V 5 do školy?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4817
7.2.13 12:00

My jsme to s dcerou narozenou v prosinci taky řešili, v 5 letech četla a počítala do 10, podotýkám, že se to naučila sama, báli jsme se, že se bude nudit. Nakonec jsme jí dali normálně v 6 a 3/4. Na čtení měla individuální plán, takže se tam nenudila. Jde o to, že byla třeba pomalejší v oblíkání, neuměla zavázat tkaničky atd. a hlavně chodí do třídy se svými vrstevníky, líp si s nima rozumí. Je tam dost dětí co šly s odkladem, bylo jim 7 pryč a jí by nebylo ještě 6,byla by sociálně někde jinde a asi by si s dětma tak nerozumněly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
497
7.2.13 12:03

Ahoj tak já zkušenost mám. Holce bylo koncem září 6 a šla tedy do školy dřív. Museli jsme mít vyjádření od dětského lékaře a z PPP. V PPP to byl tedy děs na co vše ji zkoušel byla jsem z toho víc vyřízená jak holka, ale doporučení nam dal. Nyní v půl roce docházky, zatím bez problémů. Ze začátku paní učitelka říkala že je pomalejší ale to by byla i za rok. Teď už prý vše v pohodě a je dobře že do školy chodí. Nevím co by ve školce tento rok dělala. Písmenka už znala a teď je šťastná že umí číst. Záleží opravdu na pocitu rodičů. Doufám že toho někdy nebudem litovat, zatím nelituji :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2926
7.2.13 12:07
@blorchi píše:
Nedala bych do skoly. Urcite rok odklad.Ja teda ted byla u zapisu se starsim ma 6 v breznu.On tedy odklad dostal, kvuli vyslovnosti a motorice, ale normalne jsem tam zahledla dve osmilete deti :think: to uz me teda prijde hodne pozde :nevim:

Osmileté děti na zápisu? To snad ani nejde, ne? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
7.2.13 12:07
@RadkaCh píše:
@asha Tak zakladatelka se ptala, jestli s tím někdo tu zkušenost má, tak jsem jí s dovolením napsala, že s tím tu zkušenost mám a že byla dobrá. V tom je problém, že jsem jí odpověděla na JEJÍ otázku?

Tak presneji se zakladatelka ptala, jestli nekdo dava svoje dite do skoly v necelych 6ti letech, ale ok :lol:
Jako pruzkum trhu…jinak je to k nicemu. Mohla bych tu psat o detech vracenych zpatky do skolky (ze tridy syna jedna spoluzacka) atd… nemusi to byt takova sranda.

Jinak nevim o tom, ze by se delaly odklady kvuli dys… Toho se clovek nezbavi, to uz ma naporad. Navic se na to prichazi az na skole. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24392
7.2.13 12:08

Já jsem pro dát jí až příští rok. I když by zvládla ten zápis není řečeno, že její mozek (a to nemyslím ve zlém, aby nevznikly nějaká nepochopení)je natolik připravený, že by školu zvládla. Ano a taky záleží jak je připravená. Nemůžu ti radit, neznám vás, je to můj názor
I když v UK chodí děti do školy už od 4 let, ale zase je to školství jiné než u nás

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
7.2.13 12:10
@Petronilla píše:
My jsme to s dcerou narozenou v prosinci taky řešili, v 5 letech četla a počítala do 10, podotýkám, že se to naučila sama, báli jsme se, že se bude nudit. Nakonec jsme jí dali normálně v 6 a 3/4. Na čtení měla individuální plán, takže se tam nenudila. Jde o to, že byla třeba pomalejší v oblíkání, neuměla zavázat tkaničky atd. a hlavně chodí do třídy se svými vrstevníky, líp si s nima rozumí. Je tam dost dětí co šly s odkladem, bylo jim 7 pryč a jí by nebylo ještě 6,byla by sociálně někde jinde a asi by si s dětma tak nerozumněly.

Je teda fakt, že tohle je v dnešní době další problém. Když holka je na to zralá, je chytrá, dokonce umí číst, ale šla by v 5ti letech do třídy, kde jsou vlastně děti 7 a 8 let. No není to na palici?

• Citovat
  • Upravit
29730
7.2.13 12:12
@ohýnek píše:
@asha náš mladej taky chodil ve školce na angličtinu a bylo to dobrý jen k tomu že napočítal do tří a věděl pár zvířátak, učitelka mi ve slabé chvilce sama řekla že je to k ničemu když má učit všechny děti najednou.

Tak to je jeste celkem dobry vysledek :mrgreen: Je to k nicemu, protoze dite ma kratkou lekci vetsinou jednou tydne a pak utrum. Pokud nepouziva jazyk aktivne, v hlave nic nezustane. Je teda teorie, ze tyhle deti se pak uci jakykoli cizi jazyk snadneji, ale tezko rict. Mam dva vzorky, druhy na AJ nechodil a ted se uci cizi jazyk stejne snadno :lol: Takze za nas fakt vyhozeny penize.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2926
7.2.13 12:14
@RadkaCh píše:
Je teda fakt, že tohle je v dnešní době další problém. Když holka je na to zralá, je chytrá, dokonce umí číst, ale šla by v 5ti letech do třídy, kde jsou vlastně děti 7 a 8 let. No není to na palici?

Souhlasím, tohle je šílený.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
@RadkaCh píše:

No prave… Syn cte od cerstvych 5ti let, pocita taky, naucil se vsechno sam. Nastesti mne teda nenapadlo ho davat driv (je v lednu), protoze i tak je to nekdy mazec. Ne uceni, ale spoluzaci. A takova mensi sikana dokaze skolni dochazku a uceni sakra znechutit :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5173
@tterka píše:
Nevím jak je to ze zákona, ale mám dceru narozenou v červenci - šikovná, chytrá, snažící se dohnat ve všem staršího bráchu a přesto mi logopedka, grafomotorička i psycholožka v PPP doporučila odklad :zed: :zed: :zed:. Jediná paní učitelka při zápise ve škole mi řekla, že odklad dávat nemám. Podle „znalých“ psychologů to bude mít dcera ve škole těžší, protože bude nejmladší :zed: :zed: :zed:. A ač se holčička do školy fakt těší, tak bych ji prý měla spíše od školy odrazovat - nechápu :zed:
Ještě štěstí, že konečné rozhodnutí je na mě…
Zakladatelko, pokud si myslíš, že dcera školu zvládne, vydrží v klidu, udrží pozornost a nebude jí chybět „školková pohoda“, pak bych jí do školy dala ;)

jako bych slyšela mojí máti když takhle běhala po doktorech s bráchou. no nedala taky byla přesvědčená o tom jak všemu rozumí a brácha v listopadu na cválal zpět do školky. Neměl na to a škola se mu ta protivila, že do 5 třidy s ním byli problémy. Bacha na to, tenodklad jempr dobro dítěte ne pro to aby, že by byla malá hloupá. je není " dozrálá"

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
7.2.13 12:18

@asha A proč se teda dává šestiletým dětem odklad? Protože to maminky nechcou? Protože si ty děti dovolují hrát? Nebo teda proč? Já bych řekla, že jenom proto, že to někdo někdy vymyslel a ostatní se toho chytli. :zed: A tak by se mohla rovnou školní docházka posunout až od sedmi let, stejně těch šestliletých je tam minimum. Pak bychom teda mohli dávat odklad do osmi let. A takhle bychom mohli postupovat kdoví kam. :roll:

• Citovat
  • Upravit
31278
7.2.13 12:20

Já mám kluka narozeného v půlce listopadu a i když škola je zatím hooodně daleko, nemám v plánu ho dávat do školy dřív než v 6ti letech (tedy v v šesti a třičtvrtě)-to leda v případě, že by byl nějak extrémně vyspělý, uměl by sám písmenka už ve školce a dobře samoobslužný a podobně, prostě pokud bych měla opravdu pocit, že ten rok ve školce by se už nudil a pak dělal bejkárny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2926
7.2.13 12:22

@RadkaCh Škola je pro hodně rodin prostě velká změna - šoupnout dítě do školky je daleko jednodušší, navíc potom nejsou žádné povinnosti. A už jsem i slyšela, že někdo volí odklad proto, aby pak jejich dítě excelovalo :roll:, hmm, to je asi přirozený, že osmiletý dítě zvládne spoustu věcí líp než šestiletý, ale rozdíly se během roku rozplynou, to mohu potvrdit z vlastní zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5532
7.2.13 12:23

@tetma
Dovysvětlila jsem na straně 3 ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
7.2.13 12:24
@RadkaCh píše:
@asha A proč se teda dává šestiletým dětem odklad? Protože to maminky nechcou? Protože si ty děti dovolují hrát? Nebo teda proč? Já bych řekla, že jenom proto, že to někdo někdy vymyslel a ostatní se toho chytli. :zed: A tak by se mohla rovnou školní docházka posunout až od sedmi let, stejně těch šestliletých je tam minimum. Pak bychom teda mohli dávat odklad do osmi let. A takhle bychom mohli postupovat kdoví kam. :roll:

Tak ja nevim, jestli mas nejaky dite uz ve skole, ale asi ne…
Jednim z duvodu, proc se ted tak snadno davaji odklady je fakt, ze nastupujou silny rocniky a tridy jsou precpany. Takze je to oddalovani problemu.. To mam primo ze skoly.
Jinak se odklady davaji nejvic kvuli nevyzralosti. Dite je vic hravy, nedokaze se soustredit delsi dobu, nevydrzi sedet. Pak jde jeste o socialni nevyzralost, dite nedokaze komunikovat s autoritami, se spoluzaky atd. Je toho hodne, co se posuzuje. :nevim:

Jedno takovy neposedny dite dokaze rozbourat celou vyuku, zazili jsme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí