Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Určitě celou situaci vyhodnotím podle zralosti, schopnosti dítěte, jak ten čas příjde. rozhodně nechci cpát dítě do školky dříve za každou cenu, jen jsem tak přemýšlela, že když bude chodit o rok déle do školky, aby se nenudila a nevezla se s malýma(mluvení).ono se to pravě stalo neteři že poslední rok ve školce začala praktikovat mluvu jako malí, celkem se v tom posledním roce školky nudila mezi malými(pomíchaná třída),takže jí ten rok ve školce ani nic nedal.ale hold musela to odchodit.
@Loll No vidíš a já bych si myslela, že je celkem jedno, jestli je děcko dopoledne ve školce nebo ve škole. Až na to, že odpoledne asi bude potřeba mu trochu pomoct s písmenka nebo s něčím.
Teď jsem si vzpomněla, jak jsme s mámou marně vzpomínali, jak se píše velké psací Q
Schválně, kdo si to pamatujete?
@RadkaCh píše:
@Loll No vidíš a já bych si myslela, že je celkem jedno, jestli je děcko dopoledne ve školce nebo ve škole. Až na to, že odpoledne asi bude potřeba mu trochu pomoct s písmenka nebo s něčím.Teď jsem si vzpomněla, jak jsme s mámou marně vzpomínali, jak se píše velké psací Q
jéjdA
A NENÍ TO JAKO PSACÍ PÍSMENKO O ALE S MALOU ČARKOU V DOLNIM PRAVÉM ROŽKU TAKOVÁ MALÁ VLNEČKA?
@gabki No za nas ne…
Ale ted je ten Comenius a to tak nejspis bude. Ani teda nevim, jestli uz pisou Comeniem ve vsech skolach, nebo ne, ztratila jsem prehled ![]()
@asha tak mi to měli naštěstí zdarma, ale tím že to bylo zdarma se přihlásila celá školka
@tterka píše:
@Stani1701 @Loll
Jediný problém v mluvení je ten, že se jí zrovna moc nedaří písmenko „ř“, které trénujeme a za těch pár týdnů, co na logopedii chodíme se dost zlepšila. Jinak mluví krásně.
Geometrické tvary u zápisu pojmenovala správně, barvy v pořádku, počítala na počítadle, řekla jak se jmenuje, kde bydlí, řekla básničku, nakreslila obrázek…
Podle učitelek ve školce je dcera na školu také zralá, pozornost v pohodě udrží, prostě v pohodě zvládá vše.
Logopedka i grafomotorička doporučují odklad jen proto, že je červencová - obě mi řekly, že je sice hodně šikovná, na školu zralá, ale prostě „mladší“ než ostatní děti. Jiný zásadní problém v tom nebyl. A paní doktorka z PPP dceru viděla 20 minut, při screeningu ve školce… Na to fakt ohledy brát nehodlám, protože co jsem se tak bavila s maminkami ve školce, tak ve výsledku paní doktorka doporučila odklad skoro všem… Samozřejmě ji objednám do PPP i na ten podrobný screening, ale pokud tam nebude nějaký větší problém, tak odklad řešit nebudu…Příspěvek upraven 07.02.13 v 11:16
aha dočetla jsem… promiň vařím u toho a lítam okolo maroda.ok tak to jo, uvidíš co ti řeknou na tom posledním vyšetření
@RadkaCh píše:
@Loll No vidíš a já bych si myslela, že je celkem jedno, jestli je děcko dopoledne ve školce nebo ve škole. Až na to, že odpoledne asi bude potřeba mu trochu pomoct s písmenka nebo s něčím.Teď jsem si vzpomněla, jak jsme s mámou marně vzpomínali, jak se píše velké psací Q
To by mělo být takové to velké G, ale dole není smyčka, ale jakoby spojená čára, ne? A jestli ne, tak se vracím zpátky do školy ![]()
No já doufám, že aspoň sedíte u papírů a přemýšlíte nad Q
Samozřejmě mám na mysli to staré písmo, teď to nové nevím, jaký je.
@tterka píše:
To by mělo být takové to velké G, ale dole není smyčka, ale jakoby spojená čára, ne? A jestli ne, tak se vracím zpátky do školy
já MAM TAKOVÉ NUTKÁNÍ ŘÍCT ŽES TO TREFILA NĚCO MALO JAK JSI TO NAPSALA SE MI TED VYBAVILO…JJ TO BUDE ONO!!!
@gabriela82 píše:
A jinak jsem včera mluvila se známou, zrovna šli na zápis - a to i přes to, že budou mít odklad.. Stejně jako u školky, k zápisu i přes to, že je vám jasný, že to nevyjde
Nooo, k zápisu musí jít i když bude mít odklad a za rok musí k zápisu opět
![]()
Dítě ve škole nemám, je prosincový, a dám ho v těch 6 a něco.. teda pozděj..
Možná i proto, že to mají v dnešní době víc složitejší jak my.. slyšela jsem, že jsou od 3 či některé třídy povinný cizý jazyk, prý zlomky ze 6 třídy jdou do 3 a podobné..
V dnešní době se učí brzo počítače, kde co, takže za mě pozděj…
A možná by nehrálo ani roli, že třeba kluk umí nějak počítat a pozná písmenka, protože si dovolím říct, že si myslím, že v dnešní době to umí hodně dětí a nevypovídá to, že je extra inteligentní, ale je to dobou, že se víc dostane, k těmto věcem…
Tak jsem zběžně proletěla tu směsku fakt a lidové tvořivosti - dítě, které chceš dát do školy v pěti letech by mělo mj. absolvovat vyšetření v pedagogicko psychologické poradně, kde rodičům doporučí, zda dát či nedat - pokud je rodič soudný a nevede do poradny opravdového mimoně, ve většině případů odejde s kladným posudkem a finální rozhodnutí je stejně na něm.
Jak už tu padlo, je dobré si uvědomit, že spousta dětí má dneska odklad - třeba jen kvůli mluvení, které během odkladu dohnalo, nebo kvůli tomu, že je narozené o prázdninách a (co si budeme povídat) sedmileté dítě vypadá a chová se, zvládá zátěž… přece jen trochu jinak než pětileté. Nemyslím, si, že pro nadané dítě je problém zvládnout učivo 1.ročníku - ale těžko odhadnout, jestli pak s přehledem propluje ve druhé třídě +/- do 100 a násobilkou, ve třetí vyjmenovanými slovy a slovními druhy, ve čtvrté vzory podstatných jmen… ![]()
Svoje děti bych v pěti do školy nedala, ačkoliv staršímu synovi to bylo doporučeno psycholožkou (v MŠ přiváděl učitelky k šílenství a ve stejném duchu pokračuje už pátým rokem na základce
)
@kvaček U zapisu chteji napocitat do deseti a napsat jmeno, u nas ted i poznat nektery pismena…
A je fakt, ze ucivo se zhustuje a pokud jeste k tomu skola jede podle Frause, tak je to zaber, skutecne maji zlomky a rovnice ve treti tride
Ale zas nektery veci preskakujou…