Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Aktuálně neznám nikoho, jehož dítě šlo do školy v 5 letech. Jo, můj bratránek (narozený v září) a kamarádka (konec října) šli, ale my už jsme starší ročníky.
Já jsem v srpnu, měla jsem čerstvých 6, byla jsem nejmladší ve třídě, ale nijak jsem to nepociťovala.
Ač nechápu to množství odkladů a opravdu se divím, že rodiče dětí narozených v dubnu (květnu, červnu…) žádají o odklad, tak prosincové dítko bych do školy předčasně nedala.
Vada řeči není důvodem odkladu (navíc za půl roku ji vůbec dítě mít nemusí).
Já spíš budu řešit, jak to vyřešit pokud starší prcek bude mít odklad
protože mi bude připadat blbý, aby nastupoval do školy zároveň s bráchou o necelý dva roky mladším.. ![]()
U dcery je v první třídě holčička, které bylo na začátku listopadu osm let, to mi přijde úplně strašný. S mojí dcerou jsou od sebe opravdu skoro dva roky.
@Loll píše:
U dcery je v první třídě holčička, které bylo na začátku listopadu osm let, to mi přijde úplně strašný. S mojí dcerou jsou od sebe opravdu skoro dva roky.
Tak, tak - vnučka od bývalé kolegyně je také v první třídě, v prosinci 8 let. Chválí ji, jak je šikovná. Aby nebyla.
Musí být úplně někde jinde než o dva roky mladší děti…
@RadkaCh píše:
@Loll V mém případě ve 23 letech jsem pořád stejná bordelářka a vím, že už to nikdy nebude lepšíAle chlapovi jsem to říkala dopředu
Oni jsou samozřejmě děti, který tu školu ještě nezvládnou. Problém je spíš ten, že podle psychologů je to většina dětí a to je blbost. Mně se strašně líbí, jak jsou maminky, který když hledají školky, tak se řídí i podle toho, jestli se tam třeba učí angličtina (dneska už jich je docela dost a je to skvělá věc) a to jim nevadí, že je tam vlastně budou učit, ale pak lítaj po poradnách a zařizují odkladA to přece není normální. Já myslím, že v 6ti letech může jít do školy každý dítě, pokud nemá vyloženě nějakou inteligenční poruchu (tím myslím ty dys…) a pokud je dítěti 5 a třičtvrtě a je vidět, že je připravený to zvládnout, tak v tom nevidím problém. (to už ale žádný psycholog nedoporučí) Jo uznávám, že jsem ovlivněná tím, že jsem viděla, že to jde.
@tterka píše:
@Stani1701 @Loll
Jediný problém v mluvení je ten, že se jí zrovna moc nedaří písmenko „ř“, které trénujeme a za těch pár týdnů, co na logopedii chodíme se dost zlepšila. Jinak mluví krásně.
Geometrické tvary u zápisu pojmenovala správně, barvy v pořádku, počítala na počítadle, řekla jak se jmenuje, kde bydlí, řekla básničku, nakreslila obrázek…
Podle učitelek ve školce je dcera na školu také zralá, pozornost v pohodě udrží, prostě v pohodě zvládá vše.
Logopedka i grafomotorička doporučují odklad jen proto, že je červencová - obě mi řekly, že je sice hodně šikovná, na školu zralá, ale prostě „mladší“ než ostatní děti. Jiný zásadní problém v tom nebyl. A paní doktorka z PPP dceru viděla 20 minut, při screeningu ve školce… Na to fakt ohledy brát nehodlám, protože co jsem se tak bavila s maminkami ve školce, tak ve výsledku paní doktorka doporučila odklad skoro všem… Samozřejmě ji objednám do PPP i na ten podrobný screening, ale pokud tam nebude nějaký větší problém, tak odklad řešit nebudu…
Jenom kvuli veku bych to nedelala…to je s prominutim blbost. Nekdo nejmladsi byt musi a kdyz to budou furt posouvat, tak za chvili budou deti nastupovat v 10 letech ![]()
Jinak ja jsem cervencova a sla jsem normalne v 6 letech…nejmladsi jsem nebyla a i kdyby, tak by mi to bylo uplne sumak. Stvalo me to az kdyz spoluzakum zacinalo byt 18 a ja furt nemohla legalne na pivo ![]()
Do třídy se mnou chodila holka co měla narozeniny v lednu, takže když šla do školy tak jí bylo 5,5
@ohýnek píše:
Do třídy se mnou chodila holka co měla narozeniny v lednu, takže když šla do školy tak jí bylo 5,5
Tak pokud ti není 10 a míň, tak je to úplně jedno.
Před dvaceti lety bylo všechno tak trochu jinak. ![]()
@RadkaCh píše:
@Loll V mém případě ve 23 letech jsem pořád stejná bordelářka a vím, že už to nikdy nebude lepšíAle chlapovi jsem to říkala dopředu
Oni jsou samozřejmě děti, který tu školu ještě nezvládnou. Problém je spíš ten, že podle psychologů je to většina dětí a to je blbost. Mně se strašně líbí, jak jsou maminky, který když hledají školky, tak se řídí i podle toho, jestli se tam třeba učí angličtina (dneska už jich je docela dost a je to skvělá věc) a to jim nevadí, že je tam vlastně budou učit, ale pak lítaj po poradnách a zařizují odkladA to přece není normální. Já myslím, že v 6ti letech může jít do školy každý dítě, pokud nemá vyloženě nějakou inteligenční poruchu (tím myslím ty dys…) a pokud je dítěti 5 a třičtvrtě a je vidět, že je připravený to zvládnout, tak v tom nevidím problém. (to už ale žádný psycholog nedoporučí) Jo uznávám, že jsem ovlivněná tím, že jsem viděla, že to jde.
Ale je obrovsky rozdil mezi AJ ve skolce a skolou
Ve skolce se fakt neuci jako ve skole. Nejstarsi chodil ve skolce dva roky a bylo to dost k nicemu
Neda se to srovnavat.
A jasne, proc by to neslo, tady jde ale o neco jinyho, my od PC tezko posoudime, jestli ma zakladatelka dat dite do skoly, nejlepsi bude, kdyz s nim do poradny zajde a uvidi. Psat tu, ze moje dite, ze sousedovo dite atd. slo v 5ti letech a zvladlo to, je sice hezky, ale nicemu to nepomuze ![]()
@Loll píše:
Tak pokud ti není 10 a míň, tak je to úplně jedno.Před dvaceti lety bylo všechno tak trochu jinak.
bohužel už není ![]()
@asha náš mladej taky chodil ve školce na angličtinu a bylo to dobrý jen k tomu že napočítal do tří a věděl pár zvířátak, učitelka mi ve slabé chvilce sama řekla že je to k ničemu když má učit všechny děti najednou.
@asha Tak zakladatelka se ptala, jestli s tím někdo tu zkušenost má, tak jsem jí s dovolením napsala, že s tím tu zkušenost mám a že byla dobrá. V tom je problém, že jsem jí odpověděla na JEJÍ otázku?
Nedala bych do skoly. Urcite rok odklad.Ja teda ted byla u zapisu se starsim ma 6 v breznu.On tedy odklad dostal, kvuli vyslovnosti a motorice, ale normalne jsem tam zahledla dve osmilete deti
to uz me teda prijde hodne pozde ![]()