V 5 do školy?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
SAJ
17073
28.4.18 10:10

Jedno z mých dětí (narozené koncem září) šlo do školy o rok „dřív“, tedy v pěti.
Je na gymplu v kvartě a bylo to dobré rozhodnutí. Naprosto toho nelituju. A to jsem si to musela v PPP tvrdě vyhádat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
28.4.18 10:21

@Ivulka88
mám dvojčata narozena 20. října 2012
dle zákona nebudou mít 1.9.2018 6 let, takže by do ZŠ nastoupit neměli.
Ovšem už předem jsem o situaci věděla a znám jejich schopnosti a potenciál a řešila jsem to včas.
Protože jsou narozeni v období 1.9. - 31.12., tak jim stačí jen posudek PPP, pokud jde o děti narozené po 1.1. tak ty by pro předčasný nástup potřebovaly PPP i posudek pediatra.

Na vyšetření v PPP se čeká cca 3 měsíce, takže bylo nutné je objednat včas.
A školy musí mít přijaté děti do 30.4., takže do té doby je nutné absolvovat s dítětem zápis a dodat potvrzení z PPP, že dítě je dostatečně zralé.

Pro zakladatelku, v podstatě už je pozdě.

A druhá věc, ne každé dítě dostane v PPP posudek, že může do školy předčasně, to dítě na to fakt musí být vyzrálé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
28.4.18 10:24
@j.a.n.i1 píše:
No, pokud má dítě kladný posudek, tak mám takový pocit, že ho škola, když má místo, vzít musí, jen netuším, zda se na ně v tom případě vztahuje přednost za spádovost.

Pokud má posudek z PPP, pak na něj škola musí pohlížet, jako na každé jiné dítě ze své spádové oblasti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
28.4.18 10:26
@Janli píše:
@ka2ka Já mám tříletou holčičku narozenou v listopadu a uvažuju o tom už teď. S tím jak umí počítat, poznává písmenka a sama má chuť učit se, mám obavy, aby se pak poslední rok ve školce nenudila. Samozřejmě uvidím za dva roky, jak na tom bude, ale proč ne? Některé děti jsou vyspělejší. Průšvih je, když jde dítě do školy pozdě a škola ho pak nedokáže motivovat k učení, protože to dítě už učivo zná.
:potlesk:
toto si bohužel málo kdo uvědomuje, nejčastější argument odpůrců bývá, nekaž mu dětství :roll:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13903
28.4.18 10:27

Mám dítě, které šlo v 5. Byl nutný posudek z ppp, posudek od pediatra a ještě součást toho byl pohovor se sociální pracovnici. Museli jsme to mít už k prijimackam (kvůli přetlaku děti na školu). Nicméně podařilo se mi sehnat vyšetření v ppp do týdne (ale byl to leden). A rozhodne nelituji, momentálně uvazuju o předčasném nástupu i u druhého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27636
28.4.18 10:28
@Janli píše:
@ka2ka Já mám tříletou holčičku narozenou v listopadu a uvažuju o tom už teď. S tím jak umí počítat, poznává písmenka a sama má chuť učit se, mám obavy, aby se pak poslední rok ve školce nenudila. Samozřejmě uvidím za dva roky, jak na tom bude, ale proč ne? Některé děti jsou vyspělejší. Průšvih je, když jde dítě do školy pozdě a škola ho pak nedokáže motivovat k učení, protože to dítě už učivo zná.

jasně máš chytré dítě, ale zakladatelka nepíše že by měla extra nadané dítě, takže pokud má průměr tak to jako dobrý nápad prostě nevidím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13903
28.4.18 10:29

P. s. Škola kvůli nám upravovala podmínky zápisu-původně měli děti co dosáhnou 6let…, ale změnili na děti co prokážou školní zralost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27636
28.4.18 10:29

@mooch a kdy je narozené?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13903
28.4.18 10:30

Zari

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27636
28.4.18 10:31
@mooch píše:
Zari

a v záři mu bylo pět když šlo do školy nebo šest?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101618
28.4.18 10:32
@ka2ka píše:
jasně máš chytré dítě, ale zakladatelka nepíše že by měla extra nadané dítě, takže pokud má průměr tak to jako dobrý nápad prostě nevidím

Ani u nadaného dítěte to nemusí být vždy dobrý nápad… třeba já nadané dítě mám, taky jsem kolem těch 3 let o tom uvažovala, ale později se ukázalo, sociální vyspělostí je spíše pozadu a po téhle stránce se v tom plácá i když šel skoro v 7 letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101618
28.4.18 10:33
@ka2ka píše:

Nejspíš 6 ne, jinak by šlo předčasně o 2 roky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27636
28.4.18 10:35
@j.a.n.i1 píše:
Ani u nadaného dítěte to nemusí být vždy dobrý nápad… třeba já nadané dítě mám, taky jsem kolem těch 3 let o tom uvažovala, ale později se ukázalo, sociální vyspělostí je spíše pozadu a po téhle stránce se v tom plácá i když šel skoro v 7 letech.

tak to je u toho našeho taky problém chytrý a šikovný by byl dost, ale ta dušička na to prostě není připravená no uvidíme za rok :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27636
28.4.18 10:36
@j.a.n.i1 píše:
Nejspíš 6 ne, jinak by šlo předčasně o 2 roky…

jo to je fakt :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13903
28.4.18 11:10
@ka2ka píše:

Na začátku září, při nástupu 5
Edit: driv to fakt nejde. Pak lze ještě přeskočit tridu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí