Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@hanka.br. píše:
Zřejmě proto, že předčasně zaškolené děti se na střední školu obvykle nedostanou.
@subsomi píše:![]()
![]()
![]()
právě naopak
Pokud má rodič zájem o předčasný nástup do školy, pak je to rodič, který se o své dítě zajímá. Pohodlný rodič bez zájmu si přece tím nebude komplikovat život. Jestli že je ze strany rodičů zájem, pak se dá očekávat, že se dítěti budou věnovat i v přípravě do školy. Taky platí, že inteligence je dědičná, dát dítě dříve do školy mají zájem spíš rodiče nadprůměrně inteligentní, takže u toho dítěte se dá předpokládat vyšší inteligence.
To nemyslim, znam spoustu rodicu, kteri dali dite do skoly driv. Nemyslim v 5ti letech. Ale treba i pres doporuceni ucitelek ve skolce, aby ho nemuseli jeste jeden rok davat do skolky. A to dite to proste nedavalo.
A jinak vysoka inteligence neni znakem toho, ze to dite bude zvladat i driv ve skole. Inteligence nemusi jit ruku v ruce se socialni zralosti a vyspelosti.
@Ivulka88 mám syna a manžela narozené 2. září. Manžel šel v sedmi letech. Syn je zatím školkový, ale nepočítám s tím, že by šel v čerstvých 6 letech, přičemž by většina dětí byla o cca půl roku starší a to udělá strašně moc. Starší syn je rozený v červenci, šel do školy o rok déle, měl odklad a má spolužáka, který je o 3/4 roku mladší a ten rozdíl v mentalitě je zásadní.
@subsomi píše:![]()
![]()
![]()
právě naopak
Pokud má rodič zájem o předčasný nástup do školy, pak je to rodič, který se o své dítě zajímá. Pohodlný rodič bez zájmu si přece tím nebude komplikovat život. Jestli že je ze strany rodičů zájem, pak se dá očekávat, že se dítěti budou věnovat i v přípravě do školy. Taky platí, že inteligence je dědičná, dát dítě dříve do školy mají zájem spíš rodiče nadprůměrně inteligentní, takže u toho dítěte se dá předpokládat vyšší inteligence.
Děláš si legraci? Učila jsi někdy v první třídě?
M @P4ja
No, ale to pak je jiná situace, dítě, které mělo mít odklad, ale nemělo, je něco jiného než dítě, které jde do školy před 6. rokem.
Já jsem psala hlavně o těch ne-šestiletých o kterých je tato diskuze.
Ano inteligence není spojena se sociální zralostí. Ale dítě sociálně nezralé, ale vysoce inteligentní tu střední i vysokou zvládne, ale může být (někdy více někdy méně) mimo kolektiv.
@hanka.br.
učila jsem jen na druhém stupni nebo na SŠ, na prvním stupni ne
Narážíš stejně jako P4ja na děti pro které by byl vhodnější odklad (tedy do 1. třídy až v 7 letech), nebo máš na mysli děti, kterým 1.9. není 6 let?
@subsomi píše:
M @P4ja
No, ale to pak je jiná situace, dítě, které mělo mít odklad, ale nemělo, je něco jiného než dítě, které jde do školy před 6. rokem.
Já jsem psala hlavně o těch ne-šestiletých o kterých je tato diskuze.
Ano inteligence není spojena se sociální zralostí. Ale dítě sociálně nezralé, ale vysoce inteligentní tu střední i vysokou zvládne, ale může být (někdy více někdy méně) mimo kolektiv.
I tak ty děti, které jdou před 6ti lety to vůbec nemusí dávat, i když jsou super inteligentní.
To je možná představa rodičů..dáme našeho génia do školy dřív, protože je to prostě génius, a ten se tam potom trápí. Už jsem viděla i vysoce inteligentní děti rozložené kolektivem na prvočíslo.
Naopak ve většině případů jsou prostě jiní, takže jim to kolektiv může dát pěkně sežrat. A pokud to osocálně nedají a neustojí, tak je to průšvih.
Na druhém stupni to teď vidím v osmičce. Máme tam kluka, kterej je narozenej v září a šel taky v 5ti letech. A je to prostě citlivka, i když je chytrej až na půdu.
Na střední je to něco jiného, tam se děka většinou srovnají a každý si jede po svém, ale základka může být boj. A klidně tyhle chytré děti můžou hodit zpátečku a schválně se vybodnout an učení a přijímačky.
@subsomi píše:
@hanka.br.
učila jsem jen na druhém stupni nebo na SŠ, na prvním stupni neNarážíš stejně jako P4ja na děti pro které by byl vhodnější odklad (tedy do 1. třídy až v 7 letech), nebo máš na mysli děti, kterým 1.9. není 6 let?
Kdybys na prvním stupni někdy učila, pak bys nikdy nevypustila větu, že předčasně zaškolují děti jen rodiče, kteří se o děti zajímají nebo tak něco - nemluvě o tom tvém „právě naopak“. Dětí, které byly před šestým rokem zralé zejména emočně a sociálně, samozřejmě jsou. Je jich však strašně málo. Vím, že se rodiče a veřejnost často zlobí, že dětem školní docházku odkládáme, případně předčasné zaškolení nedoporučujeme, ale úroveň dětí v oblastech pro vzdělávání důležitých jde hrozně dolů. Ale rodiče to nevidí - jasně, že ne, nemají srovnání. Pro ně je rozhodující, že dítě umí číst, vyjmenuje všechny dinosaury, anglicky počítá do dvaceti a umí hrát na tabletu hry jak Bůh. Jenže to jsou věci vzhledem k pohodě v první třídě pro kočku. Rodiče si s dětmi nečtou, nepovídají si s nimi, nemají na ně čas nebo energii. Je tak lákavé děti zabavit telefonem, kdo by to nevyužil. Výrazně stárnou i jejich maminky, i to má svůj vliv. Samozřejmě jsou rodiče mnohem více sebevědomí, z internetu mají načteno mnoho mouder, cítí se fundovaně v posuzování školní zralosti a neváhají ukázat, že vědí všechno líp. Mluvím obecně. Takže ne, moje zkušenosti s předčasným zaškolováním dětí jsou spíše negativní. A to v obou smyslech toho termínu.
@P4ja píše:
Naopak ve většině případů jsou prostě jiní, takže jim to kolektiv může dát pěkně sežrat. A pokud to osocálně nedají a neustojí, tak je to průšvih.
Jsou jiní, souhlasím. Pak jde o to, jak s tím sami umí pracovat, jak je rodiče vedou, jak si umí sami poradit.
Ale takové dítě je jiné stále a kolektiv mu to může dát sežrat i když půjde do 1. třídy až v 6 letech. I když půjde do školy o rok později (správně dle zákona), tak není jisté, že to sociálně zvládne ![]()
@hanka.br.
neberu ti tvůj názor na základě zkušeností
Ale znám několik dětí, které šly do 1. třídy před 6. rokem a znám i jejich rodiče a všichni ti rodiče jsou takoví, jaké jsem popisovala já, mají zájem o děti a věnují se jim.
Kromě jednoho, všechny děti školu zvládají bez problému, nemají problémy z žádné oblastí.
@subsomi píše:
Jsou jiní, souhlasím. Pak jde o to, jak s tím sami umí pracovat, jak je rodiče vedou, jak si umí sami poradit.
Ale takové dítě je jiné stále a kolektiv mu to může dát sežrat i když půjde do 1. třídy až v 6 letech. I když půjde do školy o rok později (správně dle zákona), tak není jisté, že to sociálně zvládne
Právě proto, že je to individuální bych nezobecňovala takové věci, že jen inteligentní rodiče se dítěti budou věnovat a stojí o to, aby šlo dřív než v 6 ti letech jak píšeš. A to, že když má někdo vysoce inteligentní rodiče, tak taky bude vysoce inteligentní.
A stejně tak to vysoce inteligentní dítě může dostat i odklad.
@hanka.br. : u nás jsme se sešli v 1. třídě 3 děti, kterým ještě nebylo 6. všichni jsme vystudovali VS oproti tem, které měli odklad a ve 20 sotva udělali maturitu… myslím si, že rodiče, které dávají na vzdělání svých dětí velky důraz, se snaží ho dát do skoly co nejdřív, za mě je to jednoznačná výhoda a pokud budu mít děti narozené v září nebo říjnu, budu se o to snažit také. fakt není nic horšího než končit VS ve 26 letech nebo i déle…
@PupuP píše:
@hanka.br. : u nás jsme se sešli v 1. třídě 3 děti, kterým ještě nebylo 6. všichni jsme vystudovali VS oproti tem, které měli odklad a ve 20 sotva udělali maturitu… myslím si, že rodiče, které dávají na vzdělání svých dětí velky důraz, se snaží ho dát do skoly co nejdřív, za mě je to jednoznačná výhoda a pokud budu mít děti narozené v září nebo říjnu, budu se o to snažit také. fakt není nic horšího než končit VS ve 26 letech nebo i déle…
Asi tak.
Navíc, opravdu je šílený rozdíl u odkladových dětí v přístupu ke škole do osmnácti a potom. Maturovat ve dvaceti je za trest skoro pro všechny.
@marin píše:
Jakými odkladovými dětmi? Když měly skutečný odklad, tak asi z nějakého důvodu. Ale tyto děti jdou normálně, naopak nejdou dříve. Já zase viděla spíše problémy s předčasně zaškolenými dětmi, tedy těmi, co by jim prospěl odklad a neměly ho. I ve škole v psychologii jsme se učily, že odkladem se nic nezkazí, naopak když jde nezralé dítě do školy, tak mu do to budoucna může uškodit. Nyní jsem četla článek, že ve Finku mají nejlepší výsledky a kromě jiného je to prý i tím, že chodí do školy od 7 let.
To myslíš vážně?
Kdybych měla čas a chuť, pohledám ti třináct let staré diskuse o tom, jak ziskat odklad. Moc práce to nikdy těm hodným maminkám, které chtěly svému děťátku prodloužit dětství, opravdu nedalo. PPP dávaly odklady skoro všem. No tyhle deti by teď měly maturovat… Měly by.
Vedla jsem tehdy s nimi neskutečný souboj o předčasné zaškolení, odklad bych z nich vyrazila bez problémů. Proto jsem to sledovala.