V 5 do školy?

• Fotoalbum (3)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
5173
7.2.13 22:33
@daaaja píše:
@tetma fakt myslíš, že všichni ti, kteří tu svými příspěvky popsali sedm stran, nemají všech pět pohromadě?http://www.pppfm.cz/…zralost.html

Zákon ukládá povinnost zahájení školní docházky u dětí, které nejpozději
do 31. srpna dosáhly věku 6 let. Takže když máš narozeniny v prosinci tak v prosinci ti bude 7 let v první třídě,8 let v druhý třídě, ve 3 9 let, ve 4 10 let, v 5 11 let, v 6 12 let, v 7 13 let, v 8 14 let, v 9 15 let a vychází se v 15 letech ne ve 14 letech ;-)… prostě do školy se chodí v 6 ti ne 7 letech, když není odklad
Ano může se stat, že u zápisu bude dítěti 5 let, ale do školy jde v 6 ti letech :mrgreen:…opravdu chceš slyšet odpověď na tvou otázku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lekno
8.2.13 07:58
@daaaja píše:
@paha1 @lekno a další: Holky, já bych vám strašně přála, aby vaše děti byly nadané, tvárné, cílevědomé a naladěné na stejnou frekvenci jako vy…prostě aby za dvacet let byly přesně tam, kde jste jim to (ještě před jejich narozením? ale nejpozději před nástupem do školy) naplánovaly :kytka:…nějak mi naskočilä scénka z „Básníků“ se síťovými grafy :mrgreen:

tak u mě ses zrovna sekla…já jen vysvětlovala, jak ti asi paha mínila…
Nicméně, pokud bych měla posuzovat své rodiče, tak jim to s náma dětma a „síťovýma grafama“ docela vyšlo…obě máme VŠ :pankac:
A když bych zmínila svůj život…tak to se teprve nasměješ - zš, gympl, výška, práce, seznámení, chystání bydlení, svatba, dovolené - ne jedna a ne v Jugoslávii, první dítě a za necelé tři roky druhé dítě…holt s notnou dávkou štěstí, ale dobrý graf, ne :mavam:

• Citovat
  • Upravit
346
8.2.13 08:24
@tetma píše:
Zákon ukládá povinnost zahájení školní docházky u dětí, které nejpozději
do 31. srpna dosáhly věku 6 let. Takže když máš narozeniny v prosinci tak v prosinci ti bude 7 let v první třídě,8 let v druhý třídě, ve 3 9 let, ve 4 10 let, v 5 11 let, v 6 12 let, v 7 13 let, v 8 14 let, v 9 15 let a vychází se v 15 letech ne ve 14 letech ;-)… prostě do školy se chodí v 6 ti ne 7 letech, když není odklad
Ano může se stat, že u zápisu bude dítěti 5 let, ale do školy jde v 6 ti letech :mrgreen:…opravdu chceš slyšet odpověď na tvou otázku?

Akorát žes to nedočetla celé - v téhle diskuzi jde o tuhle část:" Předčasný nástup do školy u dítěte, které dosáhne věku 6 let v době od září do prosince kalendářního roku, ve kterém navštěvuje 1. roč. ZŠ - pokud je zralé a připravené zvládat nároky školní docházky„, nebo o tuhle:“Předčasný nástup do školy u mimořádně nadaného dítěte, které dosáhne šesti let teprve v době od ledna do konce června ve školním roce, kdy navštěvuje 1. roč. ZŠ. Podmínkou přijetí je doporučení lékaře a zároveň doporučení školského poradenského zařízení."
@lekno No vidíš, a já se k VŠ propracovala až po vlastní úvaze a po roce v pracovním procesu - máma se mnou rok nemluvila, když jsem po maturitě při práci chtěla studovat jazykovku, platila jsem si ji z výplat a ručitele mi dělal kamarád, protože mamina mi odmítla podepsat smlouvu. Ale prostě jsem se chtěla osamostatnit už po maturitě, tak jsem to udělala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
8.2.13 08:59

@tetma co píšu čti dobře…
Ona píše, že v září jde plno 7 letetých, tak ji píšu, že v idelním případě půjde 6 letých… ten prostřední udaj :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kla
2535
8.2.13 09:46

Mám prosincové dítě a do školy jde v necelých 7 letech. Dát ho do školy o „rok“ dřív mě sice napadlo, ale pouze z těch „rozumových“ schopností z těch sociálních ani náhodou.

