Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Bábrdl píše:
Já osobně si nemyslím, že je „nejlepší“, aby dítě šlo do školy později.
Ale pokud „později“ jde jedno čtvrtina až pětina, prostě to vytváří tlak na to, co to vlastně je „připravený na školu“.
A o tom to také je, že každý chápe připravenost na školu jinak. Třeba když jsme byli na zápise ve škole, tak učitelky ze školy hned poznají, kam dítě chodí do školky (u nás jsou tři). Z té jedné říkají, že jsou děti připravené nejlépe. A je to tím, že jsou zvyklé, že se mění učitelky každý rok, dost často i děti se promíchávají, každý týden mají jiné téma, učí se samostatnosti hned po nástupu, učí se komunikovat, něco dojít samostatně zařídit, jsou + - věkově stejně. Mladší, starší dohromady to tam také zkoušely, ale neosvědčilo se to. Pak to dopadá tak, že těm mladším věnují učitelky více pozornosti a starším se moc nevěnují nebo je to nebaví. Potom je slyšet, že se ve školce děti nudí atd. I třeba s výlety se musí přizpůsobovat těm nejmladším, protože by to třeba neušly, tak dlouho nevydržely atd. Pak přijde dítě do školy a tam náraz, chodí se vším za paní učitelkou, protože si nedokáže poradit dítě samo atd., soustředit se také nedokáže, protože tak dlouhou dobu to nikdy ve školce nedělalo, mladší děti vydržely chviličku, takže se dlouho nedalo pracovat atd. To je právě to hodnocení toho, jak má být dítě připravené na školu. Teď se to možná změní tou povinností 1 roku předškolního vzdělání, že učitelky MŠ musí předškolní přípravě věnovat čas, ale dříve tomu tak v hodně školkách nebylo.
@Bábrdl píše:
Díky.
Myslím, že „odkladové“ maminky to nikdy nepochopí. Jim tenhle systém vyhovuje a nechápou, že maminky šestileťáků se kvůli tomu mohou potýkat s problémy.
ne, třeba já to nepochopím. a to kromě jednoho odkladového dítěte jsem ve škole měla i dvě neodkladové. NIKDY mě tedy nenapadlo zkoumat, kdo z dětí má nebo nemá odklad. nějak mi není jasné, proč bych to měla dělat. nezjišťovala jsem to ani ve školce, školka měla věkově smíšené třídy, takže prostě vždycky část dětí ze třídy odešla a byla nahrazena novými, část zůstala. akorát ten rok, co měl odklad můj kluk, jsem se o to zajímalo a odkladové děti byly ve školce dvě - můj srpnový kluk a stejně starý kluk z jeho třídy. oba normální chytří kluci, ale na svůj věk malí, sociálně nevyzrálí a hodně hraví. nevím, jak druhý klučina, ale můj kluk uměl číst, tiskace psát a s oblibou počítal, včetně základů násobilky.
já svého kluka dostala k řádnému zápisu čistě pod slibem, že tam musí, aby mu učitelky mohly povolit odklad, jinak bych ho tam musela vléct snad ve svěrací kazajce. a myslím, že rodiče, kteří brojí odkladům hravých a nevyzrálých dětí by byly stejně nespokojené i ve chvíli, kdyby je měly jejich děti ve třídě. párkrát jsem měla možnost v nestřeženém okamžiku vidět svého kluka ve školce - během chvilky dokázal totálně rozložit skupinu do té doby ukázněných předškoláků a strhnout je k blbinám. stačilo, aby se například učitelka otočila ke klavíru a než se nadála, můj kluk rozpoutal za jejími zády honičku. na logopedii to bylo obdobné, stačilo, aby se logopedka sehnal k šuplíku pro další materiály a on už na druhém konci místnosti rozebíral a skládal nějaký hlavolam. odkladový rok mu velmi pomohl, byl to jediný rok, kdy byl ve školce opravdu spokojený (ano, navzdory tomu, že četl, psal, počítal) a do normálu se srovnal někdy baj oko v lednu, únoru. jo, i nadále byl hravý, jak později říkala jeho učitelka ze školy, dokázal dělat najednou deset věcí, z čehož devět vůbec nesouviselo s výukou, ale už svoji hravost dokázal korigovat a neprovokoval k ní ostatní.
osobně myslím, že by s jeho „řádným“ nástupem do školy nebyl až takový problém, kdyby na to české školství bylo připraveno. což ovšem rozhodně nezamená 28 dětí ve třídě, protože mít z toho množství čtvrtinu odklaďáků, přinucených nastoupit řádně", tak by se ani oni, ale ani ostatní děti, nic nenaučily. nemluvě tedy o tom, že zrovna mé dítě by si ani po použití toalety nemohlo samo umýt ruce, protože škola nepočítá s malými prťaty a on tam v šesti letech nedosáhl na kohoutky. a ve školní jídelně, kde mají ty pitomé systémy židlí napevno spojených se stolem, jedl v kleče (aby dosáhl) i při odkladovém nástupu ![]()
@Bábrdl píše:
Jistě, že za to může „systém“, za to kolik mají rodiče pravomocí. To, kolik mají pravomocí, je právě ten „systém“.Je to prostě tak nastavené.Psala jsem, že pokud by chodily sedmileté děti do třídy se sedmiletými, snížila by se motivace rodičů, kteří chtějí dopřát dětem posunutou startovní čáru. To je prostě realita.
Ale nežijeme v absolutismu a já nejsem císařovna, takže musím fungovat v systému, který je nějak nastavený.
Ty by sis přála, aby systém rozhodoval o dětech místo rodičů? Blahopřeji. A myslíš tím i své dítě, nebo přirozeně jen ty cizí?
Pořád mluvíš o problémech maminek šestileťáků vůči dětem s odkladem - konkrétně jsou to jaké? Protože já ty děti učím a kdo z nich má nebo nemá odklad poznám až z papírů. Dost by mě zajímalo, jakým radarem disponují maminky, že to nejen poznají, ale zvládnout s tím mít i problém.
@hanka.br. píše:
Ty by sis přála, aby systém rozhodoval o dětech místo rodičů? Blahopřeji. A myslíš tím i své dítě, nebo přirozeně jen ty cizí?
Pořád mluvíš o problémech maminek šestileťáků vůči dětem s odkladem - konkrétně jsou to jaké? Protože já ty děti učím a kdo z nich má nebo nemá odklad poznám až z papírů. Dost by mě zajímalo, jakým radarem disponují maminky, že to nejen poznají, ale zvládnout s tím mít i problém.
He he ja odkladaky u obou deti ve tride poznala hned prvni skolni den - ve všech peti pripadech kluci o dve hlavy vetsi, vyvaleni, projev jak polodementni dite. Spletla jsem se az u jednoho - ten mel opravdu poruchu a misto mamy s nim na prvnim skolnim dnu byla jeho asistentka, nicmene skolu bohuzel ani tak nezvladl…
K cemu jsou tedy pripravky? Kdyby existovaly a fungovaly ve vsech skolach, tak by se odklady davaly skutecne jen detem s nejakou vaznejsi psychickou ci fyzickou poruchou, ale to by vetsina laxnich a pohodlnych matek, ktere svoji nezvladnutou „nevychovu“ a tzv volnou vychovu pak vzletne zaobali na problem poruchy pozornosti ci koncentrace, pritom dite je pouze nevycvalane a po ctyrech letech v kolektivu MŠ neposloucha, nemusely zvladnout…
Nedokážu si představit že by někdo cizí rozhodoval o mém dítěti co může a co ne. To by se asi většině rodičům nelíbilo. Syn chodí do školy kde se každý rok otvírá 5 prvních tříd a v každé třídě 28 dětí. Celkem má škola kapacitu 1000 dětí. Děti musí být dost samostatné, jen první týden se s ním mohlo jít do šatny, musel si zapamatovat kde má skřínku. Syn šel s odkladem kvůli řeči a že by byl největší to rozhodně ne. Na první besídce jsme si říkali že kluci proti holkám jsou prckové
Když měl odklad bez problémů zvládnul v 1 třídy i školu v přírodě. Malá ho kvůli řeči dostala ted taky a když jsme viděla ostatní děti u zápisu tak výškově dost nepoměr. Takhle je velká šance že za ten rok ještě dopiluje mluvení, nejstaršímu to nijak neublížilo jen do letošního roku říkal že je tam nejstarší, letos tam přistoupila holka a je o den starší než syn
Mnohem horší by bylo kdyby nastoupil a musel se vrátit do školky
U syna ve třídě je velký nepoměr kluků a holek takže chudáci kluci ![]()
@Hanka1 píše:
He he ja odkladaky u obou deti ve tride poznala hned prvni skolni den - ve všech peti pripadech kluci o dve hlavy vetsi, vyvaleni, projev jak polodementni dite. Spletla jsem se az u jednoho - ten mel opravdu poruchu a misto mamy s nim na prvnim skolnim dnu byla jeho asistentka, nicmene skolu bohuzel ani tak nezvladl…K cemu jsou tedy pripravky? Kdyby existovaly a fungovaly ve vsech skolach, tak by se odklady davaly skutecne jen detem s nejakou vaznejsi psychickou ci fyzickou poruchou, ale to by vetsina laxnich a pohodlnych matek, ktere svoji nezvladnutou „nevychovu“ a tzv volnou vychovu pak vzletne zaobali na problem poruchy pozornosti ci koncentrace, pritom dite je pouze nevycvalane a po ctyrech letech v kolektivu MŠ neposloucha, nemusely zvladnout…
Možná, že kdyby neměly odklad, že by to s nimi v té třídě bylo ještě horší pro ostatní děti. Ono v dnešní době ze základního vzdělání nelze vyloučit, takže třeba nyní v sedmé třídě je u nás kluk, který vždy na nějaký čas jde do výchovného ústavu, pak se zase vrátí, obtěžuje tam malé holky, a to takovým stylem, že jim vypráví různé věci, že je to může poškodit na celý život, ale nikdo s tím nic neudělá. Maximálně až má zase určitý počet průšvihů, tak zase jde do výchovného ústavu. Myslím si, že už ho asi ani nikdo propadnout z učitelů nenechá, protože by na té ZŠ byl snad do 18 let. A pak se všichni diví, proč rodiče chtějí dát děti na osmiletá gymnázia. Ale s takovými dětmi ve třídě není učitelka schopna vůbec ostatní vzdělávat, je ráda, když udrží klid.
Není pravda, že dítě bude na ZŠ do 18ti. Propadnout může dvakrát a potom už má pětky na vysvědčení, ale končí po odchození devíti let. Klidně i v sedmé třídě. Pokračování je čistě na řediteli školy.
@Hanka1 píše:
He he ja odkladaky u obou deti ve tride poznala hned prvni skolni den - ve všech peti pripadech kluci o dve hlavy vetsi, vyvaleni, projev jak polodementni dite. Spletla jsem se az u jednoho - ten mel opravdu poruchu a misto mamy s nim na prvnim skolnim dnu byla jeho asistentka, nicmene skolu bohuzel ani tak nezvladl…K cemu jsou tedy pripravky? Kdyby existovaly a fungovaly ve vsech skolach, tak by se odklady davaly skutecne jen detem s nejakou vaznejsi psychickou ci fyzickou poruchou, ale to by vetsina laxnich a pohodlnych matek, ktere svoji nezvladnutou „nevychovu“ a tzv volnou vychovu pak vzletne zaobali na problem poruchy pozornosti ci koncentrace, pritom dite je pouze nevycvalane a po ctyrech letech v kolektivu MŠ neposloucha, nemusely zvladnout…
Tak zly projev jsem tady dlouho nevidela. Mimochodem o dve hlavy vetsi deti - to sis pekne zaprehanela
.
Já tedy upřímně nechápu proč v tom jestli syn půjde do školy v září hraje roli jeden měsíc. S kamarádkou máme syny narozeny ve stejný rok. Její syn je srpen a můj je říjen. Ten její půjde v září do školy a ten můj půjde, až za rok?!
To mi příjde jako magořina. Syn je běžné dítě, ani pomalý ani nějaký velký inteligent. Opravdu nerozumím tomu proč syn musí umět oproti synovi kamarádky bůh ví co, jenom proto, aby šel v ten samý rok do školy, i když jsou jen o dva měsíce od sebe.
![]()
@Hanka1 píše:
Co se týče prvního odstavce, tělesný vzrůst není spolehlivý indikátor. Ba právě naopak - spousta odkladových dětí jsou vzrůstem naopak drobní. A osmileté dítě, které má tělesný vzrůst odpovídající šestiletému, kterému sotva začaly vypadávat mléčné zuby, nepoznáš ani omylem.
Ke druhému odstavci - já opravdu netuším, kde se berou ty zcela zdravé, velké, silné a na školu připravené děti, kterým rodiče zajistili odklad bezdůvodně. Učím teprve 25 let, zatím jsem na takové dítě nenarazila. Možná až budu mít víc zkušeností.
