Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@asha já vím, slyšela jsem to od švagrové… právě říkám, že mi toto nepřijde zvláštní, že 4,5 leté umí počítat… ono je to spíš jako básnička se něco naučit.. pak je rozdíl logika, jestli by děti dokázaly, když vidí 5 hrušek, dvě se vezmou, kolik tam je třeba…
U nás kluk ve 4 napočítá do 10 a umí sčítat logicky do 5 ale vůbec z toho nic nevyvozuji i když třeba v okolí mám děti o rok a rok něco starší a neumjí nic..
Někdo má totiš teorii, že to se naučí ve škole
Zakladatelko, já osobně mít dítě do prosince, tak určitě velmi vážně uvažuju jako ty, a dítě bych ráda dala do školy v necelých 6ti letech.. Asi bych totéž zvažovala i u dítěte lednového.. Samozřejmě v závislosti na vyzrálosti dítěte a jeho předpokladech.. (vzdělání např. rodičů, protože to si myslím je dost důležitým faktorem - jak dlouho čekám, že dítě bude do školy chodit..)
Jsem obecně proti odkladům - někdo tady psal, že se dítěti tak prodlouží dětství.. ale je to skutečně tak? Vůbec se mi nelíbí, kolik je v 1.třídách v září sedmiletých dětí a je mi jasné, že to svým způsobem bude komplikovat situaci mému dítěti, které bude mít čerstvých 6let (stejně jako před x lety já - ale to ještě odklady nebyly a tudíž byť nejmladší, ty další děti byly starší max o rok, nikdo o dva a v tom to ty naše neodkladové děti mají/budou mít těžší)..
A pak to, k jakému vzdělání očekávám, že to dítě dotáhne..
Vemte si, že to není tak dlouho, co se přidala devátá třída, když se k tomu přidá odklad, jsou to už 2 roky! A když pak dítě jde na vysokou, tak dostuduje až ve 24/25letech (nebo o rok později v případě např. medicíny nebo pokud si to prostě - jak je dnes taky běžné
o rok protáhne), pak se to chce nejdříve zapojit na nějakou dobu do pracovního procesu, užít si svobody (od rodičů, od školy, s vlastními prostředky)… a je mu (přes) třicet!
Pochopitelně jiná je situace u dítěte, u kterého VŠ neočekávám, tam bych asi jen neodkládala, ale prosincové už bych do školy (jen tak) dříve nedávala… (ale zakladatelka píše, že by to nejprve důkladně zvážila za účasti odoborníků, takže by to „jen tak“ nebylo ![]()
Jo a ještě mě napadá - tuším že v anglosaském systému školství, se pro nástup do školy bere jako kritérium věk dítěte, který dosáhne do 31.12. včetně (přestože školní rok začíná dříve) - rozhodně to tak je v HongKongu (ale za ostatní země to jen tuším)
@paha1
Mě by zajímalo, jak na pětiletém dítěti poznáš, zda má předpoklad pro VŠ… Podle vzdělání rodičů?? To snad ne…
![]()
@anairda mylím, že to brala z hlediska toho, že když rodiče mají VŠ, tak že budou chtít, aby dítě studovalo…i statistiky tomu nahrávají, že tyto děti studují častěji než děti vyučených rodičů…říkám statistiky, samozřejmě tomu tak nemusí být vždy…
@lekno píše:
@anairda mylím, že to brala z hlediska toho, že když rodiče mají VŠ, tak že budou chtít, aby dítě studovalo…i statistiky tomu nahrávají, že tyto děti studují častěji než děti vyučených rodičů…říkám statistiky, samozřejmě tomu tak nemusí být vždy…
Mě přijde, že dneska už má VŠ s prominutím kdejaký blb, bez ohledu na to z jaké je rodiny..
Ale vyznělo mi to tak, že to bylo myšleno. ![]()
@anairda záleží s jakými lidmi se stýkáš…já mám vysokoškoláků kolem sebe hodně, ale znám rodiny, kde není ani jeden, protože vzdělání nepovažují za důležité
@gabki Já jsem narozená v září a šla jsem v téměř 7 letech, i přesto, že učitelé doporučovali mým rodičům (mch oba učitelé
), ať mě dají dřív. Nikdy jsem toho nelitovala a nelituju. Nikdy jsem si ve třídě nepřipadala nějak zvlášť starší než ostatní děti (přitom starší byly snad už jen propadlíci
). Studovala jsem VŠ a nikdy jsem neměla pocit, že by mi ten rok nějak chyběl (nebo přebýval?
). Ono totiž nejde jen o to, co které dítě umí, ale jak je na tom sociálně, a to se musí posuzovat dítě od dítěte.
Moje starší dcera je květnová, když šla do školy (6 a kousek), uměla číst, psát, počítat, u zápisu nám řekli, že ovládá látku druhé třídy. Z tohoto hlediska by mohla jít do školy klidně v těch 5 a kousek, ale myslím, že by se nezačlenila do třídy tak dobře jako teď. Naopak tam má spolužačku, která je podzimní, šla do školy v necelých 7 letech (tj ani předčasně, ani po odkladu, prostě akorát), šikovná je dost, číst uměla už v těch necelých 6 (tj rok před zápisem). Podle toho, co říká moje dcera (a nejen ona), tak tahle spolužačka se ve třídě nudí, zlobí a ostatním se posmívá, když se jim něco nepovede (jí se to asi moc často nestává, že by něco nevěděla nebo pokazila, je to typ, kterému prostě jde všechno
). Takže určitě hodně zvažovat.