Jinak to, že jsou rodiče VS ještě neznamená, že jeho dítě půjde v jeho šlépějích. Mám kolem sebe kamarádky VS a maminky jsou celkem zoufalé co to jejich děťátko v té škole předvádí… VŠ mají na své děti možná větší nároky a myslí si, že jsou jejich geniální, ovšem to jaké dítě opravdu je se ukáže až v životě… Kamarádka chce dát dítě do školy v čerstvých 6 letech, možná je chytré, ale už od malička se mi jeví jako sociálně nezralé… jenže za dítě má zodpovědnost ona ne já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
346
8.2.13 09:57
@Kla píše:
Mám prosincové dítě a do školy jde v necelých 7 letech. Dát ho do školy o „rok“ dřív mě sice napadlo, ale pouze z těch „rozumových“ schopností z těch sociálních ani náhodou.Jinak to, že jsou rodiče VS ještě neznamená, že jeho dítě půjde v jeho šlépějích. Mám kolem sebe kamarádky VS a maminky jsou celkem zoufalé co to jejich děťátko v té škole předvádí… VŠ mají na své děti možná větší nároky a myslí si, že jsou jejich geniální, ovšem to jaké dítě opravdu je se ukáže až v životě… Kamarádka chce dát dítě do školy v čerstvých 6 letech, možná je chytré, ale už od malička se mi jeví jako sociálně nezralé… jenže za dítě má zodpovědnost ona ne já.
:palec:
Moje děti šly do školy „normálně“ ze stejných důvodů jako to tvé a i tak byly některé běžné provozní věci docela boj :kytka:
V září nastoupila do první třídy holčička od nás z vesnice (šest jí bylo až koncem října) a přes sociální i školní zralost potvrzenou poradnou (teda aspoň matka to tvrdí), má cca od Vánoc psych. potíže, ráno zvrací, při psaní se jí třese ruka… prostě si myslím, že v tomto případě to za to nestálo, čímž samozřejmě nechci tvrdit, že pro některé děti nemůže být nástup do školy v pěti letech vhodný.
Statistika je statistika, ale kdo mi může zaručit, že zrovna moje dítě nebude výjimka :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kla
2535
8.2.13 09:59

Víš co tam je problém ten, že do škol nastupují i skoro 8 leté děti. A ten rozdíl mezi 6-8 letým dítětem je prostě markantní a rozdílu holčička chlapeček ve stejné věkové kategorii ani nemluvě. A nad tímhle prostě ty rodiče vůbec nepřemýšlejí. Protože to 6-leté se ty věci bude muset učit s větším úsilím než to 8-leté. Pokud je dítě opravdu nadané, tak ho nešoupnu do „obyčejné školy“, ale do školy, kde se mu budou věnovat a nebude ještě více stresované…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kla
2535
8.2.13 10:01

Provozní věci u nás budou boj i ve 12…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6557
8.2.13 13:02

Sice ziju v cizine, ale mam dite narozene v zari. Jeste v 5,5 letech nebylo jasne, jestli dostane odklad, ale udelal dost velky pokrok, tak ho pustili dal. Skolu zvlada celkem dobre. Ve tride ma spoluzaka, kteremu bylo 6 v listopadu a ten patri k nejlepsim ve tride. Naopak tam jsou deti, kterym uz bylo 7 a ucivo jim dela problemy. Takze to je asi fakt individualni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6557
8.2.13 13:13
@tterka píše:
@Stani1701 @Loll
Jediný problém v mluvení je ten, že se jí zrovna moc nedaří písmenko „ř“, které trénujeme a za těch pár týdnů, co na logopedii chodíme se dost zlepšila. Jinak mluví krásně.
Geometrické tvary u zápisu pojmenovala správně, barvy v pořádku, počítala na počítadle, řekla jak se jmenuje, kde bydlí, řekla básničku, nakreslila obrázek…
Podle učitelek ve školce je dcera na školu také zralá, pozornost v pohodě udrží, prostě v pohodě zvládá vše.
Logopedka i grafomotorička doporučují odklad jen proto, že je červencová - obě mi řekly, že je sice hodně šikovná, na školu zralá, ale prostě „mladší“ než ostatní děti. Jiný zásadní problém v tom nebyl. A paní doktorka z PPP dceru viděla 20 minut, při screeningu ve školce… Na to fakt ohledy brát nehodlám, protože co jsem se tak bavila s maminkami ve školce, tak ve výsledku paní doktorka doporučila odklad skoro všem… Samozřejmě ji objednám do PPP i na ten podrobný screening, ale pokud tam nebude nějaký větší problém, tak odklad řešit nebudu…Příspěvek upraven 07.02.13 v 11:16

tterko tak to by mne nenapadlo, ze ma mit odklad i cervencove dite jen kvuli tomu, ze tam bude nejmladsi. Vim, ze bratranec je cervencovy a tam se o odkladu vubec neuvazovalo. Jestli jsi presvedcena, ze dcera na skolu pripravena je, a ze by se ve skolce uz nudila, tak to zkus prosadit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17026
8.2.13 14:04

Zdravim,
ja mam sice druhaka, ale resila jsem kdysi stejny problem.Byla jsem proti zbytecnym odkladum, ktery jsem pak sama dala.(po porade s PPP na vlastni zadost, kdy jsem chtela nahled odbornika, ale s tim, ze se priklanim k tomu, aby do skoly sel).
Mam starsiho kluka v puli srpna, chtela jsem, aby sel do skoly, byl(a je)velmi bystry a chytry-tak jako spousta dnesnich deti. Jenze ona ta prvni druha trida neni ani tak o zvladnuti uciva, to zvladnou si myslim vicemene vsechny deti stejne, at uz petilete nebo sedmilete. Je to predevsim o socialni a psychicke zralosti. A velmi zalezi do jake skoly dite nastupuje. Pokud na nejakou vesnickou malou skolu, nevahala bych, pokud na velkou sidlistni(kde se mali prvacci bezne setkavaji s druhym stupnem) nebo vyberovou skolu, tam uz je treba zvazit.
Muj syn v 5,5 u zapisu zvladl s prehledem vse, jen byl hodne drobny(16kg)a az prilis hodny, plactivy(kdyz ho nekdo napadl, neumel se branit),motorika spatna.za rok odkladu vyrost 8),sel do skoly uz s temer 20kg, motorika se zlepsila, prubojnost tez..A samostatnost-ta je v prvni tride nejdulezitejsi.Je treba pocitat s tim, ze ditko se tam stara uz samo o sebe-musi si davat pozor na sve veci-klice od skrinky v satne(+skrine v druzine),cipy na obed, sami si cipujou, nikdo jim nepomaha s taci na obede a podobne, nikdo bude cekat, kdyz se maji prevlekat pri telocviku, nez si zavaze boty a tak, deti maji od prvni tridy plavani, brusleni, anglictinu, pocitace.. v druzine, kde se setkavaji i se starsimi detmi prosadit si svou(alespon v mezich normy)
To ze je v ucivu napred ve skole vubec nevadi, takovych deti je tam v dnesni dobe vic, ucitelka s tim nema problem, ti rychlejsi si splni dany plan, pak dostavaji svuj vlastni, ukoly navic, takze muzou vklidu nasobit a delit, zatimco ostatni deti treba jen scitaji a odcitaji, ze uz maji prectenych nekolik knih, zatimco ostatni si ctou ve slabikari. Myslim, ze v dnesni dobe tyto individualni plany nejsou vubec problem.
Druheho syna mam take prazdninoveho, to ukaze cas, jaky bude a zda bude pripraven jit v cerstvych sesti-i kdyz on je uplne jina povaha (i postava :lol: ),ten je prubojny az dost 8).
Mam tedy deti-kluky prazdninove, coz vlastne neodpovida na zakladni otazku, zda dat deti v necelych sesti letech(ja zvazovala jestli v cerstvych sesti letech),za sebe bych nedala-alespon ty sve.Jsou deti, vetsinou holcicky, co jsou socialne a psychicky zralejsi a ten predcasny nastup ustoji naprosto v poho, ale je take dost deti, ktere s tim problem maji a vraci se do skolky ci do konce zari se znovu ukazuji v PPP, protoze vznikaji ruzne problemy.
Chci tim jen ukazat, ze je treba zvazit i skolu, do jake dite pujde(mala, velka, vyberova),individualne posuzovat kazde ditko. Pevne nervy a spravne rozhoduti :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1977
28.4.18 09:08

Ahoj maminky, teď jsem se dozvěděla od kamarádky, že náš syn který je narozený 4.října půjde do školy o rok později. Respektive, že nám ho v září v těch pěti letech do školy nevezmou. Můžu se zeptat, jak to tedy je? Vůbec jsem nepočítala s tím, že by neměl nastoupit měsíc před šestými narozeninami. :think: :think: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
28.4.18 09:09

@Ivulka88 Do školy vezmou děti, kterým je 6 let do 31.srpna toho daného roku. Takža ano, tvůj syn půde do školy až v dalším roce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65288
28.4.18 09:13

@Ivulka88 nepůjde o rok později…půjde tak, jak má…v 6 letech…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59364
28.4.18 09:17

@Ivulka88 půjde přece normálně, takhle by šel předčasně ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí