilo, zatímco ti 9-10 letí kluci mají přes 40. Nechápu, co je na tom k nepochopení.

No, nevím kde sis vycucala s prstu ty hodnoty, ale co koukám do růstového grafu, tak průměrná váha kluků v 8 letech je cca 27kg a v 10 letech 33kg, takže jednak to není 6-8 kg za rok, ale tak kolem 3kg a ani není průměrná váha 9-10 letých kluků přes 40kg.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9489
29.4.18 18:51

@j.a.n.i1 No tak holt se v té třídě sešli kluci sloni a podměrečné holky. Prostě to tak je, ty dva kluky jsem osobně vážila, jak jsem psala jeden 40 a druhý 45 a to nejsou ti dva největší z té třídy. Dcera je podprůměrná, to uznávam, měla 17 když šla do školy, pak jsou tam ještě holky dvojčata-ty vypadají podobně, jedna holka je ještě menší, jedna je stejná, ale silnější a tři jsou tak normální. Ale pořád proti těm 10 odkladovým klukům vypadají jako jejich mladší sestry. Kdybych mohla, fakt bych sem dalal fotku z besídky, jak tam všichni stojí v řadě, to je až směšný, a ta jejich učitelka mezi těma klukama není skoro vidět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí