Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@tulipán píše:
Muj muz ma o 40 kg vice nez ja. mozna me, podle teto teorie, jednou zacne fyzicky likvidovat. Budu trvat na tom, abychom vazili stejne, kdyz uz nemuzeme byt stejne vysoci. A co, ze deti vazi tolik? Oni ty holcicky jako rozmacknou pri telocviku nebo jim budou stinit pri psani?![]()
![]()
No, mně to tak vtipný nepřipadá, řešili jsme už úrazů několik, ti kluci jsou jak urvaní z řetězu o přestávce, lítají tam, jednou měla modré čelo, když seděla u lavice a chlapec se rozběhl a chtěl ji přeskočit a kopl ji do hlavy, podruhé ji přimáčkl ke zdi-zhmožděná ruka, potřetí jsme skončili na CT s podezřením na rupturu sleziny, když ji při vybíjené trefil zrovna ten 45 kilový míčem zblízka do břicha. Nejsme jediný, kdo tohle řeší, sama učitelka je z toho nešťastná, po té, co se ty fyzicky slabší děti o přestávce bály opustit židli, to tam funguje tak, že ti kluci chodí o přestákách ven, kde jsou úpod dozorem na chodbě, nebo obráceně, aby prostě nebyly ve třídě všechny děti spolu.
Neříkám, že jue to tak všede, tady se to sešlo fakt tak, jak jsem psala včera, jenom 8 dětí je bez odkladu, zbytek jsou buď podzimní, nebo úplně o ten rok až rok a půl starší. Udělali to tak zřejmě proto, že mají velmi dobrou a schopnou učitelku, která je zvládá, takže při hodinách dobrý, ale jakmile nejsou úpod dozorem, tak jsou jak zvěř.
Nejhorší je smrt z vyděšení a tato diskuze mi to připomíná.
Jsem učitelka z učitelské rodiny. A asi žiju na divném místě, ale nepřijde mi, že by zde byl zneužívaný systém odkladů. Aktuálně učím první třídu a mám tam opravdu 20% odkladových a můžu říct, že u všech to je opodstatněné. Naopak bych tak ještě 2 odklady přidala.
Ty řeči, že by učitelka měla ráda třídu odkladových… No nevím. V prvních třídách máme celkem kolem 15 odkladových a to by byl výkvět, protože většina odkladových bude mít nějaký problém - dyslexie, dysgrafie… A každý rok to bývá podobně. Navíc bychom ani nedali třídu odkladových, protože jich tu tolik není.
Letos jsme měli u zápisu 97 dětí a z toho má odklad 12 dětí.
Vy, co máte šikovné holčičky, co mohou v čerstvých 6 letech do školy, si musíte uvědomit, že na tom tak všechny děti nejsou. Opravdu je hodně dětí, co má problémy a ten rok pomůže. Nejde třeba jen o řeč - r a ř neumí velká část prvňáků, ale jsou děti, které neumí navíc sykavky, L a další. Pak se to nabaluje a jsou problémy se čtením a psaním, protože píší chybně - zízala, lyba, bžicho.
Jak se tu oháníte osmiletými kluky… Je minimum dětí, které jsou podzimní a mají odklad a stejně málo je i dětí s dodatečným odkladem. U nás na škole to bývá tak maximálně 1 dítě za 3-4 roky a jedná se o děti s velice vážnými problémy - autisté, dysfatici…
Sama budu mít dítě s odkladem. Zatím je ještě malý, ale má problém a nedovedu si představit, že půjde za rok do školy. To prostě nedá a ani není nijak malý, takže budu mít vysokého odklaďáka, ale je na konci léta a teprve teď začíná mluvit. Na druhou stranu mám syna, co je podzimní. Jde do školy teď. Umí číst, psát, počítá. Klidně mohl jít loni, ale nebyl sociálně zralý na vstup. Ony jen znalosti nestačí.
Anonym kvůli práci.
@Anonymní píše:
Jsem učitelka z učitelské rodiny. A asi žiju na divném místě, ale nepřijde mi, že by zde byl zneužívaný systém odkladů. Aktuálně učím první třídu a mám tam opravdu 20% odkladových a můžu říct, že u všech to je opodstatněné. Naopak bych tak ještě 2 odklady přidala.
Ty řeči, že by učitelka měla ráda třídu odkladových… No nevím. V prvních třídách máme celkem kolem 15 odkladových a to by byl výkvět, protože většina odkladových bude mít nějaký problém - dyslexie, dysgrafie… A každý rok to bývá podobně. Navíc bychom ani nedali třídu odkladových, protože jich tu tolik není.
Vy, co máte šikovné holčičky, co mohou v čerstvých 6 letech do školy, si musíte uvědomit, že na tom tak všechny děti nejsou. Opravdu je hodně dětí, co má problémy a ten rok pomůže. Nejde třeba jen o řeč - r a ř neumí velká část prvňáků, ale jsou děti, které neumí navíc sykavky, L a další. Pak se to nabaluje a jsou problémy se čtením a psaním, protože píší chybně - zízala, lyba, bžicho.
Jak se tu oháníte osmiletými kluky… Je minimum dětí, které jsou podzimní a mají odklad a stejně málo je i dětí s dodatečným odkladem. U nás na škole to bývá tak maximálně 1 dítě za 3-4 roky a jedná se o děti s velice vážnými problémy - autisté, dysfatici…
Sama budu mít dítě s odkladem. Zatím je ještě malý, ale má problém a nedovedu si představit, že půjde za rok do školy. To prostě nedá a ani není nijak malý, takže budu mít vysokého odklaďáka, ale je na konci léta a teprve teď začíná mluvit. Na druhou stranu mám syna, co je podzimní. Jde do školy teď. Umí číst, psát, počítá. Klidně mohl jít loni, ale nebyl sociálně zralý na vstup. Ony jen znalosti nestačí.
Anonym kvůli práci.
A jak je tedy možné, že v některých zemích to bez dokladů jde? Že by jiným přístupem učitelek? ![]()
@renap píše:
No, mně to tak vtipný nepřipadá, řešili jsme už úrazů několik, ti kluci jsou jak urvaní z řetězu o přestávce, lítají tam, jednou měla modré čelo, když seděla u lavice a chlapec se rozběhl a chtěl ji přeskočit a kopl ji do hlavy, podruhé ji přimáčkl ke zdi-zhmožděná ruka, potřetí jsme skončili na CT s podezřením na rupturu sleziny, když ji při vybíjené trefil zrovna ten 45 kilový míčem zblízka do břicha. Nejsme jediný, kdo tohle řeší, sama učitelka je z toho nešťastná, po té, co se ty fyzicky slabší děti o přestávce bály opustit židli, to tam funguje tak, že ti kluci chodí o přestákách ven, kde jsou úpod dozorem na chodbě, nebo obráceně, aby prostě nebyly ve třídě všechny děti spolu.
Neříkám, že jue to tak všede, tady se to sešlo fakt tak, jak jsem psala včera, jenom 8 dětí je bez odkladu, zbytek jsou buď podzimní, nebo úplně o ten rok až rok a půl starší. Udělali to tak zřejmě proto, že mají velmi dobrou a schopnou učitelku, která je zvládá, takže při hodinách dobrý, ale jakmile nejsou úpod dozorem, tak jsou jak zvěř.
V tomto případě bych ale neřekla, že kdyby tam šli do školy normálně, tak to bylo lepší. Jediná změna by byla, že by byli v jiné třídě.
Ale vysocí a divocí už museli být před rokem. Odklad dostali asi kvůli tomu, že by se mohli trochu zklidnit za ten rok, to byl pokus, který mohl vyjít a nemusel. Jiné možnosti už v dnešní době nejsou.
@Hanka1 jsi vtipná. U mě ve třídě bys je na 100% nepoznala. Nejstarší dítě ve třídě je skoro nejmenší - je to drobný klučík. Pak tam mám 3 stejně vysoké kluky a víš co? Všichni 3 jsou normální a šli bez odkladu. Jsou to statní kluci a mají narozeniny od dubna po červen.
@Ivulka88 on ten vstup do školy nějak být upravený musí. My to máme tak a někde vím, že to mají od ledna do prosince. Systém nikdy nebude úplně spravedlivý ke všem…
@renap u mě ve třídě jsou nejvyšší kluci ti mladší, nemůžeš bagatelizovat. Měli jste smůlu, že se vám to takto sešlo. Nikdy nebudou stejné výchozí podmínky pro všechny. Ale teď si představ pohled z druhé strany. Mám syna co za rok bude mít 125 cm a 25 kg, což je průměr u prvňáka, ale bude ve fázi, že špatně skloňuje, časuje, má horší výslovnost, nesoustředí se, neumí pořádně držet tužku. Je u něj ale šance, že se to během roku intenzivní přípravy hodně vylepší. Co bys udělala jako máma takového dítěte? Dala bys mu odklad, nebo bys nechtěla, aby byl velký a raději bys ho poslala, aby neznevýhodňoval velikostně drobné holčičky?
Každá mince má dvě strany.
No a zrušit odklady úplně? Nevím. Pomohlo by to něčemu? Asi by to šlo, ale ne ve stavu, že je 1 učitelka na třídu 30 dětí. Kdyby nebyly odklady, tak by byly ve třídě ještě větší rozdíly, než jsou teď a bylo by to horší pro všechny. Nejen pro učitelky, které by vlastně měly najednou malotřídku, ale i pro děti, protože s dětmi, co umí číst by se dostaly do třídy děti, co by víc vyrušovaly a potřebovaly víc péče, aby mohly projít, takže by na tom byly bité ty šikovnější děti, na které by nebylo tolik času.
Anonym kvůli práci
@Anonymní píše:
Anonym kvůli práci.
nepřijde ti, že by byl využíván systém odkladů? takže podle tebe, těch 20% dětí ten odklad prostě má mít. pokud ročně nastupuje do prvních tříd 100 tisíc dětí, tak 20000 jich není na školu připraveno? nezdá se ti to přitáhnutý za vlasy?
@renap píše:
Tak res dozor, proc deti nikdo nehlidal a staly se urazy. Kluci maji kazensky problem, ktery ma resit skola ve spolupraci s rodici. Mozna kvuli chovani maji ten odklad. Takove deti jsou v kazde tride. Me pripada, ze automaticky svazujes vysku/ vahu/ odklad jako spolecnou pricinu potizi ve skole. Ze kdo je velky, automaticky bude ublizovat mene vyrostlym. Ale tak to neni.
Příspěvek upraven 29.04.18 v 11:02
@lucenka píše:
A jak je tedy možné, že v některých zemích to bez dokladů jde? Že by jiným přístupem učitelek?
Samozřejmě. U nás odklady zavedly líné učitelky, protože nechtějí mít práci s problémovými dětmi. Po odkladu už všechno umí, takže paráda, nemusejí si jich všímat. Naštěstí rodiče a psychologové jim na to skáčou, takže to vypadá u nás dobře a odklady budou ještě nějakou dobu fungovat. Sláva. Ráno v osm si uděláme kafe, pak nehty a ve dvanáct jsem doma. Za ty prachy, boží práce.
Místo co by matky zdravých dětí byly rády za dítě bez problémů, plivou po dětech s problémy.
![]()
Systém je takový jaký je. I tahle diskuze mě přesvědčuje, že ten odklad prostě zvážím, až přijde čas.
@lucenka píše:
A jak je tedy možné, že v některých zemích to bez dokladů jde? Že by jiným přístupem učitelek?
no, ono to tady kolikrát maminky popisují. jako tak holt si nezralé dítě dá dvakrát první ročník, a co, vždyť o nic nejde. já jsem naopak ráda, že aspoň v tomhle naše školství respektuje individualitu dítěte, když už ve výuce pak dítě naráží na to, že s téměř třicetihlavou třídou a jednou učitelkou to zas taková sláva není. jenže za to nemůžou učitelky, ale systém financování školství, bych řekla. sama jsem u svých dětí na jedné škole zažila, že co se 14 dětmi (a asistenkou) je bez problémů, to s 28 dětmi (a bez asistentky) už taková sranda není ![]()
@hanka.br. píše:
Samozřejmě. U nás odklady zavedly líné učitelky, protože nechtějí mít práci s problémovými dětmi. Po odkladu už všechno umí, takže paráda, nemusejí si jich všímat. Naštěstí rodiče a psychologové jim na to skáčou, takže to vypadá u nás dobře a odklady budou ještě nějakou dobu fungovat. Sláva. Ráno v osm si uděláme kafe, pak nehty a ve dvanáct jsem doma. Za ty prachy, boží práce.
Tak nápad na odklad pro potřebné je dobrý. Bohužel se zneužívá. A zneužívají ho jak rodiče, tak učitele. Viz můj příspěvek o loňském zápisu, kdy nás učitelka tlačila do odkladu protože kluk neuměl R a Ř a díky chybějícím všem předním zubům občas chyboval u sykavek. Stejně by odklad nepomohl, protože Ř stále neumí
@tulipán Vždy´t jsme to řešili a vyřešili tak, že děti nejsou o přestávkách samy a spolu. Ale snad je normální, že učitelka o přestávce odejde aděti jsou tam samy a dělají si, co chtějí.
Ti kluci nejsou zlí a neubližují schválně, těm holkám tedy, mezi sebou se rvou. Oni prostě jak hodinu sedí, tak potřebují vybít tu energii a honí se, skáčou, blbnou. A když do ní narazí stejně těžké dítě, tak to ustojí, ale když do ní narazí jednou tolik vážící dítě, tak ji převálcuje. Já doufám, že se to časem zlepší a srovná, že ti kluci se uklidní a třeba i tím, že těch holek je tam málo a jsou drobné, tak že jim dojde, že by je měli spíš chránit a chovat se k nim opatrněji.
@lucenka píše:
Viz má další odpověď.
No a zrušit odklady úplně? Nevím. Pomohlo by to něčemu? Asi by to šlo, ale ne ve stavu, že je 1 učitelka na třídu 30 dětí. Kdyby nebyly odklady, tak by byly ve třídě ještě větší rozdíly, než jsou teď a bylo by to horší pro všechny. Nejen pro učitelky, které by vlastně měly najednou malotřídku, ale i pro děti, protože s dětmi, co umí číst by se dostaly do třídy děti, co by víc vyrušovaly, protože by učení nestíhaly a potřebovaly víc péče, aby mohly projít, takže by na tom byly bité ty šikovnější děti, na které by nebylo tolik času.
Nedávno jsem někde četla zápisky učitelky z Anglie. Ta popisovala stav, kde jsou ve třídě jen stejně staré děti bez odkladu. V té škole jsou děti ve třídě rozdělené podle úrovně. Je na ně 1 učitelka a 3 asistentky. Je tam 30 dětí, ale děti pracují ve skupinách podle jejich schopností. Jedny děti už čtou plynule a další neumí vlastně nic. Dál tam nemají známky a děti prostě prochází dál, protože se pracuje takto individuálně, takže vlastně fungují v systému malotřídky. Souhlasím s tím, že pokud tam budu já a 3 asistentky, tak to bude bez problému.
Anonym kvůli práci
@hanka.br. píše:
Ty by sis přála, aby systém rozhodoval o dětech místo rodičů? Blahopřeji.
No tak zrovna co se tyče předčasných nástupu, tak tam je to jen na systému, tam si rodič nemůže dupnout. Zeptej se kterékoliv ppp a všichni řeknou, ze předčasný nástup ze zásady nedávají, jen v opravdu výjimečných případech.