Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Pipilota Citrónie píše:řezat těm velkým nožičky a všechny je srovnat?
Zklidni hormón.
Jen jsem reagovala na to, že jsou ty rozdíly přehnané, že to není možné.
@Kakachna píše:
Mě fascinuje, kolik lidí tu naprosto vážně tvrdí, že u nás odklady nejsou zneužívány. Přitom to je oficiální stanovisko mšmt a změnil se kvůli tomu i systém zápisů.
Hlavně mě fascinuje, že to jsou schopné psát učitelky
@Anonymní píše:
Oni ty důvody k odkladu či neodkladu mohou být různé. Sousedka chtěla dát dceři (srpnové) odklad, ale pak si to rozmyslela, když zjistila, že první třídu bude učit učitelka, která učila i její starší dítě a byla s ní spokojená. Každý rodič se snaží pro své dítě udělat to nejlepší, když může a ví, že mu to prospěje.
A to je přesně ono. Problém není možnost odkladu pro děti, co ho opravdu potřebují. Problem je, promiňte mi ten výraz, česká vychcaná povaha. Ta snaha všechno očůrat, obejít, vytěžit pro sebe maximum na úkor těch ostatních.
Ještě by se dal ten nástup do školy stanovit na 7 let jako je tomu např. ve Finsku (nejlepší vzdělávací systém podle srovnávacích výsledků), nebyly by tudíž nutné odklady. Těm co by měly 7 na podzim, tak by šly v necelých 7 letech. Je vidět, že většina není v 6 letech zralá nebo si to myslí jejich rodiče. Naopak, ten kdo by chtěl nastoupit dříve, tak by šel na testy do PPP.
@blobfish píše:
Tak ono není divné, že šikanované děti jsou často děti rodičů, které se právě té šikany nejvíc bojí. Když rodič vnímá dítě jako chudinku, to dítě pak takové opravdu může být.
Sama jsem měla děti ve školce, kde byly tříleté dohromady s předškoláky (někteří měli dokonce odklad, hú) a všestranná spokojenost. Na táborech jsou běžně děti 6 - 15 let a taky pohoda. Už vidím, že kdyby všechny děti chodily do školy ve stejném věku, rodiče těch průměrných by si chodili stěžovat na ty méně zralé, že zpomalují výuku.
To je pravda, tak to je. A děti zlé a šikanující jsou naopak děti rodičů, kteří sami mají nerespektující postoj k zdravotně nebo jinak znevýhodněným.
@Kakachna Myslím, že to tady netvrdí nikdo. Lidi zneužívají kde co, všechno, co je v jádru dobré a jde zneužít, tak to udělají. Co s tím? Když jim seberete pravomoc rozhodovat o svých dětech, neumím si představit ten humbuk. Sáhnete rodičům na práva a jsou nepříčetní. Má to znamenat, že sebereme to dobré všem, aby nebylo, co zneužít? Toho bych se nechtěla dočkat.
@lucenka píše:
Hlavně mě fascinuje, že to jsou schopné psát učitelky
Ony na rozdil od matek, znaji presne datum narozeni. Predpokladam i duvod pro odklad. Tady kazdy posuzuje podle vusacky na obleceni.
Jdu ven.
@tulipán píše:
Ony na rozdil od matek, znaji presne datum narozeni. Predpokladam i duvod pro odklad. Tady kazdy posuzuje podle vusacky na obleceni.Jdu ven.
Tak mšmt je jejich zaměstnavatel… Takže tam mají celkové statistiky ![]()
@Kakachna píše:
Nemyslím, že je to přehnané. Bohužel je dnes celkem běžné, že spulu hsou ve třídě děti, co mají 105 cm i 140 cm.
Oba jsou extremy, nemyslis? Ve tride bude urcite deset kluku 1,4 m a zbytek 1, 04m. Ja znam podobneho prvnacka jen jednoho. V teto diskuzi se to jimi jen hemzi. Cela diskuze pritazena za vlasy. Predpokladam, ze kazda maminka male slecny ji bude v budoucnu prat urostleho muze - tak to jsou ti vysoci prvnacci, prosim.
@lucenka píše:
Tak mšmt je jejich zaměstnavatel… Takže tam mají celkové statistiky
Ucitelky s temi detmi pracuji, tak umi posoudit, jak na tom dite je. To je pro me vice vypovidajici, nez porovnavani veku.
@tulipán píše:
Ucitelky s temi detmi pracuji, tak umi posoudit, jak na tom dite je. To je pro me vice vypovidajici, nez porovnavani veku.
Ale mšmt má statistiku počtu odkladů a evidentně je zarážející jejich nárůst. Pro mě to má vypovídací hodnotu v tom, že je jasně patrné, že se dávají mnohdy zbytečně. Protože pochybuju, že se tak rapidně zvýšil počet dětí, které na první třídu v šesti letech nemají. To by byl dost slušný úpadek společnosti
@lucenka píše:
Tak mšmt je jejich zaměstnavatel… Takže tam mají celkové statistiky
Nemají statistiky o zneužívání odkladů. Takové neexistují.
@tulipán Ale jdi, já jako matka drobné slečny vůbec nebudu řešit, jestli její chlap jednou bude mít 170 nebo 190. Jde o to, že dospělý chlap tak nějak dokáže zvládnout svůj temperament a hyperaktivitu. Určitě kolem ní nebude běhat a strkat a narážet do ní silou, která ji může zranit. Což osmiletí kluci prostě dělají.
@hanka.br. píše:
Nemají statistiky o zneužívání odkladů. Takové neexistují.
mají ststistiky o počtu odkladů… a ty se rapidně zvýšily. Takže buď se začaly rodit hloupé děti nebo se začaly odklady zneužívat.
@lucenka píše:
Ale mšmt má statistiku počtu odkladů a evidentně je zarážející jejich nárůst. Pro mě to má vypovídací hodnotu v tom, že je jasně patrné, že se dávají mnohdy zbytečně. Protože pochybuju, že se tak rapidně zvýšil počet dětí, které na první třídu v šesti letech nemají. To by byl dost slušný úpadek společnosti
Znáš i statistiky o tom, jak se změnil počet dětí, které se vracejí do školek? Které první třídu opakují?
@hanka.br. píše:
Znáš i statistiky o tom, jak se změnil počet dětí, které se vracejí do školek? Které první třídu opakují?
neznám a je mi to celkem jedno. Ono je dost vidět tady na vás učitelkách prvních tříd, že chcete mít ve třídě už jen „vyspělé“ děti, abyste měly co nejméně práce.