Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nevím, jestli to tu padlo, ale IMHO je potřeba zohlednit nejen to, že je dítě chytré (jasně, všechny si myslíme, že máme geniální děti
ale i jestli udrží 45 minut pozornost, jestli to dá 4× po sobě, jestli z něj nebude ve třídě otloukánek, protože je nejmenší, atp.
@Huk Jj, už to padlo. Za mě je to 50:50. Znalosti:sociální vyspělost.
Měla jsem ve třídě klučinu, co šel dřív protože už „všechno uměl“ a byl to boj. Přitom bylo dost věcí, které potřeboval docvičit. Nedokázal respektovat ostatní, i když měl práci navíc, tak stejně vyrušoval. A vyvrcholilo to šikanou, kdy ostatním dával najevo, jak je „chytrý“.
@Huk píše:
Nevím, jestli to tu padlo, ale IMHO je potřeba zohlednit nejen to, že je dítě chytré (jasně, všechny si myslíme, že máme geniální dětiale i jestli udrží 45 minut pozornost, jestli to dá 4× po sobě, jestli z něj nebude ve třídě otloukánek, protože je nejmenší, atp.
Od toho jsou právě posudky PPP, aby náš, rodiče malých géniů, uvedly do reality
.
Pak je tu ještě hledisko maturity ve dvaceti. Prostě to je pozdě, spousta děcek pak zbytečně bojuje s motivaci a často ten boj prohrávají.
Moje dcera šla v čerstvých šesti a ve třídě má i o dva roky starší děti, to je taky potřeba zohlednit. Když se nad tím zamyslíte, tak až bude vašemu dítěti 11, ve stejné třídě budou třináctileté děti a to je potom tak propastný rozdíl, že bych předčasně dítě do školy nedala ani omylem.
@Loll píše:
Moje dcera šla v čerstvých šesti a ve třídě má i o dva roky starší děti, to je taky potřeba zohlednit. Když se nad tím zamyslíte, tak až bude vašemu dítěti 11, ve stejné třídě budou třináctileté děti a to je potom tak propastný rozdíl, že bych předčasně dítě do školy nedala ani omylem.
Vtipné. Moje předčasně zaškolené dítě vypadá ve třídě skoro nejstarší. A naopak, reálně nejstarší chlapeček vypadal ve čtvrté jako prvňáček.
Jako středoškolská kantorka zažívám neustále problémy s odkladovými dětmi. S předčasně zaškolenými ne.
@P4ja píše:
@Huk Jj, už to padlo. Za mě je to 50:50. Znalosti:sociální vyspělost.
Tak to já bych řekla klidně 30:70…
@SAJ píše:
Jako středoškolská kantorka zažívám neustále problémy s odkladovými dětmi. S předčasně zaškolenými ne.
No, taky ale tak trochu zaměňuješ příčinu a následek, nezdá se ti? A jen přemýšlím, jestli si to fakt neuvědomuješ nebo je to vědomá manipulace.
@SAJ píše:
Vtipné. Moje předčasně zaškolené dítě vypadá ve třídě skoro nejstarší. A naopak, reálně nejstarší chlapeček vypadal ve čtvrté jako prvňáček.
Zřejmě proto, že předčasně zaškolené děti se na střední školu obvykle nedostanou. Předčasně ve smyslu, že by pro ně bylo lepší dozrát. Jaké problémy ti dělají děti po odkladu?
@j.a.n.i1 píše:Žádná manipulace. Když se ptám rodičů odkladových neúspěšných žáků, tak mi odpovídají, že si mysleli, že to bude pro dítě lepší, nebo že se jim zdál být hravý a podobně. PPP před dvanácti lety dali odklad každému, kdo si o něho řekl. A teď rodiče sklízí plody.
No, taky ale tak trochu zaměňuješ příčinu a následek, nezdá se ti? A jen přemýšlím, jestli si to fakt neuvědomuješ nebo je to vědomá manipulace.
@hanka.br. píše:
Zřejmě proto, že předčasně zaškolené děti se na střední školu obvykle nedostanou. Předčasně ve smyslu, že by pro ně bylo lepší dozrát. Jaké problémy ti dělají děti po odkladu?
Pitomost.
@SAJ píše:
Jakými odkladovými dětmi? Když měly skutečný odklad, tak asi z nějakého důvodu. Ale tyto děti jdou normálně, naopak nejdou dříve. Já zase viděla spíše problémy s předčasně zaškolenými dětmi, tedy těmi, co by jim prospěl odklad a neměly ho. I ve škole v psychologii jsme se učily, že odkladem se nic nezkazí, naopak když jde nezralé dítě do školy, tak mu do to budoucna může uškodit. Nyní jsem četla článek, že ve Finku mají nejlepší výsledky a kromě jiného je to prý i tím, že chodí do školy od 7 let.
@hanka.br. píše:
Ne, jak bych to spíš viděla tak, že ty předčasně zaškolené = ti co nastoupili před 6 rokem, nastoupily protože byly napřed (jinak by jim to nebylo schváleno) a tedy jsou to děti, které už tenkrát měly předpoklady být mezi těmi „lepšími“, oproti tomu odklad se povětštinou dává z nějakého důvodu a tedy je větší šance, že tam problém bude i v budoucnu.
@SAJ píše: Žádná manipulace. Když se ptám rodičů odkladových neúspěšných žáků, tak mi odpovídají, že si mysleli, že to bude pro dítě lepší, nebo že se jim zdál být hravý a podobně. PPP před dvanácti lety dali odklad každému, kdo si o něho řekl. A teď rodiče sklízí plody.
A jak by mohli vědět, že by byli úspěšní bez odkladu? Možná by ani na tu střední nešli. Teď byl hlavně problém, že na tu střední se dostal, kdo chtěl, aniž by na to měl. Za chvíli budou nastupovat silné ročníky, tak bude mezi studenty vyšší konkurence.
@j.a.n.i1 píše:
Ne, jak bych to spíš viděla tak, že ty předčasně zaškolené = ti co nastoupili před 6 rokem, nastoupily protože byly napřed (jinak by jim to nebylo schváleno) a tedy jsou to děti, které už tenkrát měly předpoklady být mezi těmi „lepšími“, oproti tomu odklad se povětštinou dává z nějakého důvodu a tedy je větší šance, že tam problém bude i v budoucnu.
Já vím, co znamená termín předčasně zaškolený ve smyslu před šestým rokem. Ale slovo „předčasně“ v podstatě znamená „dřív, než je správný čas“ - a takových dětí, o kterých si rodiče myslí, že na to mají, ale ve skutečnosti by pro ně bylo lepší, kdyby na ten správný čas počkaly, těch je víc než dost.