@Ivulka88 píše:
Já tedy upřímně nechápu proč v tom jestli syn půjde do školy v září hraje roli jeden měsíc. S kamarádkou máme syny narozeny ve stejný rok. Její syn je srpen a můj je říjen. Ten její půjde v září do školy a ten můj půjde, až za rok?!To mi příjde jako magořina. Syn je běžné dítě, ani pomalý ani nějaký velký inteligent. Opravdu nerozumím tomu proč syn musí umět oproti synovi kamarádky bůh ví co, jenom proto, aby šel v ten samý rok do školy, i když jsou jen o dva měsíce od sebe.
![]()
![]()
Je to prostě pravidlo. Stejně tak můžeš řídit od 18, i když to umíš i dva měsíce před tím. Jak bys asi ty postupovala, pokud bys chtěla nějakému společenství dát řád - dávejte děti do školy, kdy chcete? Jestli je tvůj syn na školu připravený, tu možnost máš. Zajít s ním do poradny snad dokážeš.
@P4ja píše:
Není pravda, že dítě bude na ZŠ do 18ti. Propadnout může dvakrát a potom už má pětky na vysvědčení, ale končí po odchození devíti let. Klidně i v sedmé třídě. Pokračování je čistě na řediteli školy.
Ono to stačí. A třeba ani nepropadne, protože to vždycky na tu čtyřku nějak uhraje. Nevím, třeba jsou jeho problémy pouze poruchy chování. Ti tahouni třídy odejdou, a kdo tam na druhém stupni zůstane? Ani se nedivím, že pokud se na ten gympl dostanou, odejdou. A pořád se mluví o tom, jak kvalita základního vzdělání zejména na druhém stupni upadá apod. Ale každý se bojí to pojmenovat, čím to je, aby nebyl nařčen, že někoho diskrimuje a nemá rovný přístup ke vzdělávání.
@tulipán píše:
Tak zly projev jsem tady dlouho nevidela. Mimochodem o dve hlavy vetsi deti - to sis pekne zaprehanela.
A tak jsou takové, třeba známá měla takovou holku, v 11 vypadala na 18 a už v té první třídě byla o víc jak hlavu větší než zbytek, takže od těch menších mohla být i o dvě. Nicméně pro to dítě je to dost náročné samo o sobě, protože furt vypadá hloupé (logicky, když vypadá o x let starší, než je) a když se k tomu ještě přidají takové jako @Bábrdl tak chudáci tyhle děti… Jo a jen tak mimochodem, byla červnová, žádný odklad neměla, ale je mi jasné, jak na ni museli podobné matky pohlížet.
@j.a.n.i1 píše:
A tak jsou takové, třeba známá měla takovou holku, v 11 vypadala na 18 a už v té první třídě byla o víc jak hlavu větší než zbytek, takže od těch menších mohla být i o dvě. Nicméně pro to dítě je to dost náročné samo o sobě, protože furt vypadá hloupé (logicky, když vypadá o x let starší, než je) a když se k tomu ještě přidají takové jako @Bábrdl tak chudáci tyhle děti… Jo a jen tak mimochodem, byla červnová, žádný odklad neměla, ale je mi jasné, jak na ni museli podobné matky pohlížet.
Ale ze se takovi sesli 4 v jedne konkretni tride prvnacku
, to me rozesmalo (nebo znechutilo), jak to nafukuje. O dve hlavy znamena, ze byli cca o 30 cm vetsi, nez vsichni ostatni a tomu fakt neuverim. Ale potrefena husa se vzdycky ozve - muj ctyrlety syn je velky jako odkladove prvnacky ve skolce. Ten az pujde do prvni tridy, tak se na nej snese hnev podobnych “maminek”, jen proto, ze (nastesti) hezky vyrostl. Do ted jsem netusila, ze bych se podobnych utoku mela bat.
. Nastesti se tady ozvaly realne ucitelky a ty nic detem nezazlivaji a doufam, ze takto premysli vetsina.
@tulipán nezapřeháněla,psala jsem to tu včera, dcera srpnová váží teď ve třetí třídě 23 kilo, takových drobných holčiček je tam několik a odkladoví kluci mají kolem 45 kilo, vím to naprosto přesně, protože dva z nich teď leželi u nás v nemocnici a osobně jsem je vážila-jeden 40 a druhý 45 kilo, a to nejsou zdaleka ti největší ze třídy, čili jsou přesně jednou takoví, než ty holčičky. A to už je sakra velká fyzická převaha.