@Anonymní píše:
@gabki Já jsem narozená v září a šla jsem v téměř 7 letech, i přesto, že učitelé doporučovali mým rodičům (mch oba učitelé), ať mě dají dřív. Nikdy jsem toho nelitovala a nelituju. Nikdy jsem si ve třídě nepřipadala nějak zvlášť starší než ostatní děti (přitom starší byly snad už jen propadlíci
). Studovala jsem VŠ a nikdy jsem neměla pocit, že by mi ten rok nějak chyběl (nebo přebýval?
). Ono totiž nejde jen o to, co které dítě umí, ale jak je na tom sociálně, a to se musí posuzovat dítě od dítěte.Moje starší dcera je květnová, když šla do školy (6 a kousek), uměla číst, psát, počítat, u zápisu nám řekli, že ovládá látku druhé třídy. Z tohoto hlediska by mohla jít do školy klidně v těch 5 a kousek, ale myslím, že by se nezačlenila do třídy tak dobře jako teď. Naopak tam má spolužačku, která je podzimní, šla do školy v necelých 7 letech (tj ani předčasně, ani po odkladu, prostě akorát), šikovná je dost, číst uměla už v těch necelých 6 (tj rok před zápisem). Podle toho, co říká moje dcera (a nejen ona), tak tahle spolužačka se ve třídě nudí, zlobí a ostatním se posmívá, když se jim něco nepovede (jí se to asi moc často nestává, že by něco nevěděla nebo pokazila, je to typ, kterému prostě jde všechno
). Takže určitě hodně zvažovat.
Tak ale tohle je chyba ucitelky. My meli se synem ten samy problem, takze jsme se domluvily s tridni, ze bude dostavat narocnejsi ukoly, prip. neco ze druhy tridy. Byli takhle ve tride dva a jen tak byl od nich pokoj. Casem se to srovnalo, rekla bych, ze na konci prvni tridy.
@paha1 Tak ocekavat neco muzes, ale otazka je, jak uspesne
Podle toho bych se neridila uz tuplem…
Rozhodujici je proste celkova vyzralost.
@tterka tak pokud je to jen o tomhle, tak bych ji tam dala. Myslela jsem, že je na tom hůř. V mém okolí je dost dětí, které mluví fakt děsivě (šišlají, šlapou si po jazyku…)a do školy stejně jdou, protože rodiče to tak chtějí… Můj brácha je 26.srpna, ve třídě byl nejmladší, do školy šel normálně bez odkladu a byl nejlepší žák
Tak hodně štěstí Stani
@paha1 @lekno a další: Holky, já bych vám strašně přála, aby vaše děti byly nadané, tvárné, cílevědomé a naladěné na stejnou frekvenci jako vy…prostě aby za dvacet let byly přesně tam, kde jste jim to (ještě před jejich narozením? ale nejpozději před nástupem do školy) naplánovaly
…nějak mi naskočilä scénka z „Básníků“ se síťovými grafy ![]()
@paha1 no ale to máš divné počty.. v září sedmiletých.. Pokud je někdo v prosinci tak buď půjde tak, že v září mu bude 5 a 6 v prosinci v první třídě a když o rok dél, tak mu bude v září 6 a v prosinci 7.. což mi přijde ideální..
Pokud někdo dá tak, že má dítě v září 7 a v prosinci 8, tak to mi přijde už pozdě..
Dneska v odpolední školce s e o tom právě bavily učtilky co byly u zápisu, že nejde o to, jestli dítě něco umí, ale jak je začlenitelné, jestli mu jde rozumět a tak.. Říkaly, že loni to byla katastrofa, že pár děti šlo takto v 5 a dva chlapečky museli opakovat a že rodiče si nedají poradit.. Neříkám, že je to u všech, ale nějaké počítání, rozhodně neni známou inteligence…
Ale já si počkám, jak na tom kluk bude a nechám si poradit od učitelek, které ho budou mít půl dne a vidí, co umí, neumí, a jak se chová v kolektivu
Holky do školy se jde přeci v 6 ti a v první třídě je dětem 7 let. když nemají odklad. v pěti letech se do školy nejde
@kvaček píše:
@paha1 no ale to máš divné počty.. v září sedmiletých.. Pokud je někdo v prosinci tak buď půjde tak, že v září mu bude 5 a 6 v prosinci v první třídě a když o rok dél, tak mu bude v září 6 a v prosinci 7.. což mi přijde ideální..
Pokud někdo dá tak, že má dítě v září 7 a v prosinci 8, tak to mi přijde už pozdě..
Dneska v odpolední školce s e o tom právě bavily učtilky co byly u zápisu, že nejde o to, jestli dítě něco umí, ale jak je začlenitelné, jestli mu jde rozumět a tak.. Říkaly, že loni to byla katastrofa, že pár děti šlo takto v 5 a dva chlapečky museli opakovat a že rodiče si nedají poradit.. Neříkám, že je to u všech, ale nějaké počítání, rozhodně neni známou inteligence…
Ale já si počkám, jak na tom kluk bude a nechám si poradit od učitelek, které ho budou mít půl dne a vidí, co umí, neumí, a jak se chová v kolektivu
ty máš blbý počty - když se někdo narodí v prosinci do škly jde v 6 ti a v prosinci mu je 7 let.
@tetma fakt myslíš, že všichni ti, kteří tu svými příspěvky popsali sedm stran, nemají všech pět pohromadě?