Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@lucenka píše:
Takže tchyně najednou přestane být matka, když si dítě najde partnera?
Je neštěstí, když se máma neumí včas odstřihnout. U tebe je to možné omluvit tím, že máš malé dítě a tady jen těžce teoretizuješ. Máš malého chlapečka a neumíš si představit, že ti vyroste, najde si ženu, založí vlastní rodinu, odejde z tvé náruče a ty budeš za to ráda a budeš s tím v pohodě. Tím se to dá omluvit. Pokud máte zdravý vztah, tak se to přesně tak stane i s tím, že budeš ráda, když se syn ožení a bude samostatný. To není nic o tom, že se staneš odpadem, budeš mít jen jinou roli. Klidně můžeš mít se snachou hezký vztah, ale nemaluj si, že ti bude říkat všechno na rovinu nebo že tě bude nutně chtít vidět i na Śtědrý den. Když budeš moudrá, nebudeš se vnucovat, nebudeš je vydírat a budeš doufat, že jsi syna dobře vychovala, včas ho odstřihla, aby k tobě sám našel cestu. protože ty ho k sobě sice můžeš přivázat svými pravidly a představami, ale nečekej, že pak budeš upřímně vítána a milována.
@lucenka ne matka nepřestane být,ale už jsi prostě na druhé koleji a nemáš jím co kecat do života…
@lucenka píše:
Takže když si člověk najde partnera, tak rodiče už jsou vlastně odpad a přestanou být rodinou![]()
no tak to je manipulace a pasivní agrese jak z učebnice ![]()
To samozřejmě ne, že odpad, ale měl by partner být na prvním místě, a rodiče jdou už na druhou kolej. To je racionální pohled, řekla bych..
@lucenka ne matka nepřestane být,ale už jsi prostě na druhé koleji a nemáš jím co kecat do života…
@lucenka píše:
Takže když si člověk najde partnera, tak rodiče už jsou vlastně odpad a přestanou být rodinou![]()
Nevím, co ti na tom přijde ke zvracení. Když někdo rád navštíví svoje rodiče 25.12. a stráví s nimi krásný první svátek vánoční, tak je podle tebe bere jako odpad? Moje i širší rodina popírá statistiku rozvodovosti - já jsem ze tří dětí a mám spoustu bratranců a sestřenic, všichni máme v manželství děti pouze s tím manželem/manželkou a nikdo se zatím nerozvedl, všichni jsou pracovití, zajištění, bez dluhů, děti chytré a spokojené, vycházíme spolu všichni (až tak, že třeba my jako vnoučata platíme důchoďák svojí babičce a jezdíme ji tam nastřídačku navštěvovat, takže má každý týden někoho z nás s rodinou na návštěvě a bereme ji na výlety apod.). Přesto Štědrý večer tráví vždy pouze ta nukleární rodina (manžel+manželka+děti) a až 25. a 26. se dělíme o návštěvu u prarodičů (a i tak je těžké to zkombinovat a ne vždy se podaří, když např. bráchova žena má ještě pracujícího tatínka-lékaře, který občas musí během svátků do práce, tak tam prostě bráchova rodina jede v ten den, kdy je její taťka doma, ale manžel mojí ségry to má naopak - tzn. jedni tchánovci jsou doma 25. a jedni 26., tak se prostě u našich výjimečně nepotkáme všichni).
A teď si představ, jak se to kombinuje u rozvedených (kterých je 50%!).
Co když si ten tvůj miláček uplete ve dvaceti dítě, o pár let později se rozvede, zamiluje se do ženy s malým dítětem (které bude mít tatínka, se kterým se taky vídá)? To bude něco, zorganizovat to, abyste se na Štědrý večer všichni sešli a tys nemusela házet brsalát do záchodu odporem a zhnusením, co?
Jeeeezis marja… pred spanim si dam parkrat otcenase a podekuji za svou rodinu a partnera
za to, ze jsem mohla dojet k mame, byt s pritelem nebo uplne sama a mama byla vzdy ok a spokojena a vi, ze ji zboznuji a ctim ji (a Vanoce s tim nemaji co delat)
@lucenka tvuj model lze aplikovat pouze u mensich rodin, navic pokud od snachy rodice budou stejne zalozeni jako ty, bude to asi trochu peklicko… aby pendlovali jedna rodina druha rodina (a ktera bude prvni?) A nedej boze i s ditetem, tak to uz je trochu pokrytecka hodnota, protoze svoje dite chces videt spokojene a ne ze se dohaduje s tebou/s manzelkou/s rodinou manzelky kdo kdy kde bude… pokud jsi ovsem smirena s tim, ze jak budou mit deti, tak muzou slavit i sami tak ok
Příspěvek upraven 14.11.18 v 22:31
@lucenka píše:
Takže tchyně najednou přestane být matka, když si dítě najde partnera?
Vtipné bude, a to se celá široká rodina nasmějete, pokud bude tchyně tvého syna stejně urputná jako ty.
To se pak budou matky-tchyně přetahovat až něco roztrhají.
A hlavně programovat synovi budoucí partnerku (musí mít stejné hodnoty jako ty a syn) je dobrý úlet. ..... Poohlédni se po tématu přechodových rituálů, aby jsi jednou ty, syn a jeho ženy nemusela být nešťastná …
Už teď se blíží stříhání pupeční šňůry (tak 2 max 4 roky) , kdy bys ho měla odstřihnout od své sukně a vyslat do světa chlapů s jeho tátou.
@Lioness34 píše:
My si s mamkou volame i několikrát denněproste víme ze se máme rady. Někdy se vidíme každý týden a někdy i delší dobu ne…
@lucenka píše:
Ani jedna není víc, měly by být na stejné úrovni
takže tchýně má stejná práva jako manželka? Stran rodinné organizace, výchovy dětí a podobně?
@hanka.br. píše:
Je neštěstí, když se máma neumí včas odstřihnout. U tebe je to možné omluvit tím, že máš malé dítě a tady jen těžce teoretizuješ. Máš malého chlapečka a neumíš si představit, že ti vyroste, najde si ženu, založí vlastní rodinu, odejde z tvé náruče a ty budeš za to ráda a budeš s tím v pohodě. Tím se to dá omluvit. Pokud máte zdravý vztah, tak se to přesně tak stane i s tím, že budeš ráda, když se syn ožení a bude samostatný. To není nic o tom, že se staneš odpadem, budeš mít jen jinou roli. Klidně můžeš mít se snachou hezký vztah, ale nemaluj si, že ti bude říkat všechno na rovinu nebo že tě bude nutně chtít vidět i na Śtědrý den. Když budeš moudrá, nebudeš se vnucovat, nebudeš je vydírat a budeš doufat, že jsi syna dobře vychovala, včas ho odstřihla, aby k tobě sám našel cestu. protože ty ho k sobě sice můžeš přivázat svými pravidly a představami, ale nečekej, že pak budeš upřímně vítána a milována.
Mám s chlapem vlastní rodinu a přesto jsem po něm nevyzadovala, aby matku odložil na druhou kolej
takže jsme Vánoce střídaly
@hanka.br. píše:
No jo - jenže manželka může mít nějakou představu a matka úplně jinou. A to nemusí být jen Vánoce. Může to být názor na výchovu, představa o bydlení, cokoli. Pak ovšem muž by podle mě měl stát za svou ženou.
@lucenka píše:
a pak kdo tady neumí číst ![]()
@Almondea píše:
omylchlap, když dospěje, tak opustí maminčinu náruč a najde si ženu, partnerku. ta pro něj je vždy nejvíc, s ní založí rodinu, pořídí si děti. jeho matka má přeci taky svého partnera, dítě vychovala, dospělo a je potřeba nechat ho žít vlastní život. neznamená to přeci, že by matku syn neměl rád. má ji pořád rád. ale jeho partnerka je pro něj na prvním místě a tak je to správné.
I v bibli to tak je - muž opustí původní rodinu a přilne ke své ženě… já bych asi nepouzila slovo nejvíc ale proste s mámou má každý specificky vztah - máma nám rozumí pofouka nám bebicko k když jsme velcí a miluje nas. My ji taky…ale je opravdu třeba nechat deti dýchat - aby se k nám vracely rady a proto ze chtějí … ne ze musí nebo aby někdo nebyl naštvaný.. to pak děla ty vztahy pevnější a krásnější - není to povinnost ale láska… a to samé je láska ode mne ze nenutim nevycitam dětem… ani mužu říci chybite mi moc ale jste spokojený? To je pro mě osobně top. S čistým svědomím vím ze nejsem dětem jako koule u nohy … a to samé protejskum… nechci do ničeho zasahovat. Dveře u mě mate otevřené jak s mými dětmi tak i samy … pokud mužu pomoci já tak pomůžu… když nemůžu nebi nepůjde to, tak nepomůžu…pokud budu potřebovat pomoci já tak se na vás obrátím … když mi pomůžete budu rada když to nepůjde nedá se nic dělat.
Holka ty jsi úplně mimo… Kluka v klidu z hnízda vypustím. Jen doufám, že nezapomene, kde to hnizdo je a bude se do něj rád vracet