Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@P4ja píše:
@Ivulka88 Do školy vezmou děti, kterým je 6 let do 31.srpna toho daného roku. Takža ano, tvůj syn půde do školy až v dalším roce.
mám pocit že vezmou po domluvě děti do 14 září ![]()
Teď už nefunguje to, že dítě může jít do školy i před sestymi narozeninami? Já šla v 5 letech(narozená jsem v listopadu) a stačilo jít na posudek, zda už jsem dost „zralá“ na školu…
Syn je 1.zari a do školy by měl nastoupit az v den svých sedmých narozenin. Vás syn nepůjde o rok později, půjde v šesti letech tak, jak ma
Půjde tak, jak má tedy v šesti letech. Naopak, kdyby chtěl nastoupit v necelých šesti letech, tak by to byl předčasný nástup a musel by do pedagogicko-psychologické poradny dělat testy, zda splňuje podmínky předčasného zaškolení. Obě dcery mám na podzim a beru to jako výhodu nastoupit až skoro v sedmi.
Měl by jít až v šesti letech, pokud se ti ovšem zdá vyspělý a zralý na školu, je možné zajít do PPP a po přezkoumání mohou doporučit a schválit dřívější nástup do školy. Přesný postup ti neřeknu, ale znám pár dětí, které nastoupily jako pětileté.
@ka2ka píše:
mám pocit že vezmou po domluvě děti do 14 září
No asi to možné je, ale záleží na škole. Pokud má dětí dost, tak určitě nevezmou. A rodiče si to nemůžou nárokovat. A tady v tomhle případě to moc nevidím, kdž je dítě narozené až v říjnu.
@Mia25 No museli by mít posudek, ale otázka je, jak se k tomu postaví škola, myslím, že nemá povinnost brát takhle malé děti.
@P4ja píše:
@Mia25 No museli by mít posudek, ale otázka je, jak se k tomu postaví škola, myslím, že nemá povinnost brát takhle malé děti.
No, pokud má dítě kladný posudek, tak mám takový pocit, že ho škola, když má místo, vzít musí, jen netuším, zda se na ně v tom případě vztahuje přednost za spádovost.
@ka2ka píše:
mám pocit že vezmou po domluvě děti do 14 září
Ne, domluva nestačí, musí být posudek od PPP, dětského lékaře a možná ještě někoho. A při kladném posudku pak zas nehraje roli, zda je dítě říjen či třeba prosinec. Zda to jde i u dětí od ledna dál, to netuším, nejspíš jo, ale budou tam ještě myslím další podmínky.
@j.a.n.i1 píše:
No, pokud má dítě kladný posudek, tak mám takový pocit, že ho škola, když má místo, vzít musí, jen netuším, zda se na ně v tom případě vztahuje přednost za spádovost.
Těžko říct, myslím, že je nejlepší se zeptat přímo v té škole, jak to mají. Vím, že všude na dokumentech pro zápis je hranice šesti let do 31.srpna.
@j.a.n.i1 píše:
Ne, domluva nestačí, musí být posudek od PPP, dětského lékaře a možná ještě někoho. A při kladném posudku pak zas nehraje roli, zda je dítě říjen či třeba prosinec. Zda to jde i u dětí od ledna dál, to netuším, nejspíš jo, ale budou tam ještě myslím další podmínky.
jasně posudek, ten ted člověk potřebuje na všechno až mě s tím rozčilují
mám pocit, že tam prostě kdysi byla vyjímka ale nejsem si tím jistá, ale osobně bych říjnové dítě do školy předčasně nedávala.
Pak se v jedné třídě sejde pětileté a k tomu osmileté a to už je docela slušný rozdíl
Šla jsem taky v 5 a jsem fakt ráda… jestli je chytrý, tak si zajdi pro nějaké doporučení do PPP nebo tak. je zbytečný aby se pak ještě rok nudil ve školce.
@ka2ka Já mám tříletou holčičku narozenou v listopadu a uvažuju o tom už teď. S tím jak umí počítat, poznává písmenka a sama má chuť učit se, mám obavy, aby se pak poslední rok ve školce nenudila. Samozřejmě uvidím za dva roky, jak na tom bude, ale proč ne? Některé děti jsou vyspělejší. Průšvih je, když jde dítě do školy pozdě a škola ho pak nedokáže motivovat k učení, protože to dítě už učivo zná.
@Janli No ono to ani tak není o chytrosti, ale o sociální vyspělosti a zralosti. Podle mě je to se znalostma 50:50.
@Ivulka88 píše:
Ahoj maminky, teď jsem se dozvěděla od kamarádky, že náš syn který je narozený 4.října půjde do školy o rok později. Respektive, že nám ho v září v těch pěti letech do školy nevezmou. Můžu se zeptat, jak to tedy je? Vůbec jsem nepočítala s tím, že by neměl nastoupit měsíc před šestými narozeninami.![]()
![]()
Ano, chodi ti, kteří dosáhnou šesti let do 31.8. Nicméně pokud mas pocit, ze by syn školu dal, musíš s nim do psychologicko-pedagogické poradny a pokud ho shledaji schopného, muže ho škola vzít ( u nás ve tride takové děti máme). Nebo muže nastoupit do nultého ročníku